Sa Zapadom ili bez njega, Vladimir Putin želi iskorijeniti ISIL i sve će učiniti da iz ovog rata izađe kao pobjednik

PutinAmerički predsjednik Barack Obama je izjavio kako je oduvijek podržavao borbu Rusije protiv terorista “Islamske države”.

On također namjerava osobno obavijestiti ruskog predsjednika Vladimira Putina da od Rusije očekuje veći angažman borbi protiv te terorističke skupine u Siriji, citirajući  Bloomberg javljaju RIA Novosti.

Američki je predsjednik također rekao da Rusija više nije toliko usmjerena na podršku sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assad, ali činjenica da su islamistički teroristi oborili ruski putnički zrakoplov A321 može promijeniti pristup Moskve.

Obama je rekao i da je Rusija bila “konstruktivan partner u Beču”, ali je dodao da razlike nad sudbinom Assada i dalje ostaju.

“Ako Moskva svu svoju pozornost i fokus svojih vojnih operacija usmjeri prema glavnoj prijetnji, što je ISIL, to je ono što Amerika želi vidjeti”, rekao je Obama.

Prema njegovim riječima, vojna suradnja između Rusije i Sjedinjenih Država se može nastaviti samo ako obje strane budu u stanju prevladati svoje razlike.

“Razlika u pristupu nas nije spriječila da razgovaramo o tome kako zaustaviti rat u Siriji”, rekao je Obama, dok glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, smatra da je američka podrška Rusiji u borbi protiv terorizma samo verbalna.

U međuvremenu je Moskva je pojasnila da ne odustaje od podrške sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu”, ali ga nema namjeru držati na vlasti samo zbog “osobne simpatije”.

Sa svoje strane, sirijski predsjednik je u više navrata rekao da ako bi njegova ostavka pomogla u rješavanju sirijske krize, on bi odmah donio tu odluku. Više je puta izrazio i spremnost da posluša volju naroda i podrži bilo koju političku odluku koja se temelji na borbi protiv terorizma i koja će riješiti krizu u zemlji.

Dmitrij Medvedev: “Da cijeli svijet odleti u pakao, Zapad neće surađivati s Rusijom!”

Iako se ruski predsjednik Vladimir Putin na marginama summita G20 sastao s Obamom i činilo se da su pronašli način kako komunicirati, to se sada ne bi moglo reći za ruskog premijera Dmitrija Medvedeva.

“Uzmemo li u obzir terorističke napade i neuspjeh niza zapadnih zemalja da surađuju s Rusijom, to znači i da je njihova politika usmjerena protiv njihovih vlastitih naroda”, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

“Napad na naš zrakoplov i teroristički napad u Parizu su za posljedicu imali ogromne ljudske gubitke. Ovi događaji su pogoršali globalnu političku agendu. Rat je proglašen cijelom civiliziranom svijetu. Prijetnja je globalna i, nažalost, ona je apsolutno stvarna”, rekao je Medvedev koji je doputovao u Manilu gdje će sudjelovati na summitu APEC-a, javljaju RIA Novosti.

Medvedev je ukratko objasnio stav Zapada koji se može formulirati na sljedeći način:

“Neka cijeli svijet leti u pakao, ali ne želimo surađivati s Rusijom. Da, “Islamska država” jest zlo, ali ne i apsolutno. Ne toliko da bi za njeno uništenje trebali surađivati s Rusijom. Njima se ne sviđa Bashar Al-Assad i suosjećaju s Ukrajinom, dok je kod Rusije obratno. Dakle, nema suradnje, nema normalnih kontakata, ali ćemo razgovarati o sirijskom problemu. Oni imaju svoje ciljeve u sirijskoj kampanji, mi imamo svoje. Mi smo Rusiji uveli sankcije i nećemo biti prijatelji s njom, nego ćemo je izolirati.”

