Do novih izbora ništa novo o brodskom zraku

Prošle godine u listopadu, nekako za vrijeme godišnjice eksplozije, bolje rečeno havarije u Rafineriji, Boris Pavelić, poznati zagrebački istraživač-novinar usudio se o brodskom onečišćenju zraka staviti sve na papir i ukazati na sve dosadašnje probleme, ali i na nadolazeća događanja. Članak je objavljen i na SBPeriskopu.

Tako Pavelić je već u naslovu članka najvio: “… Crodux najavljuje da će rafineriju plinoficirati do svibnja”, pa nastavio: “…Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu (RNB) trebala bi biti priključena na plin iz Hrvatske do svibnja sljedeće godine, što je … izjavio predsjednik uprave tvrtke Crodux Energetika Branko Radošević.” .

Brzo su protutnjili ovi 6, 7 mjeseci. No nepovjerenje, kojeg i Pavelić spomenuo u svom članku, “uzrokovano time što javnost malo zna o nerazjašnjenim zbivanjima oko rafinerije, kao i o tome kako napreduje plinifikacija, pa je mnogo spekulacija i nagađanja”, danas je još veće.

U brodskom zraku od prosinca do sredine travnja ponovo su se događala enormno visoka, ali i potpuno nerazjašnjena onečišćenja, prvenstveno lebdećim česticama PM10 i PM2.5 (veličine 10 i 2,5 mikrometra!). O tome smo više puta, točnije jako često pisali na SBPeriskopu, ali smo i revno informirali sve relevantne institucije u RH, počevši od Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.

Također su naši dopisi otišli u DHMZ, Okolišnoj inspekciji, ali i u Grad i Županiju, u jednu i drugu upravu i u Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu! Tako smo više od tri mjeseca intenzivno radili na ukazivanju potrebe održavanja zajedničke tematske sjednice Gradskog vijeća i Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku.

U međuvremenu na stranicama AZO su objavljeni: “IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE – Izvještaj za 2019. godinu” iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (http://iszz.azo.hr/iskzl/datoteka?id=95565) i  “IZVJEŠĆE O PRAĆENJU KVALITETE ZRAKA NA POSTAJAMA DRŽAVNE MREŽE ZA TRAJNO PRAĆENJE KVALITETE ZRAKA U 2019. GODINI” iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (http://iszz.azo.hr/iskzl/datoteka?id=96830).

Oba izvješća sugeriraju kako je riječ i dalje o velikom onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu i ukazuju na to da je tvrdnja iz Udruge Eko-integral, ali i tvrdnja Brođana kako je brodski zrak najonečišćeniji zrak u RH s obzirom na lebdeće čestice PM2.5 i PM10 zaista istinita! Nažalost, nasuprot našim očekivanjima i očekivanjima Brođana izostale su reakcije i Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, ali i Grada i Županije, Gradskog vijeća i Županijske skupštine.

Ovo nas ne može iznenaditi jer nakon što je 15. svibnja vladajuća većina uputila u Sabor odluku o raspuštanju Sabora i za koji dan je Sabor i raspušten, šanse su za održavanje zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom zraku svedene na minimum! Također je jasno da ni nakon godinu i pol dana sve do novih izbora i formiranje nove Vlade ni u Ministarstvu, ni u Povjerenstvu nitko neće ništa poduzeti vezano za brodski zrak, ali ni protiv Rafinerije nafte Brod, a ni protiv lokalnih zagađivača!

Mi smo u Eko-Integralu baš zbog očiglednog nečinjenja, ali i nejasne i tragične slike u brodskom zraku(!), zatražili na vrijeme tu spomenutu zajedničku tematsku sjednicu GV i ŽS jer svima, nakon 11 godina kontinuiranog onečišćenja brodskog zraka iz prekosavske rafinerije, jasno je da od naših Vlada (evo priprema nam se 5. ili 6.) ne može se ništa očekivati konkretno i korektno za brodski čisti zrak!

23 comments

Skip to comment form

 1. To se davno znalo! Nitko, ama baš nitko nije spreman nešto poduzeti na rješavanju brodskog zagađenog zraka!

 2. Još će mnogo vode proteći ispod savskog mosta, još će biti nekoliko izbora za vlast u Hrvatskoj i Slavonskom Brodu, kad zrak dođe na dnevne redove institucija. A kd će problem biti riješen to sam bog zna.

  1. Ako je tomu tako najpametnije bi eko-aktivistima bilo da se raspuste u znak protesta. Možda bi takav način više pokrenuo rješavanje problema nego ovo jadno moljakanje zajednikih sastanaka. Brođanima se povraća više od toga nego smrdljivog zraka.

