Slavonski Brod: Nezavisne vijećnice Lamaić i Dizdar Grgurević – Naša nezavisna lista ima konkretne prijedloge kako pokrenuti razvoj gospodarstva i time usporiti i zaustaviti iseljavanje stanovništva

S jučerašnje koferencije za medije Foto: Brodportal

Egzodus stanovništva iz Hrvatske mogu zaustaviti jedino građani na izborima

Na službenoj Internet stranici Državnog zavoda za statistiku 2. studenog objavljeni su novi alarmantni podatci o razmjerima demografskog propadanja Hrvatske. U kategoriji velikih gradova, iznad 35.000 stanovnika, Slavonski Brod je, nakon Siska, imao najveći pad broja stanovnika. Od 2011. pa do kraja 2017. godine Slavonski Brod je izgubio 4.774 stanovnika. Nažalost stvarno stanje je još gore jer se u odseljene građane ubrajaju samo oni koji su odjavili svoje prebivalište. Slavonski Brod više nije sedmi najveći grad u Hrvatskoj. Pali smo na osmo mjesto iza grada Pule. Posebno je zabrinjavajuće što je iseljavanje iz Slavonskog Broda u 2017. godini dosegnulo svoj vrhunac. Tijekom 2017. godine iz grada se odselilo 1956  građana i to ne računajući one koji nisu odjavili prebivalište. Uzmemo li u obzir i negativno prirodno kretanje i razliku broja doseljenih i odseljenih građana, broj stanovnika Slavonskog Broda u 2017. godini smanjio se za 1.455 stanovnika. Od 2005. godine, kada je aktualni gradonačelnik preuzeo vlast, pa do kraja 2017. godine iz Slavonskog Broda se odselilo čak 15.166 građana! U tom periodu, na razlici broja doseljenih i odseljenih građana, Slavonski Brod se smanjio za 5.198 stanovnika, ali ne računajući građane koji nisu odjavili svoje prebivalište.

Uzroci iseljavanja su svima dobro poznati. Možda ih je najbolje objasnio predsjednik uprave jedne velike austrijske banke prilikom jedne posjete Hrvatskoj. Tom prigodom je za novinare izjavio da mu nije jasno od čega mi Hrvati uopće živimo kada skoro ništa ne proizvodimo. Iseljavanje stanovništva ne pogađa sve gradove jednako. Najgore prolaze gradovi u kojima se gradska gospodarska politika svodi na kukanje, prebacivanje odgovornosti te na uzaludno čekanje stranih investitora koji bi nas trebali doći spasiti od samih sebe i vlastite nesposobnosti da pokrenemo gospodarski razvoj. Slavonski Brod je primjer takve pasivne sredine koja propada unatoč velikim neiskorištenim razvojnim potencijalima. Zašto je Slavonski Brod u periodu od 2011. pa do kraja 2017. godine izgubio čak 4.774 stanovnika, a Varaždin gotovo pet puta manje stanovnika? Zato što Varaždin ima 6.500 radnih mjesta više nego Slavonski Brod i velike razvojne projekte s izravnim učinkom na razvoj gospodarstva koji građanima otvaraju egzistencijalnu perspektivu.

Kad propadaju gradovi onda propada čitava država jer jedino gradovi i njihove gradske regije imaju sposobnost pokrenuti razvoj. U ekonomiji postoji pravilo da gradovi propadaju kad izgube sposobnost da uvozne proizvode nadomještaju vlastitom proizvodnjom koja im omogućuje razmjenu dobara i usluga s drugim gradovima na podjednakom stupnju razvoja. Sposobnost razvoja novih međunarodno konkurentnih proizvoda izgubili smo zbog zanemarivanja gospodarstva, znanosti i visokog obrazovanja. Grad Slavonski Brod u proteklih 13 godina u sportske projekte uložio je 130 milijuna kuna, a da za sve to vrijeme nije stvorio uvjete za razvoj gospodarstva. Posljedice takve nerazvojne politike su nam stigle na naplatu. Tijekom 2017.  godine broj zaposlenih u Slavonskom Brodu smanjio se za 157 osoba, a u isto vrijeme u Novoj Gradiški se povećao za 461 osobu. Državni porezi su jednaki u oba grada, ali ne i gradski prioriteti. Dok se u Novoj Gradiški grade novi proizvodni pogoni i pripremaju veliki gospodarski razvojni projekti u Brodu se nastavlja sa šminkanjem grada i bježanjem od stvarnosti.

Naša nezavisna lista ima konkretne prijedloge kako pokrenuti razvoj gospodarstva i time usporiti i zaustaviti iseljavanje stanovništva o čemu ćemo govoriti na budućim medijskim konferencijama. Za egzodus stanovništva odgovorne su državna, županijska i gradska vlast, ali i građani koji već godinama biraju iste političare koji su nas i doveli u ovakvu situaciju te svi oni koji ne izlaze na izbore. Egzodus stanovništva iz Hrvatske stoga mogu zaustaviti jedino savjesni građani izlaskom na izbore i glasanjem za promjene.

