Svi na prosvjed!

prosvjedU četvrtak 24. studenog u 18:00 sati na brodskom Korzu Brođani okupljeni oko ‘Građanske inicijative za čisti zrak’ i akcije ‘Brođani za Brod’ povodom 8. godine rada Rafinerije u Bosanskom Brodu, organiziraju Prosvjed. Organizacijski odbor je medijskim kućama poslao zahtjeve koji će biti izneseni na prosvjedu, evo ih:

Poziv Vladi Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Europskoj komisiji, Rafineriji Brod

24.11.2016. godine točno je 8 godina od kako je započela sa radom Rafinerija Brod i kada je započelo intenzivno trovanje Brođana sa obje strane Save. Od tada pa do danas Brođani su puno puta prosvjedovali, potpisivali peticije (u travnju 2009. godine skupljeno je 17.800 potpisa) no godine su prošle ali se ništa nije promijenilo.

Strpljenju je došao kraj. Vrijeme je za promjene. Mi Brođani uzimamo stvari u svoje ruke jer više ne želimo svojom pasivnošću ugrožavati naš život i život naše djece. Upozoravali smo institucije no 8 godina nisu reagirali, sada ćemo sve institucije prisiliti na akciju!!

‘Građanska inicijativa za čisti zrak’, akcija ‘Brođani za Brod’ i grupa građana ‘Kad ako ne sad…Brođani ne dajte da nas truju’ šalju slijedeće zahtjeve:

 1. Da predstavnici Vlade RH hitno održe sastanak u Slavonskom Brodu sa predstavnicima grada i županije i da utvrde korake djelovanja. Civilni sektor mora biti uključen. Ovaj sastanak se mora dogoditi u slijedeća 2 tjedna.
  2. Da predstavnici Vlade RH hitno održe sastanak sa predstavnicima tvrtke Rafinerija Brod, predstavnicima Vlade BiH, RS, predstavnicima Opštine Brod i da se dogovore koraci u modernizaciji i plinofikaciji rafinerije. Civilni sektor mora biti uključen. To se mora dogoditi u slijedeća 3 tjedna.
  3. Rezultat prethodnih razgovora mora biti plan modernizacije i plinofikacije Rafinerije koji mora biti gotov najzad u siječnju 2017 godine, a tijekom 2017 želimo vidjeti bagere kako kopaju kanale za plinofikaciju.
  4. Ministarstvo zaštite okoliša će jednog zaposlenika alocirati 100% za Slavonski Brod, taj zaposlenik/zaposlenica će imati ured u Slavonskom Brodu, koordinirati će aktivnosti i projekte te redovito obavještavati Brođane o izvršavanju aktivnosti koje se poduzimaju za smanjenje onečišćenja. Rok je kraj Siječnja 2017.
  5. Grad Slavonski Brod i okolica dobiti će posebni status kada su u pitanju financiranja i sufinanciranja projekata zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije itd. Primjeri financiranja i sufinanciranja projekata pod posebnim povoljnim uvjetima:
  – projekti energetske učinkovitosti zgrada, objekata i stambenih kuća
  – cijena plina za kućanstva i industriju
  – izgradnja punionice za ukapljeni prirodni plin te uspostavljanje kvalitetnog javnog gradskog prijevoza sa sufinanciranim prijevoznim kartama
  – svi projekti vezani uz obnovljive izvore energije…
  Ovaj zahtjev treba biti usklađen i realiziran sa izradom proračuna RH za 2017. godinu. Ovaj status bit će aktivan sve do završetka modernizacije rafinerije odnosno do smanjenja onečišćenja u skladu sa EU standardima.
  6. JANAF će otvoriti zakladu za djecu oboljelu od malignih bolesti i bolesti respiratornog sustava i profit ostvaren distribucijom nafte u Rafineriju Brod preusmjeriti u zakladu.
  Rok je ožujak 2017. godine.
  7. Vlada RH će se angažirati i koordinirati komunikaciju između Republike BiH te EU kako bi zajednički osmislili i financirali, u sklopu prekogranične suradnje, mjere smanjenja onečišćenja na području Bosanske Posavine, uključujući i kontrolu emisije štetnih tvari na Termoelektrani Stanari te plinofikaciju objekata u Bosanskom Brodu kako bi se ukupno onečišćenje na obje strane Save smanjilo. Rok je travanj 2017.

