Optimisti i pesimisti, a gdje su skeptici ako je riječ o plinofikaciji Rafinerije Brod

Uvriježeno je mišljenje, skoro je definicija o pristalici optimizma da je to čovjek sklon sve stvari i pojave u životu gledati u lijepoj, ružičastoj boji.

Vjerujem da su krajem rujna Brođani bili većinom optimisti, nakon što je iz New Yorka najavljeno za 9. i 10. listopada izmještanje Ureda Predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Slavonski Brod.

Svima nam je jasno, da Brođanima je dosta i smrada i onečišćenja koji traju već skoro deset godina. Svima nam jasno, da Brođanima je dosta politiziranja oko modernizacije Rafinerije…U ostalom u zadnje vrijeme jako često smo na stranicama Periskopa pisali kako Brođani gube nadu i povjerenja u institucije države, naročito ako je riječ o Rafinerije Brod i o njenoj plinofikaciji.

U tih deset godina Brođani su jednostavno postali pomalo pesimisti, a možda pomalo i skeptici.

Pesimist je čovjek koji sve pojave u životu promatra s najgore strane, koji sve vidi crno, bez nade u bolje sutra. Dok je skeptik onaj koji sumnja u mogućnost utvrđivanja istine, odnosno: nepovjerljiv čovjek. A takvi pesimisti su Brođani za ovih deset godina zaista mogli postati…

Što je sve prethodilo novom dolasku Predsjednice RH u Slavonski Brod?

Svi se dobro sjećamo da prije nepunih godinu dana za vrijeme prezadnjeg posjeta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, 24. listopada 2017. godine u Slavonskom Brodu, najavljeno je da će „31. listopada … biti potpisan protokol između nadležnih ministarstava u Hrvatskoj i Republici Srpskoj“ i tako je i učinjeno…

 Odnosno kako je iz Vlade RH i javljeno; ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske dr. sc. Tomislav Ćorić i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić su u Rafineriji nafte Brod u Brodu potpisali Protokol o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije i tako doprinijet poboljšanju kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.

Nažalost, vrijeme se brzo proletilo i od predviđene i najavljene plinofikacije do prosinca ove godine ništa nije realizirano. Što više u Slavonskom Brodu došlo je do nekih (neviđenih) ekoloških incidenata koji, pa i neki Brođanima dobro poznati drugi događaji doveli su do potpunog stopiranja radova na prenamjeni produktovoda od Slobodnice do Rafinerije. O svemu tome više puta smo pisali na portalu SBperiskop.

Već smo spomenuli da Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović iz  New Yorka je najavila svoj novi posjet u Slavonski Brod. No ovoj najavi je prethodio njen novi sastanak na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku s ministrom Ruske Federacije Sergejem Lavrovim i to u svezi projekta plinofikacije Rafinerije Brod!

Kako smo nedugo iza tog sastanka informirani, još jedan važan sastanak je održan vezano za spomenutu temu. U Sočiju su sastali Vladimir Putin i Milorad Dodik, predsjednici Ruske Federacije i Republike Srpske.

Kako je u Jutarnjem listu objavljeno, Putin je tada već drugi put dao zeleno svjetlo plinofikaciji Rafinerije i rekao: “A što se tiče ekologije, ako postoji određena zabrinutost, tada treba riješiti problem. Prelazak rafinerije na plin svakako će poboljšati situaciju”.

Kao da je predsjednik Ruske Federacije Putin imao predosjećaj da će se za koji dan ili tjedan nešto nepredviđeno, točnije ekološki incident dogoditi u Rafineriji nafte Brod.

I zaista ekološki incident koji se dogodio 9. listopada, bio je dosada najveći i najneugodniji incident u Rafineriji otkada je ona prije deset godina ponovo proradila. U 21 30 eksplodiralo je postrojenje u pogonu IV i vatra se odmah rasplamsala… S lijeve strane Save Brođani su imali osjećaj da cijela Rafinerija gori (vidi naslovnu fotografiju Anite M. Majetić). Na sreću vatra se brzo stavljena pod kontrolu, no na nesreću jedan je radnik iz rafinerije poginuo.

