Dalmatinci se hrane u harmoniji s podnebljem

Vrhunski kulinarski proizvod nastaje kao uravnoteženi spoj euklidovski strogih pravila o sastojcima, količinama, i vremenu spravljanja, ali i improvizatorskih poteza razigranog duha i tijela, duha koji žudi za ljepotom i skladom, i tijela željnog istraživanja i utaživanja. Gurmansko spravljanje hrane prema postupnom redoslijedu, odmjeravanju potrebnog vremena za toplinsku obradu mesa i povrća, dodavanje soli i raznovrsnih, mirisnih naglašivača najboljih osobina sastojaka, oslanja se na istančan njuh, istreniran okus i na izbirljiv pogled kuhara koji uz pomoć odgovarajućeg posuđa, sjeckalica, kuhača i pouzdanog štednjaka vrši spajanje i prožimanje različitog u jedno, koje posluženo na trpezi, dok se puši i još uvijek šapuće o susretu s vatrom, zovemo ukusnim obrokom. Mudri uživatelji u jelu i piću, pri njihovom odabiru i spravljanju, mikasaju energijom instikata, ljubavi i promišljenih odluka, sve njihove odlike. Za njih su jestiva i pića nužni satojci regeneriranja tijela, lijek, afrodizijak, estetski doživljaj, čulni poticaj, nezamjenjiv program za podizanje duha i dodir sa Suncem, kozmičkim izvorom ukupnosti čiji su dio. Samo glupani bez duha, u jedenju i pijanju vide kao nužno zlo, gubitak vremena i novca. Oni najmudriji hrane se u harmoniji s podnebljem i ritmom sezone, dolaskom i odlaskom plodova, jer hrana je tada najbogatija najvrednijim sastojcima.

I Dalmatinci, poput Slavonaca, vješti su majstori, ma šta govorim, oni su kuharski velemajstori. Doći u Dalmaciju i odlučiti se za hranu tog podneblja, znači prepustiti svoja čula naletu ugode, znači otkriti snagu, veličinu i finoću kuhinje koja većinu svojih delicija uzima iz plavih njedara Jadrana, mora i podmorja čistog, bistrog i prepunog božanskih oblika. Probati hranu koju s lakoćom pripremaju tamošnji meštri, kušati specijalitete Dalmoša, ribu, školjke, rakove, pršut, sir, paštu, salzu, masline, vino…, osjetiti njihove razloge njihove zaljubljenosti u svoj kamen, more i sol, znači postati članom ekspedicije u zemlju zvanu Užitak.

Riba na brudet

SASTOJCI:

Namirnice za 4 obroka

1 kg ribe

1/8 l ulja

1 luk izrezan na listiće

2 sitno isjeckana češnja češnjaka

Fino iskosana vezica

peršinovog lišća

3 komada izrezanih rajčica (ili

žlica pirea od rajčica)

Bibera, soli, kvasine(vinski ocat)

po ukusu.

PRIPREMA:

Brudet se pravi od jedne ili više vrsta riba  (škarpina, zubatac, jegulja, ugor, tuna). Veća riba se izreže na komade, a manju ostavite cijelu. Na ulju ispržite listiće luka. Na luk stavite ribu i lagano prpržite da dobije žutu boju. Dodajte češnjak, peršin,  Dolijte vodu, tako da riba bude pokrivena. Prokuhajte, dodjte cat, i pustite da još 1,5 sata kuha na tihoj vatri. Brudet ne smijete miješati, nego se posuda katkada protrese. Uz brudet se služi palenta (pura, žganci).

3 comments

  1. U istu kategoriju dalmatinskih gastro-specijaliteta spadaju i škampi na buzaru.

  2. Slavonski pandan brudetu je čobanac. I tako naizmjence ih jesti … dva tjedna.

  3. Najbolje kuhaju oni koji vole kuhati, i inače, sve najbolje rade oni koji to vole raditi. Ako ne voliš jesti, badava i najbolje delicije, ako ne voliš kuhati, jelo će to reći, to je kao poruka iz vode koju (vodu) je proučavao dr. Masaru Emoto. On je istraživao vodu koju se psovalo i deralo na nju, i vodu kojoj se lijepo obraćalo i svirale su joj se lijepe melodije, prva je pravila ružne, asimetrične kristale, druga predivne. Znači, ljubav je faktor x u svemu, voljeti kuhati, jesti, bližnje, životinje, prirodu, svijet, itd., itd Ja sam za vegetarijanstvo i da životinje ne pate, predviđam da će barbarsko mesožderstvo izumrijeti. Jučer gledam na netu brdo slonovskih kljova slonova koje su kriminalci poubijali zbog kljova. Treba njihove, ubica kljove izvaditi. Još uvijek je najplemenitije zvanje na svijetu liječničko, (kuhar može biti svatko), gledam dr Dragana Primorca u Otvorenom, koji stručnjak, ali mafijaši su zlo svugdje, i među doktorima kad se ubace cijelu medicinsku struku zatruju i pretvore ju u profitni antipacijentski kriminal i kruženje love po mafijinim džepovima, zdravstvo za sisanje love a ne za liječenje ljudi, kao ovo današnje, 16,5% iz plaće im paćaš i još i dopunsko osiguranje i još i mito i opet je gore nego ikad. I tu je ljubav prema poslu, kao i u kuhanju, ključ. Profiteri i mafija kvare sve, mafija ne može nikad ništa dobro skuhati, ni jelo, ni zdravstvo, ni državu, ni svijet.

Odgovori