Vijećnica Karmen detaljno je pojasnila.

Osim subjektivnog osjećaja da rapidno propadamo ovo su dokazi da je to zaista tako jer su ovo podatci sa službenih državnih stranica koje svi građani mogu pogledati i sami se uvjeriti.

Dakle, prema podatcima HZMO-a Slavonski Brod je na kraju 2016. godine imao ukupno 24.994 zaposlena, a na kraju 2017. godine 24.837 zaposlenih. To je pad od 157 zaposlenih. U istom tom periodu Nova Gradiška je krajem 2016. godine imala 3.884 zaposlena, a krajem 2017. godine 4.345 zaposlenih. To je rast za 461 osobu, tj. za 11.87%.

Prema podatcima HZMO-a Varaždin je 31.10.2018. godine imao ukupno 32.340 zaposlenih, a Slavonski Brod 25.725 zaposlenih. Varaždin trenutno ima 6.615 zaposlenih više nego Slavonski Brod.

Evo u čemu je razlika između velike zaostalosti u usporedbi s gradovima koji se razvijaju. U Varaždinu imaju Tehnološki park osnovan još 2005. godine koji je potpuno popunjen tvrtkama. Stoga su izradili projekt proširenja Tehnološkog parka za još 4000 m2. Za projekt vrijedan 17 milijuna kuna dobili su novac iz EU fondova. Radovi na izgradnji kreću u veljači 2019. godine, a završetak radova je planiran za srpanj 2020. godine. U dograđenom dijelu će biti mjesta za 45 tvrtki s 250 do 300 novozaposlenih. Trenutno sedam zainteresiranih tvrtki čeka na ulazak u Tehnološki park. Od svog osnivanja u Tehnološkom parku je stvoreno 700 novih radnih mjesta. U planu je i širenje Tehnološkog parka na restoran odseljenog Varteksa, a u perspektivi i izgradnja potpuno novog golemog Tehnološkog parka s centrom kompetencija za obnovljive izvore energije. Varaždin priprema i projekt Inkubatora za kreativne industrije koji bi trebao biti u zgradi bivšeg kina „Dom“. Uz sve to planira se i izgradnja nove zgrade Fakulteta organizacije i informatike vrijedne oko 250 milijuna kuna. Za razliku od Slavonskog Broda Varaždin svojim poduzetnicima daje bespovratne potpore. Kao nezavisne vijećnice pri donošenju proračuna za 2018.godinu amandmanima smo tražile preko tri milijuna kuna za poduzetnike no Gradonačelnik i vladajuća većina su to sve odbili. Dok je Grad Varaždin u odnosu na 2016. Godinu čak šest puta povećao izdavanja za Poduzetnički fond Grada Varaždina pa je on sa 196.000 kn u 2016. godini narastao na 1.286.000 kn u 2018. godini. Na javni natječaj Grada Varaždina za dodjelu bespovratnih sredstava ove godine prijavila su se ukupno 192 trgovačka društva i obrta.

U Industrijskom parku Nova Gradiška trenutno se grade novi proizvodni pogoni tvrtki Klimaoprema (vrijedan 100 milijuna kuna) i Aminolabs Atlantic. U isto vrijeme u Slavonskom Brodu se u pustoj poduzetničkoj zoni na Bjelišu, koja je poduzetnicima potpuno neprivlačna, vrše arheološka iskapanja. Nova Gradiška je pripremila i projekt Tehnološkog inkubatora vrijedan 23.2 milijuna kuna, a čekaju i na rezultate natječaja za EU sredstva za izgradnju Centra kompetencija za napredno inženjerstvo vrijedan 108 milijuna kuna. Grad je pripremio i projektnu dokumentaciju za studentski kampus, a u planu je i pokretanje studija informatike. Nova Gradiška vodi i pregovore s državom o darovanju državnog zemljišta za proširenje Industrijskog parka za još 60 hektara čime bi narastao na ukupno 142 hektara površine.

Zašto drugi gradovi mogu, a naš Brod ne može?

Drage Brođenke i Brođani to ovisi o nama samima! Vi ste ti koji imate pravo glasa i snagu preokrenuti dosad lošu nerazvojnu politiku u grad razvoja jer  Slavonski Brod ima taj potencijal . Uzdamo se u vas!

58 comments

Skip to comment form

 1. Uspjele komparacije, ispravan angažman, ostvarena svrha političkog djelovanja, upućenost, kritika postojećeg… karakteristike su ovog teksta, ali i kompletnog političkog djelovanja ove dvije nezavisne vijećnice.

  S nestrpljenjem čekamo konkretne prijedloge.

 2. Što li će na ovo gotovo puko nabrajanje poraznih činjenica reći dusparoidi, branitelji njegovih uskih pogleda na rast i razvoj grada?

