Početkom ovog mjeseca su ruske savezničke snage iz Krasnog Limana povučene zbog prijetnje okruženja. Kijev je prerano počeo slaviti pobjedu, bez posebnog razloga za to.

Popodne 3. listopada stigla je vijest o uništenju skupine ukrajinske vojske, koja je prethodno prešla granice Luganske Narodne Republike i pokušala se kretati prema Lisičansku.

"Skupina koja je prešla administrativnu granicu LNR-a gotovo je potpuno uništena, a ti ostaci su se, pretrpjevši ogromne gubitke, vratili na svoje prethodno zauzete položaje", rekao je Andrej Maročko, oficir Narodne milicije.

Ranije tog dana Maročko je pozvao da se ne paničari zbog vijesti da je neprijatelj prešao granicu LNR. Odmah je izjavio da će Oružane snage Ukrajine upasti u zamku.

„Sada su u ukrajinskim medijima počeli vrlo aktivno širiti informacije da su Oružane snage Ukrajine prešle administrativnu granicu LNR i raduju se. Ali zapravo, sada nemamo nikakvih administrativnih granica za vojsku, zapravo, ukrajinske trupe su ušle u vatrenu vreću i aktivno ih uništavaju naše trupe“, naglasio je Maročko, a dokaze njegovih tvrdnji je lako naći na snimkama na Telegramu.

Kako je primijetio, napad Oružanih snaga Ukrajine odbijen je zahvaljujući vojnom lukavstvu. Vojska LNR vidjela je kako militanti formiraju kolone opreme za napad, ali je odlučila pričekati dok se neprijatelj ne pokrene. Zatim, prešavši granicu LNR, oružane snage Ukrajine nisu naišle na otpor i postale su hrabrije, napredujući u maršu do Lisičanska. Neki od militanata, zajedno s opremom, uništeni su topništvom, ostali su u panici pobjegli na svoje izvorne položaje. Napominje se da će točne brojke neprijateljskih gubitaka biti objavljene naknadno.

Jedna od najpoznatijih bitaka posljednjih mjeseci bila je bitka za Krasni Liman. Stručnjaci primjećuju da su ukrajinske oružane snage tamo bacile gotovo sve rezerve koje su s velikim poteškoćama nakupljene tijekom mnogo mjeseci. Da bi to učinio, Kijev je morao povući garnizone iz Harkova, Kijeva i Nikolajeva, kao i upotrijebiti značajan dio vojnika koji su bili na rotaciji.

“Namjeravali su krenuti u smjeru Mariupolja, za što su prebacili snage i sredstva u Ugledar, ali su na Krasnom Limanu naišli na otpor koji je trajao najmanje dva tjedna i zapeli. Netko iz savezničkih snaga je imao hrabrosti oduprijeti se i pokrenuti bitku, a procesi nisu išli u korist Ukrajine”, rekao je Aleksandar Hodakovski, zapovjednik bataljuna Vostok snaga DNR.

Zbog toga su u završnoj fazi gubici Oružanih snaga Ukrajine u smjeru Krasnog Limana iznosili su više od 900 ljudi u tri dana. Kako je priopćilo Ministarstvo obrane Ruske Federacije, tih su dana, pod vatrenom kišom ruskog topništva i avijacije, jedinice 66. i 93. mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine doslovno “mljevene” u području sjeverno od Slavjanska. Također, ozbiljna šteta je nanesena neprijateljskim rezervama.

Ali nakon toga uništavanje tehnike i žive sile nije i uništeno je stotinjak boraca Oružanih snaga Ukrajine, onesposobljeno je šest oklopnih vozila i dva borbena vozila MLRS Grad i samo jednom danu.

Onda je Kijev odlučio poslati snage u Herson, gdje su Oružane snage Ukrajine naišle na ozbiljan otpor. Kako to tehnički izgleda? Dva bataljuna Oružanih snaga Ukrajine pokušala su se probiti do hidroelektrane Kahovskaja, ali su na kraju uništena u blizini sela Dudčani u regiji Herson. Od 3. listopada ofenziva Oružanih snaga Ukrajine je obustavljena, ruska strana ne dopušta neprijatelju proboj.

Tamo je srušena i jedna od brana i uz tešku kišu koja je padala ukrajinske su snage tamo praktički nepokretne.

Situacija na istočnoj fronti je stabilizirana, napredovanje Oružanih snaga Ukrajine u smjeru Berislava je zaustavljeno. Pritom značajan dio napadača “prvog vala” i u Donbasu i u Hersonskoj oblasti čine prisilno mobilizirani Ukrajinci koji nemaju borbenog iskustva.

