Dodik s Milanovićem i Plenkovićem: Politika i brodski onečišćeni zrak. Zašto se o tome šuti?

Ovaj mjesec, rujan 2020. godine je za hrvatske pojmove zaista brutalno realan, pun je događaja i događanja koji su potpuno uzbrkali strasti na političkoj sceni Hrvatske. Tako se iskrilo na sve strane, pa i između Predsjednika Vlade i Predsjednika  Države, u Hrvatskom saboru, u pravosuđu… No po mnogo puta viđenom, već sada se može zadati dijagnoza: tresla su brda, rodio se miš! Situacija je polako, ali sigurno razvodnjava.

Moramo odmah primjetiti da većina tih događaja i događanja imala su i imaju nekakvu dodirnu točku sa Slavonskim Brodom, većinom indirektno, ali ponekad i direktno. Nažalost, politika, pa i tako i brodski političari, ali i Brođani o svemu tome šute. Zašto je to tako(?), pitanje je sad, ali već (skoro) 12 godina, točnije otkada Brođani imaju probleme sa onečišćenim zrakom!

Dodik se u Zagrebu sastao s Milanovićem i Plenkovićem” javili su sredinom rujna svi mediji, pa i index (https://www.index.hr/vijesti/clanak/dodik-se-u-zagrebu-sastao-s-milanovicem-i-plenkovicem-objavio-o-cemu-su-pricali/2214440.aspx). Bojim se da oni o brodskom onečišćenom zraku nisu stigli ni popričati, makar svima njima je jako poznata brodska situacija! Što više, više puta su bili i sudionici sastanaka posvećenih rješenjavanju tog brodskog problema.

Sjećamo se da je Predsjednik RH, Zoran Milanović još kao premijer u Hrvatskom saboru dana 14.11.2012. godine govorio: “Problem onečišćenje iz rafinerije u BiH će se riješiti u roku dvije godine“ (http://www.poslovni.hr/hrvatska/milanovic-problem-oneciscenje-iz-rafinerije-u-bih-ce-se-rijesiti-u-roku-dvije-godine-221359), a dalje je u poslovni.hr-u rečeno i ovo:

„Premijer Zoran Milanović izjavio je … kako legitimnim pritiscima pokušava vlasti u BiH, odnosno u Republici Srpskoj, upozoriti na onečišćenja iz rafinerije u Bosanskom Broda (BiH), istaknuvši kako će se taj problem definitivno riješiti u roku dvije godine…“.

Nasuprot Milanoviću i to nakon što je ranije u Slavonskom Brodu imao i bilateralni sastanak sa Ivo Josipovićem, tadašnjim Predsjednikom RH, Milorad Dodik dana 17.04.2013. godine izjavio: Rafinerija u Bosanskom Brodu ne zagađuje zrak“ (http://www.tportal.hr/vijesti/svijet/255995/Dodik-Rafinerija-u-Bosanskom-Brodu-ne-zagaduje-zrak.html), a tportal još je podvukao:

„Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbacio je … optužbe u razgovorima s ruskim vlasnicima iz kompanije Zarubezhneft da je Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu odgovorna za onečišćenje zraka na što upozoravaju u Slavonskom Brodu…“.

Nažalost, takvo je i sadašnje stanje. Istina, prije dvije godine nakon velike eksplozije u Rafinerije došlo je do određenog poboljšanja, tako i vezano za stanje onečišćenih tvari u brodskom zraku, a možda i u pristupu rješavanja plinofikacije i modernizacije Rafinerije. No to nije dovoljno za Brođane jer još ‘oni’ u prekosavskoj Upravi, kao zmija čuvaju noge, ne iznesu sve detalje vezano za tu spomenutu plinofikaciju i modernizaciju.

Brođani tu slabo ili nikako se ne mogu osloniti ni na Ministarstvo zaštite okoliša, ni na ministra Tomislava Ćorića, ali ni na predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića. A i Povjerenstvo za praćenje onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu već dvije godine nije sastajalo…

Sjećamo se i o tome smo više puta pisali na SBPeriskopu, da je još u studenom 2013. godine nakon sastanka tadašnjeg zamjenika direktora Zarubežnjefta, A. Voronjina i ministra M. Zmajlovića objavljeno: “Rafinerija Brod prelazi na plin, onečišćenje zraka smanjit će se za 70 posto“. Te su riječi tadašnjeg ministra zaštite okoliša RH i ta rečenica je dio njegove izjave koju je dao Hini poslije spomenutog sastanka.