   1. Brođanima se povraća, ali ne zbog neodgovornosti odgovornih i da eko-aktivisti ne mogu razbiti tu njihovu kontinuiranu nemoralnost, nego kada dođu u bolnicu na onkologiju zbog zagađenog brodskog zraka. U Slavonskom Brodu svi šute o tome da je povećan broj oboljelih! Uz to, sada je pandemija!

 3. Ja osobno ne znam što će ovi izbori dobro donijeti? Ali bojim se da nakon ovih da nazovemo, uvodnih činova, među kojima je možda najznačajniji onaj totalni raspad Mosta, ništa dobrog za Brod i za brodski zrak ne možemo očekivati!

 4. Koji Most, HDZ ili SDP? Brođane ubija naša unutarnja politička struktura!
  Nevjerojatno da ni u Gradu, ni u Županiji ne vide ili ne žele vidjeti, što se oko nas događa… Brodski zrak je zaista vrlo zagađen!

  Dosada su nas prekosavsko zagađivači vrlo perfidno i stručno trovali. Posebno Rafinerija. A ima i brodskih zagađivača. Svi su dosada više puta nabrojani na Periskopu.

  No svi u Gradu i u Županiji sve to s dinstance gledaju, kao da njih to se ne tiče!

 5. Valenta Stribor, obranio je svoj položaj uz pomoć Duspare i njegovih stranačkih pridrživača. On je svojevremeno odbio da ekolozi zvani pizdeki i grad razgovaraju i donesu zajedniče smjernice ponašanja prema indolentnoj državi. Možda će će sada pobjednički osokoljen prije godišnjih pristati na to. Ili ga boli predsjedničko udo jer ne dobiva zahvaljujući Lujiću esdepejcu ni kune honorara?

  1. To je nevjerojatno! Tko zna zašto je Bernardić bio dan prije u Sl. Brodu?

   Vidim da je na sjednici Gradskog vijeća prisustvovala su 22 od 25 vijećnika, a 12 vijećnika bilo je protiv Prijedloga napuštanja obnašanja dužnosti predsjednika Gradskog vijeća! A gdje su bili odsutni da glasju za Prijedlog? A tko je sve bio odsutan?

  2. Druge strane, znate li da je to bila valjda 4. sjednica, na kojoj Valenta nije stavio na dnevni red zamolbu Eko-Integralu o zajedničkoj tematskoj sjednici! Neka živi Predsjednik Gradskog vijeća sa produljenim mandatom!

   Opet, ovihi dana je objavljeno da će se valjda 28 svibnja održati i sjednica Županijske skupštine… Puno točaka je na dnevnom redu, ali nijedna točka nije posvećena brodskom zraku. Izgleda netko je zaboravio na obećanje da će se valjda ‘uskoro’ posvetiti i jedna točka zagađenju brodskog zraka!

   1. Znači da nije samo Valenta (preživjeli predsjednik GV-a) ignorant, nego su to i šupci iz županije.

    1. Zašto bi oni iz Županije bili drugačiji? Imam osjećaj da je zbog Vlade RH koja u svom mandatu ništa nije činila, brodskom HDZ-u više u interesu da se šuti o zraku, nego samoj udruzi oko Duspare! Hahahaaaaa…

     1. A ako ih nazoveš fukarama, mogu te tužiti.

 6. Kako vidim, već tri mjeseca i u Gradu, ali i Županiji uporno ignoriraju zahtjevi eko-aktivista! No nakon rasformiranje Sabora svima je jasno, zbog čega se odbijalo i ignoriralo zamisao o zajedničkoj tematskoj sjednici o brodskom zraku? Nije lako nikom od vladajućih, na bilo kojoj razini vlasti, objasniti što su poduzimali i kakvi su im rezultati u borbi za brodski čisti zrak! Odgovor je: ‘Ništa’ i ‘Nikakvi’!

  Nedavno sam pročitao: “Nema tu sluha ni s koje strane. Rafinerija je u drugoj državi, a politika… Već se zna, jedni dođu, drugi odu, a ovi koji su tu i koji bi nešto trebali napraviti, ‘uljudno’ izbjegavaju tu obavezu. Skrivaju se iza nepostojećih obveza”! A Brođani nisu to zaslužili!

