U ime udruge EKO-Integral Slavica Lemaić uputila otvoreno pismo veleposlaniku Rusije

Poštovani gospodine veleposlaniče Ruske Federacije Azimov!

Nakon intervjua s Vama, objavljenog u Večernjem listu 28. ožujka 2018. godine, među građane Slavonskog Broda uvukli su se strah, očaj, ogorčenje i nevjerica zbog Vašeg dobronamjernog upozorenja da je Republika Hrvatska, protjerivanjem jednog ruskog diplomata, dovela u pitanje realizaciju planova za modernizaciju rafinerije u Bosanskom Brodu. Agonija građana Slavonskog Broda i okolice grada, prouzročena zagađenjem zraka, kao posljedicom rada rafinerije u Bosanskom Brodu, ušla je već u desetu godinu. Udisanje zagađenog zraka i kancerogenih čestica ostavlja teške posljedice na zdravlje građana Slavonskog Broda i okolice. Brojni Brođani su oboljeli, a neki su i umrli zbog zagađenog zraka. Najveće žrtve rafinerije su oni najmanji i najranjiviji, a to su djeca. Za veliki broj oboljele brodske djece patnički život s inhalatorima postao je svakodnevica. Brojni građani su zbog zagađenog zraka napustili grad. Za sve nas koji živimo u Slavonskom Brodu, jer ne želimo ili ne možemo napustiti svoj grad, najavljena modernizacija rafinerije bila je posljednja nada da će našim mukama doći kraj. Brođani su već dovedeni na krajnji rub izdržljivosti, a Vaše upozorenje gasi nam i posljednju nadu da će se naš problem sa zagađenim zrakom napokon početi rješavati.

Iz Vaših odmjerenih izjava ipak se može iščitati da Vi niste samo veliki  diplomat nego i iskreni prijatelj Republike Hrvatske. Ogorčenje ruskog naroda protjerivanjem ruskih diplomata iz niza država, pa tako i iz Hrvatske, opravdano je i razumljivo. Posebno je neprimjereno što je odluka o protjerivanju ruskih diplomata donesena u vrijeme dok je sva pažnja ruskog naroda bila usmjerena prema velikoj tragediji koja se dogodila u Kemerovu. Razumijemo vašu povrijeđenost takvim postupanjem. Molimo Vas i ruski narod da, unatoč svemu, pokažete razumijevanje za odluku Republike Hrvatske o protjerivanju ruskog diplomata. Republika Hrvatska, kao mala država u sastavu Europske unije i NATO saveza, ponekad mora donositi i nepopularne odluke koje su mimo volje i raspoloženja hrvatskog naroda. Velike države rade ono što hoće, a male ono što im se kaže. Iako je protjerivanje jednog ruskog diplomata neprijateljski potez, hrvatski narod nema neprijateljske osjećaje prema ruskom narodu. S današnjeg skupa u Slavonskom Brodu želimo Vama i ruskom narodu poslati izraze najdublje sućuti i iskrenog suosjećanja povodom velike tragedije koja se dogodila u trgovačkom centru u Kemerovu. U proteklom ratu na svojoj smo koži naučili da nema ništa teže i bolnije od sahranjivanja djece.

Nitko od nas nije ravnodušno gledao vijesti o stravičnoj tragediji u Kemerovu. Svi smo mi mogli samo bespomoćno promatrati užasne vijesti koje su dolazile iz Kemerova. Jednako tako, bespomoćno, mi Brođani već desetu godinu  gledamo kako nas rafinerija guši i ubija. Zbog čega nam se to događa? Na to pitanje možda je najbolji odgovor dao ruski predsjednik Vladimir Putin potresen onim što se dogodilo u Kemerovu. To nam se događa zbog kriminalnog nemara i aljkavosti koju odgovorni pokazuju prema tuđim životima!

