«

»

stu. 11 2017

Izložba u Muzeju Brodskog Posavlja: „Hrvatska kraljica, carica Marija Terezija (1717. – 1780.)“

U Muzeju Brodskog Posavlja, u okviru međumuzejske suradnje, u ponedjeljak 13. studenoga 2017. godine otvara se izložba Gradskog muzeja Vinkovci. Autori izložbe su prof. Zlatko Virc  i prof. Danijel Petković.

 „HRVATSKA KRALJICA, CARICA MARIJA TEREZIJA (1717. – 1780.)

Izložba je organizirana u povodu 300. obljetnice rođenja kraljice Marije Terezije, najmoćnije i najpopularnije austrijske vladarice, prve i jedine žene iz dinastije Habsburgovaca koja je bila na prijestolju Monarhije, velike državnice i reformatorice čija je vladavina ostavila neizbrisiv trag u cijelom carstvu pa tako i u  hrvatskim zemljama – Banskoj Hrvatskoj i Vojnoj krajini u čijem je sastavu bio Brod i brodsko Posavlje.

Temeljno obilježje njezine četrdestogodišnje vladavine (1740.-1780.), nazvano “Terezijansko doba” ili “Terezijanizam”, brojne su i značajne reforme u području politike, prava, teritorijalnog ustrojstva, školstva, zdravstva te kulture i društva u cjelini.

Uz građu Gradskog muzeja Vinkovci, izložba je dopunjena predmetima iz fundusa Muzeja Brodskog Posavlja.

Izložba ostaje otvorena do 8. prosinca 2017.

 

Ponedjeljak 13. studenoga u 13.00 sati

Izložbena dvorana Muzeja Brodskog Posavlja

Starčevićeva 40, Slavonski Brod

 

 

52 comments

Skip to comment form

 1. Smith

  Hrvati su gotovo 400 godina živjeli pod zaštitom i u okrilju Habsburške ili „Dunavske“, tj. Austrijske i kasnije Austro-Ugarske monarhije. Usprkos višestoljetnim teškim permanentnim sukobima s osmanskim osvajačima Hrvatska je zahvaljujući pripadnosti tom carstvu ostvarila svekoliki društveni, civilizacijski, kulturni i ekonomski napredak. To je jedina državna zajednica u povijesti koju Hrvati nisu sami srušili (za razliku od Kraljevine Jug., NDH i SFRJ). S pozicije današnjeg povijesnog odmaka može se sa žaljenjem konstatirati da je šteta što se ta multinacionalna, srednjoeuropska, kršćanska zajednica naroda koja je za svoje doba bila vrlo tolerantna i demokratična (naravno, u odnosu na druge) nije održala (Hrvati su vrlo brzo osjetili razliku kad su 1918. kao guske u magli poletjeli u Beograd). Ona se raspala nakon poraza u I. svjetskom ratu, a čiji povod (ne i uzrok!) je bio velikosrpski teroristički atentat na prijestolonasljednika Ferdinanda u Sarajevu. Princ Ferdinand je, pripremajući se za preuzimanje vlasti od dobroćudnog, ali i konzervativnog i za promjene nespremnog Franje Josipa, planirao dalekosežne reforme. Jedna od najvažnijih je bila njegova namjera da od dvojne monarhije (Austro-Ugarska) napravi trojnu, sa Zagrebom kao sjedištem trećeg, južnoslavenskog dijela (Südslawien, tj. današnja Hrvatska, Slovenija i Vojvodina, s perspektivom naknadnog priključenja tada već anektirane Bosne i Hercegovine). Nikola Pašić je tada rekao da se prvi put u životu kao političar ozbiljno uplašio kada je čuo za taj plan, jer je znao da bi time sve velikosrpske fantazije bile zauvijek pokopane. Zbog toga je trebalo likvidirati princa Ferdinanda. Danas možemo samo žaliti, a i cijela Europa je kasnije krvavo platila zbog velikosrpskog ludila. Prvi svjetski rat je doveo do stvaranja komunizma i fašizma, dva zločinačka sustava koje velikosrpska politika već desetljećima prema okolnostima naizmjenično koristi za teror u jugoistočnoj Europi, sve do danas.

