Taman dok čitam Pasije novelete Miljenka Smoje, mislim si odaklen i zašto je takvo prvoklasno pero toliko podcjenjeno i ignorirano kod nas na brdovitom Balkanu. Usput kiseli krastavci nisu za mene, skidam se s njih.

Strašno nevrijeme pogodilo skoro sve.  Podiže se razina mora za 10 m. Gledam kartu i pažljivim mjerenjem ustanovljujem da ću biti prvi red do mora. A susjed pod vodom. Gdje je optimizam nestao. S obzirom na naše podneblje umjesto podizanja realnije je za očekivati nestanak i povlačenje mora od nas.

Zašto pobogu, zašto još vidim tu nakazu od papirnato plišane rodice kroz prozor. Baš dok je Smojin  čuko/ pas/ ker  Šarko namjeravao naskočit na neku svoju Đuliete, nevinu do pseće šeste, što je u psećem rangu kao časna kuja (pas).

Šarko nije bio Romeo, ali svaku je htio zaskočiti. Igrao je na kartu statistike. Uf dobra knjiga, a meni poštar zvoni dva puta. Imate preporučenu pošiljku iz Ureda premijera. Čega? O da, premijera. Mama otvaraj, da vidim što je. Moram pogledati gmail da vidim što sam pitao. Nakon popijenog placebo ginka sjetio sam se što sam zašto sam pitao. Razlog je jednostavan.

Spoznaja da postoji zakon o informiranju, pa da isprobam djeluje li on. Drugi razlog je znatiželja što se događa s obećanim reformama vezanim uz osobe s invaliditetom i inkluzivnim dodatkom koji najavljuju destljećima.

Osobno sam pobornik da svačija, naravno, pomoć, na osnovu invalidnosti bude javna ako ne postoje objektivni razlozi za drugačije (opp.Vanja Krnić 100 % invalid, korisnik Osobne invalidnine u iznosu  300% osnovice  1500 kn mj + 200 kn mjesečno u obliku pomoći za energente i to je to). Ne stidim se, ali mislim da bi svi porezni obveznici i građani morali znati kolike su razlike između povlaštenih HRV i nas ne povlaštenih korisnika. Nadalje, zanima me da li postoji razlika između ortopedskog pomagala Opel insignie i mojih ortopedskih cipela   ( zašto moje cipele nemaju bar znak Opela? Čista diskriminacija nas malih). Nadalje, zašto ne bi bilo javno koliko koji političar ima invalidnost na osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu i moguće materijalne benifite od istog. Na jedno  pitanje sam dobio potpisan odgovor od Zorana Milanovića iz 2014 godine, prije pet godina. Od tad je iznos mijenja naravno nula puta, a prije toga, zaboravio sam pitati.

U zrakopraznom prostoru nije bilo inflacije ili da uzmem još jednu tablu ginka, možda paletu? Konkretno najviše sam pitao, a koliko košta ta sposobnost granična s prefiksom ne. Granica sposobnosti koja je odvela u totalnu nesposobnost pređena je odavno.

O da, demencije mi, pitao sam kulturno i bez lekture Vladu i dao im rok za odgovor.

„Poštovana/ i

molim Vas da u roku u skladu s Zakonom o informiranju odgovorite u roku od 15 dana na slijedeća par pitanja

  1. Osnovicuna temelju koje se izračunava iznos drugih prava iz sustava socijalne skrbi također donosi odlukom Vlada Republike Hrvatske. Konkretno kad je zadnji put mijenjana osnovica od 500 kn (znamo da je osnovica promijenjena s 250 na 300%)? Bilježi  se stalni rast BDP, a osnovica ostaje ista, zašto?

  2. Koliko su Porezni obveznici izdvojili za izdavanje i preispitivanje svih Osobnih invalidnina, kao i slanje promjene osnovice (radnici  lokalnih CZSS -a, nisu bili upoznati s procedurom kao ni korisnici osobne invalidnine?)

  3. Svaka Vlada već godinama govori o inkluzivnom dodatku. Molim Vas da odgovorite konkretno što se događa s realizacijom istog i do kad bi inkluzivni dodatak trebao u primjenu?

  4. U  odnosu na ostale članice EU, gdje se nalazi Republika Hrvatska, po  financijske iznosima pomoći za osobe s invaliditetom?

  5. Osobni stečaj potrošača ne provodi se u skladu s dogovorima. Zašto za sve koji udovoljavaju kriterijima za osobni stečaj on nije proveden, te su unatoč pristanku na isti pojedini ovršenici ostali i dalje blokirani?


Unaprijed se radujem odgovoru.

Srdačno,

Vanja Krnić, kolumnist sbperiskop.net

Vlada je službena i komunicira papirima i poštom. Svaki odgovor pa i ovaj papirnati košta. Vlado čuvajte prirodu i drveće. Ne da mi se prepisivati papirnati odgovor.

Odgovorili su mi polovično, ako se 1/ 5 odgovora može nazvati polovično. Ostatak odgovora čekam dok se ministarstva međusobno ne iskomuniciraju ili,ups, dok ne padne Vlada. Samo mi je taj upit otvoren, ako me sjećanje i gmail služe dobro. Sad sam se sjetio imam i yahoo mail, a šifra je? Pojma nemam. Rodna ideologija kod mene to ne pali kao ni da budem gđa, iako ne znam gdje mi je muž. Na terenu ili ima drugu.