Nažalost, tek nakon četiri godine, dana 31. listopada 2017. godine došlo je do potpisivanja “Protokola o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinofikacija Rafinerije”. Protokol je potpisan od ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića s hrvatske i ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića sa RS strane!

To je bilo (skoro) prije tri godine i Brođani još uvijek ne znaju kada će doći do plinofikacije Rafinerije, ali ni do prenamjene poduktovoda u plinovod od Slobodnice do visećeg mosta na Savi.

Jednu od posljednju informaciju na tu temu mogli smo pročitati krajem studenog prošle godine na bosansko-hercegovačkim portalima, kada je u Vladi RS i ‘zvanično’ potvrđeno:

“… Rafinerija nafte u proizvodnji od polovine … godine. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da očekuje da će se Rafinerija nafte u Brodu vratiti u proizvodnju sredinom … godine i da se … radi na remontu postrojenja.” (https://www.capital.ba/djokic-rafinerija-nafte-u-proizvodnji-od-polovine-sljedece-godine/?fbclid).

Otada je prošlo 10 mjeseci i nitko ništa ne kaže Brođanima. Razlogom pitamo: Zašto politika šuti o brodskom onečišćenom zraku?

35 comments

Skip to comment form

 1. – Brođani tu slabo ili nikako se ne mogu osloniti ni na Ministarstvo zaštite okoliša, ni na ministra Tomislava Ćorića, ali ni na predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića. A i Povjerenstvo za praćenje onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu već dvije godine nije sastajalo…

  I što sad? Koji je mogći scenario?

  A Brođani su kao konji koji su naviknuli na batine. Njih ne bi pokrenula ni radijacija.

 2. Tunja, koji Brođani? Budi precizan i govori o Stanovnicima Broda. Najmanje oko 8 000 ljudi ne doživljava SB kao svoj grad. Jadni detepenci koje je iz Bosne otjerao smard ratne politike.

 3. Nemoguće je ponovno pokrenuti nekadašnji aktivizam.

  Ovo su vrhunski izvještaji, ali mobilizatorsku snagu više nemaju. NItko više ne može vratiti vjeru u hrvatske političare koji ne zastupaju narod, nego samo drpišu.

 4. Šta je trebao Dodik naguziti se i reči da su Rusi i Republika srpska krivi? Na to su ga trebali argumentima uvjeriti glavate glavonje koji su s njim razgovarali.

 5. Paralelno na fejsu sam objavio ‘najfriškije’ podatke, grafikon o stanju u posljednjih 365 dana ‘akumuliranog’ onečišćenja zraka (s karte onečišćenja Europske agencije zaštite okoliša) u Slavonskom Brodu (SB1), koji nam govori da je onečišćenje zraka u godini dana skoro 45% i to: 29,7% onečišćen (CRVENO), 7,0% jako onečišćen (ŽARKO CRVENO) i 7,6% ekstremno onečišćen (LJUBIČASTO)!

 6. Stvar je toliko beznadežna da čak ni političari ne daju obećanja. A gradonačelnik Broda šuti, jer je izgleda shvatio da od cijele stvari nema ušura. Uostalom, on pokazuje da je donekle realan, jer u cijeli problem uvrštava brodski promet. O tome brodski ekolozi ni reč da bi rekli.

 7. Da, očigledna je totalna nezainteresiranost političara. No svakako je prisutno i njihovo izbjegavanje odgovornosti za brodski problem.

  Zaista najlakše je ne spominjati, ne pričati o brodskom onečišćenom zraku, sve stavljati ad acta, još prije gurnuti pod tepih… Hahahaaaa!

  Neodgovorno je i sramotno!