  1. Stalker

   Smith, kao da čitam nekakav digest Kratke europske povijesti, (na)pisan od zadojenog idealiste u Jankovcu (Janka-puzsti)- ustaškom logoru u kome se sprovodila obuka za terorizam spram Kraljevine Jugoslavije.

   Subota je i nemam baš puno vremena, a ni volje, moram priznati, za kontru ovoj strahoti od neistina i krivih tumačenja. Zato samo tek nekoliko napomen ai dojmova.

   Podsjećaš me na moju prabaku koja je idealiziraka ka und ka i zbog koje je njen najmlađi brat poginuo na Drini 1914. godine u borbi sa Srbima. Pri tome je ona mislila na hijerahiju i red nametnut narodu kao što mu se općenito od strane ove ili one države nameće red, rad i disciplina. Kako onda tako i danas u Nezavisnoj 2.

   Tu državu Hrvati nisu rušili, jer su bili isparcelizirani trojedno. Uostalom i to je došlo u pitanje kad je ausro-ugarsko ratno ludilo akcijski počeo preispitivati Zeleni kader.

   Ferdinad nije bio nikav reformator, nego željan krvi i vlasti.

   Pašić je bio protiv ujedinjenja s Hrvatima i Slovencima, ali pritisak Londona i Jugoslavenskog odbora je bio ogroman. Kao zemlja pobjednica Srbija se, zahvaljujući glupom kralju, polakomila u smislu povećanja teritorija i tako navukla na sebe prokletstvo diplomatskih promašaja. Godina 1918. bila je najveća greška Srbije koja se mogla napraviti. Umjesto da ili ostane u svojim granicama ili da pripoji Srbiji dio Bosne i Hrvatske, pristala je na zajedničku državu u kojoj će 70 godina Srbi biti osuđivani, provocirani, uvijek-krivci, jer Hrvati s pravom nisu bili sretni, jer ušli u avanturu. Dakle, nije bila ideja Srbije i Pašića da Hrvate spasi od Nove Austro-Ugarske, nego je to bila Supilova i Trumbićeva ideja, protiv koje je bio Radić i to s pravom. Jugoslavija je greška koju je platila Srbija.

   Najbolje dio tvog komentara mi je tvoje nenormalo pripisivanje početka Prvog sv. rata velikosrpskom ludilu (atentat i ekspanzija) zbog kojeg se rodio komunizam i fašizam. Gospode dragi Bože! E, sad se i ti i čitatelji vratite na moj prvi pasus.

   1. Vagabundo

    Kako je to Srbija platila tu grešku?

    Razorenom Hrvatskom i desecima tisuća ubijenih i unakaženih stanovnika RH?

    1. Stalker

     Kako je platila? S isto toliko mrtvih na Kosovu i Metohiji i s gubitkom Kosova i Metohije. S gubitkom stanovništva i mrtvima u Hrvatskoj. S gotovo trajno narušenim odnosima s Hrvatskom (agresija) i Bosnom (agresija). S previranjima u Vojvodini i Sandžaku i Preševu.

     A sve što je ušla u zajednicu SHS koju NITKO NIJE ŽELIO, osim kralja kretena i svite kako bi se povećala država do jadrana. Gdje bi i s kim bi onda i danas bila Hrvatska da nije bilo Jugoslavije? A to je bila čekaonica po kojoj sada svi pišaju.

  2. Novac je uvijek u pitanju ,digitalci moji.Četiri velika carstva su nestala kao posljedica prvog svjetskog rata,a koji je ustvari bio evropski rat.Osobito Njemačko Carstvo ali i ,Austrugarsko,Rusko i Tursko carstvo smetalo je Britancima i njihovim interesima ponajviše na Blitskom Istoku,gdje se osjetio prvi miris nafte.

