[caption id="attachment_124356" align="alignnone" width="460"] Advent u Lutvinci[/caption]

Suma sumarum skoro završene 2018 godine.

U Našem gradu Slavonskom Brodu, gdje je jedino postojana papirnato plišana rodica i to od 2013-e. Jedini trajni komad kiča koji glumi spomenik, kojeg nitko ne dira. Da li je to brand? Ne nije to je brand, i moja muza, kao moja Bepina. Da je lokani politički drnaroši i kvazimudani maknu, bez nje, mislim, da bi mi tipkovnica počela pisati glagoljicom. Naravno, da sklone nju, moju papirnato plišanu rodicu, koja ni sam ne znam što je roda ili čaplja.

Овако бар наставља провоцирати и давно заборавити, иако су писали и хрватски фрањевци. Hrvatska ćirilica (arvaticabosančicahrvatkica) hrvatska je redakcija ćirilice. Morfološka je, grafijska i ortografijska inačica ćiriličnog pisma. Hvala Bogu ova tema ove godine bila je u drugom planu.

U Slavonskom Brodu godina je počela veličanstvenim vatrometom, kojeg se ni Kinezi ne bi postidjeli.

Kad se upiše na googlu kružni tok Slavonski Brod izbaci se desatak tisuća rezultata. U siječnju i u prosincu  išao  sam vlakom u Zagreb. U siječnju sam vidio „ samo“ jednog beskućnika kako spava na kolodvoru, a u „ prosincu“ isti je doslovno pun beskućnika. E moj grade, pa u centru grada imamo  južni Bronx.  „Sam“ jednog, šokatno mi je da  ih u 2018 ima sve više.

Nakon kružnog toka na Hebrangu (koji je za svaku pohvalu), dobili smo i prvu aveniju lišenu svog pojma (zelenila), i, naravno, pogodite, još dva nova kružna toka od kojih je jedan turbo. Što se tiče turbo kružnog toka meni je super. Nema semafora , zažmirim i kao na ruskom ruletu pređem cestu. Skoro sam zaboravio onaj kružni u Kumičićevoj.

Oko 10% Brođana radno sposobnih otišlo je s obiteljima u inozemstvo. Grade se i uređuju škole, vtići, a jedino ostaje pitanje tko će ići u njih za petnaestak godina? Kćer mi je toliko oduševljena s kvalitetom i svježinom školske užine da istu ne želi više primati, iako je plaćamo.Toliko o kvaliteti prehrane.

Udžbenici i dalje nisu besplatni za osnovnoškolce.

Svi učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske od jeseni će dobivati besplatne udžbenike. Tako će nakon kraćeg perioda 90-ih kada je ministrica obrazovanja bila Ljilja Vokić, skupi teret napokon preći s roditelja na političare koji će se morati pobrinuti pronaći oko 300 milijuna kuna u državnom proračunu kako bi učenike školske knjige dočekale na klupama već u rujnu 2019-e. Tako da u 2019-oj možemo očekivati besplatne udžbenike za osnovnoškolce, ako ne bude neko ali…

Grad nam stoji tu gdje je, ali ljudi odlaze.  Kvazimudani  i drndaroši  čija se politika prelijeva na našu lokalno seljačku, omogućili su svojim Pitijevskim optimizmom da nama da nam u 2018 bude dosta. Dok je Europa na nogama (žute, crvene i ne znam koje) mi šutimo, baš smo biiip. Ove kontradiktorne godine  ponosni smo na naše sportaše na nevjerovatne uspjehe. Ne, oni koliki god domoljubi bili ne plaćaju porez  u RH. Cijeli svijet zahvaljujući njima zna za nas. Mala i lijepa zemlja u kojoj mi domorodci živimo s spoznajom da „oni“ upravljaju s nama.  Pod „ oni“ mislim na pobornike neoliberalni kapitalizma i konzumerizma, sve dok našeg samouništenja.

Ratificirali smo napokon Instabulsku i nismo postali ono. Alojz župan je ono, a ne onaj (alkos i nasilnik). Konvenciju protiv nasilja nad ženama, stupila je u primjenu nasiljem upravo nad ženama. David Komšić, pa završetak godine, s Daruvarcem. Kazne su kod nas nagrade, a likovi kao pitbullovi mogu hodati okolo bez brnjice i straha od advekatnih zatvorskih kazni i konzekvenci koje iz njihovih nedjela proizlaze. Zanimljivo je da Markićka šuti i kad se dogodi nasilje nad ženama.

Broj novoizgrađenih stanova pristupačnih za OSI  ili prilagođenih starih i dalje je ravan nuli. Škola Milan Ambruš i dalje je tamo- ni na nebu ni na zemlji. Nadam se  da od slijedeće godine taj problem će bar pretendirati da postane aorist. Što se tiče osnovne škole Milana Amruša u Slavonskom Brodu amandmanom smo uspjeli namaknuti sredstva za završetak izgradnje škole koja je trebala biti napravljena čak prije 40 godina", rekla je zadovoljno zastupnica Maksimčuk. Osnovna škola "Milan Amruš" jedina je škola za djecu s posebnim potrebama na području Brodsko-posavske županije i njeni učenici zaslužuju novi, moderan prostor za rehabilitaciju i obrazovanje", rekla je naša sugovornica. Zašto je prije toga ta ista Vlada odbila amandman Marte Luc  Polanc? Nadam se da po pitanju Milana Ambruša su iscrpljeni svi politikantski ali…

Skoro smo kupili vojne avione, ali…

Sanader, pravomoćno osuđen za ratno  profiterstvo; drmneš državu i dobiješ 2.5 godina i putuješ svijetom ali…

Skoro smo prestali živjeti u prošlosti, ali…

Skoro je Bernardić dao ostavku, ali…

Skoro je Markićka sakupila potpise, ali…

Dobili smo „Advent u Lutvinci“, koji je brojem turista al pari s mnogo manjim gradskim.

Nadam se da će u 2019 oj biti puno manje „ali“.

Pukotinā ima svaki život,
Kroz koje bližnji radoznalo zure
Motreći naše dane što se žure.

I tako ništa nije posve naše:
Mi srčemo taj život kao vino
Iz tuđom rukom uprljane čaše.

Al ko je ćudi gadljive i stidljiv,
Kako bi htio zastrti ta okna
Na svojoj duši, i biti nevidljiv –

Pa da mu posve mirno bude lice,
Ko pusto polje ispod koga teku
Nečujno vali jedne ponornice.

Dobriša Cesarić