Zahtjevi su realni i ostvarivi, nužna je samo dobra volja politike kako bi se ostvarili. Cilj je smanjiti onečišćenje u skladu sa standardima EU. Ukoliko Vlada RH ne reagira građani će pokrenuti aktivnosti građanskog neposluha koji uključuju između ostalog:

– blokadu graničnog prijelaza
– blokadu prilaza objektima JANAF-a za sve njegove zaposlenike u SB
– prosvjede na svim događanjima na kojima sudjeluju predstavnici Vlade RH, Vlade BiH
– blokada ureda tvrtke Zarubezhneft Istraživanje i Razvoj d.o.o., vlasnika Rafinerije Brod
– tužba protiv Vlade RH.

Zahtijevamo od Vlade RH da se hitno pokrene jer je strpljenje građana Slavonskog Broda isteklo!

65 comments

Skip to comment form

  • Lara on 23.11.2016 at 07:51

  Sretno u prisiljavanju institucija da rade svoj posao. Zanima me hoće li aktivisti koji organiziraju prosvjed ostvariti nabrojane najave otpora trovanju Brođana.

  Tužbu protiv Vlade RH podići ODMAH.

  • grey on 23.11.2016 at 07:55

  Čuo sam da će u okviru prosvjeda nastupiti glumci i glazbenici. Zašto neće nastupiti najbolji brodski rock sastav Grupa Republika?

 1. Hoće li na prosvjed doći gradonačelnik Duspara s “božićnim ugođejem”?

 2. To je SUTRA.
  Profiterima se mora pokazati da ne smiju uništavati ljudsko zdravlje i ugrožavati djecu zbog svog odvratnog, nezasitnog profita zbog kojeg su spremni, zbog svog smrdljivog luksuznog života, pokrenuti pomorbu gradova i regija. Profiteri su najpogubnija vrsta za opstanak malog čovjeka i zdravlja njegovog djeteta.

 3. Na stranu medijski show od prosvjeda s estradnim dijelom, ali tekst je prava koncentracija. Sabrano je sve bitno.

  • dron on 23.11.2016 at 09:13

  Sjećam se doba kad je zrak nepodnošljivo smrdio od paljenja pilića u Veterinarskoj stanici, kad je prekosavska rafinerija zagađivala zrak i vodu i Sava bila prljavija i smrdljivija nego danas, kad je Impregnacija iz DI zagađivala Glogovicu i pola Broda, kad se od smrada nije moglo disati, a voda iz vodovoda smrdila, u vremena kad nisu postojale mjerne postaje za mjeriti onečišćenje. Ekološki aktivizam je univerzalni aktivizam i odnosi se na sve zagađivače, i one domaće, koji bi eventualno željeli zagaditi grad i regiju, jer se Brođani zapravo truju puno duže nego dvadeset pet godina i zaslužuju čist zrak i dekontaminaciju područja i od eventualnih budućih domaćih zagađivača.

 4. Slavonski Brod je u Europskoj uniji! Slavonski Brod je grad čiji stanovnici, ali i stanovnici u okolnim mjestima već osam godina izloženi onečišćenju zraka, bez presedana na ovim prostorima iz prekosavske Rafinerije u BiH-u, točnije u Bosanskom Brodu!

  Slavonski Brod je šesti grad po veličini u Hrvatskoj i to od 60-tak tisuća stanovnika, grad koji za vrijeme Domovinskog rata bio na prvoj crti bojišnice, grad koji kao i njegovi stanovnici ne zaslužuju ovakav tretman. Ne zaslužuju da skoro svaki dan budu izloženi visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5 i PM10, benzena, sumporovodika…

   • on 23.11.2016 at 13:32

   Ne kužim te. Tko je rekao da Brod zaslužuje smrdljivi zrak? Ponavljaš abecedu odnosno činjeicu da je A prvo slovo abecede.

   Po čemu je to Brod u Europskoj uniji? Molim te navedi jedan jedini benefit.