 8. @Newman, budući da je Grad Slavonski Brod još do kraja 2015. godine trebao izraditi svoj Akcijski plana poboljšanja kvalitete zraka, lako je gradonačelniku Broda pričati o prometu, pa jedino i o tome i biciklističkim staza i priča… Kao da će to riješiti problem zagađenosti zraka u Brodu! Jasno je svima u Gradu da je (još uvijek) najveći zagađivač i temeljni izvor onečišćenja s druge strane rijeke Save… A opet ne smiju ni dotaknuti stvarne lokalne zagađivače, moguće njihove donatore… Hahahaaaa!

 9. Ma htjeli su oni i o brodskom zraku, ali nisu imali vremena😂
  Ordinacija, potpuno si u pravu sa zadnjim komentarom

 10. Nevjerojatno da Predsjednik Vlade i Predsjednik Države (nekada) su (ili možda i nisu) zauzimali za Brođane i za brodski čisti zrak! A sada? Valjda se vidi?

  A situacija sa Dodikom je potpuno nepromijenjena! On je uvijek mislio i dalje će tvrditi: “Rafinerija u Bosanskom Brodu ne zagađuje zrak”!

 11. A ova rečenica sve govori o politici u Hrvata: “ … no po mnogo puta viđenom, već sada se može zadati dijagnoza: tresla su brda, rodio se miš! Situacija je polako, ali sigurno razvodnjava.” Baš je dobro rečeno!

 12. Jabihnesto, da je gradonačelnik Duspara odlučniji i agresivniji, išak bi se nešto postiglo.

 13. Mislim da gradonačelnika ne smijemo i ne trebamo uvući u te priče, ionako se on od pamtivijeka osjećao iznad tih problema… Dokaz ovome je i neodržavanje zajedničke tematske sjednice GV i ŽS, ali i nedavna sjednica Županijske skupštine na temu brodski onečišćeni zrak

 14. Jabihnesto, potpuno se slažemo…

  A u vezi pitanja oko toga “kada će doći do plinofikacije Rafinerije … (i) prenamjene poduktovoda u plinovod od Slobodnice do visećeg mosta na Savi(?)”, pojavila se priča da je prošlomjesečna naftna mrlja na Savi uzrokovana radovima na prenamjeni poduktovoda u plinovod kod visećeg mosta na Savi…

  Koliko ta priča pije vodu ili je riječ o priči iz teorije zavjere(?), nadajmo se, saznat ćemo ubrzo!

 15. Čitam vezano za izjavu Zorana Milanovića iz 2012.g. da našeg cijenjenog sugrađanina, (onda) saborskog zastupnika, “Boru Grubišića je u saborskom aktualnom prijepodnevu zanimalo što je Vlada poduzela, poduzima i kani poduzeti kako bi spriječila ‘ekološku agresiju iz Bosanskog Broda prema Slavonskom Brodu’.”

 16. SBoperi, što je s Grubišićem? Ostario ili se ispasivizirao politički iz nekih drugih razloga?

 17. “Nakon Dodika u Zagreb stižu Bakir Izetbegović i Dragan Čović…” – javili su danas svi mediji, pa i Jutarnji (https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nakon-dodika-u-zagreb-stizu-bakir-izetbegovic-i-dragan-covic-primit-ce-ih-premijer-plenkovic-15021692).

  Sve to me je prisjetilo na pismo Građanske inicijative za čisti zrak i Eko-Kvarnera o onečišćenju brodskog zraka, koje pismo su 20.06.2013. god. uputili Visokom predstavniku, dr. Valentinu Inzku i koje je proslijeđeno Vjekoslavu Bevandi, Predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Željki Cvijanović, Predsjednici Vlade Republike Srpske…

  Nažalost ni iz Republike Srpske, ali ni iz Federaciji nikada odgovor nije stigao u Slavonski Brod.

  • Lara on 29.09.2020 at 07:27

  Peter TDj, odgovori nisu satigli, ali zašto ih nije zatražio gradonačelnik Broda?

 18. Lara, neki dan sam pročitao jedan komentar koji opisuje odnos gradonačelnika Broda i brodskog onečišćenog zraka:

  “… ionako se on od pamtivijeka osjećao iznad tih problema… Dokaz ovome je i neodržavanje zajedničke tematske sjednice GV i ŽS, ali i nedavna sjednica Županijske skupštine na temu brodski onečišćeni zrak”.