“A onda eksplodira zrakoplov i izginu ljudi u Parizu, Siriji i drugdje. Takav stav je kratkovidan i štetan za svijet, ali je  usmjeren i protiv njihovih naroda”, rekao je čelnik ruske vlade.

Dmitrij Medvedev je rekao kako veliki broj zapadnih zemalja i dalje misli da treba izbjeći suradnju u Rusijom, čak i nakon nedavnih terorističkih napada.

“Naravno, Rusija može živjeti i bez tih kontakata. Mi ćemo se, kao i prije, sami suočiti s terorom i pobijediti u toj borbi. Vjerojatno će i Zapad preživjeti. Pitanje je po kojoj cijeni. Ali moje duboko uvjerenje je da u toj borbi moramo biti zajedno”, rekao je Medvedev.

Pentagon: Nema govora o suradnji s Rusijom!

“S Rusijom nije bilo, niti će biti govora o bilo kakvoj suradnji”, rekao je jučer glasnogovornik Pentagona Peter Coock.

“Mi ne surađujemo s Rusijom, kao što znate”, rekao je Cook i dodao “kako

ruska vojska u skladu s Memorandumom o razumijevanju obavještava svoje američke kolege o provođenju novih masovnih udara protiv položaja Islamske države”.

“Oni nas upozore nekoliko minuta ranije, ali nema govora i niti će ga biti o bilo kakvoj suradnji s Rusijom”, rekao je Cook

“Vidjet ćemo što će Rusi učiniti”, zaključio je glasnogovornik Pentagona, ističući “da su Rusima vrata uvijek otvorena”.

“Ako Rusija želi usmjeriti svoje napore u borbu protiv “Islamske države”, što je cilj i našeg djelovanja u okviru koalicije, mi ćemo to pozdraviti”, naglasio je Cook i ponovio tezu službenog Washingtona “kako je podrška Moskve sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu kontraproduktivna”.

Bashar Al-Assad: Pariz se ne može boriti protiv terorizma i biti saveznik Katara i Saudijske Arabije!

Jučer se oglasio i sirijski predsjednik Bashar Al-Assad koji je rekao da se Francuska ne može istovremeno boriti protiv terorizma i biti saveznik Katara i Saudijske Arabije, javlja arapska televizijska postaja Al-Mayadin.

“Francuska se ne može boriti protiv terorizma dok je saveznik s Katarom i Saudijskom Arabijom” rekao je sirijski predsjednik.

U utorak je u intervjuu za francuski časopis Valeurs Actuelles Assad rekao da će Sirija  dijeliti obavještajne podatke s Francuskom samo u slučaju da Pariz promijeni svoju politiku u regiji.

Vojni sporazum Rusije i Francuske

Isti dan je ruski predsjednik Vladimir Putin održao telefonski razgovor s francuskim kolegom Françoisom Hollandeom u kojem su predsjednici pristali osigurati koordinaciju između vojnih vlasti i obavještajnih službi dviju zemalja u borbi protiv “Islamske države”.

Prema izvješću ruskog Ministarstva obrane, Putin je zapovjedio da ruska vojska uspostavi  kontakt s francuskim nosačem zrakoplova i brodovima koji se nalazi u obalama u blizini Sirije.

Naime, 5. studenog je Francuska najavila  da će poslati skupinu brodova na čelu s nosačem zrakoplova “Charles de Gaulle” koji će se boriti protiv terorista “Islamske države”. Jučer su francuski zrakoplovi, nakon što su u ponedjeljak izvršili masovne zračne udare, proveli još jedan val napada protiv islamističkih uporištima u sirijskom gradu Raqqi.

Danas iz Moskve stiže vijest da će ruski brodovi na kraju pružati zaštitu francuskim ratnim brodovima i nosaču zrakoplova “Charles de Gaulle” u Sredozemnom moru, a sve kako bi se osigurala održivost borbe, te sve vrste obrane od napada, sabotaža i drugih prijetnji.

