«

»

sij. 12 2019

Podsjetnik: Kiša pada, a cijene ne

Dok obilazim Brod kao nekakav brodski eho Joyceovog Stephena Dedalusa, pitajući se tko je izabrao ovo lice za mene, slažući se s tvrdnjom da je povijest noćna mora iz koje se želim probuditi (Koliko samo Brod ima takvih uliksovskih Stephena?!), pogledu mi se otvaraju slike u kojima život pulsira kao razmjena, kao trgovina koja postoji između prirode i čovjeka posredstvom svijeta simbola. Uobičajene situacije, svakodnevne, neprestano prisutne u svom upornom trajanju koje se mijenja neosjetno, u polaganim prijelazima, i koje zaustavljaju svaki otpor spram tradicionalnog i odviše ljudskog u popuštanju ritmovima početnosti- okružuju nas u prostoru i vremenu

Na tržnici se čuje snažno zujanje ljudske vreve, ona je mjesto komešanja i preklapanja tolikih interesa, tijelo na kome se trgovinski odnosi razgolićuju do vidljivosti njihovih krvnih žila i mišićnog tkiva ispod halja i grube kože konvencija i arhitekture. I dok se nakon susreta, na kiši opraštam sa Striborom Uzelcem (Leopold Bloom?), kolumnistom SBPeriskopa, koji mi se u razgovoru, između ostalog, pohvalio da je BP županija otkupila njegovu monografiju o Miji Čorak Slavenskoj, i da ima mačku koja je poput psa, primjećujem dvojicu kupaca kako se upućuju prema natkritim klupama s voćem, povrćem i suhovinom. Jedan je drugoga, priku svoga, pokušao oraspoložiti, pa mu dobacuje: „Kiša pada, a cijene ne!“ Šaljivdžina je kao čovjek-trgovac- igrom riječi dovodi u vezu samo naoko nespojivo: prirodu i njene darove s tokovima gospodarstva. U svijetu znakova koji sugeriraju nešto drugo od primarne predodžbe preko srodnosti, asocijacije ili sličnosti- ova dosjetka pripada sofistima, uostalom, kao gotovo sve što je obuhvaćeno trgovinom.

 

sbperiskop

 

 

8 comments

Skip to comment form

 1. trnje

  Asocijacija na Uliksa je zanimljiva, ali Brod je po svemu anti Dublin.

 2. sex pistol

  Nažalost, Brod je vukojebina, mrijestilište za graničare stare. Mladi odlaze, a ostaje babo i svita da se obračunava s preostalima i sere o ucjenama.

 3. Tunja

  Kadrovik zapošljava po kriterijima “naši naprijed, ostali stoj i marš u Irsku!. Zato je pijac poluprazan, između ostalog, baš kao i čitav centar grada. Glavno kulturno središte Broda je robni centar gdje se nalaze Plodine.

 4. Vitrina

  Lirska slika i socijalni povod.

 5. dika

  Kolumnisti su do sada svijet samo tumačili…

 6. Detroit

  A, opet, u ovoj rupetini od grada nam je toplo, kao i svakoj ptici koja zasmradi svoje gnijezdo.

 7. yo-yo

  Banane nam se smiješe po nižim cijenama u supermarketima. Sa 12-13 kuna, došle su na cijenu od 9,03 kune … bez akcije!

 8. dapsar

  Milijuni litara kiše ne mogu oprati Brod od govana koja su nanešena po njegovim ulicama

Odgovori