   Srbi, i sitni Velikosrpski interesi su tek bili fitilj kojim Britanci zapališe Evropu.Drugo svjetski rat je samo nastavak nezavršenog prvog.

   Blitski Istok još i danas nije izašao iz tih ratova.

   1. Stalker

    A što danas kauboji rade na Bliskom istoku? Od deset velikih svjetskih sukoba oni sudjeluju, a i začetnici su, u njih devet.

    Zeitgeist i to će carstvo nestati kao ona četiri koja si spomenuo.

  3. Vagabundo

   E al da Gavro nije ubio onomad Ferdu, onda naš Ivica nikada ne bi napravio novo carstvo zvano konzumland 🙂

   U njemu smo svi opet zajedno i srećni 🙂

 2. blagajenoć

  Treba joj pripisati u zaslugu preuzimanje nadzora nad hrvatskim procesima nevinim ljudima koje je više od pet stoljeća provodila perverzna crkvena inkvizicija prisiljavajući neviđenim torturama i mučenjima i iživljavanjima ljude na priznanja “čarobnjaštva”, poslije kojih su ih ložili na lomačama i otimali im imovinu.

  U Zagrebu se ubijalo sve dok nije reagirala carica
  https://www.24sata.hr/fun/jeza-na-tuskancu-kako-je-u-zagrebu-spaljeno-250-vjestica-497193

 3. Smith

  @Zeitgeist, potpuno se slažem s tvojom analizom. Jedino bih dodao da su ti “sitni velikosrpski interesi” Hrvatima donijeli krupnu nesreću. Aktualna politička elita u Beogradu (Vučić, Dačić i Nikolić su deklarirani četnici koji su aktivno sudjelovali u fašističkoj agresiji na Hrvatsku) ne odstupa ni milimetra od zacrtanog programa velike Srbije, samo su metode perfidinije. A u tome im srčano pomaže domaća peta kolona koja još uvijek čeka da srpski tenkovi uđu u Zagreb.

  1. Stalker

   Vučić i Nikolić … nema diskusije. A kad si spomenuo Ivicu Dačića koji to nije, zaboravio si još par milijuna Srba, jer, očito je da su za tebe svi oni četnici, pa makar i na Golom otoku bili. Time si sebe izbacio iz ozbiljne rasprave u današnjici i vratio na Janka Pusztu u tridesete godine prošlog stoljeća.

   Domaća peta kolona? Ti si bolestan! To je od vode. Reci gdje ju piješ da ju zaobiđu svi oni koji vole svoj zavičaj, slobodu, nebo iznad sebe, zemlju koja ih hrani. Ti si trovač i želiš za svoje neoustaške ciljeve zatrovati mlade ljude.

   Ustaše su sramota hrvatskog naroda!

 4. Bruno

  Koliko je hrvatska kraljica, carica Marija Terezija, voljela rubne krajeve svog carstva govori podatak da je u njenoj službi bila Dunja Jagićeva koja je svako jutro iznosila vrčinu (noćni sud) koji bi carica napunila tokom noći. Poznata je ona caričina izjava da nitko to ne radi bolje of njene Dunje iz nekog sela na Savi.

 5. Smith

  @Stalker, Ivica Dačić je za vrijeme fašističke velikosrpske agresije bio jedan od najbližih suradnka Slobodana Miloševića. Od 1992. do 2000. bio je glasnogovornik Socijalističke stranke i Miloševićeve vlade koji se isticao huškačkom retorikom, što mu je donijelo trajni nadimak “mali Sloba”. Više puta je Arkana nazvao “srpskim patriotom” nakon što je ovaj u Haagu optužen za ratne zločine. Dačić je također jedan od jastrebova kad je u pitanju politika prema Kosovu.
  Meni dosta, a ti se i dalje pravi grbav.