Molimo Vas ne dopustite da građani Slavonskog Broda i okolice postanu žrtve međunarodnog diplomatskog sukoba. Ne dopustite da povrijeđenost i uvrijeđenost ruskog naroda preraste u osvetoljubivost. Ne dopustite da oni koji, zbog svojih sebičnih interesa, žele posvađati hrvatski i ruski narod uspiju u svojoj namjeri. Smatramo da takvoj politici izazivanja sukoba zajednički trebamo reći odlučno ne. Molimo Vas da, u inat onima koji žele posvađati naše narode, poduzmete sve što je u Vašoj moći da se projekt modernizacije rafinerije u Bosanskom Brodu maksimalno ubrza. Kad u lipnju počne Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji ova rusofobna diplomatska histerija će pasti u zaborav. Dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina u Hrvatsku vratio bi hrvatsko-ruske odnose na put prijateljstva.

Bespomoćna patnja građana Slavonskog Broda i okolice na savjesti je Vlade Ruske Federacije i Republike Hrvatske. Jedna od poruka koju s današnjeg skupa želimo poslati ruskoj i hrvatskoj vladi je da ih podsjetimo na veliku životnu mudrost Fjodora Mihajloviča Dostojevskog da svi ideali svijeta ne vrijede suze jednog djeteta. Gospodine Azimov hoćete li nam pomoći da zaustavimo te suze i spasimo ljudske živote?

Slavica Lemaić u ime udruge Eko-Integral, Brodskih mama, Brođana za Brod.

U Slavonskom Brodu, 30.3.2018.

 

52 comments

Skip to comment form

  • grey on 01.04.2018 at 08:18

  Slavice imaš srce i dušu! Eko-Integral je svajest Slavonskog Broda.

  • on 01.04.2018 at 08:27

  Hoće li našu najbolju brodsku političarku ikad shvatiti pravilno? Ona je istinski zainteresirana za dobrobit Brođana i ne lupeta floskule o tome da ćemo pasti i travu ako treba.

 1. Realistično, pristojno i u ime građana. Kritika u krajnjem bespuća hrvatske vanjske politike.

 2. Nasuprot hajci/hajki na Ruse.

 3. Pomalo me čudi što je otvoreno pismo objavljeno samo na sbperiskopu.

 4. Potpuno je neutemeljeno dovoditi u vezu zagađenje zraka u Brodu, od strane Rafinerije BB i “međunarodni diplomatski skandal”.
  Tko je Ruse natjerao da najlošiju naftu na svijetu, prerađuje najstarijom svjetskom tehnologijom?
  Tko im je zabranio da moderniziraju postrojenja, uključujući i plinofikaciju, već prije desetak godina?
  Tko ih je natjerao da posluju s gubitkom većim od 300 milijuna EUR?
  Tko je nagovorio Slavicu da se uvlači Azimovu:” Iz Vaših odmjerenih izjava ipak se može iščitati da Vi niste samo veliki diplomat nego i iskreni prijatelj Republike Hrvatske.” Ha, ha, ha.

  1. Ovo je pomalo bolesno!

   Slavica je imala samo dobre namjere… A ti uopće ne shvaćaš bit problema.

   Svima je jasno da Hrvatska (tako sve dosadašnje vlade RH) nisu sposobna riješiti taj međunarodni problem…

   Da, tu su u igri s jedne strane BiH (pa unutar BiH i RS) i Ruska Federacija, a sa druge: Hrvatska i EU!!!

   1. “A ti uopće ne shvaćaš bit problema.”
    Ne laprdaj. Ti ćeš mi valjda objasniti.
    Dobre namjere sister Slavice izražene su potpuno nakaradno.
    A ti nisi u stanju razumjeti jednostavan tekst od desetak redova.

  • on 01.04.2018 at 11:35

  Ne može se Slavici oporeći agilnost.,takvih pisama primaju svakodnevno ,nepročitanih.Korisnije je bilo da je pismo poslala Kolindi,koja pored što voli cajke ,voli i Putina te ima i uticaja na njega.Čak mu i jaja stišće.

  1. Onda Kolinda ima ruke kao lopate Alije Srotanivića kad može Putinova jaja stiskati.

   1. Dobro. Ajmo onda korak dalje! Činjenica da godinama vode tvrtku koja proizvodi ogromne ubitke onda nedvojbeno ukazuju kako je umjesto ekonomskih razloga, razlog rada RBB teroristički. Pri tome ih boli kita što uz SB stradaju i građani BB-a u tom terorističkom dugotrajnom napadu.

