Slavica Lemaić: Tko je nadležan za istraživanje i zaštitu tajnih podzemnih tunela u Slavonskom Brodu?

Zaslugom gospodina Lončara građani Slavonskog Broda saznali su da misteriozni tuneli ispod našeg grada uistinu postoje, a što je dokazano i nizom javno objavljenih fotografija. Podzemni tuneli predstavljaju veliku potencijalnu turističku atrakciju za Slavonski Brod. Otkriće tunela otvara brojna pitanja koja traže odgovore. Ključna pitanja koja nitko ne spominje su tko je vlasnik tunela i tko je nadležan za njihovo istraživanje i zaštitu? Svi se ponašaju kao da zakon koji regulira tu tematiku uopće ne postoji.

Prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara vlasnik tunela je Republika Hrvatska, a ne Grad Slavonski Brod. Zakonska nadležnost za istraživanje krajnjih granica podzemnih tunela te za njihovu zaštitu je na Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture u Slavonskom Brodu.  S obzirom na to čudi izjava pročelnice brodskog Konzervatorskog odjela Željke Perković da bi se tunel mogao zaštititi kao kulturno dobro Grada Slavonskog Broda budući da je upravo ona ta koja ima zakonske ovlasti da donese Rješenje o preventivnoj zaštiti tunela. Rješenjem kojim se uspostavlja preventivna zaštita nad tunelima obvezno se utvrđuju prostorne međe dobra na koje se odnosi preventivna zaštita. Preventivna zaštita tunela može trajati maksimalno šest godina od dana donošenja Rješenja o preventivnoj zaštiti. Unutar tog zakonskog roka potrebno je utvrditi imaju li tuneli svojstva kulturnog dobra. Ukoliko tuneli imaju svojstva kulturnog dobra tada ih Ministarstvo kulture, na temelju stručnog vrednovanja, Rješenjem proglašava kulturnim dobrom, određuje sustav mjera zaštite kulturnog dobra te obvezu upisa u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Odgovornost za daljnje istraživanje i zaštitu tunela je isključivo na pročelnici brodskog Konzervatorskog odjela Željki Perković. Očekujem od pročelnice da odradi svoj posao.

Grad Slavonski Brod, na osnovu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, ima ovlasti da podnese Vladi RH zahtjev da se tuneli ustupe na upravljanje i korištenje Gradu Slavonskom Brodu. Kao nezavisna gradska vijećnica od početka priče o tajnim podzemnim tunelima sam u kontaktu s gospodinom Lončarom. Na njegovu zamolbu pristala sam da, na sjednici  Gradskog vijeća, podnesem prijedlog zaključka o tunelima kojim bi se gradonačelnika obvezalo da podnese službeni zahtjev brodskom Konzervatorskom odjelu za istraživanjem i preventivnom zaštitom tunela. Zbog otkrića novih trasa tunela gospodin Lončar me, potom, zamolio da odgodim podnošenje prijedloga zaključka Gradskom vijeću. To je jedini razlog zašto naša nezavisna lista nije temu podzemnih tunela stavila na dnevni red prošle sjednice Gradskog vijeća. Po tom pitanju i dalje stojimo gospodinu Lončaru na raspolaganju i dajemo mu punu podršku.

U svojim tekstovima na temu tunela gospodin Lončar je iznio dva pogrešna zaključka. Brodska tvrđava nije se počela graditi po zapovijedi i u vrijeme carice Marije Terezije nego po zapovijedi čuvenog princa Eugena Savojskog i to 1715. godine, dakle 25 godina prije nego što je Marija Terezija stupila na carsko prijestolje. Gradnja tvrđave dovršena je tek 1780. godine. Izgradnja crkve Presvetog Trojstva započela je 1727. godine, ali je nedugo potom zaustavljena. Radovi su bili nastavljeni tek 1743. godine, a izgradnja crkve dovršena je oko 1753. godine. Ono za što gospodin Lončar pogrešno misli da je vojna topografska karta inženjera Parrette, s ucrtanom trasom tunela, iz 1715. godine, zapravo je plan izgradnje tvrđave s ucrtanim sjevernim gradski bedemom s bastionima koji se protezao na prostoru današnje Ulice Petra Krešimira IV. Komentari građana pokazali su da Brođani jako slabo poznaju povijest svoga grada jer gospodina Lončara nitko nije upozorio na to. Zbog nepoznavanja vlastite povijesti Slavonski  Brod se pretvorio u grad koji je izgubio svoj identitet i u kojem građani ne znaju tko je povijesni velikan koji je izdao naredbu za izgradnjom monumentalne tvrđave u Slavonskom Brodu.