   1. Ovo što su zadnje Vlade RH, faktički od 2008. priskrbili Brodu, ukazuje na to da po nečijoj logici Brod ne zaslužuje čisti zrak! Nadležni su imali prilike još 2011. kada je (prva) ekološka dozvala dodijeljena Rafineriji reagirati, ali namjerno(?) ili nepažnjom nisu reagirali! Evo okolišna dozvola ističe 6. prosinca i sprema se nova ili već je i odaslana u Rafineriju.

    Je li netko reagirao? Je li netko dozvoljava da Rafinerija zagađuje brodski zrak? Je li netko misli iole išta o tome da Brođani već 8 godina udišu smrdljiv i sa lebdećim česticama, benzenom, ozonom, sumporovodikom… onečišćen zrak!

    Da Slavonski Brod je geopolitički u Europskoj uniji! Na žalost, to ne cijene ljudi, pa ni Brođani, a još više ostala Hrvatska, a izgleda najviše Zagreb! Pa ovaj prosvjed i zbog toga je nužan!!!

  1. Naravno, Jabihnesto.
   Vidimo se u pol šest na prosvjedu.

 5. Netko je pitao za glazbenike, pa evo odgovora:

  Na Prosvjedu će nastupit i brodski glumci i glazbenici. A među glazbenicima: Irena – Irra Blur, reper Mrva, grupe: King’s, Kontraefekt i Uzduh frei!

  Dođite podržite našu zajedničku akciju:

  PROSVJED za ČISTI ZRAK – 24.11.2016. u 18 00 sati na Korzu!

 6. Slavonski Brod je geopolitički u Europskoj uniji! Na žalost, Bosanski Brod nije!

  I tu neki igrače igraju nefer igru!

  U veljači 2015.g. mogli smo pročitati u našoj štampi da predsjednik RS tvrdi (Dodik): Nećemo plin iz Hrvatske!

  No vrlo je interesantno što je Ravnatelj tajništva Energetske zajednice (EC) Janez Kopač, iznio u intervjuu sarajevskom “Dnevnom avazu” …

  “Imali smo (u planu) studiju izvedivosti o najrealnijem od svih projekata, a to je plinovod Slobodnica-Bosanski Brod-Zenica. Europska unija bila je spremna to financirati, no nažalost blokirana je u Republici Srpskoj”, kazao je Kopač dodavši da je Energetska zajednica još 2013. godine usvojila 35 različitih energetskih projekata koje bi zainteresirani investitori mogli financirati na području Europe, a među njima su bila tri koja su se odnosila na povezivanje plinskih mreža BiH i Hrvatske“.

  • Maki on 24.11.2016 at 12:50

  “Slavonski Brod je geopolitički u Europskoj uniji! Na žalost, Bosanski Brod nije!”

  Bosanski Brod je samo geo,ali ne i politički.

  • on 24.11.2016 at 12:51

  Valjda će se sada nešto pokrenuti.

 7. SBPeriskop podsjeća da je važno da prosvjed bude što mnogoljudniji.

  1. Još jednom:

   Brođani, vidimo se večeras u 18 00 sati na Korzu!!!

   1. Dođite SVI na prosvjed, večeras u 18 00 sati na Korzo!!!

 8. Kako se bliži Prosvjed Brođana i prosvjedni koncert večeras u 18 00 sati, tako raste onečišćenje u brodskom zraku. Ponovo rastu satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5…

  Prije 2-3 sata u Rafineriji su mjerene satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i iznad 116 µg/m3! Evo, u 16 00 sati satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 mjerena je na postaji na Jejasu od 110 µg/m3!!!

  1. – Kako se bliži Prosvjed Brođana i prosvjedni koncert večeras u 18 00 sati, tako raste onečišćenje u brodskom zraku. Ponovo rastu satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5…-

   Pretpostavljam onda da je za vrijeme prosvjednog koncerta došlo do maksimuma zagađenja. Ima li preživjelih? Pjesma nas je održala, njojzi hvala! I Tomu de Gollu.

 9. peter da li postoji spalionica lijekova u slav brodu

  1. Zašto pitaš?

   U Brodu ima spalionica svih nada Brođana da dožive zapošljavanje.