Najvažnije je da izbjegnuta još veća katastrofa do čega se moglo doći. Svakako to je bilo jedno veliko upozorenje prije sastanka koji je trebao biti održan sutradan u Slavonskom Brodu baš u vezi Rafinerije!

Sastanci Predsjednice RH u Slavonskom Brodu

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 9. i 10.. listopada u Slavonskom Brodu održala niz sastanaka, obišla je više tvornice i mjesta, ali nama posebno su zanimljivi bili njeni sastanci u svezi projekta plinofikacije bosanskobrodske Rafinerije. Što više ovako iz odmaka od tjedan dana, imamo osjećaj da je Predsjednica RH svoju posjetu podredila tom velikom i gorućem, dosada neriješivom problemu Brođana.

Svi brodski portali, ali i svi ozbiljniji mediji u Hrvatskoj ekspresno su 10. listopada javljali:

Održan je “sastanak Predsjednice na temu rješavanja problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft koja je vlasnik Rafinerije, ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem te predstavnicima Plinacroa i Croduxa na temu rješavanja problema zagađenog zraka u Slavonskom Brodu.”.

A iz Ureda predsjednice su priopćili da “tema … razgovora bila je konkretna operacionalizacija i nastavak razgovora oko rješavanja pitanja plinofikacije Rafinerije u Bosanskom Brodu sa sustava opskrbe plinom iz Hrvatske u skladu s političkim razgovorima i dogovorima s najvišim vrhom Ruske Federacije kako bi se smanjila emisija štetnih tvari i zagađenja zraka u Slavonskom Brodu i okolici.”.

Iz raznih priopćenja, ali i iz zatečenog stanja mogli smo saznati nekoliko važnih stvari.

Prvo i ono najvažnije da su Rusi izgleda u potpunosti prihvatili zahvat plinofikacije Rafinerije. Na to ukazuje izjava generalnog direktora tvrtke Zarubežnjeft Sergeja Kudrjašova: „… Za nas je danas prioritetno popravljanje ekološke situacije u Rafineriji Brod. Projekt plinofikacije ima dvije komponente: modernizacija samog postrojenja kako bi moglo primati plin i izgradnju plinovoda. … U 12. mjesecu 2018. bit će spreman novi kotao u Rafineriji i tada će već biti moguće do dva puta smanjiti emisiju sumporovodika…

Kompletna prenamjena Rafinerije za opskrbu plinom bit će spremna u trećem kvartalu 2019. godine… Govorili smo i o tome kako sinkronizirati modernizaciju i plinovod, … kako fizički ubrzati proces… i o principima formiranja cijena za opskrbu plinom. Smatram da smo ostvarili ozbiljan pomak i da je ovo pitanje pod kontrolom ministra Ćorića i mene. Nadam se da ćemo uskoro potpisati i komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane..”.

Ostalo nam je jedina nepoznanica tko će koga još kontrolirati?Vjerojatno ministar Ćorić Plinacroa i Croduxa, veleposlanik Ruske Federacije Azimov tvrtku Zarubežnjeft, a predsjednici države ministra i ambasadora…

Odmah nakon tog sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović su se sastali predstavnici ekoloških udruga s područja Slavonskog Broda. Predsjednica im je prezentirala sve što je ranije dogovoreno u svezi plinofikacije Rafinerije. Predstavnici ‘ekoudruga’ na kraju su optimistično izjavili kako su zadovoljni sa sastankom s Predsjednicom jer konačno su dobili konkretne datume u projektu plinofikacije Rafinerije Brod.

