Besmislice Mirka Ćurića, dopredsjednika Društva hrvatskih književnika i predsjednika slavonsko-baranjsko-srijemskog Ogranka – izgovorene u Slavonskom Brodu

Prvog dana Mjeseca hrvatske knjige 2020. godine,15. listopada, u Slavonskom Brodu, Gradska knjižnica Slavonski Brod i Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski, predstavili su knjigu eseja „Zemaljski i nebeski grad” te zbirku pjesama „Stvari onkraj stvari”, katolički orijentirane autorice Ružice Martinović-Vlahović. O događaju izvjestio je sbplus, vodeći brodski news portal, u tekstu pod naslovom  Umjesto glupih engleskih fraza, tetovirajte njezine stihove.

O esejističkom i poetskom stvaralaštvu doktorice Martinović-Vlahović ne znam, nažalost, ništa, osim što sam poslušao jednu njenu pjesmu koju je na promociji pročitao dobri duh Broda, glumac Luka Stilinović. Stoga, njena „duhovna poezija“ nije u mom fokusu, već je to Mirko Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika i predsjednik slavonsko-baranjsko-srijemskog Ogranka, jedan od predstavljača knjiga. Za autoricu članka Željku Gavranović, on je „iskreno najzanimljiviji sinoćnji govornik.“. Iz gomile izraza koji ništa ne znače ili znače manje ili drugačije od onoga što sugerira, i zbrkanih i plitkih tvrdnji koje je izgovorio prigodničarski, javno kao da pred sobom ima adorante bez kriterija za valjano, izdvajam jednu bljutavo moralizatorsku pretjeranost. Kako bi po svaku cijenu potvrdio literarne vrijednosti knjiga esejistkinje i pjesnikinje i izrazio svoju gorljivu blagonaklonost, on mjere nije imao izgovorivši sljedeće: „Umjesto glupih fraza na engleskom jeziku koje mladi danas često tetoviraju na svoje tijelo, trebali bi tetovirati duboke misli ove talentirane Brođanke.“ Pritom Ćurić nije naveo niti jedan primjer iz repertoara glupih fraza na engleskom, a niti ijednu mudru.duboku misao doktorice Ružice, a koja bi se isplatila/imala opravdanje trajno biti nanešena na/pod kožu. On je mislio da je argumentacija atraktivna, ali ona je neprivlačna i diskvalificirajuće jadna. Konzervativno besmislena. Da Feral Tribune još uvijek izlazi, mnijem da bi ju uvrstio u svoju znamenitu rubriku Greatest shits.

Ne želim raspravljati o takvom sterilnom elitizmu, odsustvu elementarnih objašnjenja za ekstremističke tvrdnje koje ga za Ž.G. čine „iskreno najzanimljivijim govornikom“, nedovoljnoj fokusiranosti na bit duhovnosti, o nepojmljivom nespominjanju Nikole Šopa, najvećeg hrvatskog pjesnika religiozne dubine i nesposobnosti kontekstuliziranja globalnog fenomena snage vjere, a ne religije. Htio bih samo navesti nekoliko glupih fraza na engleskom jeziku koje se tetoviraju po koži žena i muškaraca diljem svijeta, a koje toliko živciraju i onespokojavaju Mirka Ćurića.

Svi imamo ožiljke, svi imamo priče.

Vjeruj u svoje snove.

Moć mašte nas čini beskonačnima.

Nikad ne odustaj.

Jedna ljubav, jedno srce.

Ono što vas ne ubije čini vas jačim.

Neka bude.

Zauvijek mlad.

To je moj život.

Slobodan kao ptica.

Vjeruj u sebe.

Sve što trebate je ljubav.

Živiš samo jednom.

14 comments

Skip to comment form

 1. Malo se zanio Ćurić. To pali.Zato ga je izdvojila Gavranovićka.

 2. Trebalo bi sustavnije pratiti besmislice javnih osoba. Ova Ćurićeva eskapada traži zasebnu kolumnu kako bi se pametnjaković izmasakrirao motornom pilom kritike.

  • Maki on 17.10.2020 at 07:32

  Navodno da je iznadprosječan orgnizator i birokrat.

 3. Ćurić se poslužio metaforom kako bi naglasio koliko je doktorica dobra.

 4. sex, to je neprihvatljiva neumjerenost koja ga dezavuira kao ozbiljnog književnika i kritičara.

 5. Učinio je autorici medvjeđu uslugu.

 6. Lukiću, koliko si ih pozvao na megdan, ali nitko da se odazove. Boje se ili zanemaruju oštećenja koja si im prouzročio? Možda se Ćurići odluči uzvratiti, Ako se odluči, boljim se da ne zna što ga čeka.

 7. Dobar izbor tetovaža. Što njima ndostaje? Zašto su Mirku Ć. glupe?

 8. Sv eje to u žaru, kako bi što efikasnije Mirko potkačio socijalizam.

 9. Čija je ono livada, čija je ono trava
  Čija li je divojka rumena i plava
  Mirkova livada, Ivanova trava
  Mirkova divojka, rumena i plava

 10. Ljudi, dobar je Ćurić. Ima ih zadrtih koji bi spaljivali tetovaže na engleskom, na živim ljudima.

 11. Mirko kao u kafani. Da mu se zapalila šibica ispred usta buknuo bi plamen od alkoholnih para.

 12. Da se sustavnije prati kultura, pa i preko ovakvih medija i članaka, otkrilo bi se niz dokaza o nedopustivom forsiranju provincijalnih i, u biti, protukulturnih devijacija. Poput ove.

 13. Mislio sam da će se Književnik ispričati ljudima koji su tetovirali engleske izreke. A a on tuti. Zasrao se.

Odgovori