Sjajnom fanzinu “Svemirski brod” potreban je makeover

Prije nekoliko dana kao urednik SBPeriskopa dobio sam nenadanu priliku pregledati 13-i broj fanzina „Svemirski Brod“. Uručio mi ga je Krešimir Grčević, izvršni urednik časopisa posvećenog znanstvenoj fantastici, zapravo faktotum ovog izdavačkog poduhvata.

Slavonskobrodska četa mala, ali odabrana poklonika „oblika spekulativne fikcije koji se prvenstveno bavi utjecajem izmišljene znanosti i/ili tehnologije na društvo ili pojedince“, djeluje pod nazivom SF skupina „Orion“. Veoma interesantno, sveobuhvatno i instruktivno predstavaljanje skupine i fanzina možete pročitati OVDJE.

Kako piše u Uvodniku, u novom broju fanzina, kao i dosad, objavljeno je pregršt tema i zanimljivosti. Na 96. stranica uvrštene su iste rubrike i teme koje se obrađuju godinama. U tom smislu ostali su vjerni astronomiji i svemirskim temama, drevnim tehnologijama, rubnoznanstvenim temama i NLO-ima, SF piscima i nagradama, recenzijama SF filmova, serija i kompjuterskih igara. Svi fanovi različitih interesa i usmjerenja u okviru jedinstvenog SF-a, mogu naći ponešto za sebe. Svoj nepresušni entuzijazam i dokazanu sklonost prema znanstvenoj fantastici, Orionci su po trinaesti put opredmetili u atraktivnu periodičnu publikaciju. Fanzin je, stoga, dokaz njihove ozbiljnosti, upućenosti, smjelosti i ljubavi. On ima i i funkciju popularizatora SF-a kao umjetničkog žanra. Izdavanjem fanzina uredništvo i održava vatricu interesa za brojne teme i motive, i tako potiče potencijale fanove da se pridruži skupini, a, možda se ispod te kvočke izleže i poneki pisac. Za odane sljedbenike naučne fantastike, fanzin je  veoma hype. Fanzin je blistav i zarazan proizvod.

Ipak, nije sve pet.

Fanzin treba makeover. Drugo, fanzin bi morao u sadržajnom smislu proširiti svoje granice. I treće, fanzinu je nužna svježa krv odnosno novi članovi uredništva.

Grafički na razini je osnovnoškolskog lista. Korice su pretanke, uvez uz pomoć klamerica odavno je napušten u tiskalnim medijima, fotografije su premale, nema foto-eksperimenata odnosno digitalnih deformacija, sf tematika i članci ilustriraju se samo crtežima, Ilustracija na naslovnici mora biti nedvosmisleno žanrovska i tvrda odnosno ona bi trebala najaviti/osvijetliti/dopuniti sadržaj, a ne biti vesela karikatura. Čemu služe brojni grafički programi nego da bi se stvarale inventivne ilustracije. Fanzinu je nasušno potrebno kvarcanje, zubni furnir, umeci kose, facelifting i trendy odjeća.

Novi sadržaj dobiva se na poziv autorima u skladu s njihovim afinitetima, ali i na poziv koji ima usmjerenost i ograničenja. U tom smislu, uredništvo bi moglo, na primjer, organizirati natječaj za mikro SF priče. Ne treba se plašiti  ni prijevodnih priloga.

Novi fanzin znači i poneki novi član uredništva. Godinama fanzin stvaraju isti ljudi. Zašto se uredništvo ne usudi zvati  goste u ekipu? To bi razbilo ograde, a fanzinu donijelo zamah i svježinu. Naime novi ljudi poškropili bi svojim kreativnim utjecajem ovu rijetku biljku.

Za sve što sam predložio nužan je novac. Članovi uredništva i suradnici trebaju ga cijelu godinu tražiti, skupljati, dobiti, a zauzvrat dati prostor za reklamu. Dakle, nije dovoljan samo ushit, polet, amaterizam s pokrićem, nego i klasična poduzetnost. Mislim da je uredništvo svjesno da treba učiniti nužne zahvate. Idemo, onda!

15 comments

Skip to comment form

 1. Kako nabaviti fanzin? Postoji li na nekom mjestu, kafiću, kiosku, trgovini, fotokopiraonici mjesto gdje se može kupiti?

 2. Čitajući ove prijedloge automatski sam za promjene koje donose dah suvremenosti i nužnog prilagođavanja zahtijevnijim tehničkim ciljevima. U svakom slučaju, čestitam n 100 stranica sf sadržaja.

 3. Zašto fanzin nema glavnog urednika? Lukić je napisao da je Grčević izvršni urednik, ali te funkcije nema.
  Vidio sam neke ranije brojeve. Ako je trinaestica na istom nivou, onda su stvarno genijalci.

  1. Krešo je de facto izvršni, ali ne i nominalno. On je potegnuo u smislu producentskog rada. Kako god, SF skupina Orion je složna, pemetna i vješta ekipa.

 4. I prikaz je sjajan. Nema razloga da Orion i tvorci fanzina ne prihvat kvalitetne zamjedbe.

 5. Kritički otvoreno, argumnetirano i dobronamjerno.

 6. Da nema sbperiskopa ne bi imali informacije iz kaulture ovkvog tipa.

 7. Lukiću svaka ti ja na mjestu. Vidi se da su ti fanzinci simpatični.

 8. Informcije o autorici ilustracija ne spadaju u impressum.

 9. Od kako znam Veljka znam i da je veliki ljubitelj znanstvene fantastike. Zato se ne treba cuditi kad daje kvalitetne primjedbe.
  A ekipi iz Oriona samo pohvale.

 10. Tunja, za primjerak fanzina javite se na e-mail: kreso.grcevic@gmail.com

 11. Tako reagiraju intelektualci, sine ira et studio. Ne mora uredništvo ništa prihvatiti, ali moraju prihvatiti da se može još bolje i drukčije.

 12. Najlakše je prihvatiti promjenu grafičke matrice. Promjena odnosno dopuna sadržaja traži mentalnu snagu i volju.

 13. Dokopao sam se Svemirskog Broda. Martinovićev prikaz film Tenet, drkačina je zatvorenih očiju, nadmenost iz koje o sadržaju ne saznajemo ništa, zloporaba znanja, dociranje.

 14. Ekipa iz Fanzina osvjetlala je obraz Brodu, SF-u i kulturi općenito. U kojoj god formi moraju nastvaiti svoju misiju.

Odgovori