Darko Daky Lončar: “Zamolio bih da mi se kao piscu i novinaru omogući ulazak u neistražene tunele ispod Slavonskog Broda.”  

Napomena: Darko Lončar, novinar portala sbonline i povremeni suradnik sbperiskopa, obratio se gradonačelniku Slavonskog Broda i direktoru Vodovoda s molbom da mu dopuste istraživanje podzemnih tunela grada. Njegovu molbu prenosimo u cijelosti.

Darko Lončar

Novinar SBOnline

Lutvnika ½

35 000 Slavonski Brod

Grad Slavonski Brod

n/r gradonačelnik:

MIRKO DUSPARA

Vodovod Slav. Brod

n/r direktor:

Stjepan Aščić

PREDMET: IZRADA STUDIJE, ISTRAŽIVANJE I ULAZAK U

PODZEMNE TUNELE NAŠEGA GRADA

KOJI NISU U SUSTAVU ODVODNE KANALIZACIJE, A DANAS

IMAJU STATUS NEISTRAŽENE

ARHEOLOŠKE I KULTURNO-UMJETNIČKE BAŠTINE

NAŠEG GRADA SLAVONSKOG BRODA

Poštovani,

Kao novinar volonter i istraživač naše brodske kulturne baštine i zanimljivih arheoloških nalazišta, te umjetničkih spomenika kulture o kojima sam više puta pisao na našim brodskim portalima, ovaj put je predmet mojih članaka bio neistraženi i javnosti sasvim nepoznati svijet podzemnih brodskih tunela, koji su nekada davno u Austro-Ugarskoj državi građeni oko godine 1885. a možda i ranije u vrijeme kada je izgrađena Tvrđava Festung i Crkva Presvetog Trojstva.

Ti tuneli su tada građeni kao kanalizacijski kolektori ili retencioni kolektori, kako mi je objasnio ing. Damir Stvorić, sada umirovljenik, naš ugledni brodski  stručnjak i najveći autoritet na području odvodne kanalizacije našega grada, i kao takvi služili su  za obranu od poplava, i zato su tako velikog profila od 2×2 m do 4×4 m, ali pošto više nisu u sustavu odvodne kanalizacije i više nisu u funkciji, danas ti zaboravljeni tuneli imaju zapravo pravni status arheološkog kulturno-umjetničkog blaga i koji su kao takvi  potencijalno  vrlo zanimljivi za razvoj turizma u našem gradu i možebitno mogu postati prvorazredna turistička atrakcija našega grada, ukoliko se deratiziraju, elektrificiraju, i opreme raznim kulturno umjetničkim sadržajima, a što su primjerice učinili u Kanadi, te sa svojim podzemnim tunelima napravili prvorazrednu hit turističku atrakciju.

Zašto ne bismo i mi?

To i jest upravo smisao mojih tekstova i cilj da od tih neistraženih i zaboravljenih tunela ispod našega grada napravimo nešto društveno korisno za Brođane, za naš grad, za povijest i kulturnu baštinu našega grada, ali i za društvo u cjelini.

Stoga molim gradonačelnika Mirka Dusparu da bude detaljno informiran i upoznat sa svim činjenicama i informacijama vezanim za ove tunele, a prema potrebi ustupit ću vam i svoju MAPU TUNELA koju sam izradio, sa mojim saznanjima, činjenicama i svjedočanstvima građana, te molim gradonačelnika i direktora Vodovoda Stjepana Aščića da Grad i Vodovod naprave jedno detaljno istraživanje tih tunela, pogotovo tunela ispred kafića Prohibition –IGUANA u Zajčevoj ulici koji ide od Save preko kafića Prohibition pa sve do Kuće piva i možebitno sve do Široke ulice u kojoj također postoji tunel velikog profila,  dugačak čak možda i do 600 metara.

Ukoliko bi se te prognoze pokazale istinitim, to bi zaista bilo veliko arheološko i kulturno umjetničko otkriće za naš grad.

Na tom tragu razmišljanja, zamolio bih direktora Vodovoda Stjepana Aščića da osigura jedno detaljno istraživanje ovog pravca tunela u staroj jezgri grada, sa svom pratećom stručnom opremom; od vozila sa svim potrebnim kamerama, detektorima, i opremom za sigurnost i tehničku zaštitu djelatnika gas maskama i bocama s kisikom pa nadalje, da ne bi uslijed raznih plinova došlo do neželjenih posljedica ili čak gušenja radnika.

To treba napraviti stručno i profesionalno.