    Je li to ta čuvena ruska pravednost i dobrota koju šire po svijetu, od Sirije pa na dalje?

     • on 02.04.2018 at 12:30

     Bakrom si pasao gvonom zapečatio. Od Sirije pa nadalje, veliš? Osjećaš li barem malo stida dok to govoriš? Znaš li ti na što bi ličiola BIVŠA Sirija da nije bilo Rusa i Rusije? Rusi su zaustvaili DAEŠ kojeg su stvorili Ameri, rasturajući Irak i Okupirajući Afganistan. daj se malo saberi, pa i čitatelji ovog portalčića imaju nešto mozga i želuca. Bljuje im se od navijanja.

     1. Umjesto da bljuješ, mogao si jednostavno odgovoriti an jednostavno pitanje:

      Zašto RBB još radi, ako razlog nije ekomnomski? Ja kažem zato što je teroristički.

      A ti?

      Dobri su pa im žap da ono malo zaposlenih ne dobija plaću?

      Daj enku bajku!

      Uf, sori, ti nikada ne odgovaraš na ozravna pitanja.

     2. Evo sad kad sam pogledao Otvoreno, vidim da je i ona postavila isto pitanje.

      Staki zanemeo???

     3. Kako nam se Staki samo zašuti kad su Ruje u pitanju. Maprosto zanemeo.

       • on 04.04.2018 at 19:53

       Ma kakvi Rusi, ma kakvi Ameri kad je zdravlje u pitanju. Zašto radi ovo ili ono? Zbog profita ili kontrole ili svage toga u budućnosti. Ne budi naivan.

       Postoje i mentalna zagađivanja. Uključi tv i konzumiraj američke serije. Će da omlitaviš.

  • on 01.04.2018 at 12:59

  Naša Kolinda ,premda ponekad zna zablesaviti ,kao o izjavi o cajkama,je velika faca.Najisturenija žena u povijesti NATO pakta.Putin to zna i cijeni,baš kao i Trump.

 5. Nije li ovo izravna provokacija Rusa s obzirom da oni tvrde kako RBB nije glavni uzročnik zagađenja u oba Broda? Slavica otvoreno iznsi kako je tomu tako i na taj način prkosi Rusima. Je li to dobro za nas?

  1. Tvoje premise su krive (neću upotrijebiti izraz “lažne”), pa je i konkluzija kriva odnosno pogrešna. Naime, Rusi su u dogovoru s Čermakom i Kolindom pristali na plinofikaciju i time potvrdili važan dio svoje odgovornosti.

 6. Ne odgovori li Lemaićki i brodskim ekollozima Azimov će ispasti pizda.

  1. Manja nego što je naša diplomacija koja je iz čistog mira protjerala jednog Rusa.

   1. Pokazalo se da je hrvatska uloga (a kakava druga) nego minorna. Čak ni Rusi sve skupa ne shvaćaju preozbiljno – vidi se to kroz odnose sa britanskim diplomatima u Moskvi.

    Ne raid se o nikakavoj krizi – oni znaju da su krknuli opasnog špiju, britanci su morali nešto kao napraviti pa su napravili, ovi su morali kao odgovoriti i mašala. Jeftina predstavica za javnost.

    1. No, eto zato nama komunalnih političari koji bi i tu uboli koje daštanje. Ma hajte!

      • on 02.04.2018 at 12:32

      Komunalnih političara u Brodu nema, oim Duspare i Slavice Lemaić. Znači, babi je dopušteno, a oponentima nije. Ne sviđa mi se ovaj Brod. Ne smije se braniti nešto tako zatucano, interesno vođeno,medijski izlažirano.

  • on 02.04.2018 at 12:25

  Nepodnošljiva lakoća pobjeđivanja Duspare ,izborena je kriznih dana ,na poptištu svake bitke.Eno ga,lavovski se bori, “jebe nanu “ministru Ćoriću u Sikirevcima,jer ga nisu pozvali na sastanak.

  I kako onda ga na izborima pobijediti,sučim ,što bi rekao Bandić.