Putin je rekao kako će se francuskom nosaču zrakoplova i floti uskoro pridružiti ruski brodovi i “surađivati s njima kao sa saveznicima”, prenosi američki Stars and Stripes.

Ruski ministar obrane Sergej Šoigu, koji je sudjelovao na brifingu ruskog Vijeća sigurnosti, primio je zapovijed i izvijestio predsjednika Putina da su u utorak ruski bombarderi uništili islamističke položaje u sirijskim provincijama Raqqa i Deir Ez-Zour.

Nakon ovih posljednjih događaja, unatoč izjavama Pentagona i sumnjama Medvedeva i Peskova, mediji javljaju kako je francuski predsjednik Hollande najavio formiranje široke koalicije protiv “Islamske države” u kojoj će sudjelovati i Rusija i SAD, a cilj joj je “zadati odlučujući udarac islamističkim ekstremistima ove terorističke skupine”.

“Sljedeći utorak ću otići u Washington, a u četvrtak u Moskvu kako bi razgovarao s Barackom Obamom i Vladimirom Putinom o koordinaciji naših napora i kako bi postigli ovaj cilj što je prije moguće. Moramo formirati široku koaliciju koja će Islamskoj državi zadati odlučujući udarac”, rekao je Hollande.

Danas je i Wall Street Journal izvijestio o početku stvaranja globalnog saveza protiv “Islamske države”.

Prema pisanju lista, Rusija, Francuska i Sjedinjene Države su otišle izvan uobičajenog razgovora o suradnji u borbi protiv “Islamske države” i počele djelovati kao “velika i jedinstvena koalicija”.

Istina, francuski predsjednik Francois Hollande je  pozvao svog ruskog kolegu u kako bi razmotrili zajedničke planove, te ga informirao o mogućem posjetu Moskvi i Washingtonu sljedećeg tjedna u želji za stvaranjem velikog saveza.

Međutim, kao što je naglasio ruski premijer Medvedev, izgleda da će Rusija svoju antiterorističku kampanju u Siriji nastaviti, čak je povećati, bez obzira na odluke takozvanih “zapadnih partnera”, kako ih obično naziva ruski predsjednik.

To se da vidjeti iz jučerašnjih udara krstarećim projektilima koji su na položaje islamista ispaljeni iz ruske podmornice u Sredozemnom moru, ali i odluke Glavnog stožera ruske vojske da se u kampanju uključe i strateški bombarderi kojima će Rusija udvostručiti opseg zračnih udara na islamističke ciljeve u Siriji.

Ovu je odluku priopćio ruski ministar obrane Sergej Šoigu i to na sastanku na kojem je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio ruskim ratnim brodovima da koordiniraju operacije s francuskim pomorskim snagama na Mediteranu.

“Mi već provodimo masovnu kampanju protiv ciljeva Islamske države u Siriji. Sada smo udvostručili broj letova, što će nam omogućiti da provodimo operacije uzduž i poprijeko cijele zemlje”, rekao je ruski ministar obrane Sergej Šoigu tijekom sastanka Vijeća sigurnosti u Moskvi, prenosi RT.

Šoigu je rekao da su u borbe ubačeni ruski strateški bombarderi Tu-95, Tu-22 i Tu-160, dok je zapovjedništvo ruskog ratnog zrakoplovstva dobilo naredbu da skupinu u Siriji pojača s 37 novih zrakoplova, uključujući bombardere Su-34 i borbene zrakoplove Su-27.

Čelnik ruskog Glavnog stožera je izvijestio da se ulazi u novu fazu antiterorističke kampanje, koja će uključivati ​​25 dalekometnih bombardera koji će polijetati iz zračnih luka u Rusiji.

“Provođenjem vojne misije u Siriji mi štitimo Rusiju i naše građane. Naši zračni napadi u Siriji se ne smiju samo nastaviti, nego se moraju povećati do te mjere da kriminalci budu svjesni da je odmazda neizbježna”, rekao je ruski predsjednik.

Osim toga, Putin je rekao “kako teroristima samo Bog može oprostiti, a on će ih poslati k njemu”.