 10. mariču ozbiljno pitam

 11. Jako loša koreografija prosvjeda koji je više ličio na pučku veselicu i bal pod maskama, nego na vapaj svijetu za čisti zrak. Ogroman propust i promašaj organizatora kiji nisu iskoristili priliku prikazati ozbiljnost situacije, nego su se uneredili.
  Komično mahanje transparentima u ritmu repa i opća zabava i tulum na otvorenom. Dajte malo mislite unaprijed kakav dojam morate ostaviti da bi vam svijet koji gleda prosvjed vjerovao.
  Zamislite kako bi izgledao prosvjed pred brodskim Zavodom za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih i ogorčenih i osiromašenih Brođana, bi li oni đipali u ritmu repa? Eto, tako bi trebao izgledati prosvjed građana kojima je voda došla do grla.

  Tko je organizirao narodno veselje?

  1. Cemu uvlacenje plitke patetike oko nezaposlenih u ovu ozbiljnu temu?

   1. 10 000 evidentiranih nezaposlenih za grad od 60 000 stanovnika nije patetika nego tragedija. To je patetika samo za namirenog uhljeba.
    Pokaži malo poštovanja prema 10000 ljudi koji traže posao, dok uhljebi dociraju što je veća tragedija, lebdeće čestice ili prazan trbuh.
    Za mene je veće tragedija biti nezaposlen i udisati nečist zrak, nego ga udisati s dobrom plaćom.

    1. Lupetaš. Teme su totalno nepovezane, osim ako hoćemo pričati o svemu što nam smeta i ide na živce. Ja bih onda bio Namćor.

     Nezaposlenost je nešto što pojedinac može riješiti proaktivnim traženjem posla, otvorenim razmišljanjem i prilagodbom. Pri tome mislim na ljude do 50 godina, ovi stariji mogu biti u nezavidnoj situaciji ako postanu nezaposlenih.

     Rafinerija je problem koji pojedinac ne može riješiti sam (barem ne na legalne načine), pa skupljanjem u grupu pojedinaca i dizanja buke u svrhu skretanja pozornosti još i ima smisla.

     BTW, u SB službeno ima 3500 nezaposlenih.

     1. Čemu onda služe ti nagomilani grijani i hranjeni činovnici u zgradurini, ako će si nezaposleni sami tražiti posao?

      1. Relikvija prošlog sistema, kao i mentalitet onih koji godinama SJEDE i ČEKAJU da im hzz nađe posao. Ali, kao što rekoh, u digresiji smo.

     2. Manipulacija statističkim brojkama još je jedna gadost smišljena kako bi se prikazalo lažno stanje zaposlenosti, pa se nasilno brisanje iz evidencija nezaposlenosti proglašava zaposlenošću, što nikako nije.

      BRODSKO-POSAVSKA Ž. – REGISTRIRANA nezaposlenost:

      2004-15.876
      2005-15.911
      2006-15.339
      2007-14.218
      2008-12.797
      2009-14.130
      2010-16.297
      2011-16.906
      2012-17.197
      2013-17.912
      2014-15.937
      2015-12.700
      2016-10.717

      http://statistika.hzz.hr/statistika.aspx?tipIzvjestaja=1

      pa je tako na razini cijele Hrvatske u razdoblju 2014-2016 smanjen broj nezaposlenih, a istovremeno statistika zaposlenih govori o padu broja zaposlenih
      Pad broja zaposlenih u pravnim osobama po županijama sa stanjem 31. ožujka 2014. u odnosu na isto stanje 2013. bilježi 15 županija. Najveći pad bilježi Vukovarsko-srijemska županija (za 4,5%). Slijede Osječko-baranjska županija (za 4,4%), Bjelovarsko-bilogorska (za 3,9%), Sisačko-moslavačka (za 3,4%), Virovitičko-podravska (za 2,8%), Primorsko-goranska i Brodsko-posavska (svaka za 2,4%), Grad Zagreb (za 1,2%), Međimurska (za 1%), Splitsko-dalmatinska (za 0,8%), Koprivničko-križevačka (za 0,6%), Šibenska (za 0,5%), Zagrebačka i Požeško-slavonska (za 0,2%) te Istarska županija (za 0,1%).

      Pada broj nezaposlenih, ali pada i broj zaposlenih.

      Nakaradno evidentiranje Zavoda za zapošljavanje nikako nije realan pokazatelj stvarnog broja tražitelja posla.

