Sukob u Ukrajini pokazao se kao zahtjevan za modernu vojsku. Mora imati na raspolaganju visokomotivirane jurišne jedinice, spremne za borbu u najtežim uvjetima.

Na primjer, u američkoj vojsci danas nema takvih trupa. Sada postoji analiza ruskog iskustva kako bi se stvorile slične jurišne trupe na temelju Korpusa marinaca.

Istovremeno se proučava najprikladnije ili potrebno oružje za jurišne odrede i taktika njihove upotrebe. Danas su razvijene i provode se tri taktike za rad jurišnih odreda.

Prije razmatranja taktike, napominjem da obje strane koriste male odrede za sukobe i drže rezerve u tom području kako bi zaustavile veće proboje ili pojačale pritisak u potrebnom trenutku. Na dijagramima je to označeno dvostrukom plavo-crvenom linijom, a rezervni položaji flomasterima.

Odredi PMC Wagner

Imaju najagresivniju taktiku. Nazovimo je uvjetno: "Samo naprijed – nema povlačenja". Najveći su im gubici, ali i najbrži napredak.

Razmotrite tipičan dio područja za ovu taktiku na frontu Bahmuta/Artemovska

Taktika je sljedeća.

Zadani pravac se probija. Rezerve idu tamo da područje blokiraju. Udarne grupe se prebacuju na drugo područje i tamo napadaju. Kad se rezerva približi, prelazi se na sljedeći cilj. Cijelo vrijeme se tjera neprijatelj da se kreće i da očekuje udar iz bilo kojeg smjera. I Wagner je stalno korak ispred neprijatelja, dok pomiče rezerve na mjesto proboja.

 

Od boraca se u ovoj taktici traže visoko motivirano junaštvo i samopožrtvovnost. Komanda im mora osigurati najbolju moguću individualnu opremu. Maksimalno se koriste mobilno topništvo i minobacači.

Republikanski korpus narodne milicije

Najpreciznija taktika. Nazovimo je uvjetno “Oluja topništvom”. Napredovanje se sporo, ali najveća šteta je nanesena neprijateljskim rezervama.

Razmotrimo dolje na karti tipičan primjer u području mjesta Vodjanoje, zapadno od Peskija.

Taktika je sljedeća. Napredne skupine, nakon izviđanja bespilotnim letjelicama i topničke podrške, jurišaju na liniju kontakta. Kad neprijatelj prebaci rezerve, tada se ili drži položaj ili se povlači, a artiljerija počinje djelovati na izvučene neprijateljske rezerve. Nakon uništenja rezervi, položaji se ponovno zauzimaju i tamo se utvrđuje.

Od boraca ova taktika traži sposobnost korištenja tehnoloških "ojačanja", bespilotnih letjelica, izviđanja, precizno navođenog streljiva, obuke posade i izravne interakcije jurišnih timova s ​​topništvom.

Gubici su minimalni, jer nije nužno držati položaj, obzirom da je glavni cilj izvući na čistinu neprijateljske rezerve i uništiti ih.

Ruska vojska

Najviše "obrambena" taktika. Nazovimo je uvjetno „Jurišna bitka“.

Napredovanje je sporo, zadatak je uništiti rezerve na putu i u obrani, ne kao u prethodnom slučaju izvlačeći ih na prvu liniju. Najbolje funkcionira kada neprijatelj ima malo topništva, ali puno oklopnih vozila.

Razmotrimo dolje tipičan primjer iz ugledarskog kraja.

Taktika je sljedeća. Nakon juriša na neprijateljske položaje ne dolazi do razvoja proboja, budući da je raspoloživih snaga malo, već prijelaza u obranu na istim položajima, te borbe u toj obrani ili potiskivanja rezervi koje se pokušavaju blokirati u proboju na putu. Zatim slijedi novi ciklus.

Borci ovdje moraju imati sposobnost vođenja borbe s kombiniranim naoružanjem u napadu, tijekom napada i u obrani.

