Prije otprilike dvije godine na SBPeriskopu na široko sam se raspisao o ‘uspomenama’ iz facebook arhive (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/uspomene-s-fejsa-pomazu-oko-ocjene-oneciscenja-brodskog-zraka), koje vrlo često prisjete nas, korisnike na neke događaje koje smo mi korisnici u prošlosti pribijeležili i objavili na društvenoj mreži. Ali i na nešto više!


Često ti postovi, statusi društvenog su karaktera, a ponekad oni se mogu poslužiti u nekakvim statističkim ili sličnim našim analizama. Uostalom vrlo su korisni jer te analize mogu biti u funkciji ocjene i procjene tih događaja, pa kako je u naslovu rečeno, u našem slučaju i pomoći oko ocjene, pa i praćenja onečišćenja brodskog zraka!  To sam tada zaključio, a ponavljam i sada.   


Tako su ovih dana, točnije u posljednjih dvadesetak dana na fejsu na stranici Građanske inicijative za čisti zrak pojavile važne ‘uspomene’ i to skroz unazad iz 2014. godine, ali i u prošloj godini...


‘Uspomena’ iz rujna prošle godine - O onečišćenju zraka u Europi i Slavonskom Brodu


Tada, prošle godine u rujnu vezano za jedan članak objavljen i u SBPeriskopu, objavio sam na fejsu (http://www.sbperiskop.net/drustvo/world/kako-okolis-utjece-na-zdravlje-i-dobrobit-u-europi): Znam da odgovorni slabo ili nikako ne čitaju slične članke i bojim se da slabo prate razvoj situacije vezano za onečišćenja okoliša, naročito ako je riječ o Slavonskom Brodu, ponavljam iz članka ono što je najvažnije:


“… trenutno stanje okoliša u Europi ima negativan učinak na zdravlje i kvalitetu života Europskih stanovnika. Prema podacima WHO-a 2016. godine broj smrti uzrokovan stanjem okoliša procijenjen je na 630.000 slučajeva (u Europi). Teret bolesti koje su rezultat ekološke situacije je neravnomjeran, a dok je situacija najbolja na Islandu i u Norveškoj (9 posto), najgora je u Albaniji ((23 posto smrti) te Bosni i Hercegovini (27 posto). Onečišćenje okoliša povezano je s nizom bolesti poput raka, bolestima srca, moždanim udarima, respiratornim bolestima i neurološkim poremećajima.”.Ako svemu tome dodamo više puta spomenute podatke Europske agencije za okoliš, po kojima “Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka”, o čemu je pisano i na tportalu dana 17.06.2021. godine (https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/slavonski-brod-treci-najgori-u-europi-po-kvaliteti-zraka-ni-zagreb-ne-stoji-dobro-20210617), situacija za Brođane postaje još složenija. Nažalost, nitko, ni institucije, ni političari ne reagiraju na te ‘gorke’ činjenice.


Iz izvješća  Europske agencije za okoliš jasno se vidi da je “najzagađeniji zrak u poljskom gradu Nowy Sacz gdje dvogodišnji prosjek zagađenja sitnim lebdećim česticama promjera manjeg od 2,5 mikrometra (PM2,5), koje su jako štetne za zdravlje, iznosi 27,3 mikrograma po metru četvornom (µg/m3).


Na drugom mjestu je talijanska Cremona s 25,9 mikrograma PM2,5 čestica po metru četvornom (µg/m3), a na trećem Slavonski Brod s 25,7 mikrograma PM2,5 čestica po metru četvornom (µg/m3)”. Vidi prilog!


‘Uspomena’ iz FB arhive iz rujna 2014. godine - O osnivanju Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu


Ova uspomena od prije 7 godina govori o tome da nakon tri tjedna kako je početkom rujna 2014.godine  održana tiskovna konferencija 'Građanske inicijative za čisti zrak' i kako su otpremljena pisma institucijama


RH u ime Brođana, građana brodske okolice i udruge Brodsko-posavske županije s Apelom za hitno rješavanje brodskog problema onečišćenja zraka, najviše iz emisije prekosavske Rafinerije nafte Brod, u 'Građanskoj inicijativi' je zaprimljen dopis iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.