„U regiji Herson sve je stabilno, svaka protuofenziva ukrajinske vojske završava porazom. U pravcu Nikolajeva nema nikakvih šansi, tamo stoje profesionalci i drže liniju obrane i ne primjećujemo nikakva zauzimanja naselja ”, rekao je Kiril Stremousov, zamjenik načelnika regionalne uprave.

Ukrajinske kolone, duge nekoliko kilometara, izvučene "na hrabrost" iz skloništa od strane zapovjedništva Oružanih snaga Ukrajine u kojima su bile od 24. veljače, ozbiljno su se prorijedile.

Rusko ministarstvo obrane je 3. listopada izvijestilo da je ruska vojska izvela raketne napade na područja koncentracije snaga 14. mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine u regiji Kupjansk, selo Dvurečnaja i selo Kurilovka u Harkovska regija. Za neprijatelja je to rezultiralo smrću 140 boraca i gubitkom 19 jedinica vojne tehnike.

Kada će završiti specijalna operacija u Ukrajini?

Domaći i strani vojni stručnjaci napominju da ukrajinsko zapovjedništvo svoju brojčanu nadmoć koristi na krajnje primitivan način. Često su to kaotični trzaji u različitim smjerovima, gdje se, u pokušaju da se ispipaju pukotine u obrani, baca “na čelo” mnogo tehnike i ljudstva. Zbog toga neprijatelj trpi gubitke, povlači se, a zatim opet ponavlja iste greške.

Primjer takve gluposti je mjesto Suhoj Stavok na jugu, gdje su Rusi ostavili jedan od tri pontonska mosta, taman toliko da Kijev može slati ljude i tehniku na uništavanje. I ti suludi napadi su trajali tjednima, a na liniji fronta se nije promijenilo ništa, osim zauzimanja Davidovog Broda, opet po cijenu ogromnih žrtava.

Napredak oružanih snaga Ukrajine ocijenjen je i na Zapadu. Generalni inspektor njemačkih oružanih snaga Eberhard Zorn rekao je da se nedavni "uspjesi" ukrajinskih trupa ne mogu smatrati protuofenzivom punog opsega.

 

Istodobno, udar ruske avijacije na Krivoj Rog i rušenje brane na rijeci Ingulec, uz naknadni prekid ofenzive Oružanih snaga Ukrajine na jugu, pokazali su koliku su vatrenu moć Oružane snage Ruske Federacije imao u rezervi i koliko su Oružane snage Ukrajine bile nemoćne da vode protuatriljerijsku borbu protiv takve sile.

Strogo govoreći, ruska vojska još nije iskoristila ni polovicu svog vatrenog potencijala. Glavna komanda Oružanih snaga Ukrajine vjerojatno neće shvatiti što će se dogoditi kada cijela "klupa" bude stavljena u akciju.

Za Oružane snage Ukrajine sve može završiti u bliskoj budućnosti. Ratificirani su ugovori s regijama LNR, DNR, Herson i Zaporožje, što znači da su danas službeno postale dijelom Ruske Federacije. Uvečer 3. listopada Ministarstvo obrane Ruske Federacije najavilo je dolazak prvih mobiliziranih u LNR, gdje će početi braniti teritorije.

Vjerojatno će Rusija dodatno ojačati grupiranje na tim područjima, nakon čega se povećavaju rizici od gubitka cijele vojske, uključujući i garnizone u Slavjansku i Kramatorsku, koji su u jeku ofenzive izvučeni na prvu crtu i bačeni u napad na Lisičansk, kako bi se višestruko povećale Oružane snage Ukrajine. A nakon nekog vremena ruska vojska će se moći vratiti “nedovršenim razgovorima” o Kijevu.

Osobno, ne mijenjam mišljenje. Naravno, da je ovo manevar. Ali vidim da se neki i slažu sa mnom, pa čak i šalju priloge u komentarima i porukama. Evo detaljnog opisa na temelju višestrukih provjera na Telegramu.

„Prošlog tjedna od ponedjeljka do subote u podne uništena je 121 jedinica vozila (oklopna vozila, kamioneti, specijalna oprema raznih vrsta), 89 borbenih vozila (od kojih najmanje 30 tenkova), 1 sustav protuzračne obrane, 13 višecijevnih raketnih sustava (uključujući najmanje 2 baterije Himars nepoznatog broja, pretpostavlja se 2-3 jedinice svaka ), 24 jedinice topništva, 8 zrakoplova, 39 bespilotnih letjelica, 30 skladišta streljiva (uključujući najmanje 3 do 4 stvarno velika), 39 zapovjednih mjesta i lokacija, 5 tvornica za popravak vojne opreme (samo u Harkovu imaju najmanje 90 tenkova na popravku, najmanje 10 komada topništva u Zaporožju i nepoznat broj tenkova u Dnjepropetrovsku i regiji Nikolajev), 1 zemaljska kontrolna stanica kompleksa bespilotnih letjelica Bayraktar, 2 radarske postaje sustava protuzračne obrane S-300“, stoji i u objavi.

