Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem: „Slavonske šume kroz povijest”

Slavonske šume Hip SBPodružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest u suradnji s Hrvatskim šumarskim društvom i Gradskom knjižnicom Slavonski Brod organizira Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Slavonske šume kroz povijest” – Gradska knjižnica Slavonski Brod 1.-2. listopada 2015. godine. 
Otvorenje skupa je četvrtak, 1. listopada 2015. u 10.30 h.
 
Skup je organiziran u sklopu 
Istraživačkog projekta „Od prašuma do oranica: povijest antropizacije šuma u Slavoniji od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća”, koji financira Hrvatska zaklada za znanost.
 
Nekoliko informacija o samom projektu:
 
Na natječaju raspisanome u rujnu 2014. godine Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje Hrvatskog instituta za povijest uspjela je od Hrvatske zaklade za znanost dobiti financiranje istraživačkog znanstvenog projekta. Projekt nosi naslov „Od prašuma do oranica: povijest antropizacije šuma u Slavoniji od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća“. Voditelj projekta je dr. sc. Robert Skenderović, a u njemu surađuje sedam znanstvenika – četvorica iz Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, dvojica sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i jedan znanstvenik bez institucionalne afilijacije.
 
Radi se o četverogodišnjem projektu u sklopu kojega se planira organizacija znanstvenog skupa o povijesti slavonskih šuma, jedna radionica o povijesnim izvorima, izdavanje triju knjiga i zapošljavanje jednog doktora znanosti na dvije godine poslijedoktorskog rada.
 
Šume predstavljaju jedno od najvažnijih prirodnih bogatstava Slavonije. Zadatak je predloženog projekta utvrditi razmjere čovjekova utjecaja na slavonske šume u razdoblju od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća, te utvrditi važnost i nužnost toga procesa za opću modernizaciju Slavonije, pogotovo u vrijeme izrazite industrijalizacije i urbanizacije u 19. stoljeću. Središnji cilj projekta je odgovoriti na pitanje koliki su šume stvarno bile kapital u gospodarskom smislu, tko je tim kapitalom raspolagao i kako je taj kapital ulagan u javno dobro, odnosno kako je pretvaran u društveni i kulturni kapital. Rezultati istraživanja pružit će cjelovit uvid u povijest antropizacije slavonskih šuma i nestanka velikih šumskih prostranstava. 
 
Više o projektu moći će se čuti na predstavljanju/pressici koje/a će se u sklopu znanstvenog skupa “Slavonske šume kroz povijest” održati u petak, 2. listopada 2015. u 12.15 sati u Gradskoj knjižnici

1 comment

  1. Možda bi HIP, HIP hura trebali organizirati međunarodni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu “Povijest Slavonije šumom”.

Odgovori