Već duže vrijeme primjećujem da 'uspomene’ s fejsa, ali i sa ovog cijenjenog portala prisjete nas na neke događaje koje smo u prošlosti pribijeležili i objavili na društvenoj mreži ili na spomenutom portalu.

Često su ti postovi, statusi, kolumne društvenog karaktera, a ponekad oni se mogu poslužiti u nekakvim statističkim ili sličnim analizama. Svakako oni pomažu i kod aktualiziranja događanja, a također su vrlo korisni jer sve te analize mogu biti u funkciji ocjene i procjene događaja. Kako je u naslovu rečeno, u našem slučaju će i pomoć oko ocjene, a i praćenja onečišćenja brodskog zraka!   

Tako su ovih dana, točnije u posljednjih mjesec dana na fejsu, na stranicama Građanske inicijative za čisti zrak pojavile važne ‘uspomene’ i to skroz unazad iz 2014. godine, ali i u prošloj i pretprošloj godini…

‘Uspomene’ od prije 2 godine - Bez promjene aktivnosti u DHMZ-u na umjeravanju uređaja

Ova je jedna stvarno negativna 'uspomena' Brođana. U toj ‘uspomeni’ može se vidjeti iz odgovora članove Eko-Integrala glavnoj ravnateljici DHMZ-a, Branki Ivančan-Picek da ni tada, ni pretprošle, ali ni prošle godine nije došlo do nikakvih promjena u pristupu DHMZ-a brodskom problemu. Dalje se sve odigrava na potpuno identičan način kako se vršilo i ranijih godina, tako i umjeravanje uređaja za ozon i validacija podataka(?)!

Tada smo u Eko-Integralu pisali:”Primili smo na znanje Vašu obavijest. Ima tu puno novine, ali i nejasnoća, što ste nam poslije 10 godina rada brodske mjerne postaje prezentirali! Svakako sve ovo što ste nam priopćili, mi tu u Slavonskom Brodu moramo dobro prostudirati.

Moramo Vas isto upoznati da nam nikako nije jasno da … o iznesenim protokolima nitko nije upoznat u Slavonskom Brodu. Također je nejasno kako se sve to planira u DHMZ-u, bez ikakve suradnje s Brođanima o čijoj se tu 'koži (najviše) radi'?

Nikako ne smijete zaboraviti da se na spomenuti način (umjeravanje uređaja najmanje 4 puta godišnje) smanjuje broj dana s mjerenjima za oko 24 - 32, a možda i više dana! No broj (dozvoljenih) dana iznad ciljane vrijednosti (120 µg/m3) i dalje je 25 u godini!!! Još ako se radi o umjeravanje uređaja preko ljeta, situacija postaje tragičnija.

Vi sami kažete, da na postaji Osijek-1, a faktički i potvrđujete našu tvrdnju(!) da na postajama Zagreb-3 i Osijek-1 "jednom godišnje se provodi umjeravanja analizatora ozona u prostorijama SOUL-a, dok ... se ostala 3 puta umjeravanje provodi u mjernoj postaji"!

Na kraju sigurno nam ostaje žal poslije 10 godina rada brodske mjerne postaje jer po Zakonu (valjda i u ovakvim slučajevima) dužno je imati i koristiti zamjenski uređaji!...”.

Da tu i dalje nešto ne valja i čini se u DHMZ-u rade potpuno samovoljno, opširniji smo pisali u nekoliko posljednjih  članaka (http://www.sbperiskop.net/objave/o-oneciscenju-zraka-u-slavonskom-brodu-ozonom, http://www.sbperiskop.net/objave/toplinski-val-i-njegovi-negativni-ucinci-na-zrak, itd..). No bez rezultata!!!

'Uspomena’ iz FB arhive od prije 8 godina, iz kolovoza 2014. godine - Zahtjev za formiranje Zajednice udruge zaštite okoliša i prirode

Tada je na sastanku između predstavnika Grada i brodskih eko-aktivista, predvođeni članovima Građanske inicijative za čisti zrak, prethodnice Udruge Eko-Integral, zatraženo od gradonačelnika Slavonskog Broda, dr. Mirka Duspare i Gradske uprave formiranje Zajednice udruge zaštite okoliša i prirode.

Poslije toga taj zahtjev ispred Eko-integrala više puta je upućen Gradu. Što više na kraju se iskristaliziralo da se u Slavonskom Brodu kontinuirano traži, ujedinjenje svih inicijativa za osnovno ljudsko i ustavno pravo za čisti okoliš, kao i svih ekoloških udruga u Zajednicu za zaštitu okoliša i prirode!

Nažalost, još tada, kao i više puta kasnije, članovi Građanske inicijative za čisti zrak, kao i Udruge Eko-Integral koja je osnovana ne dugo od tog događaja, ostali su bez pozitivnog odgovora i to sve do danas!!!

Inače ako je riječ o suradnji Grada sa eko-aktivistima u posljednjih 6 - 7 godina, toga skoro nije bilo. Tako su pored zahtjeva oko formiranja Zajednice zaštite okoliša u Gradu odbijeni i neki Eko-Integralovi projekti, također i formiranje Koordinacije za brodski zrak na nivou Grada, Županije, Ministarstva i eko-aktivista (to za vrijeme dok je Igor Čižmek bio predsjednik Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Sl. Brodu), održavanje Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom onečišćenom zraku prije dvije godine, itd.,itd.

Još jedna 'uspomena’ iz FB arhive od prije 8 godina - Tiskovna konferencija brodskih eko-aktivista

Tada je Građanska inicijativa - udruga za zaštitu okoliša planirala organizirati veliku tiskovnu konferenciju zbog onečišćenje brodskog zraka za dan 03.09.2014. godine, pa smo na fejsu mogli pročitati ovu najavu:

“Prema službenim podacima DHMZ-a i rezultatima mjerenja, a sukladno regulativi RH, zrak je na području Slavonskog Broda 2010. godine bio druge kategorije … u odnosu na sumporovodik i lebdeće čestice PM2.5, a u 2011. godini i na ozon.

Prema mjerenjima iz 2012. i 2013. godine zrak je i dalje onečišćen tj. druge kategorije obzirom na sva tri navedena elementa (sumporovodik, lebdeće čestice PM2.5 i ozon)...

Stanje u Slavonskom Brodu u 2014. godini ništa nije se promijenilo, što više postaje alarmantno. … Otrovna onečišćenja … su svakodnevno prisutna u brodskom zraku, a naše zdravlje i životi su ugroženi, posebno kod najosjetljivijih dijelova populacije: djeca, stariji ljudi i osobe s alergijama i kroničnim bolestima!”.

Nakon spomenutog sastanka, “članovi Građanske inicijative … uputili su Otvoreno pismo - Apel za hitno rješavanje problema onečišćenja zraka predsjedniku Ivi Josipoviću, Hrvatskom saboru, Vladi RH, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu zdravstva, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Državnom hidrometeorološkom zavodu.” (http://www.sbperiskop.net/objave/apel-za-hitno-rjesavanje-problema-oneciscenja-zraka-moguce-podizanja-tuzbe-protiv-odgovornih-institucija). Ostalo je povijest, gdje su, iz današnje ‘perspektive’ potpuno je jasno, svi spomenuti iskazali djelomičnu ili potpunu nezainteresiranost za brodsku goreću problematiku.