  1. Stalker

   Pa to ti govorim. Po tebi svi Srbi su četnici. Dokaz: I čika Milisav iz Lajkovac glaso za Slobu dok je biračko mesto obilazio mali Ivica. Ma svi su oni četnici.

   Kad čitam tvoje komentare osjetim miris baruta, jer kod tebe rat još uvijek nije završio. Još postoji grozna ugroza po Hrvatsku s istoka i pored NATO pakta.

 6. Smith

  @Stalker, misliš da je rat gotov? To su neki pomislili još 1945. A onda su se probudili u 1991…

  1. Stalker

   A ti bi još ratovao iz svoje foteljice? Previše je ostalo manjina u RH? Malo je naplaćeno date dragovoljne krvi? Osveta?

   Dejan Jović u odgovoru na prvo pitanje objašnjava 1991.: http://www.sbperiskop.net/intervju/dejan-jovic-ne-moze-se-slobodno-govoriti-o-1991 VIDI!!

   Ali, koji su sada razlozi za rat? Nova Hreceg Bosna? Pomoć Ukrajincima? Borba protiv Rusa?

 7. Peta kolona neće nikada umrijeti,danas ih zovu digitalno hibridnim ratnicima ,što je opće poznato i na ovome portalu,i neka ih živim i zdravim.Inspiracija su nam.

  I Srbija ,a osobito Hrvatska naoružavaju se itekako intenzivno zadnjih godinu dana,mira ili rata radi,ne znam,vjerujem ti znaš..Znam samo da su kusuri opstali.Rep.Srpska je očiti primjer.Vojvodina nije riješena i ne bude li Srbija kooperativna oko ulaska u NATO i EU teško će ju zadržati.

  1. Stalker

   Ti bi zbog kusura opet ratovao? Dobivena je roba: samostalnost, suverenost, nezavisnost RH, ali ti bi ratovao zbog kusura, jer Bošnjaci ne daju Hrvatima entitet, a tu je i Republika Srpska- paklena tvorevina, u mekom trbuhu Lijepe naše.

   A s Vojvodinom je riječ o novcima. Njih muči čist račun s Užom Srbijom, a ne tvoji kusuri. Srbija će u NATO kad na kurcu nokat naraste. Ali, misliš si ti, kad je mogla čojstvena Crna Gora i Srbiju treba u lance i Afganistance. Zaboravljaš da su u Montenegru mogli Milu ucjenjivati, a u Srbiji nemaju koga. K tome još taj zločinački savez bombardirao je Srbiju 1999. godine. Pa zar to ne bi bilo perverzno da Srbija uđe u savez s svojim krvnicima?! Pored toga, Srbi su povezani s Rusijom.

   Da zaključim, umjesto da stvari smiruje NATO raspiruje. A ti digitalac skini naočale nacionalizma i prestt ćeš vidjeti petu kolonu. Čovjek pravi je kozmopolit ili idiot.

 8. Danas se sve zna,i to kako je sifilični prvokolonaš Gavrilo Princip prije no što je upucao prijestolonasljednika Ferdinanda često putovao u Englesku,obuke radi.

  Bismark je tek prepredenim britancima stao na rep.

  1. Stalker

   Možeš li potkrijepiti svoju tvrdnju da je Gavrlo Princip često putovao u Englesku na obuku? Samo objavi link.

   Isto tako objavi link iz kojeg se vidi da je Princip bio sifilističan.

   1. du auch

    S nestrpljenjem očekujem Zeigeistove linkove.

 9. Dakle Stalkeru,utvrdih već da slabo čitaš,osobito zapadnjačke autore.O tome su pisali isti oni koji su pisali i o drugovanju Hitlera i Staljina,čak takovom drugovanju da je Hitler jedino vjerovao Staljinu.Brzezinski je pisao kako su njih dvojica u tajnim pregovorima u studenome 1940 isključivali Ameriku iz Euroazije.