“Znam da Putin nije baš “dobar dečko”, pa ga i ne volim citirati. On je svjetski lider koji je zapravo filmski karakter. “Oprostiti teroristima je do Boga, a moje je poslati ih k njemu.” Tko govori tako? Putin! Svi svjetski čelnici tuguju i hodaju zajedno kako bi pokazali da ne mogu poraziti teror. Vladimir Putin ne. On je teror za teroriste. Ako ste terorist, sve što planirate činiti, činit ćete misleći kako vam Putin puše za vratom. On dolazi, a vrag dolazi s njim! To su govorili za Wyatta Earpa, ali Putin vjerojatno može učiniti i više”, piše John Feitelberg za bostonski Barstool Sports.

Ne bez razloga, jer je šef ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov izvijestio da su ruske snage u 48 dana izvele gotovo 2 300 letova. Kaspijska flota je na položaje islamista ispalila 26 krstarećih projektila, a deset satelita je bilo uključeno u lociranje ciljeva, uključujući i nekoliko onih koji inače služe za civilnu uporabu.

“Kampanja ruskih zračnih snaga je omogućila sirijskoj vladi i vojsci da pokrene napade duž cijele prednje linije fronta u regijama Aleppo, Latakija, Idlib, Homs i Damask, oslobađajući značajna područja koja su ranije bila pod kontrolom terorističkih skupina”, rekao je Gerasimov, napomenuvši da je samo u pokrajini Aleppo nedavno oslobođeno 40 naselja.

Gerasimov je rekao da je samo u utorak, rusko zrakoplovstvo provelo 65 borbenih letova zrakoplovima iz baze u blizini Latakije, a potvrđeno je i lansiranje 34 krstareća projektila, koji su uništili 14 terorističkih ciljeva.

Nema sumnje da ulazimo u novu fazu borbe protiv terorizma u Siriji i to do točke s koje nema povratka. Osim toga, primjena strateških bombardera i prva lansiranja krstarećih projektila iz ruske podmornice su znak da će se Putin čvrsto držati obećanja koje je dao Basharu Al-Assadu prilikom njegove posjete Moskvi. Naime, Moskva je odlučila je tada obećala da će uništiti ISIL i sve one koji podržavaju ovu terorističku skupinu.

Vojni analitičar i bivši visoki časnik rumunjskog zrakoplovstva, Valentin Vasilescu, tvrdi kako odluka o uporabi nadzvučnih strateških bombardera Tu-22M3 i Tu-160, koji su poletjeli iz zračne baze “Engels” kraj Volge u Ruskoj Federaciji, te koji su s 34 krstareća projektila KH-555 gađali ciljeve u Raqqi i Deir Ez-Zoru u Siriji, znači veliku prekretnicu u sukobu i jačanje vojnih aktivnosti sve do konačne pobjede nad teroristima.

Putin želi pobjedu i sve drugo nije predmet pregovora

Istog je mišljenja i kolumnist Bloomberga Leonid Bershidsky, koji kaže kako Putin želi pobjedu, a ne detant, odnosno da, prije nego potpuno porazi teroriste, nema namjeru pod svaku cijenu poboljšavati diplomatske, političke i druge odnose ili smanjivati međusobne napetosti sa zemljama s kojima je u “sukobu”.

“Nakon terorističkih napada na Pariz se vide znakovi približavanja između zapadnih zemalja i ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali je Putinov pristup više stvar stila. Zapad se kreće nesigurnim koracima ka ujedinjenju s Rusijom u borbi protiv Islamske države. Francuski predsjednik Francois Hollande, koji prije mjesec dana rekao kako Putin “nije saveznik Zapada” u Siriji, sada je obećao da će razgovarati s američkim predsjednikom Barackom Obamom, kao i s Putinom o “ujedinjenju snaga”. Obama je s Putinom na summitu G-20 u Istanbulu nasamo razgovarao više od 30 minuta, što je očita promjena uobičajene prakse međusobnog izbjegavanja”, piše Leonid Bershidsky.

