Crodux dobio lokacijsku dozvolu za termoelektranu

Sh

Ivan Čermak

 

Kraj Slavonskog Broda trebala bi se graditi termoelektrane snage 600 megavata, a ulaganje je vrijedno oko 450 milijuna eura

 

banka.hr / Lider Objavljeno 09.17, 09.01.2014.

 

Tvrtka Crodux, u vlasništvu Ivana Čermaka, potkraj prošle godine dobila je lokacijsku dozvolu za termoelektranu pokraj Slavonskog Broda, piše Lider.Planirana je gradnja termoelektrane snage 600 megavata, a ulaganje je vrijedno oko 450 milijuna eura.Pripremni radovi su počeli i zemljište na području Lučke uprave Slavonski Brod, na kojem je planirana gradnja, spremno je za gradnju najjače termoelektrane u državi. Nakon što su dobiveni lokacijska dozvola i ujedinjeni uvjeti za prihvatljivost projekta za okoliš, projekt je dalje usredotočen na razvoj modela nabave plina, financiranje projekta, prodaju električne energije, izbor partnera…Slijedi traženje građevinske dozvole. Rokovi za provedbu projekta ovise ponajprije o interesu ulagača i partnera, a ne o prikupljenoj dokumentaciji, piše Lider. Ne dogode li se veći zastoji i problemi, termoelektrana bi se mogla početi graditi 2014., a 2018. bi bila puštena u rad.

Pola godine nakon preuzimanja 63 OMV-ove benzinske postaje u Hrvatskoj Crodux je završio rebrendiranje kojim su bivše OMV-ove postaje preimenovane u Crodux derivate. Promijenjne su boje i oznake, a u sljedećoj fazi, koja bi trebala završiti u proljeće, s novim brendom uskladit će se svjetleće reklame i totemi, najavio je Čermak.

Osim bezinskih postaja, Crodux je preuzeo i OMV-ove skladišne kapacitete na Janafovu terminalu u Omišlju te sve OMV-ove ugovore o opskrbi za navodno stotinjak milijuna eura.

Ove godine planiraju uvesti nova visokokvalitetna goriva i proširiti lanac benzinskih postaja. “Nešto će se kupovati, a nešto graditi”, rekao je Čermak.

Izvor: banka

16 comments

Skip to comment form

 1. Tko preživi, pričat’ će 🙁

 2. Trebao/la bi skakati od sreće.Razloga je više ali neda mi se sad objašnjavati,trebao bi to sam shvatiti…Ovo je najbolja vijest,u ovom anesteziranom i operiranom gradu,zadnjih 20 godina.

 3. Vragec, to je sve realtivno, a i relativno je relativno. Za neke je to vijest nad vijestima zbog zapošljavanja, prosperiteta gospodarskog, a za neke je to potencijalna ekološka bomba. Za većinu sve je to beznačajno, jer u svemu ne sudjeluju. U svakom slučaju treba se pomiriti općedruštveni interes s interesima Brođana. Jasno je da kapitalistički rezoni u vezi ostvarivanja profita nemaju milosti. Zato su Peter Tot-Đerđ i ekipa važni kao zaštitnici intersa građana da zdravo žive.

 4. Općedruštveni interes jest da se termoelektrana sagradiTOČKA.

 5. Opće drušveni interes..ovo nisam dugo čuo..ovo je običan privatni profit poduzetničko-političke “elite”..Brođane je kao neko nešto pitao..?

 6. Brodmane, najvažnije je zapošljavnje, jer ono je dio zajedničkog interesa. Bez toga budućnosti nema. ALI, ne zapošljavanje po ropskim uvjetima, i ne takav rad termoelektrane koji bi potrovao i zaposlene i građane. Zato su tu država i udruge kao kontrolori. A da je profit u kapitalizmu svetinja- nema tu rasprave.

 7. Lijepo, lijepo, počela je obnova. Nema odmora dok traje obnova. Kao nekad.
  Živio drug Čermak! .

 8. Kad smo kod općedruštvenog interesa, bilo bi najopćedruštvenije (ispravnije) kada bi se krenulo od zdravstveno ispravnog zraka u SB-u. Pošto nije tako, kako će se ustanoviti (u slučaju značajnijeg zagađenja) tko je i u kolikoj mjeri kriv, jer ni sada to ne možemo sa sigurnošću tvrditi?
  U Rafineriji već trljaju ruke, nesređene situacije su najpovoljnije za njih.

 9. clock..pa i rafinerija i Čermak trljaju ruke..obostrano zadovoljstvo..kako ga nazivaju i općedruštveni interes..koliko smo mi glupi..frustirajuće..

  Evo tih interesa koliko će se Brođana zaposliti..

  ” Kada elektrana bude završena, zaposlit će 30 radnika – kaže Branko Radošević iz CRODUX-a.”