Još par riječi o sumnjama i sumnjičavosti Brođana

Nikako ne smijemo zaboraviti da su ta dva sastanka Predsjednice u Slavonskom Brodu održana ni petnaestak sati poslije ranije spomenute velike eksplozije u Rafineriji Brod. Također i to da agonija Brođana već predugo traje. Točnije u idućem mjesecu, u studenom će biti deset godina kako je Rafinerija ponovo proradila.

Kako smo već možda i stotinu puta samo na stranicama SBperiskopa pisali, Brođani prema rezultatima mjerenja s brodske mjerne postaje već od 2010. godine udišu zrak druge kategorije, odnosno onečišćen kada je riječ o sumporovodiku, ali i lebdećim česticama PM2.5 i PM10…  A godine 2011., 2012., 2013. i 2017. u sušnom, ljetnom periodu mjerile su se i povećane koncentracije ozona!

Nažalost, već sada se vidi da je i u 2018. godini brodski zrak druge kategorije obzirom na sumporovodik, lebdeće čestice PM2.5 i PM10 i prizemni ozon!

Sva dosadašnja nastojanja Brođana da izbore za Ustavom garantirani čisti zrak, nisu se urodila plodom. U tim borbama im slabo su pomogli razna povjerenstva, stručne skupine, saborski odbori, svi ministri zaštite okoliša i premijeri Vlade RH od 2008. godine… Pa možda su Brođani zaista razlogom sumnjičavi.

 

 

 

37 comments

Skip to comment form

 1. Ipak se kreću stvari. A kada će stići, to ni Dodik i Kolinda ne znaju. Možda jedino Duspara zna kao što je znao tko je vodu zatrovao.

 2. Optimizam je namjera za manjim naporom.

 3. Deset godina laži ili, točnije, poluistina o zagađenju. Izdržat če Broco još dvije, nije problem.

  Može li autor članka objasniti kako zagađenje zraka nije nimalo povećano nakon eksplozije u Rafineriji?

  1. Pokušat ću, makar je jasno da bez određenih podataka to je skoro nemoguće. No sigurno znamo da je prezentirana informacija o onečišćenju u granicama normale nije točna… Istina je da nisu mjerena enormna, ali ni velika povećanja zagađenja. Što još znamo?

   Znamo da je u 21 30 eksplodiralo postrojenje u pogonu IV!

   U 22 00 sata u Rafineriji su mjerene povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM10 od 102,5 µg/m3 i sumporovodika od 22,8 µg/m3, što su jeste povećane koncentracije, ali nisu nešto opasne, ako je riječ o samoj rafineriji! Povećane koncentracije su mjerene još koji sat…

   U SB također su mjerene povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 70 µg/m3.

   Kako smo naveli u članku na sreću požar je vrlo brzo lokaliziran… No nitko s ove strane Save ne zna: što je gorilo(?), koliko toga je izgorilo(?)…

   Znamo još da u preradi nafte u RNB godišnje kao pogonsko gorivo izgori oko 100 – 120 tisuća tona (otpadni) mazut najlošije kvalitete. To je ono što, pored (vrlo) teške nafte koja se prerađuje u RNB, pravi Brođanima velike probleme i (dodatno) zagađuje brodski zrak.

   Pa usporedite to sa izgaranjem od sat-dva za vrijeme požara u RNB.

   Sigurno je da su tada stvorene ogromne količine CO2 ali i druga zagađenja (kao i lebdeće čestice) koji su završili u stratosferi i (zbog smjera vjetra) južno od BB…

   I to je to. Ne znam, možemo li sumnjati u podatke s mjernih postaja?

   1. Koliki je udio ispušnih plinova iz automobila u općem zagađenju zraka?

    1. To je pitanje raznim povjerenstvima, ekološkim odjelima u Gradu i u Županiji! No iz dosadašnjih saznanja pretpostaviti da je ovisno zagađenjima udio ispušnih plinova iz automobila nigdje ne premašuje 20%…

     Uostalom Ekonerg je radio prije tri godine jednu analizu iz koje se vidi da je Rafinerija dominantni zagađivač sumporovodikom, cca 40% lebećih čestica također dalazi iz RNB. Ozon tada nije bio cilj analize.