  Ove dvije dame su jedina oporba u gradu. Hadezenjare su kao ona lijenčina koja je legla pod krušku i čeka da joj plod paden u krilo.

 3. Mislim da Slavica ima moć čitati misli jednog nadobudnog urednika lokalnog portala koji kaže: “Na današnjoj konferenciji za medije koju je organizirala gradska vijećnica Slavica Lemaić, ili je poslušala pisanje i razmišljanja glavnog urednika SBonline portala…” Slavice priznaj da imaš vještičje sposbnosti, ući u glavu budala!

 4. Dokle je došlo da je Brodu Nova Gradiška uzor. Duspara, konzultiraj se s ondašnjim gradonačelnikom, ali i Marušićem o tome koliko čisti zrak utječe na čiste misli.

 5. Ubitačna analiza. Osjeća se i trud i briga. Gradonačelnik tepe svoje, pa će i ovo izignorirati. Ali će preko svojih plaćenih medija hvaliti se avenijom i kružnim tokovima. Brod je za njegova vakta izgubio 8 posto stanovništva.

 6. Dio lokalnog internetskoa smeće koje se voli nazivati news portalima ignorira upozorenja koja odašilju Lemaić- Dizdar-Grgurević. Za te slugane važno je tko kritizira Dusparu, a ne o čemu je riječ u kritici. Nemoralni amateri.

  1. Gola su to govna! Rugla koja povećavaju ružnoću grada. Prave se blesavi majmuni jedni.

   1. Kao, bilo je stotinjak ovakvih priopćenja jučer, tako da su ovo izostvaili prenijeti. Kao, oporba medije bombardira ovakvim analizam, pa su odlučili ovu izostaviti.

    1. Analiza čega?

     Gdje ti vidiš analizu?

     Što je tu nepoznato što slabiji student našeg menadžmenta ne može sklepati u par minuta surfanja po netu?

     To je analiza?

     Nek nađu nekog Rimca, opišu mu svoje prijedloge kako bi mu grad pomogao i poptičaju s njim i vide bi li on na osnovu tih prijedloga došao u Brod.

     Ne mora Rimac, može onaj klinac što doma sklapa konzole i mobitele i prodaje po cijelom svijetu, može Bakić, Cjetojević, nek odu do direktora hrvatskog smaokrijesa pa pitaju kad bi došao u brod, pod kojim uvjetima, Doking.

     Neka nađu živog čovjeka, iuspješnog preduzetnika i pitaju ga pod kojim bi uvjetima došao u Brod!

     Ili još bolje – eno u Vrbi dva izuzetno uspješna poduzetnika, ima nešto i u Lužanima pa nek njih pita zašto su u Brodu, zašto nisu otišli u Varaždin ili drugdje.

     Previše presloženih pitanja koja nisu za njihove prazne, pretenciozne glavice.

     Ovalkvih što vi zovete analiza, Neretljak je napravio na iljade 🙂

  2. Kakva to upozorenja šalju ove dvije gospođe?
   Koji su to “konkretni prijedlozi kako pokrenuti razvoj gospodarstva”?

   Gospođe uporno i neumorno iznose ideju osnivanja “tehnološkog parka”.
   Ne razumiju da taj park NEĆE pokrenuti gospodarstvo.
   Za to trebaju poduzetni ljudi, s idejom, proizvodom ili uslugom.
   Da ih ima, oni bi pokrenuli svoje biznise u masi postojećih poslovnih prostora i proizvodnih hala, kojih je u Brodu puno više, nego što ih treba.
   Nemamo takvog ljudstva, a one nasrnule graditi Tehnološki park, k’o mutav na telefon.

   1. Zašto Gradiška može? I što kažeš na tabelu?

    1. Što to može Gradiška?
     Posao su pokrenuli poduzetnici, a ne Grad.

     Što bih rekao na tabelu?
     U posljednje 3 godine, povećano je odseljavanje.
     To je posljedica mogućnosti, koje pruža članstvo u EU.
     Nema tog gradonačelnika, koji se tome može suprotstaviti.

   2. Ima nekoliko ljudi u Brodu koji su obišli nekoliko vodećih tehnoloških parkova u Europi.

    Ravnatelj jednog u Trstu zbori kako njihova firma (inače super snažna) ima namjeru otvoriti svoju podružnicu istočno i za sada od svih europskih država koje se nalaze na tom geografskom prostoru nemaju rezona ni kapaciteta to nigdje napraviti, već će napraviti malu ispostavu u CG ili Srbiji pa kad jednom ljudi na ovim prostorima dođu na kritičnu masu znanstvenih i tehnoloških stručnjaka, onda će im to biti embrio.

    Jedino ako nije tehnološki park kad Mato sklapa klima uređaje, a Jozo tokari piksne.

    Tehnološki park – kako to gordo zvuči.

  3. Morate biti krajnje zahvalni, jer od ozbiljnih ljudi jedino Zambata i ja čitamo ove vaše humorističke priloge i još to i obilno komentiramo.