  1. Biti će, spašavaj se tko može a ne zaposli se tko može 🙁

  2. Ne.ti si glup.Termoelektrana na plin ima minimalni utjecaj ili nikakav na zdravlje ljudi.Veći utjecaj ima:kupovanje rafinirane i konzumiranje takve hrane ,zračenje televizijskijih i svihdrugih odašiljača.Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 80 %% ludi umire od bolesti koje su povezane s lošom vodom ,a ne sa zrakom!

 10. Ne brini..životni radni vijek postrojenja je oko 25 godina..brzo će to proći..

 11. Jeben je onaj kome je general nešto poklonio ili dao. Da je tako dijelio šakom i kapom kako naivci misle, ne bi imao to što ima.

  Kada se jedna takva skalamerija sagradi ti opći interesi će nadići sitnice kao zagađivanje i zdravlje građana. Energija tada postaje strateška stvar, a sve ostalo će se nekako valjda riješiti u hodu. Ili neće???

 12. Tko je rekao da je Čermak ikome išta dijelio?Da ima ratnih profitera,ima ih,ali druže de ti to dokaži.To si sam izabrao…

 13. Kako smo više puta istakli, Građanska inicijativa je za održivi razvoj u okvirima zaštite okoliša i prirode… No, mislimo da nakon što je izdavana lokacijska dozvola, Brođani moraju zaboraviti na eventualno onečišćenje iz Čermakove TE i usredotočiti se na onečišćenja iz Rafinerije. U ostalom i sami smo vidjeli da ona nam je u zadnjih pedesetak dana više zla nanijela nego prije toga u ostatku 2013.g..

  Opet s druge strane u Studiji utjecaj TE-TO na brodski zrak uz ostalo je navedeno, da „utjecaj TE-TO Slavonski Brod pri radu kombi bloka najznačajniji je u pogledu maksimalnih satnih koncentracije NO2 … dok je na godišnjoj razini utjecaj na koncentracije NO2 zanemariv. U pogledu utjecaja na čestice (PM2,5), bilo na dnevnoj i ili godišnjoj razini utjecaj je zanemariv… ali da je kumulativni utjecaj najznačajniji upravo na području Slavonskog Broda gdje je očekivano najveće pozadinsko onečišćenje zraka…“! Pa živi bili i vidjeli.

  Građanska inicijativa opsežno je iznijela svoje priredbe, koje su sa strane Povjerenstva za Studiju uredno, ali korektno i uljudno otklonila… Pa i na samoj prezentaciji Studija o utjecaju na okoliš najveća polemika se vodila oko procjene kumulativnog utjecaja svih zagađivača brodskog zraka jer su članovi Građanske inicijative procijenili da je ona nedovoljno razrađena. Tu se prvenstveno mislilo na utjecaj Rafinerije Brod i TE na lignit u izgradnji u Stanarima!

  Na žalost, ima toga još puno nejasnog ili možda nepoznatog vezano za cijeli projekt. Evo jedno interesantno razmišljanje o tvornici bioetanola: U planovima se navodi dugoročno i proizvodnja 200 tisuća tona bioetanola godišnje, za što je potrebno oko 600 – 640.000 tona kukuruza.

  Pretpostavimo kako su podaci u svezi proizvodnje kukuruza iz devedesetih nisu se puno promijenili, da i ovih godina je na oko 350 – 400 tisuće hektara posijan kukuruz u RH, a da je prosječan prinos nije puno većih od ondašnjih 4,3 tona po hektaru, makar sada ima prinosa na navodnjavanim poljima i iznad 8 tona po hektaru, ali s druge strane ima i sušnih godina, kakva je bila pretprošla…

  No sve u svemu, što to znači? Znači da za proizvodnju 200.000 tona bioetanola utrošilo bi se oko 35% godišnje proizvodnje kukuruza u RH. Pa zaista ne znam da li nam ostaje birati: zrak ili hrana… Ili nijedno?

  Opet sa druge strane ta 200.000 tona bioetanola služila bi se za (zakonom definirano) oplemenjivanje oko milijun tona naftnih derivata iz Rafinerije koja bi onda mogla direktno plasirati na tržište. Pa sve ono što je Brodman naveo tako još više dolazi do izražaja. Što više ne bih se iznenadio da za koji mjesec saznamo da će se TE-TO graditi ruskim kapitalom! U ovom trenutku sve je to samo pretpostavka!

  1. Uz dužno poštovanje gosp.@Peter, kada bi se fokusirali na jedan problem (Rafineriju BB)i riješili, ni ostali ne bi bili toliko problematični.
   Možda se tu krije odgovor zašto je u posljednjem periodu intenzivnog zagađenja, od mjerodavnih bila šutnja “tako glasna”?

Odgovori