  Pisao je o Principu i nizozemac Geert Mak,pa amer Fared Zakaria,jedan od danas najvećih.

  Što misliš zašto su Njemci i Francuzi jedva dočekali brexit,kao i ostali Evropljani.Britance nitko ne voli,osobito Kina .

  1. Stalker

   OVo ĆU PONAVLJATI ISPOD SVAKOG TVOG KOMENTARA:

   Možeš li potkrijepiti svoju tvrdnju da je GavrIlo Princip često putovao u Englesku na obuku? Samo objavi link.

   Isto tako objavi link iz kojeg se vidi da je Princip bio sifilističan.

 10. Ja o knjigama ,a ti o linkovima,kao mali Perica.O Gavrilu Principu kao ljudskom izmetu su pisali i mnogi autori južno slavenskog govornog područja,ne samo hrvati i muslimani.Čak dvoje ponajvećih ,čuvena bugarka Marija Todorova i najopasniji intelektualac Zapada Slavoj Žižek.

  To da je mladi bosanski srbin bio smrdljivi i bolešljivi britanski špijun i vrapci pod krovovima znaju.Stidi ga se i onaj preostali dobar svet oz Srbije ,točnije Beograda,napose iz Vojvodine.

  1. Stalker

   U redu, o njemu su pisali i ovi i oni, ali nitko kao ti nije napisao da je išao (!!!!) na obuku u Englesku. I nitko kao ti nije rekao da je taj dečko od 19 godina bio sifilističan (!!!!).

   Što to govori o tebi? Da je tvoja misao sifilistična, da si ti, a ne on, ljudski izmet, smrdljiv i bolešljiv koji svjesno zagađuje portal. Što ti želiš postići lažima? Čiji si ti advokat? Čiji si ti agent? Ne izmišljaj, jer nemaš ovdjre posla s budalama, plićacima i zadojencima.

 11. Prije no što me ponovo pita za link,morat ću mu i ovo kasti ,i na konto Titine vlasti,koju je Stalker jako voleo ,baš kao i Ptincipa.Broz ga pak nije voleo,jebo mu je sve po spisku mlado bosanskom kada je kao mladi austrougarski kaplar na frontu glavu čuvo od topovskih tanadi.

  A sad me pitaj brate mili po cijele dane kao Andrijajesamvaspito.

 12. Pisao bi povijest,a gubitnik je.Ne ide to prika,luzerima je suđen nestanak,a s njima nestaje i njihova priča,baš kao i Hrvatima do pojave Tuđmana.

  1. Stalker

   OVO ĆU LAŽOVE PONAVLJATI ISPOD SVAKOG TVOG KOMENTARA:

   Možeš li potkrijepiti svoju tvrdnju da je GavrIlo Princip često putovao u Englesku na obuku? Samo objavi link.

   Isto tako objavi link iz kojeg se vidi da je Princip bio sifilističan.

 13. U Americi takve zovu palačinkastim ljudima,misli se na one koji na raspolaganju imaju mnoštvo informacija ali su intelektualno plitki,tj rastegnuti po svuda tanko kao palačinka.Uza to obrazovan si isuviše usko, samo kao avangarda KPJ,jer si to i htio biti.

  Ponavljam ,o knjigama zborim i mudrim autorima ,ti o linkovima,idi na google gdje se i inače vaspituješ,naći češ što tražiš,čak i odviše,čitave bbojišnice kibernetičkog prostora ,hibridni ratniće.

  Ja sam profesionalac kojemu dobro ide i nemam vremena trošiti na dokazivanje tebi, a na portal svratim samo povremeno,kada primjetim da ima paccijenata,kao što i sam znaš.

  1. Stalker

   Ispričaj se za laži o Gavrilu Principu.

