Aktualiziramo: Glasnik Slavonskog Broda – Bezvrijedna slikovnica za odrasle i sklepotina koju se mora rekonceptualizirati

Ova sklepotina od tekstova i fototografija, bez uredničkog voznog reda, ovaj uvenuli pregled s ambicijom nekakve inventure minulih događaja koji su se odigrali u razdoblju „od prošlog broja“, napravljen je bez novin(ar)skog šarma, i sastavljen s tendencioznom selekcijom prinesaka.

Glasnik Slavonskog Broda

Sredinom prosinca, građani su u poštanskim sandučićima, zajedno s katalozima supermarketa, mogli pronaći Glasnik Slavonskog Broda, službeno glasilo Grada, broj 22.

Za razliku od spomenutih kataloga  koji su bili prepuni namamljujućih najava s pokrićem o sniženjima cijena i povoljnostima pri kupovini, krcati svježim obavijestima o akcijama, čak i s receptima za kuhare amatere – atraktivnim dodacima za profesionalno komponiranje ilustriranog prodajno-propagandnog sredstva aktualne ponude roba i usluga, Glasnik je nudio ustajale obavijesti, neinventivne pačvork tekstove već napisane za elektroničke novine odnosno službene stranice Grada, stilski nezanimljive i ponegdje s nedopustivim zanatskim podbačajima.

Ova sklepotina od tekstova i fototografija, bez uredničkog voznog reda, ovaj uvenuli pregled s ambicijom nekakve inventure minulih događaja koji su se odigrali u razdoblju „od prošlog broja“, napravljen je bez novin(ar)skog šarma, i sastavljen s tendencioznom selekcijom prinesaka. Riječ je o fascinantnom bacanju novca kroz prozore jedne spore upravne kompozicije čiji pojedini vagoni dara nemaju ni na tom području, koja nema vještine napraviti čvrsti, cjeloviti, ali sažeti prikaz činjenica, događaja, pojava i sl. povezanih nekom općom idejom onoga što se događalo za vrijeme njene vožnje kroz politička zbivanja.

Što je svrha ovakvih slikovnica za odrasle? Informiranje? Nije! Šuštavolistajući pokušaj da se građani uvjere u kvalificiranost aktualne gradske vlasti? Nije! Magazinsko zabavljanje građana? Nije! Što je, dakle, Glasnik? Glasnik – povremeni svezak različitih tekstova u  u kome  se od ukupnog broja fotografija gradonačelnik Duspara nalazi na trećini, zastarjela je  forma samohvale i samopromocije. U tom smislu, izaziva smo prezir i podsmijeh.

Glasnik Slavonskog Broda tiskan je u nakladi od 17 000 primjeraka. Nema impressuma. Nema, dakle, imena odgovornih osoba. Nema nijednog jedinog potpisanog teksta, nema nijednog jedinog članka kojeg je napisao neko od zamjenika gradonačelnika, načelnika ili referenata, a da o tekstovima ravnatelja kulturnih institucija i ne govorimo. Tiskana je od strane Intergrafike ttž d.o.o. iz Zagreba. Pa zar u Brodu nema ni jedne jedine grafičko-tiskarske firme koja bi mogla posao obaviti na podjednako korektan način, za isti novac?  Kakvo nepovjerenje prema mjesnim grafičarima. Ili se radi o nečem drugom?

U doba sveprisutnih osobnih i prijenosnih računala, nova gradsko poglavarstvo koje će doći nakon lokalnih izbora treba razmisliti da se Glasnik objavljuje kvartalno, i na DVD-u.  U tom smislu glasilo bi trebalo rekonceptuaizirati u svakom pogledu: imenovati uredništvo iz redova upravnih profesionalaca i članova gradskog vijeća koje bi na temeljima struke i interesa građana vodilo uredničku politiku; nakrcati DVD s mnoštvom servisnih informacija; ubaciti programe koji bi omogućili snalaženje u gradu koji ima snažnu volju i adute postati turističkim mjestom itd, itd. Do tada treba štedjeti novac, prionuti na posao i izdati publikaciju koja će se zbog vrijednih priloga čuvati.

 

sbperiskop

 

 

15 comments

Skip to comment form

 1. Da je tekst napisan prije šest godina? Što se može zaključiti? Da pisanje istine nema veze s istinom koju nameće vlast. Odnosno ima li smisla ukazivati na glupost, laž i nasilje? Može se zaključiti da je brodski gradonačelnik veoma tvrdoglav i nepopustljiv. Kao takvog tko ga voli, voli ga, a tko ne taj ga stvarno prezirezbog bahatluka.

 2. Hrpu glasnika našao sam pred ulazom u svoju zgradu. Raznosač ih je tu ostsvio, misleći daće netko od stanara unijeti pred kasliće. Nitko to nije učinio, pa ni ja, jer nitko nema interesa čitati stare stvari kojima se Duspara hvali.