 4. Moram primjetiti da u velikoj gužvi oko dogovaranja o plinofikaciji RNB i onečišćenju brodskog zraka, kao i velikog incidenta u Rafineriji, promakla nam je izjava našeg dragog prijatelja iz Eko Kvarnera.

  “Piršić: Hrvatska bi morala tražiti međunarodnu inspekciju rafinerije” – piisalo je na stranicama HRT-a.

  Vidi poveznicu: https://vijesti.hrt.hr/466311/pirsic-hrvatska-bi-morala-traziti-meunarodnu-inspekciju-rafinerije

 5. Dosta dugačak tekst koji vjerojatno korektno prepričava kronologiju, ali mi ne govori previše o stvarnom stanju.

  Iz teksta i komentara ja iščitavam sljedeće:

  1. nema relevantnih sveobuhvatnih analiza onečišćenja zraka u SB

  2. nema jamstva da će samo plinifikacija popraviti stanje, jer je primarni problem u kvaliteti sirovine koja se prerađuje, a ne samo u pogonskom gorivu za preradu

  3. plinifikacija je samo manji dio, a puno je bitnija modernizacija pogona – zašto bi netko za gubitaša radio poverćanje troškova modernizacijom?

  Dakle, nema analize pa se izvori problema samo nagađaju, a onda je upitno i hoće li zamišljena rješenja doprinijeti i koliko boljem stanju.

  Puno magle, puno mutikaša.

  Izgleda da ste našli jednog skeptika?

  1. Samo ste djelomično u pravu! No i to je velika stvar. Ova rafinerija, makar je tehnologija iz šezdesetih, nije jedina u svijetu… Uostalom o rafinerijama sve se zna, pa ne treba posebno ovu istraživati…

   Jasno je da dosada RNB vrlo malo je ulagao u modernizaciju. A ono što je ulagano, ulagano u funkciji kvalitete dobivenih derivata. Ali i to je važno!

   Također se zna da je ova rafinerija nije ona koja je tamo negdje osamdesetih radila. Nažalost bosanskobrodska rafinerija je za vrijeme rata bila potpuno devastirana.

   Nadalje, budući da je riječ o pogonskom gorivo od oko 100 – 120 tisuća tona (otpadnog) mazuta lošije kvalitete, za očekivati je oko 50%, a možda i većem smanjenju zagađenja iz Rafinerije,o čemu i Rusi govore.

   A vjerujemo, ako će se jednom uspješno završiti plinofikaciju RNB, na ovom se neće stati! Jedino, jednom se treba s tim krenuti. A dok se ne krene, skepticizam razlogom će stanovati u SB.

  2. A da je “puno magle, puno mutikaša”, tu ste potpuno u pravu!

 6. Još samo s moje strane najnoviji izvještaj o stanju brodskog zraka:

  Kako ovih dana više puta smo javili u Slavonskom Brodu sve češće se mjere povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10.

  To je jako dobro bilo vidljivo i na karti “Europski indeksi kvalitete zraka” (od Europske agencije za okoliš) jer jučer (17.10.) u 11 00 sati je prosječna dnevna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 bila veća od 50 µg/m3, a i na grafikonu AQI (Indeksi kvalitete zraka) s mjerne postaje Jelas, jer je u 24 sata najmanje desetak puta je satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 bila u crvenom, odnosno zrak je bio nezdrav (Unhealthy)! Vidi prilog na FB stranici GI: https://www.facebook.com/GRAĐANSKA-INICIJATIVA-ZA-ČISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/!

  Također vidite i spomenutu kartu: https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index i grafikon: http://aqicn.org/city/croatia/slavonski-brod-1/ !