Sve te radnje omogućuju napad kroz obrambene položaje neprijatelja čak i s manjim brojem vojnika. Zauzimaju se položaji koji dovode do taktičkog okruženja, te prisiljavanja neprijatelja na povlačenje trupa pod prijetnjom potpunog okruženja ili blokiranja opskrbe.

U ovom se članku ne spominju čečenski jurišni odredi. Sada se te jedinice, sudeći po otvorenim izvorima, nalaze u području Jakovljevke, sjeverno od Bahmuta, a njihova je ofenziva sada u pravcu Jakovljevka-Krasnopolje, kako bi se prekinulo opskrbljivanje duž autoceste Seversk-Bahmut. Sigurno je da bi Čečeni sada bili bi od velike pomoći jurišnim odredima Wagnera. Ali jasno je da nešto ili ne funkcionira s interakcijom te dvije borbene skupine ili se Glavna komanda još nije odlučila, iz svojih razloga, poslati čečenske jurišne trupe u ofenzivu na ovom sektoru.

Ovo je vrlo kratak pregled samo da biste dobili opću ideju. Mislim da već provode detaljnu analizu i ruski i zapadni vojni stručnjaci kako bi se ova iskustva jurišnih operacija primijenilo u budućnosti. 

I sve ovo nije slučajno, jer su rezultati takvi da se NATO pripremao za aktivnu obranu s naknadnim probojem na jugu, ali su do kolovoza bili zaglavljeni u položaju branitelja, lišeni manevra, s raštrkanim rezervama po cijelom perimetru, sa složenom logistikom u svim smjerovima, izgubivši 20 % teritorija, s trupama koje sjede u svojim utvrđenim područjima u beskrajnim bitkama, bez šanse da uđu u operativni prostor, cijelo vrijeme uništavajući akumulirane "zlatne" i nezamjenjive sovjetske granate i oružja.

Objektivna stvarnost, koju nitko ne osporava, jeste da je Ruska Federacija ušla i zauzela 20% teritorija Ukrajine, napredujući prema utvrđenim područjima koje je pripremila “NATO vojna misao” i dobro branjena, čija je dubina obrane bila oko 100 km, a širina više od 200 km. Uostalom, Ukrajinci i NATO su se za ovo pripremali 8 godina.

Vojska Ruske Federacije brojala je oko 250 tisuća ljudi, računajući cijelo pomoćno osoblje, a protiv nje u bunkerima NATO pakta i u rovovima bilo je oko 400 tisuća ljudi, a operativna rezerva Kijeva bila je još oko 400 tisuća ljudi. Ukupno 250 000 Rusa protiv 700-800 tisuća Zapadnjaka.

Prema svim vojnim doktrina, u ovom scenariju su Rusi morali napasti s najmanje milijun ljudi, a ih je 4 puta manje.

Na primjer, Sjedinjene Američke Države u Iraku i Kuvajtu stvorile prednost 2 prema 1 i povećale je na 3 prema 1 na kraju rata, uz svu njihovu visokotehnološku i zračnu nadmoć.

Članice NATO pakta su bile u operativnom šoku od onoga što se dogodilo sve do rujna, jer su propustili dva operativna vala. Šok je bio toliki da do rujna nisu ni pomišljali na protuofenzivu. Usput, to ukazuje na stupanj gubitaka i kolapsa rezervi i zaliha ukrajinske vojske.

Za one koji ne poznaju terminologiju Glavne komande, "Operativni val" traje 2-3 mjeseca, a onda se ofenziva zamjenjuje stankom za popunu i rotaciju trupa. Tijekom pauze neprijatelj obično kreće u protuofenzivu.

Upravo je "operativni šok" od šest mjeseci u neprijatelja natjerao ruske trupe da zauzmu Herson i druge regije Zaporožja na granici resursa i sposobnosti. Oni su jednostavno iskoristili trenutak. To objašnjava zastoj u formiranju vojnih uprava i tako dalje. Navodno to isprva nije bilo ni planirano.