Zapad ne smije pogriješiti s Putinom i zbog nedavnog poteza kojim je ruski predsjednik ponudio restrukturiranje duga Ukrajine od 3 milijarde dolara, iako je Moskva uporno tražila punu otplatu cjelokupnog iznosa sljedećeg mjeseca. Tu su i pregovori o Siriji u Beču, na kojima je Rusija rekla da je spremna dopustiti protivnicima njenog saveznika Assada da sudjeluju na njima. Istina, otvorenost Zapada u stvaranju “velike koalicije” protiv “Islamske države” ne znači da će se to i dogoditi. Ima još dosta političkih razlika koje treba riješiti, kao i druge sukobe.

Na primjer, oko šest tjedana je zona sukoba u Ukrajini bila mirna. Putin se oslanjao na činjenicu da milicije Donbasa neće otvarati vatru kad rusko ratno zrakoplovstvo krene s kampanjom u Siriji. Međutim, ovog mjeseca je došlo do eskalacije nasilja i Kijev javlja o nekoliko poginulih vojnika dnevno.

Političko rješenje sukoba u Ukrajini nikada nije bilo bliže, nastavlja Leonid Bershidsky, ali naglašava kako je ukrajinski parlament tek sada počeo razmatrati poseban izborni zakon za teritorije koji su pod nadzorom milicija, a što bi trebalo omogućiti početak procesa reintegracije. Putin nije htio smanjiti politički pritisak na Kijev sve dok Donbas ne bude bio zadovoljan  političkim procesom koji mu ide u prilog.

Prijedlog o restrukturiranju duga nije ništa posebno. Putin je spreman dopustiti Ukrajini da platiti tri milijarde dolara u tri jednake godišnje rate, počevši od 2016. godine, ali samo ako ukrajinski zapadni saveznici daju jamstva za otplatu.

Ponuda restrukturiranja, posebno s potražnjom jamstva, daleko je bolja za Rusiju od poslova koje Ukrajina ima s privatnim investitorima.

Međutim, uvjeti tog sporazuma još nisu jasni i nije sasvim jasno kako se dogovor može postići prije isteka roka 6. prosinca.

Leonid Bershidsky se slaže da ovaj dogovor može i propasti, ali će Vladimir Putin imati puno više koristi, jer će Ukrajina bankrotirati, MMF će preuzeti na sebe tešku zadaću spašavanja Kijeva, a on će na neuspjeloj investiciji od 3 milijarde dolara žeti političke dividende, jer će Zapad ispasti nesposoban da spasi Ukrajinu od propasti.

“Zapadni lideri su u više navrata jasno čuli da Putin neće trgovati ustupcima u Ukrajinu za podršku njegovoj politici u Siriji. Dakle, bilo bi pogrešno prikazati Putinov trud u Siriji kao pokušaj da se vrati u milost Zapada, dobije oprost za agresiju u Ukrajini i spriječi produljenje ekonomskih sankcija koje ističu krajem siječnja. Ruski čelnik je više puta rekao da on Islamsku državu smatra za prijetnju Rusiji. U utorak je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) službeno priopćila da pad ruskog putničkog zrakoplova nad Egiptom rezultat terorističkog napada. Putin je obećao da će uhvatiti one koji su odgovorni “svugdje gdje se budu sakrili”. Ova izjava podsjeća na obećanje Vladimira Putina iz rujna 1999. godine, početkom drugog rata islamističkim separatistima u Čečeniji, kada je Putin rekao “kako će loviti teroriste posvuda”.

“Ako su u zračnoj luci, mi ćemo ih proganjati u zračnoj luci. A ako ih uhvatimo u toaletu, onda ćemo ih tamo ohladiti jednom zauvijek”, rekao je 1999. Vladimir Putin, dobio rat i odabirom lokalnih vođa pridobio buntovnu regiju na svoju stranu.