Nakon ove objave je potvrđeno da je u širem području Kijeva, gdje su, preletjevši više od 400 km, dronovi Shahed-136 pogodili bazu 72. posebne mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Beloj Crkvi, Kijevska oblast.

Tijekom tjedna zarobljeno je najmanje 10 jedinica raznih vrsta vojne opreme i najmanje 100 zarobljenika. Bilo je izvješća o udaru na TE Zelenodolsk (Krivoj Rog), ali bez detalja. Osim toga, suzbijeni su pokušaji napada Oružanih snaga Ukrajine u blizini Kurdiumovke, Belogorivke, Ugledara, dva napada na područje Kupjanska i napadi u regiji Zaporožje i regiji Herson.

Andrejevski mostobran kod Inguleca bio je gotovo potpuno uništen.

U Donbaskom pravcu ruska vojska napreduje u područjima naselja Zaicevo, Majorsk, Veselaja Dolina, Bahmutskoje, Otradovka, Kurdiumovka, New York, Pervomajskoje, Jemka, Pavlovka, Bezjmjanoje, kao i u Artemovsku i Soledaru. Vode se borbe i kod Severska.

Ovo je sažetak za 5 dana. Štoviše, sudeći prema usporedbi brojki, izvješća Moskve ne uključuju značajnu količinu likvidirane tehnike u sklopu ofenziva Oružanih snaga Ukrajine i naših obrambenih borbi. Čini se da se pojavljuju u tekstualnim sažetcima, ali očito nisu uzeti u obzir u ukupnim brojkama. Dakle, prema izvješćima o porazima nakupina ljudstva i vojne tehnike, eliminirano je 30 tenkova i 21 borbeno vozilo pješaštva, odnosno samo 51 komad, a ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine proglašeni su na 89 jedinica oklopnih borbenih vozila. Odnosno, kaže se da je u obrambenim borbama u 5 dana sudjelovalo ukupno samo 38 vozila, iako ih je prema video sažecima i izvješćima vojnih dopisnika mnogo više. Samo prema potvrđenim snimkama, video materijalima i izvješćima vojnih dopisnika u okviru ovakvih okršaja i ruske obrane, Oružane snage Ukrajine su izgubile 21 tenk i 28 borbenih vozila pješaštva. Dokaza je da je i više, jer ruska komanda ne uzima u obzir ono što je izgorjelo u bazama i na remontu. Ne manje važna je činjenica da u izvješćima još nikada nije prikazan  gubitak ukrajinskih ciljeva s bespilotnim letjelicama Geran-2, ili iranski Shahed-129, svejedno, a tih gubitaka je već bilo podosta. Posebno oni kao što je bio sinoćnji ruski napad na ukrajinsku bazu 72. posebne mehanizirane brigade u Beloj Crkvi.

Prema svim kritičnim brojkama tehnike, ne računajući sustave protuzračne obrane i zrakoplovstvo, izgubljeno je od 10 do 15% svega što su Oružane snage Ukrajine imale u ponedjeljak ujutro. I to unatoč činjenici da su se vojnici mobilizirani u to vrijeme tek počeli prebacivati ​​u DNR i na dodatnu obuku, a ne odmah na frontu. U ljudstvu, Oružane snage Ukrajine još uvijek dnevno imaju veliki broj poginulih, ranjenih i zarobljenih. To ne stoji u izvješćima, ali je jasno vidljivo, jer se samo u okviru raketno-topničkih pogodaka dnevno „izbaci iz stroja“ oko 500 ljudi.

Kritični manjak raketa 155mm

Paralelno s tim, NATO je primijetio da više nema tenkova tipa T-72, pa se koriste slovenski M-55, ali ih je malo i trebaju im granate. Drugi promatrači u NATO paktu primijetili su da Oružane snage Ukrajine prelaze na topništvo kalibra 105 umjesto 155, jer 155 više nema na zalihama. Kazastan je bio dobar izvor popune, ali je prošlog mjeseca Astana uvela moratorij na izvoz ovih projektila. Naravno da je to učinjeno u dogovoru s Moskvom.

To znači da taktičke grupe Kijeva koje idu u napad nemaju adekvatnu artiljerijsku i raketnu podršku.