   Hibridni lažljivi ratnik si ti za Plenkovićevu guzicu. A pacijenti koje spominješ su za istinu, ni za ijednu guzicu. Ti si ono i za laž, ako pomaže Hrvatskoj? Čovječe, nijedna laž ne pomaže ovoj državi.

 14. Gavrilo,britanski špijun, je jedan od najvećih ratnih zločinaca bez predumišljaja u povijesti čovječanstva,kriv je i za drugi svjetski rat ,jer kao što rekoh to je bio samo nastavak prvog svjetskog rata .

  On je za tebe heroj,,,Dva smo svijeta Stalkeru…Ljutiš se na Plenkijev izraz hibridni ratnik,a kada ti drugi kažu da si petokolonaš,onda ne.Čudno

  1. Stalker

   Nigdje nisam napisao da je Gavrilo Princip heroj. To tvoje podmetanje govori ne samo da si lažljivi skot, nego da si i pijanac. Tvrdio si da je Princip putovao u Englesku na obuku i da je imao sifilis. Zatražio sam da svoje tvrdnje potkrijepiš, ali ti to nisi učinio nego si nastavio lupetati onako kako samo ti umiješ- bezočno lažući , mješajući laži sa ogavnim stavovima bespametnog agenta propale Austro-Ugarske.

   Te tvoje etikete o petokolonaštvu su daljnji izraz tvoje glupavoće, sljepila i psihologije čuvara nacionalističke revolucije. Ti si zapravo u strahu da bi mogao izgubiti svoj sitnoposjednički položaj i prestati gledati televiziju koja pothranjuje tvoje nadasve blesave teze iz kvazihistorije. Ti bi svojim prozivanjem plašio normaln svijet? Pravi si nitkov.

   Po liniji tvrdnje da je Princip terorist moglo bi se zaključiti da je, na primjer, i Zvonko Bušić terorist. Ali, ti to nećeš priznati, jer on je za tebe heroj za “našu stvar”. Ti si šaka nazi smrada koji od povijesti uzima one dijelove koji odgovaraju tvojim bolesnim konstrukcijama. Ti si antidigitalac.

   1. sex pistol

    ma pusti ga. On piše kao ona baba kojoj se snilo što joj je milo. A možda je i potegao koju ljutu.

 15. Inferiornost se može kompezirati vrijeđanjem,ali vrijeđanje je blaži oblik terorizma,ja se radije koristim jakim riječima,a to zna zaboljeti.

  I Bušić je terorist,ali rekoh i ti si …

  1. Ivan Marić

   Dobio si što si zaslužio, jer si se izlagao o Gavrilu Principu. I ta tvoja tvrdnja da je on kriv za oba rata… Sumanuto.

 16. Marić Stalkeru ti znaš samo istinu koju je širila velikosrpska ideologija u Srboslaviji.Ako ti je pak u duši drago vrijeđati,evo uvrijedit ću i ja tebe.Ssmatraj se iščuškanim.

  1. Stalker

   Nisi relevantan sugovornik. Tvoje tvrdnje su neistine, podmetanja i izraz nacionalističke skučenosti. Čovjek može biti kozmopolit ili idiot. Ti nisi kozmopolit.

   O takvima kao što si ti pisao je Kregar: http://www.autograf.hr/strahovitom-se-brzinom-povecava-broj-drustvenih-idiota/

   Dakle, ti si društveni idiot. “Bez političke korektnosti, ograda, jednostavno istinito i iskreno, kažem – strahovitom brzinom povećava se broj društvenih idiota, broj ljudi koji nemaju naviku razmišljati, kojima nedostaje socijalna inteligencija.”

   Ti i kad razmišljaš upotrebljavaš termine poput Srboslavije kao ulični tabadžija, kao nacionalistički krelac, zaboravljajući da je na čelu te države bio Hrvat. S tobom ne vrijedi raspravljati, jer si ušančen u povijesnim mitovima i mržnji.