Preko četrdeset tisuća Brođana je pročitalo moje tekstove o ovim starim  tunelima, što samo sebi potvrđuje koliki je interes javnosti i naših građana za ovom problematikom, te javnost sada s pravom očekuje od vlasti i Grada da stručne službe Grada uđu i istraže ove tunele i o tome obavijeste javnost.

Također sugeriram da se o ovim mojim tekstovima, informacijama i otkrićima podzemnih tunela ispod našega grada službeno upozna i Muzej Brodskog Posavlja te arheolozi i konzervatori, a prije svih gđa Željka Perković kao i arheolog Josip Lozuk, budući da su tuneli građeni tehnikom sitne crvene cigle, na isti način na koji je građena i Kripta ispod Franjevačkog samostana kao i Tvrđava Festung, te visoki stari dimnjaci koji su svi zaštićeni kao Nepokretno kulturno dobro Grada. Na isti način, mišljenja sam da  treba zaštiti i ove tunele.

Također bi zamolio da mi se kao piscu i novinaru omogući ulazak u ove tunele da ih snimim i o tome obavijestim brodsku javnost.  Na osobnoj razini, duboko vjerujem, ukoliko se ovi tuneli stručno i profesionalno elektrificiraju, konzerviraju i klimatiziraju te opreme odgovarajućim muzejskim i kulturno-umjetničkim sadržajima-vjerujem da će ti tuneli postati prvorazredna hit turistička i kulturno-umjetnička atrakcija našega grada, puno zanimljivija  i od same Tvrđave. Budući da su ovi podzemni tuneli pravno u vlasništvu Grada, onda molim Grad i stručne službe da reagiraju.

U nadi pozitivnog odgovora, unaprijed se zahvaljujem,.

S poštovanjem!

Slavonski Brod 02. 09.2019. god                                         Potpis: Darko Lončar

11 comments

Skip to comment form

 1. Još će Lončar postati brodski Semir Osmanagić.

 2. Lončar, brodsko podzemlje i tuneli puni smeća nalaze se u nadzemlju. Istražuj ti brodsku Tvrđavu i gradsko poglavarstvo. Tu se kriju tajne.

  • peka on 05.09.2019 at 08:11

  Daky svakako javi kako su reagirali Aščić i Duspara.

  Za brodske profesionalne novinare ti si nobelovac.

 3. Istraživački novinaru, istražite kvalitetno i napišite pravi članak o Gradonačelniku npr. da li je stara cigla na njegovom placu u brdu (koji prema imovinskoj kartici vrijedi samo 20000kn – haha) slučajno porijeklom iz brodske tvrđave i da li su kockice porijeklom sa staza gradskih ulica…
  Napravite đir i fotografirajte sva brodska dječja igrališta da glasamo na portalu u kojem naselju i ispred čije kuće niču najskuplja igrališta i sadržaji.
  Zatim istražite ostale spomenute aferice u posljednje vrijeme te sročite jedan hebeni i veliki kvalitetni istraživački uradak kao što inače znate napisati i objavite. Da se probijete pored svih ostalih portala i glasila koji okreću glavu i šute. Poslije toga ja vjerujem da će vam novi gradonačelnici i direktori otvoriti sve poklopce ovoga grada da zavirite u njih.
  Jer nakon tog članka nećete morati slati upite onima na fotkama iznad.

  1. Čovječe, tvrdiš da je gradonačelnih doveo u pitanje svoj ugled zbog neke stare cigle i nekih kockica?

   Šta se ima ovaj portal probijati u odnosu na ostale brodske portale od kojih je po svemu bolji? Pišući o starim ciglama? Ako nemaš nešto pametnije kao dokaz da se radi o aferama teškim stotinama tisuća kuna, nemoj kmečati o dječjim igralištima.

   1. Šutiš, građanine SB! Ti bi tuđim kurcem gloginje mlatio, zar ne?

     • on 05.09.2019 at 12:20

     Ma javit će se s nekom svojom pizdarijom o ulozi medija. U pravu si, on da njegove bitke netko drugi za njega vodi.

     1. Istina, u pravu ste. Priznajem.

 4. Kako su se dečki na fotki dotjerali. Obrijali su se dva centimetra pod kožu.

  Daky jesu li ti se javili ljepotani?

  • grof on 05.09.2019 at 16:46

  Lončar, mnijem da ćete ova dvojica ispodcijenjivati odnosno da ti neće dati dozvolu. No, tko zna, možda Duspara u tvom nastojnju vidi nešto korisno za sebe. Puno sreće!

 5. Darko Lončar je u odnosu na tzv. brodske profesionalce u medijima, a naročito u lokalnoj televiziji, istinska vrijednost, znatiželjan čovjek, pisac sa srcem i dušom.

Odgovori