Svaki drugi dan brodski zrak je onečišćen!!!

Svaki dan smo svjedoci da Slavonski Brod je grad gdje je zrak najviše onečišćen! Još od početka listopada vidimo na brodskim mjernim postajama da je zrak skoro svaki dan bio u CRVENOM (onečišćen zrak), ali ponekad i u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak). Moram ponovo primjetiti da se događalo da je cijela Hrvatska bila u ZELENOM, ali su brodske mjerne postaje (obje) bile u CRVENOM!

Onda na kraju mjeseca je mjerna postaja kod Stadiona kraj Save pedeset sati bila u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak)!

Kad ovo pišem u nedjelju, spomenuta postaja već je 8 dana kontinuirano u CRVENOM ili ŽARKO CRVENOM! I opet su u Slavonskom Brodu obje mjerne postaje u CRVENOM ili u ŽARKO CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!!! To znači da je zrak u cijelom gradu onečišćen!

Razlogom se Brođani pitaju: odakle ovoliko onečišćenje u brodskom zraku?

Pokušat ću ukratko odgovoriti na postavljeno pitanje. U Akcijskom planu poboljšanja kvalitete zraka (https://www.slavonski-brod.hr/images/Dokumenti/akcijski_plan/APZO_GradSlavonskiBrod_18_06_2021-KONA%C4%8CNA_VERZIJA.pdf) koji je već duže vrijeme trebao biti u široj raspravi, a ne znamo zašto nije(?), sve je točno naznačeno:

“Općenito gledajući, najveći uzroci onečišćenja zraka lebdećim česticama su emisije iz industrije, malih kućnih ložišta te cestovnog prometa. Uz emisije iz navedenih izvora dodatan pritisak na kvalitetu zraka imaju relativno značajne pozadinske koncentracije lebdećih čestica. …” (A. Uvod, str. 2)!

A u našoj (Eko-Integral) analizi dalje stoji  (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/eko-integral-primjedbe-i-prijedlozi-za-akcijski-plan-za-poboljsanje-kvalitete-zraka):

“… kako smo primijetili, u tom dokumentu navedeni redoslijed potpuno je promijenjen i predočeni su prvenstveno mogući učinci malih kućnih ložišta te cestovnog prometa, … (a) nisu, ili samo u kratkim crtama spominjani brodski industrijski kompleksi: PZC, SJI, ĐĐ Ljevaona, Slavonija DI, Komunalac d.o.o. – odlagalište otpada Vijuš, itd., koji su mogući ‘proizvođači’ (velikog) dijela brodskog onečišćenog zraka…”!

Sve više pokazatelja ima da spomenuti brodski industrijski kompleksi zaista su veliki onečišćivači brodskog zraka. Nažalost, sve te pokazatelje ni Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ni Povjerenstvo za praćenje kvalitete zraka, ni DHMZ, ni Odbor za zaštitu okoliša slabo ili nikako ne uvažavaju(?)! 

Bojim se da gore spomenutima baš ni puno ne znači, kako ovih dana je ostvarena naša tvrdnja da svaki drugi dan u posljednjih godinu dana brodski zrak je onečišćen!!!

U prilogu na grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša (http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index), analizirajući podatke od posljednjih 365 dana, vidi se da je zrak na mjernoj postaji na Jelasu u Slavonskom Brodu bio:

Onečišćen 37,3%, jako onečišćen 8,8%, a izuzetno onečišćen 3,9%, što ukupno čini 50% dana onečišćenog zraka u godini dana!!! Dok prihvatljivo 21% i umjereno 29%! Što pet čini 50%!

Nažalost, o svemu tome svi, tako i u upravama, počevši od lokalne preko regionalne do državne šute! Kao da te uprave nisu odgovorne za takvo stanje. Dokle?

28 comments

Skip to comment form

 1. A Brođani zaštite nemaju,a nemaju ni oobrazloženja što i tko uzrokukuju zagađenje.

  1. Zaista, izgleda nitko ništa ne poduzima, pa možda je i istina da nitko ništa ne zna! Ovo jutrošnje stanje, kako je mjerna postaja kod Stadiona kraj Save ponovo u LJUBIČASTOM, dok postaja na Jelasu u ZELENOM, unijelo dodatno ne snalaženje u stručnom objašnjenju! No sigurno je da Rafinerija više nije uzrok onečišćenju!

 2. Gospodine Tot-Đerđ molimo od vas i vaše nevidljive eko grupe da napokon odgovorite tko radi sranja. Ako ni gradonačelnik ne zna, kako može bilo što poduzimati? U svakom slučaju kao glavni zagađivač otpala je Rafinerija.

  1. Isprika, odgovor je iznad…

 3. Zašto je tomu tako? Tražimo odgovore. Treba napokon locirati, identificirati , eliminirati i poslati i tri pizde materine.