     3. Anonimni, ti ne razabireš podatke sa Zavoda za zapošljavanje (uhljebničke institucije) i stvarno stanje?

      Uostalom, mislim da Zavod treba razoriti.

   2. To je samo slika kako prosvjed za zdravlje mora izgledati, nema veze s patetikom.

 12. anonimni apsolutno si u pravu , idioti i onda im je kriv duspara i ne znam tko drugi ovo nije zajebancija dobili smo medijski prostor iako nisam optimist možda se nešto pokrene ali najvjerovatnije ventil ili blokada janafa ili granice a da tebe pitam jel postoji spalionicca lijekova negdje oko ili u đđ

  1. Istina, ozbiljan iskorak po pitanju medijske eksponiranosti. I u saboru je bilo malo više priče oko toga. Možda se nešto i pokrene. A jalnici će uvijek nešto pljuvati – neki dan lampione i suze, danas pjesmu i malo veselije ozračje. Ne kaže se bez vraga da se još nije rodio koji bi ljudima udovoljio – zato ne treba ni pokušavat.

   Što se tiće spalionice – službeno nema (kao ni u cijeloj RH). Zašto pitaš? Jel ciljaš na nešto, ili? U ĐĐ najbliže spalionici bi bila francuska ljevaonica (ona stvara čitav varijatitet smradova).

  • Lara on 25.11.2016 at 08:08

  Pročitajte izjavu koju je gradonačelnik Duspara dao na svom portalu sbplus. A novinari kažu da je on svojim, pazi ovo, dolaskom na Korzo večeras akciji dao svoju potporu prvenstveno kao građanin ovoga grada.

  • on 25.11.2016 at 08:16

  Podržavam 100% ovo što je rekao blagoje.

  Nisam bio, ali po onomu što se vidjelo i čulo, radilo se o nekoj žestokoj zajebanciji.

  Medijska prilika dobijena, ali totalno upropaštena jer nitko nije čuo u temi dana ni sudara ni dusparu od nekakave bajagine pjesmice.

  Svaki objektivni promatrač sa strane, koji nije iz broda morao je pomisliti kako se radi o predblagdanskoj narodnoj veselici.

   • on 25.11.2016 at 08:27

   GI za čisti zrak mora zadržati ozbiljnost. Peter Tot-Đerđ je popustio prišipetljama koji u Brodu vode doživotnu brigu u zabavi. BOLJE BI BILO da je pustio Dusparu na pozornicu.

   1. Prosvjed je bio dobro organiziran. Najveći dobitak tog prosvjeda da je blizu 5 tisuća Brođana prisustvovao i dao podršku zahtjevima!

    Kako je dosada i vidljivo GI za čisti zrak je zadržao ozbiljnost. Mladen i Peter i dalje slažu kockice i potpuno kontroliraju situaciju… Gradonačelnik se vratio na pozornicu, što je vrlo dobro! No još uvijek ništa iz Ministarstva i od Vlade!

 13. Zaista neke stvari ne mogu shvatiti. Kako to, da postoji ljudi kojima kao ‘ćoravoj koki sve smeta’. Ovaj čuo Bajagu, onaj cajke, a onaj treći nije ni došao na prosvjed, ali sve zna(!)…

  A nevjerojatna je ta negativna energija njihova, no na sreću oni su rijetki i nisu među onima koji su došli i podržali PROSVJED.

  Brođani su jučer bili jedan jedini ‘konglomerat’ koji je sinoć viđen na prosvjedu! Čulo se jedino: „Brođani za BROD“, „čisti zrak“ i „nema predaje“.

  Čuo sam i jednu krilaticu; nije bitno je li bilo 3 ili 5 tisuća Brođana na prosvjedu, nego da slijedeći put ako treba, biti će njih duplo!!!

  To dovoljno govori o prosvjedu i o Brođanima! A onim drugima koji nisu bili na prosvjedu ili nisu ga podržali, sve sam već rekao!

  • Hugo on 25.11.2016 at 10:45

  Kad kreten uprska stvar i prigodu pokazati svijetu ozbiljnost situacije i realnu opasnost po zdravlje ljudi, i taj svoj promašaj proglasi za neupitan pogodak u sridu. Već viđeno. Budale i estradnjaci se ne bi smjeli baviti ozbiljnim stvarima.
  Ne može me dragi Bog i Majka Božja uvjeriti da je taj karneval pokazao muku s čistim zrakom i rafinerijom. Svi ti pokliči organizatora u svoju korist su samoopravdanje za sadašnji i buduće organizacijske promašaje.

