Bleferi, sestre i vrbe

Tri su ovotjedna događaja sasvim precizno ocrtala prostor u kojem se odvija politika u Hrvatskoj. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je najavila svoju kampanju, medicinske sestre su prosvjedovale pred Vladom, a HDZ-ova vijećnica u Rijeci, Ivona Milinović, promovirala etničko čišćenje. Posrijedi su tri naizgled nepovezana događaja. Međutim, reakcije na njih su itekako indikativne za politički trenutak u kojem živimo.

Nakon što je predsjednica održala govor kojim je najavila ulazak u kampanju, portale su preplavile analize. No, autori tih analiza nisu bili uobičajeni sumnjivci poput Žarka Puhovskog ili Davor Gjenera, već cijela ergela komunikacijskih stručnjaka, PR eksperata i sličnih blefera koji su se posljednjih godina promovirali u relevantne političke sugovornike. Prvih nekoliko sati nakon govora, na najčitanijim portalima samo su oni iznosili sudove o predsjedničinom nastupu. Ipak, možda je tako i najpoštenije. Ako PR stručnjaci pišu govore i ubacuju didaskalije, onda je valjda normalno da ih komunikacijski stručnjaci i analiziraju. Kada konkretnih političkih programa ionako nema, ništa drugo i ne preostaje.

A ako se politički zahtjevi i uspiju progurati u javnost, vrlo brzo ih se eliminira iz javne rasprave i liši političkog statusa. Jučer su, kao što smo spomenuli, medicinske sestre “okupirale” centar Zagreba. Nakon skupljanja na glavnom gradskom trgu otišle su do Vlade kako bi iznijeli svoje zahtjeve: povećanje osnovice plaće, bolji radni uvjeti i zapošljavanje dodatnih sestara. Odgovor iz Vlade je bio sasvim jasan: nema novaca. Zašto ima za nešto drugo, kao na primjer za misiju u Afganistanu, a nema za medicinske sestre, nije objašnjeno. Jednostavno nema, kao da je to prirodno zadana činjenica, a ne rezultat prethodno donesenih političkih odluka.

Ako živimo u vremenu izostanka političkih programa i svedenosti politike na navodno neutralnu proračunsku aritmetiku, onda ispušni ventil negdje mora proraditi. A za to su tu uvijek Srbi. Ivona Milinović je tako na jednom desničarskom podcastu, komentirajući “legitimnost” jedne gnjusne navijačke pjesme, onako “od oka” procijenila koliko je Srba poželjno u određenoj sredini. Naime, pjesma koju pjevaju manje-više sve navijačke grupe u Hrvatskoj kad njihov klub igra s Rijekom, sadrži stihove: “šugava Rijeko, puna si Srba / ne brini, Rijeko, ima još vrba”. Milinović je, referirajući se nedavno Torcidino gostovanje u Rijeci, poručila da nema potrebe za takvom pjesmom u Rijeci jer tamo ima tek nekih 5-6% Srba. Ali da je u nekim dalmatinskim selima u kojima postotak Srba prelazi 30-40% legitimna.

No, politički najzanimljiviji dio istupa Ivone Milinović nalazi se u njenoj isprici. Navodno je htjela reći sasvim suprotno, ali se krivo izrazila. Ako se tu i “krivo izrazila”, onda se u nastavku isprike sasvim precizno izrazila: “I ja sam samo čovjek, ispričavam se zbog krivog izražavanja.” Kad je rekla da je i ona samo čovjek, Milinović nije mislila na to da svi mi tu i tamo zalutamo krivudavim sintaksama. Ona je (nesvjesno) mislila na nešto sasvim drugo: “i ja sam čovjek” ovdje znači – i ja kao i svi drugi Hrvati mogu tu i tamo šovinistički oplesti po Srbima. Antisrpska propaganda je naprosto ljudska slabost, neizostavni dio karaktera koji svi dijelimo i nitko se oko toga ne bi trebao previše uzrujavati. Ne možete nam sad i tu privilegiju oduzeti. Kad je sve ostalo ionako PR i fiskalna disciplina.

bilten

4 comments

Skip to comment form

  1. Kolinda je klaun. Cijelku kampanju pretvorila je u cirkus i fšnik. Cirkuzanerica.

  2. Mogu oni Ivonu smijeniti, ali ivona u RH ima na tisuće. ALI… Pupovac je neprijatelj kad to kaže.

  3. Razumijem ja kako se vrši medijski pritisak, ali ovo otvoreno pismo je bilo nepotrebno. Lončar će biti stigmatiziran kao dosadnjaković, a Dusparu će mnogi razumjeti što šuti. Ustvari, Lončar relativno dobro gura stvari, a gradonačelnik je čudnovati kljunaš, kako se kaže za neobične likove.

    1. Stavio sam komentar pod “pogrešan” tekst!. isprika

Odgovori