 17. milenijum

  stalker što se uopče upuštaš u raspravu sa zeigeistom pa on je jednostavno rečeno idiot , misli da nešto zna a u biti da nema wikipedije čovjek bez ikakvog znanja

 18. Wikipediju posječuju upravo takvi kakve je Stalker opisao.Idioti koji se dive Gavrilu Principu, kao vas dvojica .Ja ,iako tržišno aktivan i uspješan, čitam i razmišljam,imam vrijeme na raspolaganju.Zato sam drugačiji.

  Uostalom ,rekoh,gubitnici nisu nikada pisali povijest,e pa neće ni sada,Stalkeru bar ti to znaš.

  1. Stalker

   A takvi kao ti pišu povijest? Vi ste pobjednici? Lažovi ste! Iznio si prljave laži javno i trebao bi se ispričati i reći da si se zanio. To ne znači da o puno toga nisi u pravu, ali o Gavrilu Principu si pretjerao.
   Jesi li svjestan da su laži pogubne?

 19. milenijum

  nitko se nitkome ne divi a pogotovo gavrilu divimo se kako ljudska glupost poput tvoje može daleko iči i postojati i to je kraj komentara a ti laži muljaj dalje koliko god hočeš

 20. milenijum

  stalker, ignoriraj idiota, patuljci pojma nemaju, lik je iskompleksiran i frustriran

  1. Stalker

   Sve se nadam da nije do kraja ogrezao u netoleranciji i nepoštivanju drugih i drukčijih. Zato se trudim razuvjeriti ga da oni koji drukčije misle nisu neprijatelji. S obje strane.

 21. Smith

  Najbolje što se u datom povijesnom trenutku moglo desiti „ostacima ostataka“ iscrpljene Hrvatske bilo je prihvaćanje habsburške krune 1. siječnja 1527. Zahvaljujući austrijskoj pomoći Hrvatska se obranila od Osmanlija i u idućih 150-200 godina uspjela vratiti veliki dio svog teritorija. Naravno, to je bio čisti brak iz interesa i nije tu bilo puno ljubavi (a poglavito ne s Mađarima nakon Austro-Ugarske nagodbe). Austrijsko carstvo nije bilo „koncert po željama“, nije bilo „bratstva-jedinstva“ i tu se nikome ništa nije poklanjalo. Narodi carske krune su dobivali onoliko prava koliko su sami svojim političkim, kulturnim, ekonomskim i općim civilizacijskim dosezima uspjeli za sebe izboriti. Budući da je Hrvatska sve do okupacije Bosne i Hercegovine i ukidanja Vojne krajine bila izložena stalnim ratnim djelovanjima, ona se zbog toga kao rubni dio monarhije nije mogla normalno razvijati. Ipak, u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća Hrvatska je ubrzano počela na svim poljima uspješno hvatati korak s ostatkom monarhije i to je bilo vrijeme kad je Hrvatska uistinu bila zemlja u kojoj se moglo pristojno, ugodno i slobodno živjeti. Prijestolonasljednik Franz Ferdinand je planirao reformu dvojne Austro-Ugarske monarhije u trojnu, sa Zagrebom kao sjedištem južnoslavenskog dijela carstva. Nažalost, hici velikosrpskog terorista prekinuli su tijek povijesti i izazvali najveći pokolj dotad, nakon kojeg su uslijedili komunizam, fašizam i II. svjetski rat. Srbi su uvijek bili „korisni idioti“ za potrebe britanskih interesa kada je na Balkanu trebalo izazivati ratove, teror i nered. Svima su donijeli patnju i nesreću, pri čemu su i sami teško stradali, a čini se da imaju namjeru i dalje tako nastaviti. Budimo mirni, ali spremni i pametni.

  1. Stalker

   “Budimo mirni, ali spremni i pametni.”

   Da li opet za dom spremni? Kada su Hrvati bili korisni idioti Nijemaca i Talijana u neviženom pohodu zločina i holokausta? Proziran si Smith baš kao da si se vratio iz 1941 iz Crne legije?