 4. Spominju se brodski industrijski kompleksi. Pa zar Brod ima uopće industriju. Ako su to navedene firme, oa protiv tih zagađivača igrajte otvoreno kao protiv Rafinerije svojevremeno

 5. Sve će to Brođanima razjaniti i problem riješiti, Duspara, Marušić i Stribor Valenta. Uz pomoć države i nadležnog ministarstva – za idućih 10 godina.

 6. “Svaki dan smo svjedoci da Slavonski Brod je grad gdje je zrak najviše onečišćen! ”

  Brod nie grad. Nekadašnji lokalni lider SDP-a je rekao da je Brod kasaba.

 7. Sinoć su ponovo u Slavonskom Brodu mjerene iznimno visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i to sedam sati iznad 100 µg/m3, a i od 192,5 µg/m3! Tako od sinoć mjerna postaja kod Stadiona kraj Save ponovo u LJUBIČASTOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!!! Ta je jedna jednina mjerna postaja u Hrvatskoj u LJUBIČASTOM, makar je i dalje velik dio kopnenog dijela Hrvatske pod onečišćenjem!

  1. Čitao sam. Nažalost, istina je…

 8. Ovo stanje je sve više i više nepodnošljivo! Gdje su oni koji bi trebali reagirati i nešto poduzeti?

  1. Može li se preko nezavisnih vijećnica problematika staviti na dnevni red Gradskog vijeća Broda?

   1. Pokušavamo nešto izdogovarati s vijećnicima, ali svakako i obratiti zamolbom ispred Eko-Integrala da što prije predsjednici stave na dnevni red Gradskog vijeća i Županijske skupštine pitanje brodskog zraka.

   2. Nažalost, moram uporno ponavljati da ni Grad, ni Županija, naročito u posljednje vrijeme (a Grad već sigurno 5 – 6 godina) slabo podržavaju inicijativu eko-aktivista za čisti zrak! Pitanje je: ZAŠTO?

    No svi bi, pa tako i Ministarstvo, željeli bar na papiru da Slavonski Brod bude “čist grad”! Ili kako sam negdje pročitao nekako im je cilj tu goruću brodsku problematiku staviti ‘ad acta’.

    Pitanje je: KAKO? Podaci ukazuju na to da “svaki drugi dan brodski zrak je onečišćen!” Nevjerojatno, ali je istina!

    1. Ne čine ekoaktvisti sve što bi mogli. Ni marketinški, ni politički, ni kulturno, ni medijski. Drže se istih fora kao pijan plota. Nije dovoljno samo nešto napisati, ma koliko bilo istinito. Nije potrebno ni masovno prosvjedovati. Treba biti hrabriji i domišljatiji i ismijavati gradonačelnika i Dusparu uz pomoć uličnih predstva, karikatura, natječaja za eko tekstove djece, muzike. Treba osloboditi svoju kreativnost za dobrobit grada i Brođana. Ne kmečite, nego u totalni boj sa šupcima koje boli kita za dobro građana.

 9. Mail kojeg sam jutros primio u vezi brodskog onečišćenog zraka od naših brodskih entuzijasta i eko-aktivista:

  Je, zrak je dosta prljav, čak i jako prljav na pojedinim lokacijama u gradu. Mjerimo prijenosnim sustavom PM čestice, na razlicitim visinama, 2, do 11 metara. Vrijednosti skaču visoko…

  1. Podaci se vide na FB stranicama: ‘Građanska inicijative za čisti zrak’ i ‘Brođani za Brod’.

 10. “Švedska agencija za zaštitu okoline (SEPA) objavila je prvi dio opsežnog trodjelnog istraživanja zagađivača zraka, kojim će se procijeniti koje su zagađujuće materije prisutne u zraku, odakle dolaze i gdje se šire. Istraživanje se realizuje u okviru trogodišnjeg projekta IMPAQ, koji se bavi različitim aspektima zagađenja zraka u Bosni i Hercegovini … i to za Sarajevo, Zenicu, Tuzlu, Banju Luku, Brod i Bijeljinu.”.

  Vidi; https://www.6yka.com/novosti/ko-su-najveci-zagadivaci-vazduha-u-nasoj-zemlji-objavljeni-rezultati-prve-studije-za-bh-gradove

 11. Jutros već uobičajeno Koprivnica, Kutina i Slavonski Brod, kao i mjerne postaje Zagreb-3 i Osijek-2 su u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!!! S tim da mjerna postaja na Jelasu u Slavonskom Brodu djelomično (uređaj za mjerenje lebdećih čestica) je izvan funkcije od 22. studenog od 13 00 sati.

  1. Danas i dalje su mjerne postaje u Koprivnici, Kutini, Osijeku, Slavonskom Brodu, kao i postaja Zagreb-3 u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!!!

   S tim da mjerna postaja na Jelasu u Slavonskom Brodu djelomično (uređaj za mjerenje lebdećih čestica) je izvan funkcije još od 22. studenog

   A posebno zabrinjava da mjerna postaja kod Stadiona kraj Save već 11 dana kontinuirano u CRVENOM, rijeđe u ŽARKO CRVENOM ili u LJUBIČASTOM!