Obzirom na to iskustvo, Putin smatra sebe boljim stručnjakom u borbi protiv terorizma od bilo kojeg aktualnog svjetskog lidera. Ono što on želi je da predvodi antiterorističku koaliciju, te da svatko prizna da je bio u pravu što je podržavao Assadovu vladu, jedina koja se suprotstavila terorističkoj opasnosti.

“Međutim, jasno je da savez Zapada s Putinom protiv “Islamske države”, ako ikad dođe do njega, neće biti ništa više od formalnog vojnog saveza. Neće biti političkog detanta, kao kada su zapadni lideri bili spremni razgovarati sa Staljinom tijekom Drugog svjetskog rata, nakon kojeg je odmah uslijedio Hladni rat. Putin, koji je anti-Hitlerovsku koaliciju naveo kao primjer za stvaranje novog antiterorističkog saveza, zna sve moguće posljedice njegove moguće uspostave. On u njega neće ući radi otkazivanja sankcija ili nečeg drugog. On želi pobijediti u ovom ratu i da se zna da je on bio vođa koji je doveo do pobjede. U tom smislu, nedavni teroristički napadi nisu puno toga promijenili”, za Bloomberg zaključuje Leonid Bershidsky i za kraj dodaje “kako Zapad i dalje mora odlučiti hoće li se udružiti s manjim zlom da bi se pobijedilo veće”.

Uz svu nužnu kritiku nekih promišljanja Leonida Bershidskyog, jedno mu treba dati za pravo. U Moskvi je odluka donesena i više nema povratka natrag. Sve ostalo bi značilo poraz Rusije, Putinove politike, te pobjedu terorista , ali i pogrešne politike Zapada koja je proteklih godina devastirala sjever Afrike i cijeli Bliski istok.

Raport vojnih dužnosnika o kampanji u Siriji ruskom predsjedniku na sjednici ruskog Vijeća sigurnosti RF: Video

Sve informacije i aktivnosti ruske vojske se mogu pratiti na službenoj stranici Ministarstva obrane na Twitter

altermainstreaminfo

 

26 comments

Skip to comment form

 1. Sjetimo se i Jeljcina. On je odgovarao Zapadu. Pijandura koja je umalo uništila Rusiju.

 2. “Uzmemo li u obzir terorističke napade i neuspjeh niza zapadnih zemalja da surađuju s Rusijom, to znači i da je njihova politika usmjerena protiv njihovih vlastitih naroda”, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev.

  Boli elitu kita za ovakve tvrdnje. Elita se enormno bogati prije svega na leđima vlastitog naroda, a onda kao eksploatatori svih ostalih.

 3. Mogu Rusi dubiti na glavi Zapad će ih uvijek smatrai neprijateljem. Zašto? Zbog bogastva kojim raspolažu i kojeg ne mogu otimati kao Africi i Bliskom istoku.

 4. Došlo neko novo doba virtualci moji,Putin je u Evropi in,Obama je aut.Dokad će tako ostati,ne ovisi o Obaminoj demokraciji i administraciji nego Putinovoj…

 5. ne navijam za putina opak lik ali je dosta i lažne američke demokracije oni se prave nedužni i žao im je a sve su usrali što su mogli

 6. i što je najgore sad su i nas uvukli u sve to kao fol dali nam deset helikoptera evo rata kuc kuc

 7. Kako kaže Dugme: sve u korist svoje štete. Odnosno, sva zaigravanja na kraju plati narod. U slučaju Putina i njegovog pimpeka Medvedeva, na žalost, to će biti ruski narod.

  Dakle, imaš reltivno dobru sigurnosnu situaciju, narod ti bezbrižno gleda kako se ekstremni muslimani osvećuju zapadnim zemljama, tebe nitko niti ne spominje, niti isilovcima pada na pamet raditi napade po Rusiji. Ismijavaš se američkoj politici, a onda napraviš isto. Glumiš svjetskog policajca i prijetiš luđacima otvoreno preko svih svjetskih medija. Kao da na bliskom istoku mrze američke rakete, bombe i granate, a jedva čekaju ruske???

