Priopćenje Nacionalnog foruma Slavonski Brod

Nacionalni forumKoordinatorica Nacionalnog foruma za Slavonski Brod Slavica Lemaić sa suradnicima održala je konferenciju za novinare na temu: Kako otvoriti radna mjesta u Slavonskom Brodu korištenjem EU fondova. Dostavljamo vam sadržaj obraćanja prisutnim novinarima.

„Nacionalni forum će u sljedećih mjesec dana održati niz javnih tribina u Slavonskom Brodu na kojima će upoznati sve zainteresirane o mogućnostima korištenja Europskih fondova. Mogućnosti su velike, a lepeza projekata koji se mogu kandidirati za bespovratna sredstva iz Europske unije široka. Popis onih koji mogu koristiti navedena sredstva je također dugačak, a vezano uz lokalnu samoupravu potrebno je znati da neke projekte mogu kandidirati i mjesni odbori.

Nažalost, svjedoci smo poražavajući činjenica o korištenju EU fondova čiji godišnji proračun predviđen za Hrvatsku nije prenosiv na iduću godinu. Podsjećam, prema posljednjim službenim analizama Europske komisije o iznosima koji su dosad isplaćeni, u povlačenju sredstava iz EU fondova Hrvatska se nalazi na zadnjem mjestu. Podatci koji su dostupni unazad nekoliko mjeseci, govore da postotak isplaćenih sredstava u odnosu na ona koja su bila na raspolaganju u financijskoj perspektivi 2007. – 2013. za Hrvatsku iznosi mizernih 18%. Da stvar bude još gora, države čijem smo se pristupanju čudili tijekom zadnjih nekoliko godina i smatrali da nemaju što tražiti u Uniji prije nas, kao što su Bugarska i Rumunjska, napravile su značajan iskorak. Rumunjska se nalazi neposredno ispred Hrvatske, ali je njezin postotak iskorištenosti znatno viši i iznosi 36% isplaćenih sredstava. Bugarska je još uspješnija i nalazi se na 48% iskorištenosti, a o postotku iskorištenosti od 78% koji ima Estonija mi možemo samo sanjati.

Mi smo u Brodu svjedoci i to posljednjih nekoliko mjeseci, poigravanju s učenicima područnih škola u Podcrkavlju i Ruščici. Nove škole im nisu završene ili opremljene zbog navodnog nedostatka financijskih sredstava pa pohađaju stare, unatoč inspekcijskim nalazima da su neuvjetne pa i opasne po zdravlje djece. Neki gradovi u obližnjim županijama taj su problem riješili putem EU fondova, pa od tih novaca grade nove i obnavljaju stare škole. U Brodsko- posavskoj županiji umjesto takvog pristupa imamo prepucavanja između različitih političkih opcija na razini Županije, grada i općina.

Sutra istječe rok za kandidiranje za dva natječaja, Natječaj za adaptacije škola, vrtića, umirovljeničkih domova, te Natječaj za Provedbu mjera politike aktivnog zapošljavanja.

Javno postavljam pitanje županijskoj i gradskoj administraciji na koji su se od ta dva natječaja kandidirali? Da li se nalaze na indikativnoj listi Ministarstva znanosti vezano uz projekte gradnje i obnova škola čiji će natječaj izaći u lipnju? Imaju li spremne projekte za to? Uopće koje su projekte priredili?

Mi u Nacionalnom forumu smo svjesni da Europski fondovi ne mogu riješiti sve naše probleme, ali smo svjesni i činjenice da je to danas jedeni realni novac koji može ući u našu državu, u naš grad. Novac koji bi osigurao investicije i uposlio naša poduzeća i obrte, smanjivao nezaposlenost.

Stoga, pozivam nadležne u Županiji i Gradu da se okrenu tom poslu jer rokovi nam istječu svakoga dana.“

 

Odgovori