Darko Daky Lončar: “Zamolio bih da mi se kao piscu i novinaru omogući ulazak u neistražene tunele ispod Slavonskog Broda.”  

Napomena: Darko Lončar, novinar portala sbonline i povremeni suradnik sbperiskopa, obratio se gradonačelniku Slavonskog Broda i direktoru Vodovoda s molbom da mu dopuste istraživanje podzemnih tunela grada. Njegovu molbu prenosimo u cijelosti.

Darko Lončar

Novinar SBOnline

Lutvnika ½

35 000 Slavonski Brod

Grad Slavonski Brod

n/r gradonačelnik:

MIRKO DUSPARA

Vodovod Slav. Brod

n/r direktor:

Stjepan Aščić

PREDMET: IZRADA STUDIJE, ISTRAŽIVANJE I ULAZAK U

PODZEMNE TUNELE NAŠEGA GRADA

KOJI NISU U SUSTAVU ODVODNE KANALIZACIJE, A DANAS

IMAJU STATUS NEISTRAŽENE

ARHEOLOŠKE I KULTURNO-UMJETNIČKE BAŠTINE

NAŠEG GRADA SLAVONSKOG BRODA

Poštovani,

Kao novinar volonter i istraživač naše brodske kulturne baštine i zanimljivih arheoloških nalazišta, te umjetničkih spomenika kulture o kojima sam više puta pisao na našim brodskim portalima, ovaj put je predmet mojih članaka bio neistraženi i javnosti sasvim nepoznati svijet podzemnih brodskih tunela, koji su nekada davno u Austro-Ugarskoj državi građeni oko godine 1885. a možda i ranije u vrijeme kada je izgrađena Tvrđava Festung i Crkva Presvetog Trojstva.

Ti tuneli su tada građeni kao kanalizacijski kolektori ili retencioni kolektori, kako mi je objasnio ing. Damir Stvorić, sada umirovljenik, naš ugledni brodski  stručnjak i najveći autoritet na području odvodne kanalizacije našega grada, i kao takvi služili su  za obranu od poplava, i zato su tako velikog profila od 2×2 m do 4×4 m, ali pošto više nisu u sustavu odvodne kanalizacije i više nisu u funkciji, danas ti zaboravljeni tuneli imaju zapravo pravni status arheološkog kulturno-umjetničkog blaga i koji su kao takvi  potencijalno  vrlo zanimljivi za razvoj turizma u našem gradu i možebitno mogu postati prvorazredna turistička atrakcija našega grada, ukoliko se deratiziraju, elektrificiraju, i opreme raznim kulturno umjetničkim sadržajima, a što su primjerice učinili u Kanadi, te sa svojim podzemnim tunelima napravili prvorazrednu hit turističku atrakciju.

Zašto ne bismo i mi?

To i jest upravo smisao mojih tekstova i cilj da od tih neistraženih i zaboravljenih tunela ispod našega grada napravimo nešto društveno korisno za Brođane, za naš grad, za povijest i kulturnu baštinu našega grada, ali i za društvo u cjelini.

Stoga molim gradonačelnika Mirka Dusparu da bude detaljno informiran i upoznat sa svim činjenicama i informacijama vezanim za ove tunele, a prema potrebi ustupit ću vam i svoju MAPU TUNELA koju sam izradio, sa mojim saznanjima, činjenicama i svjedočanstvima građana, te molim gradonačelnika i direktora Vodovoda Stjepana Aščića da Grad i Vodovod naprave jedno detaljno istraživanje tih tunela, pogotovo tunela ispred kafića Prohibition –IGUANA u Zajčevoj ulici koji ide od Save preko kafića Prohibition pa sve do Kuće piva i možebitno sve do Široke ulice u kojoj također postoji tunel velikog profila,  dugačak čak možda i do 600 metara.

Ukoliko bi se te prognoze pokazale istinitim, to bi zaista bilo veliko arheološko i kulturno umjetničko otkriće za naš grad.

Na tom tragu razmišljanja, zamolio bih direktora Vodovoda Stjepana Aščića da osigura jedno detaljno istraživanje ovog pravca tunela u staroj jezgri grada, sa svom pratećom stručnom opremom; od vozila sa svim potrebnim kamerama, detektorima, i opremom za sigurnost i tehničku zaštitu djelatnika gas maskama i bocama s kisikom pa nadalje, da ne bi uslijed raznih plinova došlo do neželjenih posljedica ili čak gušenja radnika.

To treba napraviti stručno i profesionalno.