  Moraš biti totalni idiot, moron i bolesnik pa se uključiti u “svjetsku alijansu protiv terorizma” što god to bilo i navuči bijes svih suludih džihadista na sebe, odnosno, krmku Putinu neće biti ništa, nego kao što sam već rekao, najebat će po tko zna koji put ruski narod. Radi čega i radi koga?

  Aplaudirati takvoj politici mogu samo bolesni teroristički umovi. Glupi Rusi i još gluplji zapadnjaci nikako da shvate kako se do mira dolazi na neki drugi način, a ne vojnim intervencijama.

  Cijeli je svijet Slobodana i njegovu Srbiju označio kao fašističku, no njihovo bombardiranje Srbije (i Čačka) nije doprinjelo ljubavi srba prema amerima niti bilo kakvom otrežnjenju. Tek kada se iznutra pojavio jedan normalan čovjek kakav je bio Đinđić tamo su malo došli sebi i prerstali terorizirati cijeli balkan.

  1. Neka se onda nastavi ovako: http://hr.sott.net/pic-of-day/281943

   1. Pa i hoće, samo zamjeni olanda s volođom, a franciju s rusijom. Ne trebaju njima vojske, dovoljno da preživi 10-tak suludih mudžahedina.

   2. Dakle, ipak držiš kako ih treba zbombati još i jače nego Srbiju kako bi došli malo pameti?

 8. Da i doista me čudi broj bolesnika koji aplaudiraju ne zveckanju već uporabi oružja. Demokratski, nema što.

 9. I još jedan aspekt. Razmišlja li itko i zna li itko koliko tvornica oružja postoji na bliskom istoku i gdje se nalaze. Nema ih gospodo, što znači da psi rata rade u tri smjene, ali se nitko ne obazire na njih.

 10. Terorizam se miroljubivošću ne iskorijenjuje.Skidaj gaće i naguzi im se,naudio si sebi ,a ne njima.A možda i uživaš.

  Na teror treba udariti terorom,iskustveno iz Čečenije ,ali tako je riješena i Bin Ladenova stoka.

  1. Slabo ih je riješio kad ubijaju ukrajinske aktiviste po moskovsakim ulicama.

   http://www.jutarnji.hr/sluzbena-moskva-sumnja-na-ukrajince-ili-islamiste/1304601/

   ili ovo:

   http://www.jutarnji.hr/novi-teroristicki-napad-u-volgogradu-bomba-eksplodirala-u-trolejbusu–najmanje-deset-mrtvih/1150644/

   Na žalost, ne ginu bolesni umovi agresivaca nego obični građani.

 11. Rusi su Rusi. Pogledajte njih u našem susjedstvu! Verujem da Rusi imaju važnih razloga da su tu u susjedstvu! Uz to peru novac i prerađuju naftu što ni u Rusiji, ali ni drugdje ne mogu preraditi! Tako imaju i razloga da su u Siriji i žele uništiti ISIL!

 12. Ma nije to rusi su rusi, nego bolesni agresivci asu bolesni agresivci. I ameri i rusi i talibani, a onda i svi oni koji im aplaudiraju. Zlo je to koje se konstantno širi i proizvodi novo zlo.

  Čitam ovdje neke komentatore koji se inače prodaju za humaniste i ljevičare, a priča im je kao i kod Kolinde. Zabole ih kita za lateralne žrtve, jer iako ISIL i nije klasična država, ipak pokrivaju područja na kojima je stanovništvo teška sirotinja pa ne mogu biti ni izbjeglice. Aplaudiraju oni Rusima na intenzivnom granatiranju, a ni istočni (ruski) ni zapadni izvori ne navode koliko nedužnih lateralnih žrtvi gubi živote i domove zbog njihovog divljanja. A to se svakodnevno događa i na taj način se rađaju novi ekstremisti. Čovjeku kojeg suz već okupirali zatucani talibani sruši dom i pobij obitelj pa se kasnioje čudi kada taj poludi i postane terorist.