  To je kao kad bi regulatori na kutije cigareta nalijepili zajebantsku sliku oralnog uživanja umjesto slike raka pluća.
  Stvarno zašto se na cigarete lijepe slike raka pluća kad se hoće upozoriti na štetnost pušenja po zdravlje, a ne nasmijanu pušačicu koja maše prstićem – no, no pušiti!

  Išao sam na prosvjed, a došao na zajebanciju.

  1. a evo, Hugo o “kanevalu” i o “zajebanciji”…

   ja ne znam, gdje ste ljudi bili? ali sigurno ste promašili vrata (gola)!

   1. Nemoj se sekirati. Na popravnom prosvjedu (za 3-4 godine) nastupit će Prljavo kazalište,Thompson i Neda Ukraden.

    1. Pa to ima smisla, no prije se mora Rafinerija zatvoriti!

 14. Može mi li netko reći, je li ovo normalno?

  Danas, 25. studenog u 13 00 sati kada je temperatura bila 13 stupnjeva, u Slavonskom Brodu, ali i u Bosanskom Brodu mjerene su izrazito visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 iznad 110 µg/m3)!

  Od tada su te koncentracije dalje rasle, a tko zna kako će se to završiti? Sigurno je, dnevni prosjeci će biti veći i od jučerašnjih visokih 80-tak µg/m3! Pa pratite razvoj situacije:

  http://eko-integral.eu/index.php/trenutne-koncentracije

 15. „Više tisuća Brođana na prosvjedu “Nema predaje” protiv zagađenja rafinerijskim plinovima

  Brod šalje poziv u pomoć, dosta je praznih obećanja, pravo na čisti zrak ustavna je kategorija“ – jedna je od naslova članka posvećen jučerašnjem prosvjedu Brođana u jednom od brodskih portala.

  No svi portali, štampa, radija, televizija i to ne samo iz Broda, nego iz cijele Hrvatske veliku su pažnju posvetili i informirali građane o događaju koji će, ako će političari također imati razumijevanje za njega, a i za Brođane(!), postat događaj godine u Slavonskom Brodu.

  Vidi link: http://www.brodportal.hr/clanak/-brod-salje-poziv-u-pomoc-dosta-je-praznih-obecanja-pravo-na-cisti-zrak-ustavna-je-kategorija-14201

  1. Zašto je istaknut samo link hadezeovog portala? I drugi su pisali o glazbenom prosvjedu.

   1. Istaknut je link onog portala koji je u onom trenutku maksimalno korektno i konkretno opisao PROSVJED!

    Ja bih osobno potrudio da detaljno opišem sve što je važno, no zaista nisam stigao… A vidim da nikog drugog nije posebno zainteresirao ovaj problem zagađivanja brodskog zraka iz emisije Rafinerije nafte Brod!

 16. Otkad je n aprsvjdu Mrle repao, zrak je čišći za 2,7 posto. Glasajuće curice doprinjele su za daljnjih 1,5 posto čistoće uzduha.

  Sudar nam se naradio, Goll nam se prerežirao. Zrak smrdi od čistoće. Nismo naviknuli.

 17. Gori smo od Pekinga!? Možda nismo. Među najgorima smo u Europi!

  Kako smo već ovih dana više puta pisali, ponovo je Slavonski Brod zahvatilo veliko onečišćenje! Već danima se kontinuirano mjere izrazito visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, pa i benzena.

  Najtragičnije je, da su satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 već pedesetak sati u kontinuitetu ‘u crvenom’ (vidi grafikon na linku; http://aqicn.org/city/croatia/slavonski-brod-1/ !) i to po standardima svjetskih zdravstvenih organizacija!

  Tako ovih dana u Slavonskom Brodu kontinuirano su mjerene izrazito visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 iznad 100 µg/m3!

  Dok prekjučerašnji dnevni prosjeci koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 su bili iznad 80 µg/m3, jučerašnji još su bili viši i to oko alarmantnih108 µg/m3!!!