  1. Brođani to JESU zaslužili. Pasivnijih građana Hrvatska ne poznaje.

   1. Nakon ovog debakla na zadnjoj on-line sjednici GV-a i objave HDZ-ovih i ostalih vijećnika koji su protiv Valente: “Stribor Valenta nema potporu većine u Gradskom vijeću”, skoro bih se s tim i složio… No i ovom slučaju Brođani su krivi jedino što su te vijećnike (i s jedne i druge strane) na izborima ‘odabrali’!

 7. Čitam: “da od naših Vlada (evo priprema nam se 5. ili 6.) ne može se ništa očekivati konkretno i korektno za brodski čisti zrak!”.

  Nisam uspio pitati sve do danas, koje su te Vlade RH koje su za ovih 11 i pol godina samo formalno pristupile rješavanju zagađenja brodskog zraka?

 8. Rafinerija nafte Brod je nakon pauze, koja je trajala više od 18 godina, 27. studenog 2008. godine, dok je Ivo Sanader bio predsjednik Vlade RH, pokrenula proizvodnju prerade naftnih derivata. Ministrica zaštite okoliša i graditeljstva tada je bila Marina Matulović Dropulić. Na toj dužnosti je ostaledo kraja prosinca 2010., kada je smijenjena s dužnosti ministrice.

  U srpnju 2009. godine Ivo Sanadera je naslijedila Jadranka Kosor, a ministricu Dropulić Branko Bačić.

  Zoran Milanović je svoj mandat predsjednika Vlade RH imao od prosinca 2011. do siječnja 2016. godine. Za to vrijeme su ministri zaštite okoliša i prirode bili Mirela Holy i Mihael Zmajlović.

  Zorana Milanovića je naslijedio Tihomir Orešković, pa od listopada 2016. godine Oreškovića Andrej Plenković, kao predsjednik Vlade RH. Slaven Dobrović je kao ministar zaštite okoliša, a poslije i energetike bio i u Oreškovićevoj, ali i Plenkovićevoj Vladi, a njega je u ministarskoj fotelji naslijedio Tomislav Ćorić!

  To su naši premijeri i ministri zaštite okoliša u ovih 11 i pol godina!

 9. A gdje prolazi naftovod za snabdjevanje rafinerije? Gdje se nalazi ventil na tome naftovodu?

 10. “Ćorić o memorandumu o Ini: Nisam potpisnik, ja sam ga supotpisao kao svjedok” – javlja N1.info!

  Teško je biti i pošten i pametan, a još političar!

  “Nacional je danas objavio da su dobili na uvid sadržaj tajnog dokumenta koji je potpisan još sredinom 2018. godine.

  Memorandum koji… potkopava nacionalne interese, u ime Vlade potpisao je Tomislav Ćorić pa je samo od početka 2020. preko JANAF-a iz Siska … na preradu u Mađarsku prebačeno 247 tisuća tona hrvatske nafte.”.

  http://hr.n1info.com/Vijesti/a512242/Coric-o-memorandumu-o-Ini-Nisam-potpisnik-ja-sam-ga-supotpisao-kao-svjedok.html

  1. To je naš Ćorić! On je prije godinu i pol dana, poslije sastanka s bivšom Predsjednicom i svim odgovornim u vezi zagađenog brodskog zraka, otišao s drugog sastanka kojeg je Predsjednica organizirala s Brođanima… Kao da njega i njegovog Ministrstva to se ne tiče. Prošao je na hodniku Županije pored ekoaktivista ‘kao tele pored šarenih vrata’! Dan danas, mislim, On nema pojma što se događa s brodskim zrakom, ali ni u Rafineriji!

 11. Na 23. sjednici Županijske skupštine Brodsko-posavske županije (http://bpz.hr/…/samouprava/odrzana_23_sjednica_zupanijske_u…) vijećnica Ružica Vukovac postavila je pitanje dostavljeno od Eko-Integrala Županijskoj skupštini o zajedničkoj tematskoj Sjednici GV i ŽS vezano za brodski onečišćeni zrak:

  “Hoće li s i kada održati zajednička tematska Sjednica gradskog vijeća i županijske skupštine s temom onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu?”.

  Vijećnici Ružici Vukovac je odgovorio “Privremeni pročelnik za graditeljstvo, infrastrukturu i zaštitu okoliša Miroslav Jarić: Prema mojim informacijama, Grad Slavonski Brod odbio je mogućnost održavanja takve zajedničke Sjednice, a ta tema bit će na Dnevnom redu sljedeće sjednice Županijske skupštine kada dobijemo relevantne podatke iz nadležnog Ministarstva i DHMZ-a.”.

   1. Hvala vijećnici Ružici Vukovac!

Odgovori