  Za divno čudo, sada viču kako tamo treba sve sravniti sa zemljom, a kada su to radili ameri, onda su to bili barbari. Kada su ti isti ameri to radili u slobinoj fašističkoj srbiji, onda su lili krokodilske suze za nedužnim lateralnim žrtvama. Kako se samo mijenjaju čvrsta “ljevičarska” i “humanistička” uvjerenja kada se uloge promijene???

  Daj čovjeku raketni bacač, tenk ili bombarder i vidjet ćeš kakav je 🙂

  1. Da nema Rusa Zemlja bi bila planet sasvim ugodan za življenje. Rusi zagađuju svojom poviješću, izgledom, vođama i kupovanjem Rafinerije u Bosanskom Brodu. Rusi, zašto vas ima ko Rusa? I zašto si dopuštate biti kao drugi?

   1. Neki još žive u 1947 i nisu čuli za rezoluciju informbiroa.

    Jadan drug Tito se okreće u grobu ko na ringišpilu i pita se zar je sve bilo uzaludno i je li moguće da su se kod nas do danas održali brkini sljedbenici.

    Mudri Joža je bio i protiv zapadnog i protiv ruskog imperijalizma i oba je osuđivao.

    http://www.index.hr/vijesti/clanak/postoji-fatalni-propust-u-ruskoj-politici-potpore-diktatoru-basaru-alassadu/857949.aspx

    1. Američki, francuski, engleski, pa čak i španjoski i portugalski su nekako simpatičniji, zar ne?.
     Tito se u grobu više okreće zbog kraha pokreta nesvrstanosti, neprihvaćanja ama baš ničega od samoprvaljanja i divljačkog rata u Jugoslaviji.

     1. Lara daj već jednom nauči čitati s razumijevanjem!

      Ne moraš svaki put skakati kao oparena kada ti netko dirne u Volođu.

      Dakle, ponavljam:

      “Mudri Joža je bio i protiv zapadnog i protiv ruskog imperijalizma i oba je osuđivao. ”

      Sve koje si nabrojao spadaju u zapad. ako to nisi znao. Do sada sam vidio da ti ne ide povijest, a sada da ni geografiju ne znaš. Daj se koncentriraj malo!

      1. “Jadan drug Tito se okreće u grobu ko na ringišpilu i pita se zar je sve bilo uzaludno i je li moguće da su se kod nas do danas održali brkini sljedbenici.”

       NA OVO TVOJE GORE ja skačem. A ne kažeš da Hitlerovi sljedbenici i njegovog Pavelića u RH imaju ulice, fotografije u uredima, sportske klubove, ime novca, stranačke programe, mržnju prema drugima itd.

 13. za naftu ne znam znam samo da je bivšoj jugi dolazila libijska nafta a što ste vi očekivali da če rusija tonuti ja godinama upozoravam na putina opak igrač isil se zajebao sa onim ruskim avionom sjebati če ga on i pješastvom ali što poslije toga da ne poželi vratiti neke europske zemlje

 14. maki ne volim ruse a ni amerikance govna jedni i drugi sve lažno i puno želja za ratoima i osvajanjima

  1. A koje narode voliš? Može li mali popis?

 15. Bugari,od Slavena,Norvežani od Germana,Francuzi od Romana
  su naj.Od ostalih Indoevropljana Kurdi,.

 16. jagma te dvije ne oličenje zla i lažne demokracije a koga volim nije kviz ni jebanje a ti vjerovatno podržavažavaš i jedne i druge imaš priliku da budeš danas u zg i zaradiš dnevnice vare se svi moguči šahtovi sutra dolazi netko iz amerike na samit u zg dokle smo dogurali od sigurne zemlje do varenja šahtova

Odgovori