Kako razmišljaju mladi? Hoc unum scio me nihil scire. Iskreno, pojma nemam. I know  one thing: that I know nothing. ipak sam učio engleski , a na latinskom sam zapeo kod  druge deklinacije Usio umeo.

Prevruće mi je da pišem o Sokratovim paradoksima, ako zbog ničeg drugog onda zbog vlastitog IQ-a.

„Znaš da ništa ne znam“, a ja nemam pojma!. Samo se pitam kad će taj turbo kružni tok kod papirnato plišane rodice, simbola brodskog turizma, bit gotov? Da idem po ulici i ispitujem mlade kako razmišljaju  na + 36.9 C, nema šanse. Gdje ih da ih nađem, kad nema ni mladih, kao ni hladovine koja bi omogućila sabran tijek misli. Što mladi slušaju, gdje izlaze i koji je po njima glavni problem u našem gradu?

Prvo pitanje (slučajno odabranom ispitaniku) bilo je: što slupaju mladi u našem gradu? Što o znači slupaju? Bemti moždani kad š postane p.

A cajke i to, ali ne znam kako se zovu te grupe.

A pa  one su bezvremenske, pravo pogatstvo je kad cijela birtija pjeva pjesmu s tekstom tipa ovog:

Izvukla si ciglu uuu-uuu-uuu
Iz temelja ljubavi naše

Rušiš našu ljubav
Samo deca ostaše

Armaturu čupaš iz temelja sreće
Niko tako draga voleti te neće

Beton i malter
Na srcu ti piše

Stubovi nosači 
od tuge se iskriviše

Vaservaga kaže 
da samnom teraš šegu

Dabogda dobila 
pesak u bubregu.

https://www.youtube.com/watch?v=yR52ciqGRYY

Koliko god si to trudio objasniti kako mladi  mogu slušati  Daru Bubamaru, Cecu (Arkanovu udovicu), Seku, pa onda malo slušati Thomsona. Stvarno ne razumijem kako u isto vrijeme mogu mladi znati riječi pjesama  Cece  i onoga tko bi trebao biti njezin antipod – Thompsona.

Te cajke (tubofolk) je trash od glazbenog stila nastalo u Srbiji u ranim 1990 im među ruralnim stanovništvom. Živimo u  urbanoj sredini s elementima ruralnog.

Još dok sam ja bio klinac i 1998 izlazio, otpor prema toj muzici postojao. Postojala je alternativa. Ima je i danas, ali sve manje.

Turbofolk je glazba koja po mom laičkom stavu intenzivnim slušanjem oštećuje sluh i ukus općenito.

A dodatne nuspojave su: zaboravljanje vlastitog jezika i kulture, pretvaranje u bezukusnu seljačinu, nagli pad inteligencije, kupnja skupog nakita i terenaca, pojava impotencije...

Alternativa postoji u hip hop-u, iz radionice ekipe "Brlog predstavlja" koji nam daju odlične spotove i  sastave , kao i tekstove iz kojih progavara bunt našeg grada.

https://www.youtube.com/watch?v=neMAl9IUxAo

ili ova izrazito moćna stvar

https://www.youtube.com/watch?v=MgMgI2U7ZSE

Balašević je institucija za sebe  i njegovi tekstovi. Pjesme mu imaju glavu i rep.

Ispitanica ne sluša našu muziku (s Balkanskim jezicima). Tko još od klinaca sluša stari dobri AC/DC ili Gunse?  Također, kao glavni problem našeg grada istaknula je zagađeni zrak i da se to više riješi.

Ustaše i partizani ju ne zanimaju, kao ni političari.

Moj zaključak je da mlade ne zanima politika, a u nju je na silu uvuku stariji. Nisu oni ni za lijevo ni za desno, oni bi naprijed. Ne mogu naprijed dok ih stari koče u raznim prošlostima. Trebaju znati povijest, ali ne subjektivno pričanu s unaprijed zadanim stavom, nego objektivnu, pa iz iste donositi vlastite zaključke.Naravno da ne zaboravim, mlade u školama trebamo učiti i o odnosu prema osobama s invaliditetom. Često mi se dogodi da znam čekati u nekom redu na rubu izdržljivosti. S druge strane u ovih deset godina vlastite invalidnosti, samo mi se jednom dogodila pomoć. Prije  godinu dvije po zimi me vidio jedan mladić kako stojim ispred ledenih stepenica , jer nisam znao kako sići, i pomogao mi je.

Nažalost, mladi žive virtualnu realnost. Danas je bitan like,  a sve je manje bitno tko je fake.