   Znam, to nam strahovito ruši rejting, ali sve se nadam da ćete doći senbi, a i silno je zabavno.

   1. Ti samo želiš da portal bude bolji, pa govoriš istinu u obliku uvreda, a Zambata budno motri na neprijatelje uhljeba i parazita i čini higijenu nad jezikom brzinskih komentara. Baš ste duo pegla.

  4. Što jes, jes, ne može vam se poreći.

   Rijetko gdje ima ovoliko humorističkih priloga. Samo da nema Zambatinih iskričavih komentara, to ne bi bilo to.

   1. U dueliziranju sudjeluju malobrojni, ovdje i sada, ali čitaju mnogi. Pouzdano to znam. Istina je, oni vam se smiju.

 7. Lemaićka i Dizdarica moraju okupiti frontu brodoljuba i zaustvaiti egzodus. Ne mogu se oslanjati samo na svoje istupe u GV i na portalima. Treba se prema svemu postvaiti kao preka zagađenom zraku.

  1. Otprilike će riješiti probleme kao što su riješili i rđav vazduh.

   1. Ti si poput ona dva lika, zadrta starca iz Muppeta. Ništa im ne valja, a sami znaju samo srati s balkona.

    1. Misliš ona dva mudra, duhovita lika, koji uvijek fenomenalno poentiraju.

     Da, jesam 🙂

 8. Dakle, odlazak stanovništva mogu zaustaviti samo šmajseri na granicama ili da svi s mentalnim sklopom ovih komentatora, učiteljice i bratije i 75% ostatka stanovništva odmah izumru.

  No, razumijem ja i ambiciju političara i politikanata. Oni se moraju svako malo proseravati da bi raja dobila dojam da oni nešto rade.

  Situaciju mogu malo popraviti supernadaareni poduzetnici koji će odbrati ovo naše malo mjesto kao mjesto svog djelovanja. Nešto poput Rimca i sličnih. Ako takvih nema, od učiteljice i bratije i njihovih priča sigurno neće biti ništa.

  Zašto bi netko odabrao Brod, a ne Varaždin ili neko drugo mjesto? Možda to ima veze i sa sastavom stanovništva, mentalitetom, obrazovanjem. Možda treba određeni profil ljudi kojega mi jednostavno nemamo. Varaždin recimo ima studij informatike, znanstvenike koji se bave kurentim područjem. Ima li Brod kadrove za nekakav takav fakultet? Da, kao što ima i nogometaša za Ligu prvaka.

  Koliko je ono točno brođana ikad iigralo u ligi prvaka?

  Nego, nisam skužio koji su glavni prijedlozi u stvari?

  Da dujo abdicira i po nasljednom pravu preda učiteljki vlast?

  A gdje je tu Boro i ostatak HDZ-a?

 9. Učiteljka i jaranice – opet palac dolje.

  1. E, ford, nisam im vjerovao kad su mi rekli da spadaš u maocetungovske tipove koji pišaju po drugima i kojima se pišaka (po doktorski: mokraća) vraća u facu. Ne kužiš da pušu vjetrovi koji nastoje otpuhati desničardki smrad. Naime, smrdi, strašno smrdi to opetovano podcijenjivanje koje je rezltiralo tvojom tvrdnjom koju bi feralovci uvrstili u drek tjedna. Šmajseri samo, veliš? Ili rimci? Lemaićk nema pravo predlagati, konstatirati, prozivati, zalagati se, nastojati, pokušati, a da ju sveznajući moroni ne pokušavaju zapišati?

   Pa ona i predlaže da Brod uđe u prvu ligu, a ne da po Duspari tavori na dnu treće. Pa ona kritizira doktura zvanog deset posto kojeg podržavaju kretenski portali i njihovi tregeri.

   Jes vala, ti si se načitao kritike od strane brodske oporbe, pa ti je ovo dosadna prepisivancija. Ti si zadovoljan, pa ti je ovo pokušaj da se repozicioniraju snage. Pajel ti znaš moronu nijedan da se priča po gradu da su Duspari počeli ispadati zubi od brige. Da, da. On želi otići s funkcije, nakon deset godina kokošarenja, ali mu Zovak i Majtićka ne daju. Nije on guzda, nego oni koji su ga naveli na krivi put. Gdje ti živiš? Tko tebe šopa gluparijama?
   Zato je Slavica spasitelj Broda. A da ju podrže hadezenjare, ti i takvi bi rekli da je njihov igrač.

   Ti nisi skužio prijedloge? Strpi se, ne može se za jednu noć popiti kanta od 50 litara vina.

   1. Neka ona predlaže, ali ne prvu ligu, jer slijepac vidi da nemaš igrače ni za ddrugu.

    To se brajko zove populizam i kako jučer Plenki reče, moramo se žestoko boriti protiv toga.

    Priznajem da ste loši, da tavorite, da ste treća liga, a u stvari bi trebali biti četvrta.

