Ispodprosječna razina informiranja na službenoj web stranici Brodsko-posavske županije

Očekivati iz Ureda za informiranje Brodsko-posavske županije, čija je svrha  građanima i medijima približiti rad i ulogu ove jedinice područne (regionalne) samouprave, da zaposleni zaduženi za odnose s javnošću, prakticiraju sve oblike novinarskog izražavanja, nije realno i spada u sferu neumjerenih vjerovanja. Stoga, prilikom posjeta sadržajima siromašnoj službenoj internetskoj stranici rečene županije, samo neobaviješteni optimisti mogu iščekivati pojavljivanje osvrta, komentara, kritike, članka, eseja i feljtona. Najčešće se otvore vijesti (blic ili fleš vijesti, standardne i proširene) izvještaji, izjave, prikazi, bilješke. Ponavljam, prosječni konzumenti informacija iz samog srca županijskog birokratskog stroja, ne očekuju složene novinarske žanrove, ali očekuju korektno napisanu vijest – kraću informaciju ograničenu na činjenice bez komentara. Vijest kao osnovni oblik novinarskog izražavanja je definirana formulom 5 W (Who, What, Why, Where, When). Svaka vijest koja uspješno odgovori na sva ova pitanja postaje jasna primtelju, a ako ijedna značajka nedostaje vijest je nepotpuna.

Međutim, građani županije, a da recipijente informacija iz cijele Hrvatske i ne spominjemo, ne dobivaju ni taj minimum. Ono što im se servira pod „vijest“ kao da su sastavili propali kandidati za novinare, bez talenta, nevješti i nesigurni. Jedan od posljednjih primjera „proširene vijesti“ poslužit će nam kao argument za ove neugodne tvrdnje. Naime, 24. travnja, podignuta je još jedna u nizu očajnih objava pod naslovom Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika s temom državnog poljoprivrednog zemljišta. Dakle, od naslova do posljednje točke, čitatelji su izmaltretirani niskom razinom pismenosti, brkanjem redoslijeda izlaganja, aljkavošću i neizbrušenim novinarskim pristupom. Ispod nejasne informacije, nalazi se plitko zakopana misaona zbrka, neznanje i neshvaćanje biti informiranja i novinarstva. A stvar je jednostavnija od dizajna igle. Prosta manufakturna procedura (izvuci žicu i u njoj izbuši rupu kako bi provukao konac za šivenje) zbrljana je kao da se radi o nuklearki i teškoj vodi. Famoznoj Koordinaciji (župan gradonačelnici i načelnici općina) pridodana je i „tema“ odnosno održana je uz prisustvo teme. Tema je, po autoru teksta i naslova, osoba. Naslov bi, valjda trebao glasiti: “Koordinacija….o temi ili na temu” Prva rečenica je katastrofa, koja se, nastojanjima lektora, ne dopušta ni u školskim novinama, a koje bi autor vijesti trebao proučavati, jer za njega imaju vrijednost studentskih skripta. O pravopisu neću ovaj put, tek bih upitao po kojem se to pravopisnom naputku piše nula ispred jednocifrenih datuma?

Kolač se prije jela treba izrezati, pa posložiti na tacni u skladu s kriterijima estetike. Kod sastavljanja vijesti, to se zove kompozicija (raspored unutar neke cjeline). Sve su to španska sela za činovnike i novinare zadužene za odnošaje s javnošću. To nije normalan odnošaj, to je zapravo silovanje i o tome u županiji svakako moraju zauzeti stav. Dovoljno je što se sramote vlastitim neradom, još im treba da se o njihovom neradu piše neuredno i ispod svakog nivoa.

No, imam rješenje. Kome nije jasna abeceda novinarskog zanata, i kome ide malo teže iz dupeta u glavu, treba angažirati brodske novinarske veterane kao predavače, kao profesore. Jedan od najtalentiranijih pisaca vijesti je maestro Boro Gajdukov. Zovi ga, samo zovi županijo! No, ima i drugih dobrih vjestonosaca.

O Bori sam pisao u tekstu pod naslovom Boris Gajdukov – sinonim za dobro oblikovanu vijest. S obzirom da se u istom nalazi poticajna definicija vijesti, predlažem autoru brljotine da ga svakako pročita.

 

 

4 comments

Skip to comment form

  1. Stvarno, ispod nivoa. I ne samo u navedenom postu. Izbirokratizirano i pobrkano. Zreli su za tečaj kod Gajdukova.

  2. Kad se čitaju županijske papazjanije, pomisli se na relativno korektno napisane slavonskobrodske gradske vijesti na njihovom portalu. tamo je babi stalo do neke razine pa goni Gubićku da piše i najsitnije pizdarije o njegovom radu. Župana Marušića zaboli mlohava ćuna, pa je sadržaj katastrofalan.

  3. Kao da je lokalni novinarski šrot koji radi u lokalnim priopćavalima bolji od ovog papana? Sve je to jad i čemer.

  4. Prigodničari, nabiguzice, poluinteligenti, kible, trčkarala, tregeri, slugani, sirotani, uvlakači… brodska je sedma sila u koju je uključena glasnogovrnička boranija.

Odgovori