   Tvoje interpretacije povijesti moram nazvati dupetanjem, jer pucnji u Sarajevu su bili iskrica za nagomilani benzin i slamu od strane Engleza i Švaburaja. Gorilo bi do neba kad tad, s Principom ili bez njega.

 22. U to vrijeme,dakle kraj 19. i početak 20. stoljeća hrvatski narod je najbolje i živio,što je bilo i razumljivo,ta Austrougarska je tada bila najbogatija država svijeta.Tako je her Smith.To je naša povijest i naša priča koja je bila satrta veći dio 20.stolječa.

  1. Stalker

   Ti se lažove, pardon, stožerniče, više ne javljaj oko ovog pitanja

 23. Smith

  Ja, Herr Zeitgeist… Prvi svjetski rat… „Der grosse Krieg“… Taj dio povijesti nismo učili u OŠ Nada Božić i Gimnaziji Zlatko Šnajder, a znamo i zašto.

  I ovo je jedan od razloga, a ovako je pisao Miroslav Krleža: “U Odesi je počelo. U krvavoj Odesi, u »Kanatnom zavodu«, gdje se masakriralo en mass i gdje su pokapajući mrtvace rekli onom grobaru, da ne treba da znade tko su ti ljudi, »jer to su Hrvati«. U Odesi se klalo, tamo su pucale kosti i tamo su se davili utopljenici.”

  http://hu-benedikt.hr/?p=79424
  http://www.cro-eu.com/forum/index.php?topic=1904.0
  https://hr.wikipedia.org/wiki/Pokolj_hrvatskih_vojnika_u_Odesi

  1. Lara

   O kako je Odesa velika. Cijela Europa je jedna velika Odesa. Kosti, kosti svih naroda su u jamama. U ime čega Smith? Za koga Smith?

 24. U to vrijeme lažove komunistički Hrvati su najbolje živjeli baš U Slavoniji i Vojvodini.Tri najveća hrvatska grada tada su bili Subotica,Osijek i Sombor.

  Srbi su preokrenuli poslije rata situaciju,pisali povijest sve do svete devedesete.Sada ste gubitnici i kuš.

  A Vojvodina ,ta priča nije gotova,u Seobi naroda pročitati što Miloš Crnjanski piše.Dva najveća srpska pisca su Vojvođani.Pročitaj i srednjoeuropejca ,največeg srpskog književnika ,Danila Kiša.

 25. milenijum

  zeitgeist vidi se koliko si retardiran prića iz vojvodine me zanima koliko lanjski snijeg nas zanima priča iz hrvatske a ona če biti gotova kad deset tisuča ljudi koji su pokrali i poharačili zemlju budu u zatvoru a zahvaljuči sadašnjimj i bivšim vladama to če biti nikada , a ti ljubi ikone sanadea nadana todoriča i ostale smradove i tu je mom razgovoru s tobom kraj jer si objektivno velika zaluđena budala puna osobnih frustracija

 26. Smith

  @Lara, kad idući put opet dođu srpski popovi, Efraim Zuroff i Aleksandar Vulin usred Zagreba bezočno lagati o “preko 700.000 ubijenih Srba u Jasenovcu” onda im treba prikazati činjenično stanje predmeta Odesa, Bleiburg, Križni put, Vukovar, srpski konclogori itd. Također ih treba podsjetiti na ubojstvo Stjepana Radića i činjenicu da je Nedić bio prvi marionetski političar u Europi koji je 1941. ponosno javio Führeru da je njegova Srbija “judenfrei”. Slažeš se?

  1. Lara

   Još jednom ako nisam bila jasna:

   O kako je Odesa velika. Cijela Europa je jedna velika Odesa. Kosti, kosti svih naroda su u jamama. U ime čega Smith? Za koga Smith?

Odgovori