    Dusparin zamjeram što uporno radi kao da ste vi treća liga, a vi nacrtana četvrta po šabloni.

    Nego jarane, bit ću protiv takvih dokle god uz neki prijedlog ne da popis ljudi.
    Tipa:

    tehnološki park – doktor znanosti, stručnjak taj i taj s iskustvom tim i time i njegovo viđenje i uvjeti za to.

    nogometni stadion – igrači ti, trener taj, budžet taj, dat će pare taj i taj

    poduzetnička zona – super perspektivni poduzetnici koji sada pate zbog nedostatka prostora, kapitala, radne snage. Nabavit ćemo prostor tu, kapital tamo, ljude ondje.

    Kad to jarane vidim, onda ću pljeskati. Ako toga nema – čisti populizam i demagogija.

    Evo ti još besplatne školice: bolje da pred raju izađu s programom – birajte nas i napšravit ćemo sve da Marsonija zaigra u prvoj HNL. Odmah će dobiti 20% glasova od lakovjernih bedaka.

    Strpi se, ne može se za jednu noć popiti kanta od 50 litara vina.

    Ne trazumijem, jel one to piju ko Siniša Labrović pa se čeka da se ispišaju?

    Mani se tih primitiivnih priglupih folklornih poštapalica.

 10. https://www.tportal.hr/biznis/clanak/ovo-su-gradovi-koji-ne-izumiru-medu-njima-nisu-ni-zagreb-ni-split-foto-20180829
  Ipak postoje mjesta i gradovi koji nesto mogu.
  Slavici i Karmen , samo nastavite. Na dobrom ste putu

  1. Nemoj Zorane, molim te.

   Budi bar ti ozbiljan.

   Tebe je bar život i švabo naučio da se sve mora zaraditi, da ništa ne pada s neba.

   Čuj Solin – možda zato što se Split više nema gdje širiti?

  2. Tvoja će im podrška puno značiti s obzirom da si uspio u politici i skužio sve tajne tog zanata 🙂

   Nisam mogao odoliti, morao sam te malo.

 11. Dobar👍
  O

 12. Ono O je slucajno. Malo je nezgodno s mobitela…
  Cinjenica je da u Brodu , osim Slavice, nema prave oporbe.
  Brodski Brod plin salje gradjanima koji su se iskljucili s grijanja uplatnice od 200 kn mjesecno za nista. Pa tolike rezije nemaju ni ovdje gdje sam sad. Jedino Slavica uporno iznosi nepravilnosti.
  Imali smo i mi laburisti hrpu primjedbi i prijedloga. Ocito kod nas nije proslo.
  Zanimljivo u toj Gradiski su pobjednici lokalnih izbora koalicija SDP i laburisti.
  Ipak je ispalo nesto dobro.
  Za uspijeh su potrebni poduzetnici, ima ih i u Brodu jako dobrih , kod nekih sam imao srecu raditi, ali grad je taj koji daje preduvjete…

  1. Ne bih rekao da Grad može nešto značajno napravitii.
   Grad može (ali samo teoretski, jer od nečeg mora živjeti) smanjiti komunalni doprinos, prirez, te porez na tvrtku.
   Tanko i slabašno.
   Bitne preduvjete stvara država: porezi, doprinosi, pravosuđe (sporost u rješavanju naplate), itd. .
   .

 13. Čitam komentare i ne vjerujem. Kritizeri imaju predrasude, a nisu ni pročitali priopćenja nezavisnih vijećnica. Jer da su pročitali odmah bi im bilo jasno da vijećnice ne nude gotove recepte, nego potiču građane i politiku na promjene zdravorazumskim rezonima. A tu dva magarca kao da skaču na maketu i takmiče se tko će više fingirati spolni odnos. DSrkadžije preispoljne.

  1. Zapali, jarane!
   Znaš kakvu, naručivao si već kod mene!

  2. Što ti znači ona čudna riječ “preispoljno”, oca mu očinjeg?
   To si izvukao iz guzice?

   1. Ne nađoh bolji izraz od ovog srbizma za magarad upornu koja njače nebuloze pod nazivnikom dosljednosti i podrške jaranu iz Tvrđave.

    1. I ti pripadaš ekipi “Siniša Labrović”.
     Vi ste svi u stanju pojesti govno, ako ono što vam zapne u zubima možete pljucnuti na one, koji vam argumentirano dokazuju da ste “pušači”.
     Kurca, dabome.

     1. Jebo te Zambata vrag tvoj. Gledaju ljudi u mene jesam popizddio, koliko se smijem.

      O kako ga lepo deliš komuni, kao pravi komunista. Ništa ne ostavljaš za sebe, sve daješ njima 🙂

      1. I to govori o tebi, to da se smiješ budalinim prostatlucima. Izdvaja te od drugih smijača što se smiješ i pametnim ljudima kao što su nezavisne vijećnice. Na taj način i sam postaješ budala.

