http://www.sbperiskop.net/objave/uspomene-s-fejsa-pomazu-oko-ocjene-oneciscenja-brodskog-zraka

http://www.sbperiskop.net/objave/uspomene-s-fejsa-pomazu-oko-ocjene-oneciscenja-brodskog-zraka-2

Uspomene’, 'uspomene'... Budući da često pišem o brodskom onečišćenom zraku, više puta sam   posegnuo sa ‘uspomenama’ iz Facebook arhive, ali i sa stranice portala SBperiskop.

Kako sam još ranije zaključio te 'uspomene’ često nas prisjete na neke događaje koje smo u prošlosti pribijeležili i objavili na društvenoj mreži ili na odgovarajućem portalu. Često su to postovi osobnog, ali mogu biti i društvenog karaktera, a ponekad oni se mogu poslužiti u nekakvim statističkim ili sličnim našim analizama.

Svakako oni pomažu i kod aktualiziranja događanja, dok same analize mogu biti u funkciji ocjene i procjene određenih događaja, pa kako je i u naslovu ovog članka rečeno, u našem slučaju (mogu) pomoći oko ocjene onečišćenja brodskog zraka, kao i postupaka otklanjanja istih…

Uspomena od prije 7 godina - Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu ozonom (O3)

Uspomena iz FB arhive od prije 7 godina govori o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu i ozonom (O3), što je i ovih dana čest slučaj. Tako ove godine već 4 puta je najveći osmosatni prosjek koncentracije ozona bio iznad ciljane vrijednosti od 120 µg/m3! Dok prošle godine tek smo prvo prekoračenje primjetili u šestom mjesecu… No na kraju prošle godine ipak je 26 puta bio najveći osmosatni prosjek koncentracije ozona iznad ciljane vrijednosti od 120 µg/m3! Na što nije nitko iz DHMZ-a reagirao(?)! Zašto?  

Prije 7 godina o spomenutom onečišćenju sam na portalu SBperiskop ovako pisao: „Brodski zrak je zagađen: Ozon prijeti!“ (http://www.sbperiskop.net/objave/brodski-zrak-je-zagaden-ozon-prijeti) i nastavio:

„'Ozon prijeti, zrak zagađen', 'Rijeka i Split dišu čisto, a smrad guši Brođane…', 'Brod je među pet gradova u kojima zrak nepovoljno utječe na zdravlje', čitamo ... i u štampi i na portalima i gledamo i na TV-u, nakon što je Agencija za zaštitu okoliša predstavila … dva temeljna izvješća o hrvatskom i europskom okolišu …, u kojima se potvrđuje kako je u Slavonskom Brodu kakvoća zraka iznimno loša.“.

Svakako tu moram nešto primijetiti, što je nastavak onog maloprije o DHMZ-u. Nažalost, ni Agencija za zaštitu okoliša (ako još ona uopće postoji), ni Ministarstvo, ni DHMZ, ali ni Povjerenstvo za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu više se osvrću na najnovije podatke, ali ni na brodske zabrinjavajuće podatke onečišćenja! Tako ni štampa, ni portali, ni televizija! Kao da postoji tu nekakva informativna blokada. 

Uspomena od prije 2 godine - Što znači kvar na mjernim uređajima? A validacija podataka?

Evo još jedna negativna 'uspomena' od prije 2 godine. "Nevjerojatno! Svi su (tada) ignorirali, pa i DHMZ, ali i Ministarstvu našu primjedbu vezano za "mjerenje koncentracija lebdećih čestica PM10 tijekom 2019. godine … na mjernoj postaji Slavonski Brod-2 (gdje) nije bilo moguće provesti kategorizaciju zraka (nedostatan obuhvat podataka zbog izvanrednog kvara mjernog uređaja te dugotrajnog servisa…)"!   

Tada sam nastavio: Nevjerojatno jer mjerni instrumenti u kvaru (kraj veljače - do početka lipnja 2019.) moraju se prema Pravilniku o praćenje kvalitete zraka (“Narodne novine”, broj 79/17) nadomjestiti zamjenskim mjernim instrumentima, što se godinama u Slavonskom Brodu ne čini…

U Pravilniku (Članak 6.) piše: “(1) Stalno mjerno mjesto mora biti opremljeno mjernim instrumentima za sakupljanje, pohranjivanje i prijenos podataka u informacijski sustav kvalitete zraka.

(2) U cilju osiguranja minimalnog obuhvata podataka za ocjenjivanje razine onečišćenosti zraka na cijelom teritoriju RH, za stalna mjerna mjesta moraju se osigurati rezervni ili zamjenski mjerni instrumenti.”.

Pametnom je dosta! A ako tom još dodamo neke najnovije saborske rasprave, vidljivo da puno toga nije jasno s praćenjem onečišćenja zraka, pa i to, kako sve to funkcionira?

Saborska zastupnica Ružica Vukovac, tko zna koji put, dana 12. svibnja je u raspravi o Konačnom  prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti zraka, drugo čitanje, istupila u Hrvatskom saboru u obrani Brođana od onečišćenog zraka i postavila državnom tajniku Mile Horvatu pitanje vezano za mjerenja i praćenja podataka o onečišćenjima i što “je već niz godina otežano iz različitih razloga.

Naime, mjerni uređaji se često kvare ili se podaci validiraju.Što to točno znači kad se podaci validiraju i čemu služi taj postupak? Ovo Vas pitam zato jer upravo taj postupak validacije rađa sumnju u

transparentnost očitovanja podataka na mjernim uređajima.”. Nažalost, “Gospodin državni tajnik nije znao odgovor... To je sve skupa prilično žalosno” - zaključila je na kraju saborska zastupnica Ružica Vukovac. Možda bi iz DHMZ-a mogli sve to pomalo razjasniti!

‘Uspomena’ od prije 3 godine -  Europski Parlament o prekograničnom onečišćenju zraka iz BiH

Ta ‘uspomena’ iz FB arhive iz 2019. godine, jedan od većih uspjeha Eko-Integrala i brodskih eko-aktivista…

“U Eko-Integralu iz Odbora za predstavke Europskog Parlamenta zaprimili smo obavijest od 07.05.2019. o zatvaranju predstavke br. 0465/2018, kao i mišljenje Komisije za predstavke u obliku Priopćenja za zastupnike Europskog Parlamenta:

“Predstavka br. 0465/2018 koju je podnio Peter Tot-Đerđ, hrvatski državljanin, u ime udruge Eko-Integral za zaštitu okoliša i prirode, o zagađenju koje uzrokuje oštećena rafinerija nafte u Bosni i Hercegovini i koje ugrožava zdravlje i živote stanovnika zahvaćenog područja… “.

“... Zaključak: Komisija će pratiti situaciju te će uvrstiti kvalitetu zraka i prekogranično onečišćenje na dnevni red na svim razinama bilateralnih dijaloga između EU-a i Bosne i Hercegovine u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnomi i Hercegovinom.

Ako nekoga možda interesira, evo što sam tada o tome pisao na portalu SBperiskop: “Kada se nešto želi - predstavka Europskom parlamentu br. 0465/2018”, vidi/te link: http://www.sbperiskop.net/objave/kada-se-nesto-zeli-predstavka-europskom-parlamentu-br-0465-2018 !

Nažalost, nikad nismo čuli da je netko iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, ni Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, ali ni (saborskog) Odbora za zaštite okoliša i prirode, o tome izjašnjavao. Možda njih nije briga za prekogranično onečišćenje zraka iz susjedne države Bosne i Hercegovine. Ali dokle? Brođani imaju pravo na čist zrak i na zdrav okoliš!

 

.