PLENKOVIĆEVA vlada jučer je odobrila Đuri Đakoviću jamstva od 300 milijuna kuna, što znači da ništa nisu naučili iz slučajeva Uljanika, Petrokemije i još mnogih tvrtki u kojima su spaljene milijarde poreznih obveznika. Taj novac je, podsjetimo, uplaćen u proračun kako bi se financirale društveno korisne funkcije poput školstva, zdravstva ili sigurnosti, a ne da bi se pokrivali poslovni neuspjesi (para)državnih firmi.

Nakon što je prošle i pretprošle godine vlada platila čak 4,2 milijarde kuna za jamstva na neizvršene poslove Uljanik Grupe, sada se slična jamstva izdaju kroničnom gubitašu Đuri Đakoviću.

Banke odustale od financiranja propale tvrtke pa uskaču porezni obveznici

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je da su problemi nastali sredinom prošle godine kada je jedna poslovna banka prestala pratiti proizvodnju teretnih vagona Đure Đakovića. No, lako je pretpostaviti da su se iz tog posla povukli zbog straha od gubitaka, koje bi sada mogli imati porezni obveznici.

“Posebno teške okolnosti nastupile su sredinom 2019. godine, kada je poslovna banka koja je pet godina pratila financiranje proizvodnje teretnih vagona otkazala nastavak suradnje, a Grupa nije do današnjeg dana uspjela pronaći supstitut financiranja“, rekao je Horvat.

Novac će, kako je ustvrdio, biti iskorišten za deblokadu računa i pokretanje proizvodnje.

"Prvi dio tog iznosa – 150 milijuna kuna – u vidu kreditnog zaduženja i/ili financijskog okvira za kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak, ili drugih poslovnih banaka u zemlji i inozemstvu, za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora te plaćanje obveza prema financijskim institucijama i Republici Hrvatskoj", dodao je ministar gospodarstva.

Što se tiče drugog dijela, također u iznosu od 150 milijuna kuna, Horvat je rekao da će se koristiti za obrtna sredstva za proizvodnju, za plaćanje dobavljačima te plaćanje garancija za dobro izvršenje posla, kao i zaprimljenih avansa.

Situacija jako podsjeća na Uljanik

Grupa Đuro Đaković je u prvih devet mjeseci prošle godine napravila gubitak od 38,7 milijuna kuna, što je pogoršanje u odnosu na 2018. kada su u prva tri kvartala napravili minus od 5,4 milijuna kuna.

Snažno su im pali i prihodi pa je ukupni konsolidirani prihod grupe u prvih devet mjeseci 2019. iznosio 235,5 milijuna kuna, što je za 129 milijuna kuna ili 35,4 posto manje nego u istom razdoblju 2018. godine.

Generator gubitaka u trećem kvartalu, kako se navodi u izvješću za prva tri kvartala prošle godine, bilo je društvo ĐĐ Specijalna vozila koje najveći dio svojih prihoda ostvaruje u tržišnom segmentu transporta.

"Iz prezentiranih podataka jasno je vidljivo da su se postojeći problemi u proizvodnji teretnih vagona dodatno produbili, a s potpunim prestankom financiranja proizvodnje od strane komercijalnih banaka društvo je dovedeno u vrlo tešku situaciju", stoji u izvješću kao i podatak da su ĐĐ Specijalna vozila samo u trećem tromjesečju imala gubitak od 19,2 milijuna kuna.

Situacija jako podsjeća na sve ono što se prošle i pretprošle godine događalo u Uljaniku i gotovo da ne treba sumnjati da će i ovih 300 milijuna kuna koji su izdani kao jamstva biti bačeno u vjetar.

index