Pitanje za Petera Tota-Đerđa: Tko to tamo dimi?

Jučer, u subotu, oko 10,30, pojavio se gusti crni dim u Slavonskom Brodu, pored potoka Glogovice, 500 metara istočno od parkirališta ispred Kauflanda, odakle sam ga ugledao, a potom i potegnuo svoj mobitel i u njegovom smjeru opalio (u vazduh!) par snimaka. U samom središtu grada je to bilo… dim i okidanje. Pomislio sam što sve  taj crni dim nije bio. Nije bio dolazio iz Rafinerije „odpreka“, nije bio znak da nije izabran papa, nije bio posljedica protesta pirotehničara zbog najave zakona o zabrani petardi… Na kraju sam se dosjetio kako trebam upitati sbperiskopovog kolumnistu Petera Tota-Đerđa zna li on što dim jeste i čiji je, s obzirom da je on definitivno najveći poznavatelj lokalnih (ne)prilika i izvora (oko) zagađenja zraka.

Dakle, Peter, čuješ li me? Halo? O čemu se radi? Tko to tamo dimi? Doprinosi li ovaj i ovakav (takve retoričke fore izbacivao je u strogom tonu Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik) povećanju štetnog zraka u našem napaćenom gradu? Je li ovakvo (poslovno?) ispuštanje otrovnog dima prekršaj? Ako treba, koga treba kazniti? Peter, mislim da ćeš se složiti sa mnom da u svemu ima jedna olakotna okolnost. Šteta od smrdljivih dimova je sve manja, jer je u Brodu sve manje stanovnika na udaru zlikovaca. Otišli Brođani, naročito mladi, po spas u zelenu Irsku.

Očerupana jela, sivi bor, čekam brzi odgovor. A čekam ga ovdje, na istom mjestu odake sam ti postavio pitanje.

Urednik sbperikopa

10 comments

Skip to comment form

 1. Da nije Poduzeće za ceste?

 2. Peter će reći da je to možda neka bosanska termoelektrana. Po njemu i istomišljenicima iz eko udruge, Slavonski Brod ne proizvodi nečisti zrak, samo Bosna.

 3. Ne dimi se to često, samo kad se pravi asfalt. I vjerojatno firma ima sve dozvole i filtere.
  Čekam Tot-Đerđa da se zjasni.

 4. Peter, jaaaaaaaaavi se!

 5. Prvo, evo mog malo zakašnjelog odgovora Uredniku: Vidio sam i pročitao tekst, ali nažalost nisam baš najbolje… Ni volje, pa ni zdravlja. Više sam na fizioterapiji (pa i u bolnici i ‘kod kuće’) nego pred PC-em… No nitko me nije pitao, što mi je i kako mi je?

  Drugo, Urednik je ovo pitanje trebao postaviti Gradu i Županiji, a svakako Poduzeću za ceste!

  Treće na FB stranicama GI, ali i na stranici ‘Brođani za Brod’ više puta smo o tom problemu pisali. No i na Periskopu sam više puta spomenuo taj problem PZC-a, istina češće u komentarima,.. No ako nekog zanima ponovit ću dio mog komentara od prije mjesec dana:

  … o Poduzeću za ceste, zagađenju iz njega samo toliko da smo mi (u Eko-Integralu) i na to reagirali još u listopadu. Pa smo krajem listopada zaprimili obavijest da je prijava o tim zagađenjima zaprimljena u Državni inspektorat i proslijeđena u rad inspekciji zaštite okoliša. Čekamo rezultat inspekcije!

  Slično smo postupili i prije 2 godine i sa zagađenjem unutar ĐĐ ograde. Nažalost inspekcija nije dokazala onečišćenje brodskog zraka iz tih izvora! A riječ je o ljevaonicama… Znate svi tu priču!

  A na kraju da zlonamjerne komentare ne spominjem! A njih uvijek ima previše! A logično razmišljanja najmanje…

  Svi mi znamo da je Rafinerija dominantni zagađivač brodskog zraka i ona je od centra Broda oko 1700 m. Nažalost institucije nikako ne odrađuju svoje poslove. Tu smo, gdje smo… Nije dovoljno da Brod ima svoje zagađivače, mi evo već 11 godina kako se moramo boriti s nesposobnom birokracijom od lokalne, preko regionalne sve do državne uprave!

  A najgore u cijeloj priči da od rukovodstva RNB za ovih 11 godina ništa nismo mogli saznati. Ni mi Brođani, ali ni sama Hrvatska! Vi sami znate, da i dalje se ništa ne zna što je sa plinofikacijom RNB!!! A u predizborno vrijeme ste naslušali priče, da je ona gotova… Hahahaaaa!

  1. Isplatilo se čekati odgovor Petera Tot-Đerđa. Kvalificirano, jasno i hrabro.

   1. Tot-Đerđ svoj odgovor bi trebao dati u posebnom članku. Ovo je poluozbiljno.

 6. Žestoko je Peter Zot-Đerđ prozvo loklne vlasti! Svi ostali šute, a o jadnim medijima da i ne govorimo.

 7. Dim ovaj nije pičkin. Izgleda kao nuklearna gljiva.

 8. Zgodno. Pa zima je, netko se malo jače grije. Inače, mafijaška Toplina ili BRod-plin, kako se veća ta grijačnica gradskih šupaka i uhljeba i pljačkašica raje zove, naplaćuje po Brodu ljudima plinsko grijanje tako da ti pamet stane od lopovluka i nelogičnosti, mafija za stan od 65 m2 na Hebrangu naplaćuje centralno grijanje 1100 kuna, a stanu kod Crnog Križa od 85 kvadratnih metara 480 kuna za isti mjesec grijanja, pa po kojim to mafijaškim kriterijima? Jel oni to imaju popis gradskog stanovništva pa prevaljuju grijanje sebe i glavnih gradskih guzica na rajine račune? Ta komunalna gradska mafija je leglo korupcije i lopovluka, pišu račune A4 formata s mafijinom matematikom čiste pljačke.

  “SMRT PRAVNE DRŽAVE učestalo je ponavljana rečenica kod nas i u njoj je zapravo geneza svih naših problema. Ovog vikenda čitamo o trostrukome ubojstvu u Splitu gdje je iz ormara ispao jedan drugi detalj. Naime, jedan od ubijenih davno prije toga motociklom je presijecanjem leđne moždine djevojčici brutalno oduzeo život i pritom pobjegao s mjesta nesreće. Pizdun je za to odležao samo tri godine, a poslije je uredno nastavio s ološarenjem po ulicama Splita.

  U jednom ranijem tekstu pisao sam o čovjeku koji si je oduzeo život jer je profesor pedofil nakon zlostavljanja njegove kćeri nastavio raditi i šetati istim ulicama kao i njegova obitelj. Pravosuđe ili, kako ljudi vole u šali reći, krivosuđe, prvi je problem ovog društva i glavni potporni stup klateži i kriminalcima koji upravljaju sustavom zvanim država.

  U mojem gradu trenutno je u tijeku suđenje sveučilišnome profesoru koji se na društvenim mrežama usudio dirnuti u netransparentno poslovanje gradske Čistoće. Poruka koju nam lokalni tirani žele poslati sasvim je jasna, “ne dirajte naše bankomate”. Na vlasti u gradu trenutno imamo čovjeka kojeg bi se u nekoj drugoj zemlji opisivalo kao nepravomoćno osuđenog diktatora koji se nama građanima doslovno sprda koristeći lažne Facebook profile i naš novac kako bi nas diskreditirao.”

  NE PITAJTE KOME DIMI MAFIJA, ONA VAMA DIMI I ZVONI

Odgovori