Aktualiziramo: To bi za početak bilo pristojno

Izgleda da se novinar pokatkad treba odmaknuti iz novin(ar)skog igrališta kako bi iz outa shvatio kako je etika u novinarstvu podjednako važna za pridobivanje čitatelja, kao što je važno i vrsno poznavanje zanatske vještine. Novinar bi trebao izvan igre, kao gledatelj, kao pripadnik svog socijalnog sloja, motriti faulove igrača – vlasti, oporbe, kulturnih poslenika, gospodrastvenika, trgovaca, eksperata – svih onih koji određuju brzinu i smjer društvenih i političkih kretanja. Trebao bi gledati tekmu, biti među publikom i doći na nivo stida zbog vlastitog navijanja i svrstavanja.

A na terenu, u prostoru igre, novinar je zastupnik pravičnosti. Na terenu socijalno-ekonomske i kulturno-političke igre, on mora biti sudac, sudac vremenu. S obzirom da su sve razine funkcioniranja nekog medija determinirani uređivačkom politikom koja može biti (ne)izravno kontrolirana od strane pojedinih političkih faktora, te odnosom njegovog vlasnika/urednika spram odnosa “komercijalno- ozbiljno” – slobodan prostor za novinara kao registratora i objašnjavatelja raznorodnih problema na sceni društva i države, posljedično se ograničava, sužava se njegova samostalnost iznošenja stavova. Etički problemi i etičke dileme nastaju u raskoraku između htijenja da se po svaku cijenu uspije na profesionalnom planu u smislu statusa, između potrebe da se osigura egzistencija i između imperativa da se objektivno informira odnosno piše istina ma o kome i čemu se radilo. Posebno je pogibeljno za novinara hodanje uskim rubom iskrivljavanja činjenica, jednostranih viđenja osoba i događanja, ultimativnih zahtjeva sudionika nadmetanja, jer je lako moguć neugodan pad u ambis neprofesionalnosti i nemoralnosti.

U godini u kojoj će se u Hrvatskoj odigrati savezna izborna utakmica i na lokacijama Slavonskog Broda, posebno je važno da se lokalni novinari pridržavaju “Kodeksa časti Hrvatskog novinarskog društva”, naročito slijedećeg: ”Novinar treba štititi čovjekovu intimu od neopravdanog ili senzacionalističkog otkrivanja u javnost. Posebna se pozornost i odgovornost zahtijeva kod izvještaja o nesrećama, obiteljskim tragedijama, bolestima, djeci, i malodobnicima, u sudskim postupcima, poštuje pretpostavku (presumpciju) nedužnosti, integritet, dostojanstvo i osjećaje svih stranaka u sporu. U političkim sukobima treba uvažavati građanska prava i slobode sudionika te nastojati ostati nepristran.”

Biti nepristran, točan, pisati istinito, pošteno, politički korektno, bit postojan pred pristiscima, biti dosljedan, uvažavati logiku, pokušati razumjeti i tolerirati druge i drukčije, ne biti lovački pas zadriglih političkih gospodara, biti hrabar, lajati i na Mjesec, ako Mjesec prijeti slobodi, raditi na sebi, učiti, osloboditi se uskogrudnosti i predrasuda, imati dobar ukus – karakteristike su vrhunskog etičnog profesionalca. Možda bi, za početak, pred nadolazeće izborne manipulacije za čije će efekte lokalni lideri tražiti pomoć novinara, bilo dobro javno priznati da takvih u Brodu nema. To bi, za početak, bilo pristojno prema javnosti.

5 comments

Skip to comment form

  1. Na kraju kolumne spominju se lokalni lideri. U tome je ključ Kakvi lideri talvi novinari. Kakvi novinari, takvi mediji, kakvi mediji, takva slik o stvarnosti.

  2. Barem da su novinari vješti tehničari. Oni su u Brodu papagaji u gradonačelnikovoj krletki. Buncaju i ponavljaju što ih se nauči.

  3. Novinar kao sudac vremenu. To je osnovna uloga. To može biti smo onaj tko razumije vrijeme i one koji nad tim vremenom čine zločine. Da, pristojno bi bilo reći da takvih ima malo.

  4. Lukiću, prestani ih opisivati. Pusti ih da hrču, pusti ih da uživaju u zlatnom tušu koje na njih izljeva vlast. Oni ni kišobran ne znaju otvoriti.

  5. „Trebao bi gledati tekmu, biti među publikom i doći na nivo stida zbog vlastitog navijanja i svrstavanja.“ … Nitko ne bi bio od mene sretniji kada bih na lokalnoj razini (od N.Gradiške do Babine grede) na radiju ili portalima pročitala i poslušala neko nenavijačko izvještavanje. ..
    Slušam u subotu oko 10h na HRT I radijsku emisiju u kojoj spiker, poput kolaža, taksativno nabraja izjave Z.Milanovića pokušavajući ga prikazati neodgovornim, lažljivim, nepouzdanim, glupim, ..
    Toliko je to jadno i nisko, ta „sloboda i demokracija“ dopušta iživljavanje novinara dok kombinira isječaka iz pjesama i dijelove rečenica (starih i deset godina) iz izjava aktualnog predsjednika RH a sve u svrhu da ga ocrni. Rijetko slušam radio ali se ne sjećam da je ikada itko tako srao o Karamarku, Plenkoviću, KGK, .. O MORALU LJUDSKOM SE TU RADI I O DEFICITU PROFESIONALNOSTI – o tome piše autor VL.

Odgovori