Obrušila se javnost i cjelokupni hrvatski puk, a uskoro će i ceo svet na glavnog tajnika Vasu zbog nekih tričavih 1000 redaka iz diplomskog rada koje je navodno prepisao. Po meni neopravdano jer funkcija koju obnaša i ne zahtjeva neke izrazito velike sposobnosti i umijeće, a pogotovo ne akademsku naobrazbu . To što zakon insistira da treba imati diplomu ne bi trebala biti ničija briga, a najmanje Vasina. Vaso uostalom ima podršku vođe i velike većine članova stranke, a možda i akademske zajednice, te će vrijeme  pokazati da je nevin, a ako ne pokaže vrijeme, pokazat će sud i pravosuđe gdje će on, uvjeren sam, obraniti svoje teze i biti oslobođen optužbi. U konačnici zašto Vaso ne bi preuzeo ulogu pokajnika i nagodio se sa istražnim organima u zamjenu za nekoliko tjedana guljenja krumpira, kojeg doznajemo jako voli, a krompir je i izmišljen zato da bi sirotinja imala koga guliti. E sad, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je Vaso sirotinja, ali pouzdano znam da sirotinje ima u našim krajevima, i to na selu, koja otkida od svojih usta i šalje sinu ili kćerki u Zagreb i Osijek dok se ovi prave da studiraju, kolokviraju i štrebaju umjesto da lijepo prepisuju. Mogli bi se dogovoriti da jedan ( koji baš nije jako pametan ) nešto napiše, a ostali ( njih 16-17 ) to sve uredno prepišu ili „kopi-pajstaju“ tako da izbjegnu eventualne gramatičke pogreške i probleme sa fus-notama, jer su tamo jako sitna slova, a vjerojatno to nitko i ne čita.

Ispitne komisije i mentori koji bi prihvaćali takve radove malo bi se podmitili s kojim suhomesnatim proizvodom ili litrom „brlje“ (koja je legalno ispečena), a to Slavoncima i općenito „seljacima“ ne bi trebao biti problem, jer se toliko uvijek nađe pri ruci, a odvajkada se znalo što znači u prosvjeti „nositi korpu“. To je bilo u stara doba dok se opismenjavalo stanovništvo, ali, unatoč naporima, nije svatko mogao savladati „bukvar“, a kako bi bilo šteta da dijete ostane nepismeno (ako je tata bio u partizanima bila bi i sramota), onda se pakovalo malo proizvoda za učitelje da prežive dok dijete savlada sva slova. Gledajući Forrest Gumpa spoznao sam da su u Americi neke majke puno više žrtvovale za priglupu djecu.

Današnji problem nije naučiti abecedu, lajkati, šerati ili tvitati, što znaju sv , vjerojatno i naš Vaso. Nije problem ni plagirati. Možda Vaso i to ume. Problem je napuniti korpic,u jer je žita sve manje, a osnova za kvalitetno punjenje korpe je dobra stara pogača. Stoga ne bi bilo loše ponuditi  Vasi da napiše novu disertaciju na temu : „Tko je zapalio žito ? „ .Ukoliko mu se ne da, neka prepiše od Branka Bauera ili Arsena Diklića, ili neka na blagajni podigne putni nalog i dnevnice te se provoza do Jakobsvelda i na licu mjesta obradi materiju.

Druga varijanta je da pročita ponovno svoj rad ta da ga ispitaju, a ako prepriča jedno poglavlje iz teksta treba mu priznati diplomu, jer ona Merzelica ne zna ni kako joj se diplomski rad zvao, pa ipak radi i obnaša odgovornu dužnost na sveopće zadovoljstvo svih Hrvata, a pogotovo stanovnika sisačke županije.

Ukoliko ne uspije obraniti svoj rad onda je moguće da ga je stvarno prepisao, ali treba mu dati još jednu šansu i odrediti mu novog mentora. Predlažem da to bude gospodin Sanader jer i on nešto piskara po Remetincu, a uglađen je, učtiv, fin i nepodmitljiv gospodin. Temu neka sami odaberu, a da bi imali potpuni mir te da bi im kreativnost došla do maksimalnog izražaja mogu pisati na više lokacija  (Goli Otok, Jasenovac, Stara Gradiška, Zenica, Alkatraz i sl.). Tako bi rad bio obogaćen iskustvima sa raznih socioloških i geografskih prostora što bi doprinjelo da bude kvalitetniji, sadržajniji i zanimljiviji, te, također, u slučaju, ne daj Bože, neke nove afere i optužbe, lakše bi se mogli obraniti tvrdeći da se ne sjećaju baš dobro tko je prodao kravu, kupio odjelo, nosio torbu, tko je pjevao , a tko nije, te na koncu tko je, ustvari zaista ,zapalio žito?