  1. Je li netko unio glasnik? Čuvajte se tiskovina je kontaminirana Dusparinim radioaktivnim uspjehom!

 3. Kao da je napisano o najaktualnijem broju. Sve je istina. bacanje novca. Sramota.

 4. Žalibože papira.

 5. – Ova sklepotina od tekstova i fototografija, bez uredničkog voznog reda, ovaj uvenuli pregled s ambicijom nekakve inventure minulih događaja koji su se odigrali u razdoblju „od prošlog broja“, napravljen je bez novin(ar)skog šarma, i sastavljen s tendencioznom selekcijom prinesaka. Riječ je o fascinantnom bacanju novca kroz prozore jedne spore upravne kompozicije čiji pojedini vagoni dara nemaju ni na tom području, koja nema vještine napraviti čvrsti, cjeloviti, ali sažeti prikaz činjenica, događaja, pojava i sl. povezanih nekom općom idejom onoga što se događalo za vrijeme njene vožnje kroz politička zbivanja.

  Kolumnist laje, ali karavana s krijumčarenim opijumom za mase prolazi.

 6. “Što je svrha ovakvih slikovnica za odrasle? Informiranje? Nije! Šuštavolistajući pokušaj da se građani uvjere u kvalificiranost aktualne gradske vlasti? Nije! Magazinsko zabavljanje građana? Nije! Što je, dakle, Glasnik? Glasnik – povremeni svezak različitih tekstova u u kome se od ukupnog broja fotografija gradonačelnik Duspara nalazi na trećini, zastarjela je forma samohvale i samopromocije.”

  Hvalite me usta moja il ću vas razdrti, reklo bi se u narodu. Ove novine ili magazin, kako li ga drugačije nazvati, jedino Duspari diže krila i ne trebamo se pitati čija je to i ideja o bacanju novaca na nešto što su ljudi već čuli putem medija: npr. izgradnja i obnova vrtića za djecu, izgradnja domova za novopečene mjesne odbore itd.
  Nisam znao da se Glasnik tiska u Zagrebu! To ne znači da Duspara ne vjeruje našim tiskarama, nego je lakše oprati novac ako posluje s tiskarom iz Zagreba, tako da nitko ne posumnja u pranje novca. A vi Brođani i dalje ga podržavajte i glasujte za njega. Kao da hranite uš koja vam se već napila krvi.
  To tiskanje Glasnika nije bacanje novca, nego pranje istog, umjesto da se ti novci preusmjere za kulturu u Slavonskom Brodu, koja je izumrla vrsta.

 7. 17000 primjeraka X 22 broja = 374 000 komada plaćeno našim novcem drugom gradu. Platili smo mu reklamiranje.
  K tome dodajmo i jumbo plakate.
  Predizborna kampanja isto. Sumnjam da ju je platio iz svog džepa.

 8. Više sadržaja ima u prospektu od Kauflanda. Preporuka gradonačelniku. Ubacite križaljke, spamate nam sanducice.

  1. Ali, moraš priznati da je papir kvalitetan i jako pogodan za police na kojima se drže dunst flaše.

 9. Hvala VL na građanskoj hrabrost, stručnoj analizi i iskrenosti i svima koji kroz svoje komentare iskazuju i moje mišljenje i osjećaje u veze ove „profulane investicije“ koja ovoga puta ima čak vidno manje fotografija Mirka Duspare nego što je uobičajeno. Ona radijska emisija srijedom koja je isto namijenjena samo i jedino promociji njegovog lika i djela me još više iritira pa je već duuuggoo ne slušam i što reče neko pametan, kvaliteta papira je dobra samo za stalaže – kao i plakati političara u kampanjama. Šteta – papir koristi za potpaliti vatru a ovaj ni za tu svrhu nije. Žali Bože naših novaca koji su se mogli trošiti na bezbroj boljih načina.

 10. Složit ću se s dosta konstatacija iz teksta. Mislim da nije potpuni promašaj (ali izabrati jeftiniji način) da se građanima koji se ne služe računalom, podnese izvješće o učinjenom tijekom prošle godine. Nekada ni to nismo imali; ali zato imamo korzo na kojem se spotičemo o ispucale ploče i nogo-stupe, koji su puni poderotina, a nisu potrajali niti dvije decenije.

  1. Nemoj, molim te, spominajti nove radove i mješalice. Duspara ju tu car. Odmah bira izvođače koji mu se znaju zahvaliti. Zato, nemoj, ko boga te molim!

   1. Ma ne hvalim ja njega, ali kakvi su bili oni prije, evo pomalo izlazi na vidjelo.

    1. Na neki način, hvališ ga! I ti bi bio prosječan kao i aktulni gradonačelnik da tolike godine tuđim novcima uređuješ grad.

Odgovori