Podsjetnik: Ružno TOB-ovo skladište: Tako prolazi slava svijeta

Između Budakove i ulice Fra Grge Martića, između Demetrove i ulice Vjekoslava Klaića, u Malom Parizu, u Slavonskom Brodu, smješteno je bivše skladište TOB-a (Trgovačka organizacija Brod), kojeg još uvijek koristi PAN za potrebe skupljanja starog papira. Velika, robusna betonska građevina podsjeća na bunker za zaštitu od nuklearnog napada, a ni grafiti ju ne mogu spasiti od zgražanja promatrača nad odsustvom bilo kakvog obilježja lijepog.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća skladište je zbog kontekstualnog značenja koji je proizlazilo iz činjenice da je tu bilo smješteno trgovačko središte jednog dijela Slavonije – bilo pravi arhitektonski socijalistički kutijasti ljepotan čiju su jednostavnost pojačavali lukovi krovnih oblina. Danas je TOB-ovo skladište (zauvijek ćemo ga tako zvati!) nije više arhitektonski, nego više arheološki pojam.

Unutar tisuća prostornih metara odvijala se živost, vreva, distribucijska komunikacija koje je prekinula havarija sustava 1991. godine. Središte/skladište je ostalo svjedočiti o nekadašnjoj moći TOB-a. a Punktovi/trgovine mješovitom robom u koje je roba stizala podijeljena je nekadašnjim poslovođama kao stričevina. Ali, propadoše i oni. Došao je strani kapital i robni lanci.

Dok prolazimo pored poružnjele, posivjele zgradurine imamo samo jednu asocijaciju: tako prolazi slava svijeta… kad ga preuzmu egoistični rušitelji.

sbperiskop

13 comments

Skip to comment form

 1. Nije to toliko podsjetnik na arhitekturu, negona istočni grijeh Hrvatske – pretvorbu i privatizaciju. Ustvari su arhitekti iz socijalizma presvukli košulje i konstruirali slabu državu u kojoj caruju trgovci iz bijelog svijeta.

  • Goli on 09.09.2020 at 07:15

  Kako su razjebali ono dobro, a ništa novo nisu stvorili. Pa ne može se jednom rukom raditi, kad je druga na lijevoj sisi.

 2. Poslovođe TOB-a i upravitelji krali su bezočno. Mnoge kuće u Brodu napravljene su tim novcem.

 3. Ono što je bilo i ostalo lijepo je korzo i par okolnih ulica. Sve ostalo je prst u oko estetici.

 4. Radnici odnosno sitnozubi su sve prešutili, jer su im šefovi začepili usta mukte trulim bananama i razmrvljenim keksima. A danas plaču.

 5. 1991 su im kompenzirali gubitke tako što su im dopustili da daju sinove u klaonicu.

 6. Dobrijane, znam jednoga koji je nosio kući natrulo voće, robu s istekom trajanj i bio sretan što ga uvažava poslovođa. Takvi su šutjeli kad je TOB razjeban, kao što je bila po sitom receptu razjebana cijela država.

  • Frog on 09.09.2020 at 19:08

  Nastavljam niz:Robna kuća Vesna,uprava Slavonije DI u Gupčevoj ulici,Ferimport,uprava Jasminka u Vinogorju i Milovićka. Silne tisuće neiskorištenih kvadrata poslovnih poslova! Duspara na pitanje šta ćemo sa time odgovara ništa ,jer je to privatno vlasništvo. Točno privatno je,a nezna ili neće ništa pokušati da se ti mrtvi kapitali stave u funkciju. Tako će biti do svibnja 2021god kada će gradonačelnica postati Slavica Lemaić, a ona sa svojim timom zna šta činiti u vezi tih objekata.

  • Frog on 09.09.2020 at 19:10

  Ispravak: uprava Jasinja

 7. Frog, morat će se Lemaićeva puno više i kvalitetnije potruditi kako bi ostvarila “tvoj” naum. Duspara ima veliki argument – novac Grada za samopromociju, a ona će raspolagati sitnišem

  • Frog on 10.09.2020 at 08:10

  Naravno da će se potruditi. Ona je jedina iz GV koja nastoji svojim inicijativama i prijedlozima dati doprinos za pokretanje Grada. To nije moj naum,to je imperativ. Duspara je potrošio golemi gradski novac za najobičnije uljepšavanje Grada,sa minimalnim aktivnostima za poboljšanje gospodarstva. Gospodarska zona Bjeliš godinama stoji zapuštena,neuređena.

 8. Frog, ne podcijenjuj babu! Tebi ne predstavlja ništa što je unaprijedio javna poduzeća zaposlivši svoje sinove u njima?

  • Nana on 10.09.2020 at 17:02

  Strašna i neporeciva istina u tekstu VL i u komentarima. .. Dodala bih, još i gore u negativnostima, s tendencijom trajanja u nedogled. Ne volim pesimizam ali zaista ne vidim “svijetlo na kraju tunela”.

Odgovori