Darko Daky Lončar: Molimo Boga da bomba “spava” – Anketa među Brođanima o tome što misle o neeksplodiranoj bombi u samom centru grada.

Bivši gradonačelnik Jozo Meter, godina 2004. Večernji list:

Položaj i dubina utvrđeni su detektorom i zna se da je riječ o većoj avionskoj bombi. No, kolika joj je razorna moć nitko sa sigurnošću ne zna. U vezi s tom bombom Brod su posjetili i stručnjaci nizozemskog centra za razminiranje. Predlagali su vađenje bombe, raspitivali se o njenim karakteristikama, ali kad su shvatili o kakvoj bi bombi moglo biti riječi, odustali su od vađenja, otišli su i nikad se više nisu javili. Bomba je na tri četiri metra dubine. Nema druge nego moliti Boga, da bomba “spava“ i dalje, jer je Tvrđava u samom gradskom središtu Broda.

Sadašnji gradonačelnik Mirko Duspara, godina 2012, Glas Slavonije:

Tek nedavno sam saznao da je u tom prostoru bomba, a tu sam hodao u obilasku Tvrđave.

Komentari građana na portalu SBOnline:

Damir Lovrić:

Jeli to moguće da nikoga nije briga???

Marko Jurić:

Ma što prozivaš Grad to se nalazi ispred županijske zgrade, reci njima da izvijeste Nacionalnu sigurnost.

Ivan Martinović:

Šta ima veze! To je samo Županija. Kad ih boli ona stvar nek ide cijela zgrada u zrak! Ja vjerujem da to nije jedino mjesto gdje ima tako nešto ispod grada samo se šuti i ne priča, jer izgleda da je jeftinije kad netko pogine i kad se napravi šteta nego kad se to odmah obradi i spriječi.

Marijan Šiško:

Najjača bomba iz drugog svjetskog rata  je bila grand slam od 10 tona.

Ivica Margeta

Da je bomba ispod Gradskog poglavarstva, onda bi možda netko iz Gradske uprave i reagirao. Ovako je ispred i blizu Županije, pa možda navijaju da pukne tamo.

Tomica Pavić:

A znali su cijelo vrijeme da postoji i ništa nisu poduzeli. A da je to negdje drugdje odmah bi riješili takav problem. A u Brodu čekaju???

I doista, pitam se i ja kao i Tomica, pa što se čeka. Zar stvarno treba čekati da bomba eksplodira i ubije veliki broj djece i građana. Preko puta mjesta istočnog djela Tvrđave zvanog REDWI nalazi se veliko travnato dječje igralište sa ljuljačkama, gdje svaki dan možemo po lijepom vremenu vidjeti veliki broj roditelja sa svojom djecom. Odmah u nastavku istočnog dijela reduita nalazi se tenisko igralište i Klasija gdje često srećemo naše sportaše i rekreativce. Stručnjaci kažu da bi eksplozijom ove ogromne bombe teško stradala zgrada Županije i prvi neboderi. Ljudi moji, pa što se čeka?

Godine 2012. Gradonačelnik Mirko Duspara na SLUŽBENIM STRANICAMA GRADA izdaje slijedeće priopćenje:

„UKLANJA SE BOMBA IZ ISTOČNOG REDUITA BRODSKE TVRĐAVE

U pitanju je Saveznička bomba bačena na područje Tvrđave, za vrijeme Drugog svjetskog rata, koja bi mogla biti teška i do jedne tone. Nakon što je ravnatelj Vojnog muzeja MORHA  g. Mario  Werhas obišao prostor Tvrđave, predložio je premještanje bombe uz pomoć pirotehničara Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bomba bi nakon toga mogla postati dio postave Vojnog muzeja u sklopu pregleda hrvatske vojne povijesti od 7. Stoljeća do domovinskog rata. Uklanjanjem bombe konačno bi mogli započeti radovi na obnovi istočnog dijela brodske Tvrđave, koja bi na taj način postala još pristupačnija građanima Slavonskog Broda. Ravnatelj Vojnog muzeja pri MORH-u Mario Werhas rekao je da će već sutra krenuti sa zahtjevom prema MUP-u vezanim za ovo pitanje, kako bi se što prije odredilo na koji način Grad Slavonski Brod treba očistiti teren i na taj način omogućiti uklanjanje bombe.“

Službene stranice Grada Slavonskog Broda

Poštovani gradonačelniče Duspara!

Mario Werhas je samo obični gost našega grada i on nije ni ovlašten ni stručan ni kvalificiran da ide u MUP i da služeno traži deaktiviranje i premještanje bombe. To je Vaš posao, to ste Vi davno trebali učiniti a ne Mario Werhas. Vi ste gradonačelnik ovoga grada a ne Mario Werhas!

Od ovog Vašeg službenog priopćenja Brođanima prošlo je već sedam godina. I mislim da Brođani imaju pravo znati istinu.

Jeli bomba deaktivirana?

Jeli bomba premještena i uništena?

Jesu li Brođani sigurni?

Bivši gradonačelnik Broda Jozo Meter je rekao da svi skupa molimo boga da bomba „spava“. No, sve više Brođana se pita, a što ako se bomba jedno jutro „probudi“.

Što ako zbog starosti i korozije detonatora jednoga dana dođe do samo detonacije bombe? Tko će odgovarati za posljedice?

10 comments

10 pings

Skip to comment form

  • on 18.10.2019 at 07:25

  Opet se javlja “luđak” Lončar, a pametnjaković Duspara će i dalje šutjeti.

 1. Zašto ste navalili na Dusparu? Pa i Meter je znao za bombu. Njega istresite iz gaća.

 2. Tko ste vi? Nikogovići, obični glupi grašani koji nešto tražite od njegovog veličastva gradonačelnika Duspare. N ejebe on vas ni za suhu šljivu, makar sve otišlo do vraga.

 3. Hm….mora da u skoroj budućnosti planira preseljenje u Žeravica, pa šta ga onda briga za bombu.
  U Žetavcu je siguran.

 4. Svi anketirani mudro zbore. Kod Duspare ne pomaže ništa. Tip ima psihologiju bagera. Profinjen, dakle, čova!

 5. Što bi s tunelima i istragom istih?Naš grad je oduvijek bio bombastičan. Ima ih još iz drugo svjetskog rata.Sve su u poziciji tunela, pod zemljom.

 6. Muhe jedne novinarske, samo dodijavate slonu Duspari. On ima kožu debelu dva cm.

 7. Postoji i bomba u Savi ispod mosta. Također miruje.

   • Maki on 18.10.2019 at 20:54

   Ima li Brod neku sex bombu?

   1. Tea Tomas 😀
    (Po gramaži)

  Odgovori