Slavonski Brod mora svoj identitet sagraditi na temeljima prošlosti. Ono što je obilježilo povijest Slavonskog Broda je izgradnja nove tvrđave i njen utjecaj na razvoj grada. Podzemni tuneli samo su dio jedne fascinantne priče o nastanku povijesne jezgre današnjeg Slavonskog Broda. Priča je to koju Brođani ne znaju jer, na sramotu svih nas, Slavonski Brod još uvijek nema stalni muzejski postav u kojemu bi bila ispričana priča o povijesti grada, a knjige malo tko čita. Tko je bio princ Eugen Savojski i kako je nastala današnja povijesna jezgra Slavonskog Broda teme su o kojima ću pisati u idućem tekstu. Te teme nikad nisu bile aktualnije nego danas kad je povijesna jezgra grada izložena stravičnoj devastaciji i nepopravljivom upropaštavanju. Tajni brodski tuneli dijele sudbinu povijesne jezgre grada namjerno prepuštene propadanju.

9 comments

Skip to comment form

 1. Lemaićka opet na čelu nezadovoljnih, a upućenih u žalosno stanje Broda . I opet je pokazala sav jad i bijedu gradonačelnika koji je pasivan iz tko zna kojih razloga.

 2. Dvije godine Aščić i Duspara znaju za postojanje tunela. Dakle, nije riječ o tome da ih je Lončar otkrio, nego je on navedenu činjenicu nehotice razotkrio.

  Oglasit će se uskoro gradonačelnik. On čeka trenutak kao i Kolinda za svoju kandidaturu.

 3. Na stranu babo zvani Duspara i njegovo kalkuliranje, ali povjesničari iz Instituta, Državnog arhiva, Muzeja… ni da beknu. Ajme meni koji jadnici!

 4. Interesantno gđa. Perković ne zna svoje ovlasti!?!
  A Duspi ne zna kako iskoristiti kapacitete povijesnih tunela., pa uporno suti o postojanju istih. Pa da pečenkijade,, Flora testovi domet su ovoga organizacija ovoga Grada, još čekamo samo i Večeri šargije…..

 5. Slavice jedina ste!! Kontra cijeloj gradskoj upravi koja je pod čizmom babinom.

  Može li Daky Tuneldžija otkriti identitet gospođe koja mu je donijela fotke tunela stare dvije godine?

 6. Pohvale Slavici na vjerodostojnim,provjerenim informacijama o nadležnostima i o postupanjima u vezi tunela. Ona i ovdje nastupa pripremljeno i precizno kao i na GV. To je naprosto njen stil. Boli penis PĆ i gradski hdz za ono što se događa u Brodu. Oni sada svi moraju raditi za KGK. To je zapravo dobro,jer za nadati se je da će hdzovci okupirani radom u kampanji manje krasti, muljati. Skrenuo bih pozornost čitateljstvu na još 2 pomalo zaboravljena objekta, doduše dosta mlađa; kupolasti bunker kod želj.kolodvora(tko mu je vlasnik? ) i bunker južno od nebodera na Korzu, uz istočni rub velike livade(tko mu je vlasnik? )

 7. Frog , zato ce Slavica biti puno bolja gradonacelnica od sadasnjeg gradonacelnika

  1. Smjela tvrdnja. Još samo da joj je novaca za kampanju koliko ga babo ima, gdje bi joj bio kraj. Brod je premrežen kanalizacijom kojom teku politička govna.

   1. Tunja, svaka ti je na mjestu!!!

Odgovori