Preko četrdeset tisuća Brođana je pročitalo moje tekstove o ovim starim  tunelima, što samo sebi potvrđuje koliki je interes javnosti i naših građana za ovom problematikom, te javnost sada s pravom očekuje od vlasti i Grada da stručne službe Grada uđu i istraže ove tunele i o tome obavijeste javnost.

Također sugeriram da se o ovim mojim tekstovima, informacijama i otkrićima podzemnih tunela ispod našega grada službeno upozna i Muzej Brodskog Posavlja te arheolozi i konzervatori, a prije svih gđa Željka Perković kao i arheolog Josip Lozuk, budući da su tuneli građeni tehnikom sitne crvene cigle, na isti način na koji je građena i Kripta ispod Franjevačkog samostana kao i Tvrđava Festung, te visoki stari dimnjaci koji su svi zaštićeni kao Nepokretno kulturno dobro Grada. Na isti način, mišljenja sam da  treba zaštiti i ove tunele.

Također bi zamolio da mi se kao piscu i novinaru omogući ulazak u ove tunele da ih snimim i o tome obavijestim brodsku javnost.  Na osobnoj razini, duboko vjerujem, ukoliko se ovi tuneli stručno i profesionalno elektrificiraju, konzerviraju i klimatiziraju te opreme odgovarajućim muzejskim i kulturno-umjetničkim sadržajima-vjerujem da će ti tuneli postati prvorazredna hit turistička i kulturno-umjetnička atrakcija našega grada, puno zanimljivija  i od same Tvrđave. Budući da su ovi podzemni tuneli pravno u vlasništvu Grada, onda molim Grad i stručne službe da reagiraju.

U nadi pozitivnog odgovora, unaprijed se zahvaljujem,.

S poštovanjem!

Slavonski Brod 02. 09.2019. god                                         Potpis: Darko Lončar

11 comments

Skip to comment form

 1. Još će Lončar postati brodski Semir Osmanagić.

 2. Lončar, brodsko podzemlje i tuneli puni smeća nalaze se u nadzemlju. Istražuj ti brodsku Tvrđavu i gradsko poglavarstvo. Tu se kriju tajne.

 3. Daky svakako javi kako su reagirali Aščić i Duspara.

  Za brodske profesionalne novinare ti si nobelovac.

 4. Istraživački novinaru, istražite kvalitetno i napišite pravi članak o Gradonačelniku npr. da li je stara cigla na njegovom placu u brdu (koji prema imovinskoj kartici vrijedi samo 20000kn – haha) slučajno porijeklom iz brodske tvrđave i da li su kockice porijeklom sa staza gradskih ulica…
  Napravite đir i fotografirajte sva brodska dječja igrališta da glasamo na portalu u kojem naselju i ispred čije kuće niču najskuplja igrališta i sadržaji.
  Zatim istražite ostale spomenute aferice u posljednje vrijeme te sročite jedan hebeni i veliki kvalitetni istraživački uradak kao što inače znate napisati i objavite. Da se probijete pored svih ostalih portala i glasila koji okreću glavu i šute. Poslije toga ja vjerujem da će vam novi gradonačelnici i direktori otvoriti sve poklopce ovoga grada da zavirite u njih.
  Jer nakon tog članka nećete morati slati upite onima na fotkama iznad.

  1. Čovječe, tvrdiš da je gradonačelnih doveo u pitanje svoj ugled zbog neke stare cigle i nekih kockica?

   Šta se ima ovaj portal probijati u odnosu na ostale brodske portale od kojih je po svemu bolji? Pišući o starim ciglama? Ako nemaš nešto pametnije kao dokaz da se radi o aferama teškim stotinama tisuća kuna, nemoj kmečati o dječjim igralištima.

   1. Šutiš, građanine SB! Ti bi tuđim kurcem gloginje mlatio, zar ne?

    1. Ma javit će se s nekom svojom pizdarijom o ulozi medija. U pravu si, on da njegove bitke netko drugi za njega vodi.

     1. Istina, u pravu ste. Priznajem.

 5. Kako su se dečki na fotki dotjerali. Obrijali su se dva centimetra pod kožu.

  Daky jesu li ti se javili ljepotani?

 6. Lončar, mnijem da ćete ova dvojica ispodcijenjivati odnosno da ti neće dati dozvolu. No, tko zna, možda Duspara u tvom nastojnju vidi nešto korisno za sebe. Puno sreće!

 7. Darko Lončar je u odnosu na tzv. brodske profesionalce u medijima, a naročito u lokalnoj televiziji, istinska vrijednost, znatiželjan čovjek, pisac sa srcem i dušom.

Odgovori