   • on 02.04.2018 at 12:42

   Opisao si rasnog populistu. To je babo. Oni koji su za ograđivanje Broda u Dusparino, plješću što je nadmenog, glupog i jadnog hadezenjaru prozvao. I treba, u krajnjem, ne zato što njega negdje nisu zvali, nego što su ćorići i 60 posto plenkovićevih ministara bahati psi kojima narod služi da dignu nogu. Tako Dusapri služe oporbeni političari. Svi su isti.

  • on 02.04.2018 at 13:23

  Jasno je da rezultata o kvaliteti vode iz Zagreba nema jer su uskršnji praznici,a administracija ne daj bože da bi tada radila,ali Duspara nemilosrdno na tome poentira,ne piše pisamca kao Slavica ,već izvuće sablju i bori se.

  Sučim ići na Milana Bandića 365,a sučim na Mirka Dusparu 366.Odnosno odakle polukvalificiranom zavarivaću,za kojega sinoć ustvrdih da i majmuni bolje vare od njega, takvo vrhunsko savjetničko znanje.

  1. On ima titulu, instrumente, naš auto, našu logistiku…. Ne laprdaj! Slavica je heroina i ona je na sve brodske probleme upozoravala. Duspara dela post festum.

   1. Čitakj Zeitgeit,i zato u se, na se i poda se, ali ne Dusparu, sine!

  • on 02.04.2018 at 21:06

  Čika Jagma ,Duspara ima za savjetnika polukvalificiranog zavarivaća,iz Andrevaca,Donjih,a Slavicu savjetuju,kako si sam svojevremeno iznio dva vrsna brodska intelektualca ,Uzelac i Lukić.

  Ne laprdam ,oni su titule,i instrumenti stare komunističke vlasti kao i Zovak.Zar nije i polukvalificirani Jerko bio Striborov učenik.Mnogo dobar učitelj taj Uzelac,izućiše zanat i Prkačin i Zovak.

   • Lara on 03.04.2018 at 07:38

   Halo, netko je ovdje gluh! Slavicu nitko ne savjetuje odnosno savjetuju je svi Brođani. Ona pažljivo sluša, nikog unajmljenog.

    • on 03.04.2018 at 08:13

    Šta se ljutiš.Niste plačeni,kažeš.Pa ionako ste naučili raditi za kikiriki.

     • grey on 03.04.2018 at 08:18

     Bolje pošteno za kikiriki, nego imati veliku lovu dobivenu otimačinom.

      • on 03.04.2018 at 10:07

      Ali zar za kikiriki starino moja samo majmuni ne rade.

      1. U pravu si. Pošteno, nepošteno, u ovoj i ovakvoj državi za kikiriki rade samo majmuni.

  • on 03.04.2018 at 21:40

  Da ,uopće poznato je,onaj tko kikirikijem nagrađiva okružen je majmunima.

  Nego gde no beše gradsko devojće,Slavujće,zatajila u najgorim ekološkim vremenima u istoriji grada.Produženi Uskrs.Ne ide to tako.Vidi kako se Duspara bori,kao gladijator.

 7. Slavica Lemaic je u Otvorenom Dusparu pojela kao umoran vojnik nedjeljom CSO.

  • on 03.04.2018 at 22:56

  Zno sam da je lipa,ali nisam zno da je pametna,a bolje da je lipa nego pametna kaže jedan moj prijatelj,hercegovac.

  Sve u svemu HDZ bi doista napokon mogao i imati kandidata za rušenje Duspare.

   1. Prenosim odnosno citiram komentar s indexa, a tiče se neizravne lemaićkine podrške HDZ-u što je nedopustivo. To je njena velika greška:

    “Jedno je jasno, slavonci (ne samo brođani) zasluženo dobijaju ono što su tražili… Pa kad idući otac bude ispraćao sina ili kćer na neodređeno u Irsku sa onog jada od autobusnog kolodvora u Brodu, nek se sjeti za koga je glasao na zadnjih par izbora, neka iskopa ono oružje iz rata i upuca se u glavu… Još bolje, nek se napije vode iz slavine, na isto mu dođe…

    Kako kaže ona stara, poslije **banja nema kajanja. Pusa..”