 

Proračun zemalja NATO pakta je 1200 milijardi dolara, a proračun Ministarstva obrane Rusije je 60-80 milijardi dolara. Ali rezultat je da su zauzeli 20% teritorija NATO Ukrajine. Učinkovitost "ruskog vojnog dolara" je najmanje 20 prema 1 od onog NATO-a.

To ukazuje na učinkovitost upravljanja, razinu korupcije, razinu profesionalizma, produktivnost rada, znanstveno-tehnički napredak i vojno-industrijski kompleks Ruske Federacije u usporedbi s NATO paktom.

Gubici

NATO je bio u "defanzivi" na svom teritoriju, a pripremao se za napad 8 godina. Prema Ursuli von der Leyen, ipak ispada da su izgubili oko 400 tisuća ljudi. Ovdje uključujemo i one izbačene iz stroja zbog ranjavanja.

Ruska Federacija je "u ofenzivi" protiv "najmoćnijeg vojnog saveza na svijetu" izgubila je oko 40 tisuća ljudi, zajedno borcima s L/DNR.

Prema vojnoj znanosti, ruski su gubici trebali biti najmanje 700 tisuća ljudi. Ali ispalo je ovako.

Ne govorimo samo o poginulima, na obje strane, već o ukupnim gubicima, odnosno i borcima koji su izgubili borbenu sposobnost. Osim poginulih, radi se o invalidima, kao i borcima koji su teško ranjeni, ali koji su bili pozvani iz vojske ili su na dužem oporavku u pozadini. Najjednostavniji primjer je slomljena noga ili ruka, borac je eliminiran iz borbi, najvjerojatnije do kraja SVO. Iako je živ i s njim će sve biti u redu, najvjerojatnije se neće vratiti u vojsku.

To govori o stupnju operativnog umijeća, stupnju vojne škole i općeg zapovijedanja i upravljanja, naravno, u usporedbi s NATO paktom, jer je "teoretski ideal" nedostižan po definiciji.

Stoga, sa stajališta operativne umjetnosti, stvarna operacija u Ukrajini briljantna je u zamisli i provedbi. Rezultat je nevjerojatan i proturječi svim teoretskim postulatima ofenzivnih operacija.

Ruska operativna pauza trebala bi biti, nakon ovakvog blitzkriega, najmanje 3 mjeseca. Ovo je sada  druga faza - rotacija, obnova, akumulacija i koncentracija. Početak sljedećeg operativnog vala je vjerojatno kraj studenog, odnosno početak prosinca 2022. I to će biti 3. faza.

Glavni zadatak Rusije u “ukrajinskoj kampanji” je uništenje kolonijalnog svijeta kao temelja suživota Zapada, koji je pak egzistencijalna prijetnja Rusiji više od 500 godina. Sada Rusija može riješiti ovaj problem jednom zauvijek. Prema O. Scholzu "... ovo je križarski rat protiv Zapada...". Pa recimo da je to tako, iako iznuđen.

Za Rusiju, kao i za Zapad, Ukrajina je samo alat. Poligon. Dok se glavni cilj ne postigne, aktivno će se koristiti i ne smije ranije umrijeti, inače će sav trud za postizanje glavnog cilja biti uzaludan. Stoga je besmisleno pričati o Balakleji ili dijelu regije Herson s glavnim gradom kao nečem od posebne važnosti.

U kojem su dijelu ove sage Rusi "pogriješili" i gdje se to vidi "Putinova sramota"?

Pobijediti NATO malim snagama, poput konjice, napadima na njihov teritorij, otkidajući dio po dio i tjerajući neprijatelja da troši sve više i više - to je opći koncept djelovanja kojeg je Ruska Federacija izabrala u ovom sukobu. Djeluje i trebao bi donijeti pobjedu.

alterminfo