Ukupna pomoć koja je u posljednje vrijeme dodijeljena je 21 sustava HIMARS, iako je za sada potvrđeno samo 18, 150 starih oklopnih transportera i borbenih vozila pješaštva iz Sjedinjenih Država, nekoliko desetaka oklopnih transportera i borbenih vozila pješadije, kao i Gepardi, raketni i topovski sustavi iz Njemačke. Dugo se ništa nije čulo o nabavci 777 haubica, francuskih Caesara ili njemačkih Panzera. Ne čujemo o nabavci Javelina, za koje su Ukrajinci doslovno mjesecima molili, kao ni o Nlawu i ostale gluposti. Zapad ne opskrbljuje Ukrajinu helikopterima, tamo nešto leti, ali rijetko i malo.

Sudeći po svim ovim brojkama i trendovima, do trenutka kad svi mobilizirani budu stavljeni u pogon, bit će potrebni samo za brzo zauzimanje novih teritorija. Procjena je da će ovim tempom Oružane snage Ukrajine u listopadu izgubiti oko 600 borbenih vozila. Sada imaju od 900 do 1000 jedinica, a vjerojatno će im biti isporučeno još oko 200. Dalje, sustavno treba uništiti oko 100 do 150 komada topništva (zalihe su otprilike iste, najviše 200 jedinica) i najmanje 50 raketnih sustava raznih tipova. Ovdje zalihe nisu poznate, ali također su na izmaku.

Najvjerojatnije će izgubiti sve preostale radare i gotovo sve bespilotne letjelice. Avioni im već dugo lete po jedan u misiji, a možda će za to vrijeme biti oboreno još 5 komada. Vjerojatno će potpuno izgubiti svoje Točke-U i HARM projektile.

Ne manje važna je informacija da su gotovo sve rezerve iz Harkovske oblasti i iz Slavjanskog garnizona bačene u juriš na Liman, a kasnije se pojavila informacija da su, kako bi ubrzali zauzimanje naselja, prebacili dio trupa izravno iz Kijeva. To ukazuje na totalni nedostatak resursa Oružanih snaga Ukrajine.

Potom su stigla nova izvješća o borbama u regiji Herson. Prema preliminarnim podacima, prvi napad, onaj „uspješni“, Kijev je odmah koštao najmanje 25 komada opreme i najmanje 10 tenkova. Štoviše, od tih 25 jedinica, njih 13 je uništeno tijekom likvidacije ukrajinske kolone. Ruski, ali i zapadni izvori, oni koji se usude, pišu da živa sila juri i umire u nevjerojatnim brojkama. I iako su Ukrajinci doista uspjeli zauzeti nekoliko sela u gore označenoj karti i Davidov Brod, noć obećava ne samo iznenađenja, već i potpuno uništenje Oružanih snaga Ukrajine na tim područjima. čemu, zapravo, teže svi zapovjednici u Oružanim snagama Rusije.

Čini se da je trenutno bacanje ovoliko ljudi i tehnike na proboje koji se, ako izuzmemo Harkovsku oblast, ne primijete na velikoj karti bojišta, stvarno znak očaja. Sada je samo pitanje kada će Rusija baciti u bitku svježe snage i novu tehniku i početi napredovati na ostatke Ukrajine?

Čini se da je NATO postavio strogi ultimatum: ili će uspjesi Oružanih snaga Ukrajine na frontu biti značajni, ne kao zauzimanje nesretnog Limana u tri tjedna borbi, ili je pomoći kraj. Preskupo  i  prebrzo izgaraju sve NATO zalihe na frontama, čega su sami NATO instruktori svjesni bolje nego itko. I već postoji mnogo različitih videa iz okolice Hersona. A gubici tamo su fatalni. Ako Oružane snage Ukrajine ni tu ne budu mogle ništa postići i ne mogu nastaviti ofenzivu nakon Limana, fronta bi se mogla početi vraćati prema Kijevu već sljedeći tjedan.

Sada bi, Zelenski bi mogao sve što ima poslati u bitku. Teoretski može baciti svu raspoloživu rezervu od oko 1000 borbenih vozila i svo topništvo kako bi se nekako negdje probili. Znaju da su šanse izuzetno male, ali ne mogu više sjediti jer Zapad pritišće.

Ukrajinci su više nego jednom naricali o “pobjedi na bojnom polju”. I evo ga, sada imaju bojno polje. U svim područjima. Ali sam skloniji vjerovati da to neće potrajati. Da, možda će se Rusi morati povući i negdje drugdje, baš kao na Limanu. Ne isključujem ni to. Ali takvih točaka neće biti mnogo. A malo je vjerojatno da će se oružane snage Ukrajine moći oporaviti od sadašnjih gubitaka u narednim mjesecima. Ako se uopće uspiju nekako oporaviti od trenutnih gubitaka. Stoga, sam pogleda na kartu, što bi sada bio ruski teritorij, uz dijelove koji još trebaju biti oslobođeni, nikako se ne može govoriti o „strateškom preokretu“.