  Da, tu je sve rečeno!

 19. A kad dođu izbori u svibnju mnogi članovi vaše eko udruge će mu cmakati šupče.

 20. Moj Senso, postoji jedna narodna izreka: „Svatko po sebi sudi.“ Ali i grublja izvedba: „Svaki ludi po sebi sudi.“

  Da, “govoreći o drugima, čovjek najviše kaže o samome sebi, a da toga ni svjestan nije.”.

 21. Ovih dana smo u Slavonskom Brodu zaprimili dopis, odgovor iz (saborskog) Odbora za zaštite okoliša i prirode oko onečišćenja zraka u području Slavonskog Broda.

  Nevjerojatno, u Odboru imaju “informacije od strane građana Slavonskog Broda da Rafinerija ne radi…”! Kao da je to rješenje brodskog problema. To nažalost, nismo očekivali od Odbora, ni od Predsjednice, gđe S. Benčić.

  Ne znamo koliko je to u duhu ‘ZELENIH’? Koliko to u duhu Ustava, članka 70., st.2.: “Država osigura uvjete za zdrav okoliš.”!

  Odgovor je objavljen na fejsu: https://www.facebook.com/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/ ili https://www.facebook.com/brodanizabrod/ !

 22. Večeras, poslije dužeg vremena u Slavonskom Brodu ponovo je 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2,5 iznad 25 µg/m3 i mjerna postaja SB1 na Jelasu ponovo je u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! I to jedino s mjernom postajom Klavar u Hrvatskoj…

  U isto vrijeme na drugoj mjernoj postaji SB2, oko 2 km jugoistočno, kod Stadiona satne koncentracije lebdećih čestica PM10 su satima oko 7 µg/m3, a 24-satni klizni prosjek je oko 13 µg/m3! 

 23. Gospodine Peter, vi ste jedini, pouzdani, odgovorni.

  Nakon svega ja očekujem proglas EKO integrala. ŠTO BISTE VI SVE UČINILI DA SE ŠEF VLADE, RESORNI MINISTAR , ŽUPAN I GRADONAČELNIK

 24. Sonja, svakako bih nešto uradio nakon svih onih obećanja koja su izrekli svi dosadašnji ministri zaštite okoliša, ali i predsjednici vlade i predsjednici država u ovih 12 godina onečišćenja zraka u SB. No ne bih ni sjedio skrštenih ruku kao naš Gradonačelnik, pa i Župan i svi oni koji su zaduženi za zaštitu okoliša oko njih!

 25. Dalje je jutros Slavonski Brod u CRVENOM! Dalje je 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 iznad 25 µg/m3 i oko 27 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Na mjernoj postaji SB1 na Jelasu jutros je mjerena satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 od (skoro) 50 µg/m3! Dok na drugoj mjernoj postaji SB2, kod Stadiona mjeri se satna koncentracija lebdećih čestica PM10 od (samo) 15 µg/m3!

 26. Jel’ to novi iskorak? “Povjerenstvo je, kako je rekla Nataša Novaković, otvorilo predmet protiv ministra Tomislava Ćorića vezano uz okolnosti njegovog odlaska u klub Draganu Kovačevića, a bio je predsjednik povjerenstva koje je provodilo izbor članova Uprave Janafa.”.

  https://www.braniteljski-portal.com/povjerenstvo-za-sukob-interesa-otvorilo-predmet-protiv-ministra-corica

 27. “Policija pronašla još 4,5 milijuna kuna koje je Kovačević uspio ‘skloniti‘…”. Koja podudarnost! Ima li ovo ikakve veze sa eko-porezom Brođana prema Rafineriji i Janafu?

  Riječ je o transportiranoj (po Janafu) i prerađenoj nafti u Rafineriji koja je u 10 godina (‘sigurnog’) rada, prosječno godišnji iznosilo oko milijun tona, a za 10 godina blizu 10 milijun tona!!!