       1. Sak kužim kad kažeš da ovaj portal ima nešto što drugi nemaju.
        Skidam ti kapu na tome. Doista, zašto drugi portali nemaju “kutak za veseli trenutak”?

        Što bi ti rekao Staki, što je tomu uzrok?

  3. Grofe, jesu to tvoje drugarice dijagnostičarke?

   Kad Duspara gleda u te tablice, on garant onako tupav okrene naopako pa misli da je brod na vrhu, a ne na dnu.

   Stoga, dragocjene su drugarice koje mu svako malo doviknu: “Babo, deder okreni tabelu!”

   Što b rekli u masterkardu: NEPROCJENJIVO!

   Ja bi njija odma kandidirao za oreden za dijagnostiku Nela Sršen sa zlatnom lentom i usranim kolcem.

 14. Samo trolovi nipodaštavaju tuđe napore. Utješno je to da bi se oni na isti način ponašali i da se javi gradonačelnik Duspara. A kad se trolovi ujedine, dobije se pokušaj sakaćenja cijelog portala.

  1. Kad se prebacite pa krenete navijati za Dusparu, bit ću vaš prvi protivnik.

   Zašto vi nipodoštavte Dujine napore. Čovjek utroši pola svog mladog života da vama bude bolje, a vi tako nezahvalnici?

 15. “Od 2005. godine, kada je aktualni gradonačelnik preuzeo vlast, pa do kraja 2017. godine iz Slavonskog Broda se odselilo čak 15.166 građana! ”

  Još jedno 10 do 15 tisuća da ode i bit će normalnija situacija na prometnicama.

  “Slavonski Brod je primjer takve pasivne sredine koja propada unatoč velikim neiskorištenim razvojnim potencijalima.”

  Koje to majke ti. Pa daj bar jednu tvrdnju potkrijepite nečim konkretnim!

  “U ekonomiji postoji pravilo da gradovi propadaju kad izgube sposobnost da uvozne proizvode nadomještaju vlastitom proizvodnjom koja im omogućuje razmjenu dobara i usluga s drugim gradovima na podjednakom stupnju razvoja. ”

  Vidim, malo s ečitala Jane Jacobs. Nedovoljno. Nedovoljno pozorno. Samo tako nastaviti i pokušati primijeniti na život. Nadomjštanje uvoza nema veze s brojem stanovnika. Nekada su ti dva tri jaka poduzetnika dovoljna do ožive cijelu regiju. Zar ne?

  “Sposobnost razvoja novih međunarodno konkurentnih proizvoda izgubili smo zbog zanemarivanja gospodarstva, znanosti i visokog obrazovanja. ”

  Inače smo bili poznati da malo, malo sjebemo Coca Colu, Lewis i druge svjetske marke samo kad se pojavimo. ĐĐ u najboljim danima je imao bijedan razvoj. Preuzimanje tuđih licenci, a svoje pameti jako malo. Lokomotive, građevinski strojevi, tenkovi, nuklearka, …..? Nije d aje uopće nije bilo, ali ništa posebno vrijedno spomena. Zato je naglo i roknuo kad je politička dotacija posustala,

  “Naša nezavisna lista ima konkretne prijedloge kako pokrenuti razvoj gospodarstva i time usporiti i zaustaviti iseljavanje stanovništva o čemu ćemo govoriti na budućim medijskim konferencijama.”

  Ovo ko umeksičkim sapunicama. Hoće li Hose oploditi Juanitu u stvari ćemo morati gledati još 20, 30 epizoda.

  “Trenutno sedam zainteresiranih tvrtki čeka na ulazak u Tehnološki park. ” Kao da će ulaskom u TP odmah postati profitabilni. Ako donosi toliko pozitivnih stvari, ja ću odmah svoju tvrtku tamo prevaciti, neću čekti da Brod dođe na taj nivo.

  Priče o parkovima, inkubatorima i sličnim čudima su davno već kod nas pale u vodu.

  Sve je u ljudima. Ne čujemo za brođane koji su imali super ideje, ali su zbog vlasti potišli u drugi grad. Problem je što nemamo takvih ljudi s pametnim idejama. Vi ste živi dokaz toga.

  Gdje da pošaljem račun za školovanje?

  Predlažem da za sljedeći put naete nekoliko poduzetnika koji su u problemima zbog lokalnih nameta i okolnosti (osim nedostatka kupaca za švercanu bofl robu).

