Dana 9. siječnja, u Domu umirovljenika, u organizaciji Udruge intelektualaca "Matija Mesić, prof. dr. sc. Žarko Puhovski održao je predavanje na temu: " Sukobi u hrvatskom društvu".

Profesor političke filozofije, aktivist nevladinih udruga i politički analitičar, u četrdesetminutnom izlaganju iznio je zanimljivo viđenje sukoba u Hrvatskoj. Pokušao je obraniti tri teze. Jedna od njih bila je da sukobi uopće nisu loši, nego, dapače, da pridonose razvoju društva. Druga je bila da su sukobi koji se kod nas ponavljaju zapravo kvazisukobi, a ne stvarni. A treća teza govorila je o tome da političke stranke izbjegavaju glavne sukobe.

Zanimljivi su bili i argumenti kojima se aktualni sukobi ( referendum o braku, ćirilica...) uveličavaju, jer dovode do istine da Vladi ovakvi sukobi odgovaraju, jer odvlaće pozornost s ekonomskih neuspjeha, te da odgovaraju  i glavnoj oporbenoj stranci koja nema riješenja za ekonomsku krizu.

Dokazujući da Vlada nije nepopularna zato što  provodi reforme ,nego upravo suprotno, zato što nitko ne radi svoj posao, osim, donekle, ministra Linića koji najviše reže po građanima, a ujedno je i najpopularniji ministar.

Još jednu činjenicu je rekao. U Hrvatskoj imamo dvije opcije u kojoj jedni vide samo udbaše, a jedni ustaše, a ponašaju se gotovo jednako oko stvari koje su bitne za život.

Iako sam zadovoljan s odzivom, osobno sam  ostao malo razočaran s pitanjima naših sugrađana, jer nitko nije postavio pitanje iz ekonomije, socijalne politike i perspektive razvoja , nego smo se i mi Brođani zadržali na kvazisukobima, kao da nemamo toliko nezaposlenih.