   1. Jutros ponovo je velik dio kopnenog dijela Hrvatske pod onečišćenjem (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html).

    U svemu tome prednjači Koprivnica gdje su obje mjerne postaje u ŽARKO CRVENOM, ali i Slavonski Brod, gdje je postaja kod Stadiona kraj Save već 14. dan kontinuirano u CRVENOM i u ŽARKO CRVENOM, ili rijeđe u LJUBIČASTOM!

    Dok je mjerna postaja na Jelasu djelomično (uređaj za mjerenje lebdećih čestica) izvan funkcije već 5. dan, još od 22. studenog!

 12. Baš sam prekjučer napisao članak kojeg je SBPeriskop jučer objavio, gdje kažem: “u Akcijskom planu poboljšanja kvalitete zraka koji je već duže vrijeme trebao biti u široj javnoj raspravi, a ne znamo zašto nije(?)…”, itd…

  I onda jučer, pardon danas i na web-u smo dobili odgovor o novon Nacrtu i objavljen je novi Akcijskog plana poboljšanja kvalitete zraka (vidite: https://www.slavonski-brod.hr/images/graditeljstvo/upuVpolje/APZO_GradSlavonskiBrod_22_11_2021.pdf).

  To je novo kašnjenje od oko 100 dana (od prve dekade kolovoza do treće dekade studenog)!

  1. Toje činjenica da Akcijski plan kasni, ali, čini mi se da je prihvatljiv. Eko-aktivisti, ajte ga razraditi, pomoći, dati doprinos. Treba krenuti (SVI SKUPA) s mrtve točke.

   1. Ima tu puno priče, koje priče postupak izrade Akcijskog plana stavlja u razred nelogičnih postupaka. Ovom prilikom ukazat ću samo na jedan od pretposljednjih koraka pun gafova.

    Riječ je o tome da početkom srpnja nakon što je krajem lipnja završen sa strane izrađivača DVOKUT ECRO d.o.o. Akcijski plan, u Eko-Integralu smo zaprimili tu važnu informaciju. Nažalost ne baš najkorektnijim putem, preko legalnih službih Grada SB(!), nego preko interneta. No to je duga priča!

    Slično kao i sada! Sve se ponavlja, s tim da sada nitko ne kaže što sve od prijašnjih primjedbi uvaženo, a što nije.

    Tako su članovi Udruge Eko-Integral ostali bez informacije, što je s primjedbama kojim su ukazali na uočene nelogičnosti kod izrade spomenutog Akcijskog plana, također i s prijedlozima uz navedene mjere i projekte Akcijskog plana, o čemu smo pisali na SBPeriskopu:

    http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/eko-integral-primjedbe-i-prijedlozi-za-akcijski-plan-za-poboljsanje-kvalitete-zraka.

 13. Nakon što se na mjernoj postaji Jelas u 10. i 11. mjesecu više puta (20.10., 13.11. i 21.11.) kontinuirano 4 – 8 sati mjerene satne koncentracije sumporovodika iznad granične vrijednosti (7 μg/m3), jučer i danas ponovo se mjerile i mjere povećane satne koncentracije sumporovodika (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165)!

  Kako se vidi, jučerašnji dnevni prosjek koncentracije sumporovodika od 6,26 μg/m3 bio je iznad granične vrijednosti (5 μg/m3) i ponovo su kontinuirano 5 sati mjerene satne koncentracije sumporovodika iznad granične vrijednosti (7 μg/m3)! Pitanje je, što je uzrok tim kontinuirano povećanim koncentracijama sumporovodika?

 14. Danas na karti Europske agencije za zaštitu okoliša (http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index) vidimo da je na mjernoj postaji na Jelasu uređaj za mjerenje lebdećih čestica PM2.5 evo već tri dana u kvaru.

  No neovisno od toga podaci o onečišćenju od posljednjih 365 dana nisu se puno promijenili na mjernoj postaji na Jelasu u Slavonskom Brodu.

  Zrak je bio onečišćen 37,6%, jako onečišćen 8,6%, a izuzetno onečišćen 3,9%, što ukupno čini 50,1% dana onečišćenog zraka u godini dana!!! Zaista je tvrdnja ostvarena da svaki drugi dan u posljednjih godinu dana brodski zrak je onečišćen!!!

 15. Nakon jučerašnje i noćašnje kiše jutros samo su tri mjerne postaje u Hrvatskoj ostale u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). S tim da je brodska mjerna postaja na Jelasu, zbog kvara uređaja za mjerenje lebdećih čestica još uvijek, već 6. dan samo djelomično u funkciji!

  Ono što nas Brođane ipak može razveseliti, je to da zbog smanjenja onečišćenja i na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save nakon što je ona 14 dana kontinuirano bila u CRVENOM i u ŽARKO CRVENOM, a rijeđe i u LJUBIČASTOM, postoji mogućnost, da više ne bude…

Odgovori