  I na kraju, kako se moglo i očekivati jučerašnja (17.10.) prosječna dnevna koncentracija lebdećih čestica PM10 iznosila je 69,8 µg/m3, što je 30. put iznad granične vrijednosti ove godine(!), dok za lebdeće čestica PM2.5 bila je izrazito visoka od 52 µg/m3!!! Vidite i: http://eko-integral.eu/index.php/kakvoca-zraka

  1. Nažalost, nastavlja se u Slavonskom Brodu (a izgleda i u cijeloj Slavoniji) sa mjerenjem povećanih satnih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 i PM10.

   Tako su jučer (18.10.) na mjernoj postaji na Jelasu kontinuirano 8 sati mjerene satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 koje su bile u crvenom po AQI (Indeks kvalitete zraka), odnosno zrak je bio nezdrav (Unhealthy)! A mjerene su koncentracije i oko i iznad 80 µg/m3!

   Također su noćas i jutros kod Stadiona kraj Save kontinuirano 10 sati mjerene satne koncentracije lebdećih čestica PM10 oko i iznada 100 µg/m3, pa i 154 µg/m3!

   Kako se moglo i očekivati jučerašnja prosječna dnevna koncentracija lebdećih čestica PM10 iznosila je previsokih 96,7 µg/m3, što je 31. put ove godine iznad granične vrijednosti (50 µg/m3). A i prosječna dnevna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 bila je visoka od 43 µg/m3 (vidi prilog na FB stranici GI)!

 7. Nigdje u članku ne vidimo da su istaknuti neki od nejasnih koraka sudionika sastanaka s Predsjednicom RH.

  Čitamo da je ministar T. Ćorić bio na prvom sastanku. A znamo da nije bio na drugom… Bojimo se da takav potez nije baš najbolje primljen kod Brođana.

  Znamo da gradonačelnik Duspara najviše, točnije jedino je govorio o zagađenju čiji su uzročnici s lijeve strane Save. Je li to ‘strateška odluka’ Grada? Bojimo se da na takav način želi Grad doći do financijskih sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša…

  Donedavno uopće se nije znalo o ‘konfliktu’ između Croduxa i Rafinerije. Pričalo se svašta, pa i o problemu (sada već odbačene) kaznene prijave… A sada, poslije sastanaka u Brodu, trebat će nam još 2 mjeseca da Crodux i Optima grupa pripreme i potpišu ugovore o plinofikaciji i o daljnjoj suradnji…

  1. Zaista sve je to bizarno…
   o
   Nije to prvi put da je ministar T. Ćorić u Sl. Brodu i ništa ne kaže o Rafineriji. No ovaj njegov potez je još jedan dokaz koliko on poštuje Brođane! Bio je na prvom sastanku, a nije bio na drugom…

   Opet Gradonačelnik ima skroz drugi pristup ovom problemu. On voli se pokazati svugdje gdje može prezentirati da se on i samo on jedino brine o brodskoj ekologiji! To je nevjerojatno, ali je istina.

   Opet vezano za Crodux i za plinofikaciju, možemo svašta isprićati. Oni su sa pripremama za prenamjenu produktovoda na vrijeme krenuli, još tamo u ožujku! No onda se dogodio onaj poznati incident sa vodom i iza toga sve je stalo.

   Voditelji Croduxa pričali su o problemima s Gradom Sl. Brod, pa sa prijavom DORH-u, a i o medijima koji su po njima u svojim istupima bili nemoralni… A tamo, pravi konflikt su imali oko prodaje plina Rafineriji, tj. nije se znalo, pa još uvijek se ne zna po kojoj cijeni su voljni Rusi kupiti ‘hrvatski plin(?)’!

   1. Bliži se rasplet!

    A što se gradonačelnika tiče, neka kaže tko je zagadio vodu: Je li odsutao od svojih optužbi?

    1. Sve ovisi kako je generalni direktor Zarubežnjefta Sergej Kudrjašov i rekao:

     “Nadam se da ćemo uskoro potpisati i komercijalni ugovor koji će zadovoljiti obje strane..”. A te dvije strane su Crodux i Zarubežnjeft.

