Četiri Lions kluba iz Slavonskog Broda – LC Slavonski Brod, LC Brođanka, NCLC Marsonia i Leo Club Marsonija, obilježili su krajem prošle godine 20 godina lajonizma u Slavonskom Brodu, odnosno obljetnicu djelovanja ove humanitarne organizacije. Lions pokret u Slavonskom Brodu dio je snažne svjetske organizacije koja radi i djeluje gotovo sto godina u cijelome svijetu, u 200 zemalja okupljajući više od 1.500.000 članova koji djeluju kroz 47.000 klubova i 760 distrikta. Obilježavanje obljetnice bila je prilika da se podsjeti kako je klica lajonizma posijana i u našem gradu, o čemu je govorio prvi predsjednik kluba dr. Ivica Balen. Prisjetio se da je LC Slavonski Brod nastajao u vrijeme uspostavljanja hrvatske državne samostalnosti i s njom povezane demokratizacije, a temeljio se na ideji lajonizma – dobroti, predanosti, susretljivosti, požrtvovanju, razumijevanju i pomoći onima kojima je najpotrebnije.

Brojni ostvareni projekti

Na svečanoj sjednici na kojoj su uz brodske članove bili i lajoni iz drugih gradova te brojni gosti, predstavljena je prigodna publikacija “20 godina lajonizma u Slavonskom Brodu” o kojoj je govorio priređivač Branko Penić, dok su aktualni predsjednici klubova Milan Kljajin, Tijana Hajling-Bilić i Nikola Balen govorili o konkretnim i provedenim projektima kojih je bilo puno i teško ih je sve nabrojiti. Ipak važno je podsjetiti da se lajoni bore protiv sljepila, dijabetesa, ovisnosti, uništavanja okoliša, zalažu se za očuvanje kulturne baštine, za dostojanstvo obitelji i ljudske osobnosti, za toleranciju, razumijevanje i mir. Osim toga brodski lajoni su podupirali gradnju Klasične gimnazije i Galerije Ružić te obnovu samostanskih orgulja, sredstva za razminiranje prikupljali u akciji “Vinom protiv mina” i sudjelovali u akciji “Jedrima protiv droga”. Svake godine uz stipendiranje nekoliko studenata nagrađivali su i najboljeg studenta Strojarskog fakulteta, a posebno se ponose dugotrajnom potporom našoj mladoj ali već sada priznatoj pijanistici Ani Dadić. Klubovi su pomagali i vukovarsku bolnicu, Ligu za borbu protiv raka, domove za djecu i mladež… Organizirane su prigodne izložbe te brojni koncerti. Iznimno zapažen je i projekt razmjene mladih lajona kroz internacionalne godišnje kampove.

Planovi za budućnost

Svečana sjednica završila je uručivanjem priznanja za poseban doprinos razvoju lajonizma u Slavonskom Brodu i to dr. Ivici Balenu, utemeljitelju i provom predsjedniku LC Slavonski Brod, te posthumno Zlatku Mihiću, dugogodišnjem “dobrom duhu” brodskih Lions klubova. Svečana sjednica pokazala je i poručila da u Slavonskom Brodu djeluje pedesetak lajona koji jamče da će pod motom “We serve” / “Služimo” i dalje promovirati i podržavati humanitarne i druge društveno korisne akcije. To je potvrđeno i svečanom večerom koja je također imala humanitarni karakter, jer prikupljena sredstva namijenjena su za projekt “Park prijateljstva” koji će nakon konzultacije s gradskom upravom žele podići u sklopu PUP-a Naselja A. Hebranga. Park, koji nije sam sebi svrha i nije memorabilnog značaja, bit će park prijateljstva i tolerancije, park prilagođen slijepim i slabovidnim osobama, park-škola za obuku slabovidnih osoba, mjesto socijaliziranja lokalne zajednice. Dakle, brodski lajoni ne samo da “služe” već i vjeruju u budućnost koju je ponekad teško previdjeti, ali se može planirati.

Izvor: posavskahrvatska