  1. Reče netko i ovdje, puno zujiš, a malo meda daješ. Tvoj skepticizam i cinizam već u uvodu s prometnicama dezavuira te do jaja. Pa zar ti stvarno misliš da nezavisne zastupnice trebaju u dvije kartice teksta trebaju sažeti desetke elaborata koji bi trebali uslijediti nakon prihvaćanja konstatacija da Dusparin način ne vodi napretku i izvlačenju kola iz blata? Pa zar Lemaićka treba napisati studiju? Ona samo zna ovo: Brod mokri krv. O čemu se radi, svoje će reći urolog, laboratoriji, ultrazvuk. Osim toga, u krvi je povećan broj bijelih krvnih zrnaca itd, itd. Hey man, Brod je organizam i tek treba istražiti zašto je bolestan, a bolestan je, i kako da se izlječi, a potom dugo živi i zarađuje. Slavica se treba školovati, ali škole za inteligenciju nema, tako da ćeš ti nastaviti pisati svoje pizdarije.

   1. Logično. Lokalni političari uočavaju problem koji organizam grada ima, a problem rješavaju specijalisti. Nastvaimo metaforu: zdravlje i kondiciju grada održavaju potom nove navike i odluke da se investira itd. Ma ford ne želi da mu to bude jasno, jer on je Dusparin agent. Mogao bi barem malo glumiti kavalira čak, ali on je odlučio zapišavati inicijative kojima se želi boljitak. Možda nije sve točno u dijagnozi vijećnica, ali treba priznati da se želi dati novu šansu bolesniku od grada iskrenim obraćanjima javnosti.

    1. I ti želiš jebati pa ti se ne diže. Da su želje dovoljne, ja bih već bio u Holivudu ili igrao u finalu lige prvaka. Al jebem im mater pokvarenu, traže da znaš trčati, da znaš drblovati, da znaš igrati, da si registrirani fudbaler, Svašta nešta taže, gamad kapitalistička.

     1. Pa o tome ti Lemaićka i Dizdar-Grgurević govore, pobro. Traži se svašta, a Duspara se latio mješalice i betona. Brod hoće u Hollywood, ali provincijalci lokalni mu ne daju i drže ga na mjesnoj pozornici. One žele, one hoće… drukčije.

      1. Pa tako kaži, jaro.
       One imaje volju u Božju mater, a nemaje ge!
       A niti su čim, niti znaju kako!

 16. Gospođe ili gspođice ne poznajem, ne mrzim ih, nikada ih nisam sreo, nemam osobnih problema s njima nikakvih (bar se nadam). Svojom energijom čak nekada znaju djelovati i simpatično, osim kada su agresivne i iritantne. Dakle, ne gpovorim ništa osobno.

  U pravu si kad akažeš da bi sutra isto po Duspari kad abi počeo tako laprdati. Laprda on i danas, cijela je strategija jedno govno na šibici, ali kada malo porazgovaraš s čovjekom, vidiš da je bio redovit na nastavi, napisao bar deset zadaća koje drugarice nisu stigle i prešišao ih za par razreda. One su još u osnovnoj, a dujo je stari maturant.

  Bez konkretnh poteza ovdje se radi o najobičnijem laprdanju, demagogiji i popuizmu.

  Idemo od vaše premise: Duspara ne zna i glavni je krivac za stagnaciju, odnosno propadanje grada.

  Drugarice su u deset proglasa do sada spoenule sve same projekte iz strategije grada, ddavno reciklirane ideje: luka brod, tehnološki park, inkubatori, stadioni, ……..

  Krajnje originalno.

  Već sam davno rekao:

  a) neka spomenu neki konkretan korak koji nije već u truloj dujinoj strategiji (ili ona nije trula već dobra)!

  b) doktorice zasigurno nisu, nisu specijalisti, a bogami slabi su i dijagnostičari. Upravo si dobro rekao, dijagnoze su na razini očitog: pacijent piša krv. Takvu dijagnozu bi dao i Stevie Wonder.

  Davno sam ih pozvao neka izađu sa konkretnim imenima bar tri specijaliste za navedene bolesti. Nikada ništa.

  Zaključak: ajobičnije laprdanje, demagogijiu i popuizam.

  Vi zbog nekog razloga mislite (vjerojatno 10%) da će samo zamjena duje puno nekompetentnijim osobama, ali navodno poštenijim učiniti da procvate cveće i u naše preduzeće. Značilo bi to da se ne radi o teškoj bolesti, nego samo o laganoj prehladici – znaš ono kad ne želiš dijete voditi ni kod svog doktora, a kamoli kod specijalista ili ne daj bože na hitnu.

  Nije Duspara budala. Zna on da bi mu i najmanji pomaci u sferi gospodarstva osigurali mandate do mirovine (koju ionako ima kad god poželi), ali radi se o teškim metastazama koje više vjerojatno nisu u sferi medicine, već religije ili čarobnjaštva.

  Na žalost, drugarice očito nisu svjesne ozbiljnosti situacije. One bi eksperimentirale. AL ajde što bi eksperimenti propali, one ne bi znale hendlati ni betoniranja i asfaltiranja, direktore u gradskim tvrtkama, sabotere u Gradskoj upravi, jer svakom svojim nastupom pokazuju da tome nisu dorasle.

  Lako mene razuvjeriti: samo dajte konkretne projekte i timove stručnjaka koji stoje iza tih projekata. Bilo bi lijepo kad bi ti stručnjaci pristali javno potvrditi podršku drugaricama.