    2. Jasno je da se bliži rasplet. Za to izgleda najveću zaslugu ima Predsjednica!

     Čini se da s hrvatske strane jedino je Ona jamstvo za cijeli postupak!

     Koji ministar, gradonačenik, Ministarstvo, Gradska i Županijska uprava, Crodux… Nitko ništa nije radio u zadnjih godinu dana! A sada su svi polako počeli lupati u prsa! Neka ih bude stid!

     1. Osobno bih predložio gradonačelniku, da u slijedećih nekoliko mjeseci pokupi najodgovornije i najbolje brodske aktiviste za čisti zrak i svaki mjesec bar jednom otputuju u Zagreb i posjete ministra Ćorića!

      1. Neće te poslušati. Šta će njemu dukati, kako pjevaju Sedmorica mladih… On ima ušur.

 8. Jasno je, može on još deset godina ovako mlitavo braniti Sl. Brod i Brođane!

 9. “Nastavlja se u Slavonskom Brodu, a izgleda i u cijeloj Slavoniji, s mjerenjem povećanih satnih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 i PM10” – javlja portal eBrod i nastavlja:

  “…(prek)jučerašnja prosječna dnevna koncentracija lebdećih čestica PM10 iznosila je previsokih 96,7 µg/m3, što je 31. put ove godine iznad granične vrijednosti (50 µg/m3). A i prosječna dnevna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 bila je visoka od 43 µg/m3…”.

  Vidi poveznicu: http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/nastavlja-se-u-slavonskom-brodu-a-izgleda-i-u-cijeloj-slavoniji-s-mjerenjem-povecanih-satnih-koncentracija-lebdecih-cestica-pm25-i-pm10-25995.html

  PS. Trenutno prijenos podataka s brodske mjernih postaja ne funkcionira ili same postaje su u ‘autu’!

  1. Peter TDJ, molim vas prizanjte da pasivni Brođani zaslužuju gutati nečist koju emitira Rafinerija i gradonačelnik.

   1. Kako bi se to trebali aktivirti? Napasti RS ili još bolje, odmah na Rusiju?

    Volođa drži rješenje u svojim rukama i nitko drugi.

   2. Ima tu svega, pa od pasivnosti Brođana do ‘nečinjenja ništa’ sa strane institucija… Je li riječ o nemaru ili aljkavosti ljudi, vlasti i uprava na lokalnom, regionalnom i državnom nivou? Teško je to procijenjiti. Jasno je da ovih deset godina svi su samo obećavali, a teško im je bilo samo jedan iskorak napraviti!

    1. A da ne pričamo o nedostatku sinergije!!!

 10. cvijet gerber je definitivno najjači u uklanjanju, filtriranju benzena, barem iz interijera

 11. Pratim skoro od početko ovu situaciju oko Rafinerije. Pa se slažem sa nekim komentatorima da se ipak kreću stvari i bliži se rasplet, ako je riječ o plinofikaciji!

  Složio bih se i još jednom bih podvukao da je Predsjednica jamstvo za cijeli postupak oko plinofikacije! Dok svi ostali, sve institiucije, vlast, uprave, političari ništa nisu uradili u zadnjih godinu-dvije dana za Brođane! Nažalost, ni prije…

  No ne smijemo zaboravit na trud, upornost i istrajnost građanskih akcija i ekoloških udruga koji su se od početka, od prvog smrada iz Rafinerije digle na noge i na kraju putem politike uspjeli natjerati vlasnika da provode bar djelomičnu modernizaciju, plinofikaciju Rafinerije.

  Istina, trebat ćemo još pričekati mjesec, mjesec i pol dana, kada bi trebao biti potpisan ugovor između Croduxa i Zarubežnjefta… Ipak se nadam da više nije moguć neki negativni scenarij!

  1. Nakon što se, prije ili kasnije, ostvare nade Brođana, sve što su uradile udruge, eko.aktivisti, bit će zanemareno i podcijenjeno. Vrhnje i zasluge će prisvojiti Duspara i “državnici” a la Kolinda.