Ministar M. Zmajlovića, ministar zaštite okoliša i prirode u tadašnjoj, Milanovićevoj Vladi u dopisu (vidi dopis u prilogu!) ukazuje na to da su u Ministarstvu “svjesni da problem onečišćenja zraka na području Grada Slavonskog Broda postoji duže vrijeme i izaziva velike probleme našim građanima…”. 


Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u funkciji “da bi se ovog problema riješilo na zadovoljstvo naših građana” odlučilo formirati Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Grada Slavonskog Broda, “kao operativno tijelo koje intenzivno raditi na provedbi konkretnih aktivnosti, osobito onih koje se odnose na:


redovito izvješćivanje građana Grada Slavonskog Broda o kvalitete zraka … i svim aktivnostima koje država poduzima u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka…”. Itd., itd..


O spomenutom Povjerenstvu vrlo često smo pisali na SBPeriskopu. Tako smo više puta ukazali na sve što nije Povjerenstvo napravilo, a bilo je dužno napraviti. U jednom od poslednjih kolumni posvećenoj Povjerenstvu, ukazali smo uz ostalog na slabu ažurnost Povjerenstva:


“Poslije 2 godine i 3 mjeseca, ... u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ dana 17. ožujka 2021. ... održana je 8. sjednica Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.”  (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/rezime-eko-aktivista-o-8-sjednici-povjerenstva-za-pracenje-poboljsanja-kvalitete-zraka).


Nažalost, nakon što su prošli šest mjeseci od posljednje sjednice Povjerenstva, a i kako smo prije naveli po izvješću Europske agencije za okoliš: Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka, nema nikakve naznake da bi se Povjerenstva posvetilo: “izvješćivanju građana Grada Slavonskog Broda o kvalitete zraka.”.


Još jedna ‘uspomena’ iz rujna 2020. godine - O zahtjevu prema Odboru za zaštite okoliša 


Još jedna ‘uspomena’ iz FB arhive od prošle godine koja nam ukazuje na djelomično nepoznovanja brodske situacije. Naročito na nepoznovanje stvarnog stanja, pa uzgred rečeno i nelogičnog prikupljanja netočnih informacija, umjesto da se posveti analizi podataka, ali i stanja koje i prošle i pretpošle godine nije bila baš ružičasto. Vidi gore spomenute izvješće Europske agencije za okoliš, po kojem je Slavonski Brod među tri najonečišćenija grada u Europi, što je među ostalim objavio i ‘veliki’ Guardian, ali i mediji iz Hrvatske i BiH!


Tada smo na fejsu u vezi dopisa Predsjednice (saborskog) Odbora za zaštite okoliša i prirode, g-đe Sandre Benčić (vidi prilog!) pisali:


Nevjerojatno, u Odboru imaju “informacije od strane građana Slavonskog Broda da Rafinerija ne radi…”! Kao da je to rješenje brodskog problema. To nažalost, nismo očekivali ni od Odbora, ni od Predsjednice, g-đe S. Benčić. Ne znamo koliko je to u duhu 'ZELENIH'? Koliko to u duhu Ustava RH, članka 70., st.2. (gdje piše): “Država osigura uvjete za zdrav okoliš.”!


A budući da ni ove godine do “razmjernog poboljšanja kvalitete zraka nije došlo, o čemu smo detaljno pisali nedavno na SBperiskopu u članku; “Ima li toga još igdje? Vjerojatno nigdje, osim u Slavonskom Brodu” (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/ima-li-toga-jos-igdje-vjerojatno-nigdje-osim-u-slavonskom-brodu), očekujemo pravu reakciju (saborskog) Odbora za zaštite okoliša i prirode i njegove Predsjednice! Brođani poslije skoro 13 godine evidentnog onečišćenja brodskog zraka to zaslužuju!