  To je čak i SDP radio svojedobno u nekoj davnoj kampanji.

  HDZ to ne mora ni govoriti. Stranke imaju infrastrukturu i vojnike obučene za pojedine operacije pa to opet sve skupa šteka, a neke ad-hoc, z brda z dola skupljene klapice mogu napraviti samo štetu.

  Izabrali su po strankama skoro najbolje ljude. Ako nisu članovi, onda su nezavisni uz njih poput Marića. Problem je što ti najbolji ljudi vole lijepo živiti, neki vole malo i mrknuti, u praksi znaju biti gola kita, u međunarodnim mjerilima drek na kiši, ali hej, to je najboje što imamo. Boljeg nemamo.

  Ni Jozefina od govneta ne može napraviti dobru pitu – osim za ekipu “svi smo mi Simke”.

  A ti Popac ne bi uspio navesti tri brodska specijalista iz bilo kojeg područja da ti život o tome ovisi.

  Društvo, pucate iz prazne puške.

  1. Mi gradimo Brod, on gradi nas. Nezavisna oporba Boda traži raspravu, šansu, ali Duspara ih uz pomoć valente guši. Zašto se tapka na mjestu, zašto se ne pokuša? Ti se zalažeš za aktivnosti bez rizika, Griješiš, griješiš… Ima Brod šampiona, samo ih treba tražiti i dati im priliku. Za to se zalažu zastupnice, a na temelju iskustva drugih gradova. Može se, ako se hoće. Duspara je GOTOV.

   1. Ako ima, navedi nekoliko imena uglednih ekonomista sa iskustvom i referencama.

    Evo meni pada na pamet jedan: Dragan Marčinko.

    Vjerujem da na spomen njegova imena mnogi dobiju ospice, ali čovjek ima neke reference – radio je u velikim sustavima, ne kažem nužno i uspješno. No, čovjek je samo rodom brođanin, davno je iz broda otišao.

    Tko još tu fingira? Štipetić?

    Gdje su nam ti ugledni ekonomski i gospodartveni stručnjaci?

    Tko od tih stručnjaka ima neku jasnu viziju, ideju potkrepljenu studijam, brojevima?

    Vi ste za društveni eksperiment – dajmo neiskusnima neka probaju, bez jasnog cilja i vizije, bez ikakvog dokaza o znanju.

    Pa upravo to imamo s Dusparom, s time što je oko nejga, sviđala nam se ili ne, ekipa koja ima kilometara iza sebe. Fali konkretnih kritika konkretnih njihovih koraka, da nam se pojasni gdje driješe, a griješe dosta. No, toga nema. Postoje samo ad hominem kritike, podmetanja, jeftini politikantski podjebi.

    Apsoluna nula. Ništa. Zero.

    Ne računam silnu energiju koja se ulaže u bolesnu ambiciju, a na koju vi svršavate jer je vama uvijek drago kada se nešto ruši.

    Nek bude i gore, samo da ne bude po Babinom!

    1. Babo se kompromitirao samim tim što se okružio suspektnim tipovima i tipkama koji ga drže u šaci, a on misli da bi nakon kokošarenja trebao zbrisati. Oni mu ne daju.

     1. Ti nemaš imena ni suspektnih tipova. Kao ni drugarice.

 17. Nekad (velike) stranke baziraju svoj nastup na jednom čovjeku, na jednom imenu. Recimo, svojedobno SDP se sav bio sakrio iza Ljube Jurčića, ali rošavi nije mogao izdržati da netko bude ispred njega pa je sve razjebao. Jurčić je čovjek koji definitivno puno zna, a nešto je čak, za razliku od ostalih profesora, pokazao u praksi.

  No, ne možeš bez ijednog imena. Kažeš ovaj nema pojma, ovaj je suspektan, ovaj je lopov, ali to su konkretni ljudi koji će u danom trenu nešto odraditi. Ali kad nemaš čovjek, nrmaš ni bezimenog čovjeka, ond aje tražiti povjerenje, tražiti vlast doslovno podlo i pokvareno. Fuj.

 18. Dragi sugrađani, koji potencijal, energija, lucidnost mlade vijećnice. Šteta da to nismo prepoznali i na izborima adekvatno vrednovali! Sad jamačno ne bismo imali nikakvih problema!

  1. Ovakva ironija ohladi sve one koju su za promjene. Ironija je hladnjak. I neka se zamisle vijećnice kad izraze naglas svoje sumnje u postojeće i nade da se bolje može. Umirovljenici znaju najbolje.

   1. Iskustvo. Majo znat ćeš kad bude umirovljenica.

   2. Uopće ovo nisam prepoznao kao ironiju. Ja mislio još jedan objektivni podupiratelj viječnice.

    Ne kužim zašto spominju samo jednu, mladu, a ima ih dvije, zar ne?

Odgovori