Projekt "Sigurniji internet za djecu - školski kurikulum" bit će predstavljen na tematskoj sjednici u Hrvatskom saboru 10. veljače

Veliki Bukovec, 6. veljače 2014. - Ovogodišnja tema Dana sigurnijeg interneta je "Stvorimo bolji internet zajedno" i ukazuje na zajedničku odgovornost u poticanju pozitivnih i uklanjanju negativnih strana interneta. Osigurati bolji internet znači poticati tvrtke i institucije da stvaraju pozitivne, kvalitetne i djeci primjerene online sadržaje, štite osobne podatke te intenzivno rade na sprječavanju negativnih i nasilnih sadržaja te govora mržnje. Poruke su to uz tradicionalno globalno obilježavanje sigurnog korištenja interneta koje će se ove godine obilježiti 11. veljače i aktivnostima u Hrvatskoj. Tim projekta petzanet.HR aktivno se uključio u stvaranje boljeg interneta i podizanje razine svijesti djece, roditelja, učitelja i lokalne zajednice o važnosti primjerenog, odgovornog i sigurnog korištenja interneta i mobilnih tehnologija. Aktivnosti će se odvijati u školama partnerima na projektu, javnim institucijama te u Hrvatskom saboru.

Projekt "Sigurniji internet za djecu - školski kurikulum" bit će predstavljen u Hrvatskom saboru na tematskoj sjednici „Medijska pismenost za sigurnost djece u svijetu medija i interneta“ koja će se održati 10. veljače 2014. Tematsku sjednicu organiziraju Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora, na inicijativu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić i u povodu Dana sigurnijeg interneta.

Osnovna škola Popovača s pet područnih škola će u 25 razrednih odjela provesti radionice za djecu od 1. do 8. razreda. Na radionicama će učenici s učiteljem napraviti razredni plakat s pravilima sigurnog i odgovornog korištenja interneta, a zatim će ih nadopunjavati pravilima tijekom cijele školske godine. Također će organizirati radionice s roditeljima na roditeljskim sastancima na kojima će roditelji stvoriti pravila primjerenog korištenja tehnologije.

Osnovna škola "Mladost" iz Osijeka će 11. veljače u 13.15 sati imati svečano potpisivanje Politike prihvatljivog korištenja interneta i mobilnih tehnologija, nakon tromjesečnog zajedničkog rada učenika, roditelja i učitelja na njegovoj izradi. Na svečanosti će dokument biti predstavljen i predstavnicima lokalne zajednice, a organizirat će i kratki program s plesnom točkom i igrokazom na temu računala. Nakon toga predstavnici razrednih odjela s razrednicima potpisat će dokument koji će se nalaziti u velikoj bilježnici i biti dostupan svima koji žele proučavati pravila. Dokument će vrijediti godinu dana te će ga zatim ponovno doraditi, u skladu s promjenama mobilnih tehnologija u školi. Tijekom veljače i ožujka svaki razredni odjel prilagodit će pravila svom uzrastu i istaknuti na vidnom mjestu u svojoj učionici.

Osnovna škola „Mato Lovrak“ iz Nove Gradiške 11. veljače u novogradiškom Domu kulture u 12 sati organizira izložbu učeničkih radova (likovnih, literarnih, novinarskih radova, plakata i stripova) na temu sigurnog korištenja interneta. Građani Nove Gradiške moći će tako upoznati projekt „Sigurnost djece na internetu“, a osim članova pedagoškog tima izravno uključenih u realizaciju projekta, prezentacije na odabrane teme održat će i predstavnici učenika. U programu će sudjelovati i predstavnici gradskih vlasti, Županije i Turističke zajednice grada te ravnatelji gradskih osnovnih i srednjih škola.

Splitska Osnovna škola Gripe organizira predavanja i radionice za sve učenike od 1. do 8. razreda. Na radionicama će učenicima biti skrenuta pažnja na elektroničko nasilje među vršnjacima, učenici će raspravljati o toj temi te zajednički napraviti multimedijske sadržaje s pravilima i savjetima za sprječavanje nepoželjnog ponašanja na internetu. Među učenicima će se provesti i anketa o njihovim navikama korištenja interneta i mobilnih uređaja koja će omogućiti pripremu posebnih tematskih radionica za djecu i roditelje.

Osnovna škola Veliki Bukovec obilježit će Dan sigurnijeg interneta cjelodnevnim aktivnostima. Za sve učenike će od 7.30 do 13.35 sati biti organizirane radionice, kvizovi, igrokaz i rasprave koje će ih usmjeriti prema primjerenom i odgovornom korištenju interneta. Neke od tema o kojima će biti riječi su 'Moraju li svi znati tko sam', 'Od lopte do interneta', 'I internet ima pravila', 'Kad si upleten u mrežu' te 'I ti si nasilnik?'.

U 17 sati održat će se interaktivni okrugli stol za roditelje i građane na kojem će uz odrasle raspravljati i učenici - digitalni savjetnici, pomažući odraslima razumjeti izazove interneta i mobilnih tehnologija. Učenici će ujedno pokazati i mogućnosti novog mobilnog okruženja za učenje u školi, opremljenog tabletima i interaktivnom pločom.

Pozivamo vas da nam se pridružite tijekom navedenih aktivnosti i zajedno obilježimo Dan sigurnijeg interneta pod sloganom "Stvorimo bolji internet zajedno".

Kontakti:

O projektu petzanet.HR:

U projektu 'Sigurnost djece na internetu' učitelji iz pet osnovnih škola izradit će i zatim primijeniti školski kurikulum o sigurnosti djece na internetu u sklopu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. U projektu sudjeluju OŠ Veliki Bukovec kao nositelj projekta te OŠ 'Mate Lovrak' iz Nove Gradiške, OŠ Popovača, OŠ Gripe iz Splita i OŠ 'Mladost' iz Osijeka. Osnovni ciljevi jednoipogodišnjeg projekta su podizanje svijesti o nužnosti zaštite djece i mladih te razvijanje kritičkog stava. Projekt financira IPA program Europske unije s 2,5 milijuna kuna, a podršku imaju i od Hrvatske akademske mreže CARNet, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za zaštitu osobnih podataka te niza lokalnih institucija i organizacija. U projekt će direktno biti uključeno 200 učitelja, 220 učenika te 220 roditelja, a očekuje se da neizravno kroz kampanju podizanja razine svijesti i daljnju implementaciju školskog kurikuluma, bude obuhvaćeno više od 5000 učenika i roditelja te 2500 učitelja. Projekt završava u prosincu 2014. godine. Informacije o projektu možete pratiti i na web stranici petzanet.HR

Sigurniji internet