Aktualiziramo: Bilo bi zanimljivo saznati koje udruge Grad nije htio sufinancirati, s obveznim “zašto

Udruge sufinanciranje Grada

Po principu – odabranima po malo, a nikome dovoljno – Grad Slavonski Brod, uz pomoć Kulturnog vijeća i mješovitog Povjerenstva za ocjenjivanje, sastavljenih od renomiranih stručnjaka i pripadnika gradske birokracije, zapravo je vratio  stanovnicima, organiziranim u udruge građana, udruge iz područja zdravstva i socijalne skrbi, udruge proistekle u iz Domovinskog rata, te udruge iz kulture – oko pola milijuna kuna, sa svrhom sufinanciranja njihovih projekata i programa.

Kojim su se kriterijima rukovodili Kulturno vijeće i Povjerenstvo odnosno Grad kod dodjele sredstava, tek je djelomično jasno (“očuvanje tradicije našeg grada”, bio je odlučujući kriterij), jer objavljen je samo popis odabranih udruga s čijim su predstavnicima potpisani ugovori. Naime, od ukupno 175 na natječaj prijavljenih projekata i programa, izbornik je odvojio njih 74 odnosno 42 posto. Tek kad javnost sazna imena i programe101 na gradske jasle neuvrštene udruge, sa sigurnošću će se moći reći što je bio prst na vagi odlučivanja.

Prema objavljnom popisu vidljivo je da su pojedine udruge abonenti na sredstva koje uvjetno poklanja Grad tj. da je sklopljen takoreći trajni abonman.   Uvažavamo to, s obzirom da programi i projekti većine udruga predstavlja važan dio ukupnog kulturnog pejsaža Slavonskog Broda, njegovog osobnog iskazivanja sebe sebi samom i onima koji ga posjećuju. Dobivena sredstva za mnoge udruge uvjet su njihovog opstanka. Ukratko, prihvaćeni programi dio su rutinskog održavanja Grada u skladu s famoznom tradicijom, te općekulturnim tendencijama u Hrvatskoj i svijetu, uz upotrebu lokalnih igrača i specifičnosti. Osim toga, pojedini projekti i programi imaju značaj i značenje hotimičnih/očekivanih anticipacija moderne politike i humanističkih stremljenja.

Ne gajimo bilo kakvu nadu da će Grad objaviti cjeloviti popis molitelja odnosno i imena onih udruga koje se nisu infiltrirale u gradske interesne sfere. Nikada Brod nije prakticirao dobre običaje u komunikaciji. Uostalom, tajnovitost je birokratska snaga, a djelomičnost uvida u poslove koje obavljaju čuvari poretka, obrambena je taktika. Iako su na djelu labavi pragmatski razlozi, zaista bi bilo zanimljivo saznati tko su i zašto su otpali svi ostali. Što je nedostajalo njihovim programima i jesu li promjene koje su predlagali bile osvježavajuće ili banalne? Na kraju krajeva, njihov primjer „neuspjeha“ bila bi dobra uputa za udruge koje će iduće godine (ponovo) stati u red, a željele bi izbjeći pogreške. Ipak, treba istaknuti da financijska pomoć Grada nije presudni uvjet realizacije bilo kojeg programa i projekta. Mnoge ćemo vidjeti i za mnoge ćemo ćuti i bez gradskih novaca.

Ipak, u ime znatiželjne javnosti portal SBPeriskop poziva sve udruge koje Povjerenstvo nije uvrstilo u popis financiranih da mu svoje projekte i programe pošalju. Objavit ćemo ih.

sbperiskop

Udruge sufinanciranje Grada

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

9 comments

Skip to comment form

 1. Hoće li i ove godine tako? Sad je demokrata Stilinović na čelu Kulturnog vijeća.

  • Lara on 01.12.2020 at 08:01

  Dodijeljivat će Stile novce kako mu babo kaže!

 2. Sve su to višegodišnje svinjarije. Nekoga (koliko ih je?) odbiju, a ne kažu mu zašto.

 3. Može aktualna vlast kako hoće, ali ne i dokle hoće!

  • Nana on 01.12.2020 at 09:12

  Osvrt na ovu temu je potreban jer mi se čini da nikada ništa ne saznamo na način kako to čine drugi gradovi. Na lokalnom TV-u i novinama vidimo da se gradonačelnik slika sa predsjednicima/ma udruga (sretnih dobitnika) i mislimo „bogznašto“ a najčešće se radi o 1000,00 kn. Naravno da postoje miljenici koji dobiju puno više, ali oni većinom promiču kulturu Žeravca, nogometa itd… Baš je jučer na Žup. skupštini bila ista priča- pošizim kada Lovačka društva traže i dobiju silne novce a okupljaju one koji imaju oružja i opreme za nekoliko tisuća eura i naravno da postoji određena društvena korist od takvih društava, ali njihovi članovi nisu sirotinja kao npr humanitarne udruge. Za udruge u sportu isto se dosta izdvaja a roditelji djece moraju plaćati članarine, kupovati opremu, voziti djecu na takmičenja itd..

 4. ..”..Po principu – odabranima po malo, a nikome dovoljno …”, po mom mišljenju ovo nije dobar sistem. Čak mi se čini da besplatno dobiju puno projektnih ideja kroz predložene projekte a ta crkavica koju daju udrugama ( pod uvjetom da su u milosti), zaista nije ništa. Bilo bi bolje 100% financirati neki projekt od početka do kraja a ne ovako “bacati mrvice ” većini ..zato nam je kultura u gradu kakva već je!

  • Frog on 01.12.2020 at 15:38

  Na ovu podjelu mogu samo reći: trc Milojko!

 5. Sve ovo, što je Autor opisao, već mnogo puta viđeno. On je dobro, skoro odlično započeo svoju kolumnu: “Po principu – odabranima pomalo, nikome dovoljno”, ali izgleda nije uspio zaokružiti svoju rečenicu sa istinitom činjenicom: osim nekima (‘zaslužnima’) obilato!!!

  Sjećam se jedne, pardon naše dvije prijave (naše posljednje prijave) od prije 5-6 možda i 7 godina, kada je jedna prijava potpuno eliminirana jer bi ona trebala pokriti funkcioniranje Udruge na nekoj novoj osnovi, koji model nikako nije se dopalo vrhuški Grada…

  Drugoj prijavi koja je predvidjela izradu aplikacije u funkciji dugoročne praćenje u SB i za boljitak Brođana i čija je vrijednost iznosila nešto manje od 60 posto ukupne vrijednosti projekta, dodeljena je četvrtina od Grada zatraženog iznosa!

  Odnosno, dodeljena je otprilike 15 posto ukupne vrijednosti projekta! I to i za korektno definirani projekt, ali i za funkcioniranje Udruge… Mašala! Sve u znaku: ubij me nježno! Valjda više nećete se prijavljivati…

 6. SBoperi, tko je blizu vatre bolje se grije, zar ne? Tko podržava Dusparu politički, ta će dobiti novac za zvoje kulturne masturbacije. Ruka ruku mije, a lovu obadvije.

Odgovori