  Nevjerojatna je činjenica da sinoć od 18 00 sati 4 sata kontinuirano i koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 su bile alarmantno visokih (iznad 125 µg/m3)!!!

  Oni preko sada nas namjerno TRUJU!

   • grey on 26.11.2016 at 14:38

   Oni truju, a mi ćemo repati i singati.

 18. Na žalost, od jučer ništa se nije promijenilo, bar ono što se tiče zagađenje iz prekosavskih onečišćivača. Jedino je počela kiša i ona nam, Brođanima jedino pomaže!

  Već danima se kontinuirano mjere izrazito visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, pa i benzena, makar od jučer do 18 00 sati večeras i drugi mjerni uređaj za benzen bio je izvan funkcije!

  Tako su jučerašnji dnevni prosjeci koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 ponovo bili izrazito visoki i to od 82,2 µg/m3 za PM2.5 i 97,8 µg/m3 za PM10! To je sve 2-3 puta iznad granične vrijednosti!

  Posebno je nevjerojatna činjenica da sinoć od 21 00 sat 7 sati su kontinuirano koncentracije lebdećih čestica PM10 bile alarmantno visoki (iznad 125 µg/m3)!!!

  Predugo sve to traje! Nitko od nadležnih institucija na to ne reagira(?)! A svi znamo da Rafinerija nafte Brodu studenom radi punim kapacitetom!

   • grey on 28.11.2016 at 08:05

   PeterTDJ, možete se zavući u mišiju rupu, jer “Lavinu je pokrenuo najpoznatiji Brođanin u svijetu, napadač Juventusa i hrvatske nogometne reprezentacije Mario Mandžukić”

   http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/moje-dijete-ima-devet-godina-i-nikad-u-zivotu-nije-udahnulo-cist-zrak-stanovnicima-najzagadenijeg-hrvatskog-grada-je-dosta-krecu-u-blokadu-granice/5313103/

 19. Nevjerojatno! Koliko provokarora ima, kojima je draže da Brođani godinama udišu zagađen zrak!!!

  1. Zaista ima komentara i komentatora koji se graniče za realnošću! No takvi smo mi ljudi, ima nas svakakvih… Često nam sve smeta, a na sve što drugi odrade smo zavidni!

   No svaka čast, a i puno hvala svim Brođankama i Brođanima, a njih je bilo možda i 5.000, koji su došli podržati PROSVJED!!!

   1. Ni meni nije jasno, zašto nema na Periskopu izvješća o prosvjedu i komentara o ovoj beznadnoj situaciji Brođana(?)!

    1. Očekivali smo da to po običaju napravi Peter, ali, on je bio zauzet aktivnostima oko organizacije prosvjeda. No, bilo je komentara ispod drugih objava.

 20. Prisjetimo se iz Facebook arhive na jednu ogromnu, možda najveću laž sa one druge strane Save koja je izrečena prije tri godine! Na žalost, da su akteri htjeli i krenuli u plinofikaciju Rafinerije, Brođani bi danas puno lakše disali!

  „Pomak naprijed: Rafinerija u B. Brodu je u fazi plinofikacije – Predstavnici tvrtki Zarubežneft, Optima grupa i Rafinerija nafte Brod u srijedu su posjetili Slavonski Brod gdje su razgovarali sa slavonskobrodskim gradonačelnikom“ – pisalo je prije točno tri godine u 24sata. Vidi link:

  http://www.24sata.hr/news/pomak-naprijed-rafinerija-u-sl-brodu-je-u-fazi-plinofikacije-342981

 21. „’MOJE DIJETE IMA DEVET GODINA I NIKAD U ŽIVOTU NIJE UDAHNULO ČIST ZRAK’ – Stanovnicima najzagađenijeg hrvatskog grada je dosta, kreću u blokadu granice!“ – objavljuje Jutarnji list široku reportažu o brodskom onečišćenom zraku. Vidi link:

  http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/moje-dijete-ima-devet-godina-i-nikad-u-zivotu-nije-udahnulo-cist-zrak-stanovnicima-najzagadenijeg-hrvatskog-grada-je-dosta-krecu-u-blokadu-granice/5313103/

 22. Cijeli mjesec studeni pišemo o tome kako ovo sve oko onečišćenja brodskog zraka predugo traje i nitko od nadležnih institucija na to ne reagira(?)!