 8. Zeitgeist, ma kakav HDZ. Oni su paraziti koji bi iskoristili Lemaićku, jer svojih ideja nemaju. A ona bi pogriješila kad bi i pomislila udruživati se s takvima.

  • on 04.04.2018 at 08:36

  Njoj treba infrastruktura ,a ne kurac od ovce kao dosad.Naravno treba ju iskoristiti ,ako ne sagori prije toda od velikog žara.

  1. Piši kući propalo. Jedino ako na sljedećim izborima otvoreno nastupi kao kandidat HDZ-a.

    • on 04.04.2018 at 09:35

    Naravno,treba podršku 16 ogranaka HDZ-a,kao član stranke,pod raznim okolnostima može se i izvesti jedino ako Plenki se bude rješavao Pere kao Vasinog igraća,a druga strana ju prihvati kao svog.Sve ostalo oko praga.

    1. Evo sad sam tek pogledao to Otvoreno gdje je doista pojela Dusparu, ali i Peru Ćosića i Marušića. Dakle, tako se brane voj premijer i vlada.

     Sad me malo frka. Puno sam svašta ovdje pisao, a nisam imao pojma da se radi u tolikoj mjeri o HDZ-ovom portalu, A onda nisu daleko ni POE, SOE, SIS-ovi i ostali špijuni, a ja protiv njih. Najebo sam 🙁

    2. Pero je igrač iz pozadine i bit će presretan da netko drugi izađe Duletu na megdan. On ga se boji, to se vidjelo već više puta.

      • on 04.04.2018 at 10:36

      Zanemarit ću trabunjanja i lupetanja o sbperiskopu kao NEČIJEM portalu. Svatko s kilo mozga po dvi DM, zna da je to podmetanje i smrdljiva laž.

      Treba samo istaknuti pitanje koje je ponovila i lemaićka. Zašto Duspara nisi promijenio filtere za vodu sedam godina? Ako nisu to učinile Hrvatske vode, zašto to nije učinio ni Vodovod?

 9. Nevjerojatna je i brzina kojom je Lemaićka prihvatila tezu o filterima iz Centrale te je bez da je trepnula propagirala pred cijelom hrvatskom javnošću bez zadrške, ali ne da bi brođanima bilo bolje, nego kako bi na “velikoj sceni” ubola bodove protiv svoje političke fiksacije.

  Mišljenja o filterima su naravno drastično oprećna:

  http://biramdobro.blogspot.hr/2018/04/incidentno-zagaenje-u-slavonskom-brodu.html

  Odnosno, ovo je prvo mišljenje koje je iznio neki stručnjak o tim filterima. Prvo ga je iznio političar Ćorić i vječno podobni (na kurac nabijem i SDP) Đuroković.

  Društvo, bude li vas bar nekada sram i stid?

  1. Vadit treba filtere. Ne služe ničemu. Nek temu obradi tvoj tandem Zovak-Duspara. Moralno-stručne vertikale. U prosjeku su osuđeni na 1,5 godina ćuze.

   1. A uz to su i ćelavi obadvojica.

    Fascinantna je brzina kojom je do nje došla i od nje utilitizirana priča o filterima.

    Nisi pročitao tekst? Da ih se onda zamijenilo kad je kao ona i njeni stručnjaci to sugerirali, sad bi mogli baciti 3 milijuna kuna skupe filtere.

   2. Ma to su ti dva pokvarenjaka. Ne znam što to treba Zovaku, a mogao je napisati jedan lagani dijagnostičarski tekst iz svoje špajize. Ne sekiraj se, procvjetat će ti ruže čim ga utamniče 🙂

    1. Realist sam i znam gdje i s kim živim. Ipak, se uvijek iznenadim kako nasilna janjad sisa dvije državne sise, pa i dvije majke (bosansku i hrvatsku) a kako, je drugima država maćeha, kurva bez morala.

     U pravu si, procvjetale bi mnogima ruže da se kriminalci, ta nasilna janjad, utamniče, Umjesto toga, oni nam drže lekcije.

Odgovori