 12. Nitko od naših političara ne može imati zasluge.
  Jedini koji može nešto učiniti u korist Broda je Putko. Jer Rafineriju BB treba zatvoriti ili potpuno modernizirati.
  Plinofikacijom se može postići samo djelomično smanjenje loših plinova i čestica. Prerada najlošije nafte u svijetu u najstarijoj, uz to skrpanoj rafineriji, donosit će nam nešto manje otrovnih tvari, nego do sada.
  Je li neka sreća ako te netko udari samo 20 puta, umjesto 40 puta?

  1. Ponavljam riječi PeterTDj-a: “… budući da je riječ o pogonskom gorivo od oko 100 – 120 tisuća tona (otpadnog) mazuta lošije kvalitete, za očekivati je oko 50%, a možda i većem smanjenju zagađenja iz Rafinerije…”. O čemu su i Rusi, pa i predsjednica Kolinda, a Ćorić govorili. Što više, sjećem se da jednom je Azimov izjavio da je moguće i 70%!!!

   O tome su govorili ovih dana i hrvatski stručnjaci, pa D. Štern. No on je podvukao da postoji još jedan problem i to da se radi o teškoj ruskoj nafti, što Brođani također oduvijek tvrde i traže veću odgovornost Janafa oko toga!

   “Nafta do Bosanskog Broda dolazi cijevima Janafa. Poslovna je tajna to o kakvoj se vrsti nafte radi. Ali kad bi se hrvatska država ozbiljno postavila, moglo bi se stati tome na kraj. Neka se osnuje komisija koja bi utvrdila kakva je ta nafta. Ako je sadržaj sumpora prevelik u odnosu na naše standarde, tada se može zaustaviti njen prijevoz jer to šteti okolišu i našim građanima” – izjavio Štern tportalu prije desetak dana!

 13. Stvari će se pokrenuti kada sudionici plinfikacije dogovore o udjelima koristi. Na nesreći Brođana temelji se njihova profit-sreća.

  1. RBB generira gubitke jer je Volođa zajedno s Miodragom čuveni humanitarac.

   1. Bar da su Rusi jedini problem… Za odgovor pročitaj donja dva moja komentara!

 14. Nažalost, na današnjem Okruglom stolu vezano za edukaciju građana, ali ni o onečiščenju brodskog zraka ništa novo nismo saznali i dalje postoji određena sumnja vezano za prezentaciju podataka sa strane DHMZ-a i Ministarstva zaštite ojoliša i energetike!

  Također nismo dobili nikakve nove informacije vezano za sudjelovanje ekoloških udruga i građanskih akcija u projektu Edukacije i obaješćivanja.

  Kako javlja Brodportal: “Zagađenja zraka su poprilično konstantna, najviše zimi i ujesen, nerijetko i ljeti”, pa nastavlja:

  “Okrugli stol u sklopu projekta “Edukacija i osvješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu”.

  Vidi: http://www.brodportal.hr/clanak/zagadenja-zraka-su-poprilicno-konstantna-najvise-zimi-i-ujesen-nerijetko-i-ljeti-20917

 15. Ono o čemu se u građanskim akcijama i ekološkim udrugama već skoro tri godine govori vezano za provođenje odgovarajućih mjera u gradu Slavonskom Brodu za smanjenje onečišćenja zraka, evo sada i

  “Grad Slavonski Brod … zatražio potporu nadležnih institucija u borbi za čišći zrak” – piše 035portal i nastavlja:

  “Dodjeljivanje kategorije posebnog statusa građanima Slavonskog Broda i uvođenje mjera za smanjenje onečišćenja zraka pridonijelo bi stvaranju kvalitetnije sredine za život”. Vidi:

  http://www.035portal.hr/vijest/politika/grad-slavonski-brod-ponovno-zatrazio-potporu-nadleznih-institucija–u-borbi-za-cisci-zrak–16516

Odgovori