  Tako već danima se kontinuirano mjere izrazito visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, pa i benzena!

  Posebno su bili intervali od 17. do 19. i od 24. do 26. kritični! Tada su mjerene u kontinuitetu i po desetak sati satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 iznad 100 µg/m3.

  Posebno je zabrinjavajuće da su 01. studenog do danas srednja vrijednost (prosjek) koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5 bile izrazito visoke između 54 i 55 µg/m3 (vidi link: http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm), što je skoro 40 i 120 posto iznad granične vrijednosti (na godišnjoj razini)!

 23. ‘Indijanci iz Broda’ podržavaju Indijance iz SAD-a!!!

  „Marš Indijanaca protiv izgradnje 2.000 km dugog naftovoda“ – javlja HRT. Vidi link:

  http://vijesti.hrt.hr/362618/mars-indijanaca-protiv-izgradnje-2000-km-dugog-naftovoda

 24. Na žalost, nakon što je prošao i ponedjeljak, potpuno nam je jasno, da Ministarstvo zaštite okoliša i dalje ne čini ništa da zaštiti Brođane od zagađenja zraka iz emisije iz Rafineriji!!!

  Smiješna je bila današnja izjava pomoćnice ministra Marija Šćulac Domac ‘U mreži prvog’, da “nemamo pravnih instrumenata natjerati i prisiliti ih (BiH, RS…) da, u ovakvoj gospodarskoj situaciji u kojoj se oni nalaze, … postavljaju dodatne uvjete po pitanju zaštite okoliša”. Da je rekla; ‘nećemo’, još bi bila i shvaćena! Ali ovako…

  Ta izjava je, koja već osam godina ‘lajtmotiv’ Ministarstva, potpuno neohrabrujuća za Brođane!

 25. Na ‘fejs’ stranici GI objavljeno je prisjećanje na članak iz Periskopa prije tri godine:

  Istine o Rafineriji Brod: Što portali pišu?

  Zaista vrijedilo ga ponovo pročitati!

  Mislim da Brođani moraju stati na kraj ovim ‘muljatorima’…

  1. I onda još i ovaj članak iz 24sata, napisan prije tri godine:

   “Pomak naprijed: Rafinerija u B. Brodu je u fazi plinofikacije

   Predstavnici tvrtki Zarubežneft, Optima grupa i Rafinerija nafte Brod u srijedu su posjetili Slavonski Brod gdje su razgovarali sa slavonskobrodskim gradonačelnikom!”

  2. Zaista, ništa od ‘deklariranih’ obećanja Rusa, Rafinerije i ostalih aktera od prije tri godine…

   Još jednom se prisjetimo iz Facebook arhive na jednu ogromnu, možda najveću laž u svezi moguće saniranje zagađenja iz prekosavske rafinerije koja je izrečena prije tri godine!

   „Istine o Rafineriji Brod: Što portali pišu?“ – objavljeno na portalu SBperiskop. Vidi link:

   http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/istine-o-rafineriji-brod-sto-portali-pisu

 26. Danas i jučer neobično je mirno u brodskom zraku! Cijeli mjesec pišemo o tome kako ovo sve oko onečišćenja brodskog zraka predugo traje i nitko od nadležnih institucija na to ne reagira(?)!

  A jučer i danas, nakon što je preksinoćna kiša oprala, sjevernjača otpuhala onečišćenje, lakše diše!

  No ostalo nam u sjećanju i pamtimo kako su se u studenom kontinuirano mjerile izrazito visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, pa i benzena!

  Posebno je zabrinjavajuće da je od 01. siječnja do danas srednja vrijednost (prosjek) koncentracije lebdećih čestica PM2.5 izrazito visoka, već sada iznosi 29 µg/m3 (vidi stranicu GI!), a granična vrijednost (na godišnjoj razini) je 25 µg/m3!

  1. Moje nadublje poštovanje prema vama i vašim nastojanjima da informirate građane tko i kako radi o njihovim glavama. Ali, znajte da to nisu glave, nego kegle i kugle u velikoj kuglani u kojoj kuglaju besramni ignorati.

Odgovori