  “Jedan barel (bl, bbl) je 160, točnije 159,98 litara. 1 bl odgovara time 0,136 t, tako da 7,3 bl odgovaraju 1 t.”.

  Nekakvoj logici za svaku tonu transportirane i prerađene nafte Brođani bi mogli tražiti 7,3 centi (za 1 barel – 1 cent), odnosno za 100 tona 7,3 dolara! Što znači da za milijun tona 73 tisuće, a za 10 milijun tona 730 tisuće dolara!

  Tako dug Rafinerije odnosno Janafa prema Brođanima je najmanje 700.000 dolara!!! Ili najmanje 4,5 milijun kuna (godišnje 450.000 kuna)!

  https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/policija-pronasla-jos-4-5-milijuna-kuna-koje-je-kovacevic-uspio-skloniti-prije-uhicenja-1048037

 28. Vrlo interesantan pristup rješavanju problema zagađenja brodskog zraka. No tu svakako treba neke stvari odmah na početku riješiti… Riječ je o tome da ti novci bi trebali služili samo Brođanima, ne upravama u Gradu i Županiji!

 29. Jabih nesto, ti se šališ. Pa oni bi uzeli mrtvacu novčiće s očiju. Riječ je ouhljebim i parazitima. Oni zagađuju atmosferu svojim postojanjem.

 30. Uhhhh… Zaista Trnje, još prije pet godine između Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Brodsko-posavske županije s partnerima: Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije i Grad Slavonski Brod ugovoren je projekt „Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu”.

  Budući da u prve tri godine, skoro ništa nije se dogodilo na polju edukacije, Udruga Eko-Integral u ime ekoloških udruga i građanskih akcija ponudila još u svibnju 2018.god. nekoliko aktivnosti za realizaciju na Projektu Edukacija i osvješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu:

  prikaz stanja/statusa na displeju
  softversko rješenje za informiranje Brođana i aplikaciju za praćenje kvalitete zraka
  radionice edukacije o zaštititi okoliša od vrtića do veleučilišta i sveučilišta
  organiziranje televizijske i radio emisije, okrugli stolova i dr.

  Nažalost, istina je da Fond za zaštitu okoliša za spomenuti projekt “Edukacija i obavješćivanje Brođana” dodijelio milijun kuna, ali nitko ne zna gdje su ti novci završili?

  • Goli on 03.10.2020 at 13:55

  Peter Tdj, čitam i ne vjerujem. Vi o tome onako usput komentirate ovdje, umjesto da Fondu u ime EKO integrala pošaljete službeni upit odnosno molbu da odgovori zna li gdje su završili dodijeljeni novci. Ospunut sam ovim što ssam pročitao.

 31. Moj Goli, mi iz Eko-Integrala više pišemo i zamolbe i traženja i informacije, nego bilo koji službenik u Gradu ili u Županiji. Najgore je da se vrlo rijetko dobiva odgovor na postavljene zahtjeve. Uz svega, u vezi spomenutog projekta već je jednom zatražena informacija, istina ne od Fonda, ali i tu smo ostali bez odgovora…

 32. Zaista nešto ne štima u pristupu politike problemu onečišćenja brodskog zraka. Evo jučer je kontinuirano 15-tak sati klizni prosjek lebdećih čestica PM2,5 bio iznad 25 µg/m3, a mjerna postaja SB1 bila je u CRVENOM. Što se lijepo vidi na karti Europsko agencije zaštite okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index).

  No nije to sve. Zabrinjavajuće da je u ovoj godini do danas dnevni prosjek lebdećih čestica PM2,5 čak 70 puta bio iznad 25 µg/m3, od toga u prva tri mjeseca 60 puta (vidi http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=165). Nažalost od toga 20 puta je dnevni prosjek lebdećih čestica PM2,5 bio iznad 50 µg/m3, a ponekad i iznad 125 µg/m3!!!

  Također je u prva tri mjeseca tridesetak puta dnevni prosjek benzena bio iznad 5 µg/m3. Dok je za ozon dobro znano da osmosatni prosjek 31 put bio iznad 120 µg/m3, a dozvoljeni broj dana je 25 u godini dana!

Odgovori