Od 1990-ih zapadne su tvrtke uložile bogatstvo u kinesko gospodarstvo, a deseci tisuća kineskih studenata studirali su na američkim i europskim sveučilištima ili radili u zapadnim tvrtkama.

Tijekom nedavnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, kineski predsjednik Xi Jinping potaknuo je američke tvrtke da njegovu zemlju smatraju bliskim trgovinskim partnerom.

Zapravo, američke tvrtke trebale bi nastojati premjestiti svoje lance opskrbe i ostalo poslovanje dalje od Kine – dok još imaju vremena. Svojim namjernim i ponavljanim postupcima, Kina ide prema gospodarskom obračunu s SAD-om.

Ponavljanje greške s Putinom
Već desetljećima zapadne vlade slijede verzije onoga što Nijemci nazivaju Wandel durch Handel (promjena kroz trgovinu), nadajući se da će postići globalnu stabilnost, smanjiti međunarodne sukobe i (možda) promicati više demokracije kroz ekonomsku interakciju s autoritarnim režimima. Ideja je jednostavna: zemlje koje intenzivno međusobno trguju neće ugroziti nastalu dobit i radna mjesta odlaskom u rat. Prosperitet i međuovisnost ublažavaju agresiju.

Ali načelo Wandel durch Handel uopće nije izvjesno, jer sve to uvelike ovisi o početnim institucionalnim uvjetima i snazi ideologija. A današnji svijet sadrži nekoliko istaknutih i iznimno opasnih primjera gdje je povećanje trgovine pošlo po zlu, iz demokratske perspektive. Ruska potpuna invazija na Ukrajinu najspektakularniji je primjer.

No, nakon invazije na Gruziju 2008., Rusija se nije suočila s opsežnim sankcijama i izolacijom. Umjesto toga, dobila je “reset” s SAD-om i još veću moć na energetskom tržištu EU. Godine 2015. tadašnji potpredsjednik Joe Biden objasnio je razmišljanje američke administracije: “Svi smo mi uložili u vrstu Rusije za koju smo se nadali – i još uvijek se nadamo – da će se jednog dana pojaviti: Rusija integrirana u svjetsko gospodarstvo; prosperitetnija, predanija međunarodnom poretku.”

 

Kad povećanje trgovine pođe po zlu

Ruska invazija na Ukrajinu najspektakularniji je primjer gdje je povećanje trgovine pošlo po zlu, iz demokratske perspektive.

Primjerice, plinovod Sjeverni tok koji povezuje Rusiju i Njemačku bio je klasičan slučaj Wandel durch Handela. Iako točan omjer strateških i komercijalnih motiva nije bio jasan, neto rezultat takvog pristupa je opasan tiranin s dubokim džepovima, sposoban i voljan ispaliti mnogo projektila na nevine civile u susjednoj zemlji.

Iza ruskog predsjednika Vladimira Putina stoji Xi. Kina je očito spremna prodati Rusiji što god želi, uključujući komponente projektila. Zapadne sankcije daleko su od savršenih, ali Kina uvelike olakšava dotok robe u Rusiju. Kina bi mogla izvršiti odlučan pritisak na Rusiju da se povuče iz Ukrajine, baš kao što bi mogla natjerati Iran da ne podrži teroriste. Ali to ne čini, jer je Wandel durch Handel spektakularno podbacio i u odnosu na Kinu.

Od 1990-ih zapadne tvrtke uložile su cijelo bogatstvo u kinesko gospodarstvo, a deseci tisuća kineskih studenata studirali su na američkim i europskim sveučilištima ili radili u zapadnim tvrtkama. Ništa od toga nije učinilo Kinu demokratskijom.

Naprotiv, u posljednjem desetljeću Xi je brzo pomaknuo Kinu prema totalitarizmu, eliminirajući čak i onaj najosnovniji sustav provjera i ravnoteža koji se proveo nakon smrti Mao Zedonga. Ironično je i grozno da se Kina koristi zapadnim tehnologijama za suzbijanje neslaganja, špijuniranje zapadnih zemalja i širenje dezinformacija.

Kapital ovisan o autokracijama
Što je još gore, čini se da su trgovinom između demokracija i autokracija posljednjih desetljeća, demokracije postale ovisnije o autokracijama, a ne obrnuto. To je bilo očito iz reakcije demokracija na rusku potpunu invaziju na Ukrajinu 2022. EU je bio vrlo nesklon prestati kupovati rusku energiju i platio je Rusiji 140 milijardi eura (152 milijarde dolara) između ožujka 2022. i ožujka 2023.; stotine zapadnih tvrtki ostaju u Rusiji i tako pomažu u financiranju rata (porezima i na druge načine).

SAD je kupio robu vrijednu 536,8 milijardi dolara izravno iz Kine 2022., i usluge vrijedne još 27 milijardi dolara – gotovo šestinu ukupnog uvoza američke robe od 3,3 bilijuna dolara. Prema izvorima američkog trgovinskog predstavništva, američka se izravna strana ulaganja u Kini procjenjuju na 126 milijardi dolara. Sva ta trgovina i ulaganja poslužili su desetljećima dugim naporima u dobroj vjeri za jačanje bilateralnih odnosa. Ali unosna komercijalna strategija bila je i propala vanjska politika.

U Washingtonu postoji sve veći dvostranački konsenzus da je hitno potrebna nabava od geopolitičkih prijatelja i vraćanje proizvodnje u SAD kako bi se ispravili vanjski učinci koje sama tržišta ne mogu popraviti. Ostale prijeko potrebne politike uključuju ubrzano promicanje zelenih tehnologija, kako bi svijet postao manje ovisan o terorističkim režimima za fosilna goriva i zabranu političarima, obrazovnim institucijama, skupinama za strateško promišljanje i medijima da primaju novac (i utjecaj) koji potječe iz zemalja s antagonističkim režimima.

Što god da se dogodi u sljedećem američkom izbornom ciklusu, očekujte daljnje sankcije i bezbroj drugih ograničenja trgovine s Kinom. Ako kinesko vodstvo radikalno ne promijeni smjer, veliki trgovinski rat postat će vjerojatniji. Sve je jasno: američki ulagači trebali bi diverzificirati svoje dobavljače što je prije moguće.

poslovni