Državni arhiv u Slavonskom Brodu Vas poziva na otvorenje izložbe ''Zvonimir Podkovac-baletni umjetnik, istraživač i publicist''  u četvrtak, 21. veljače 2013. godine, sa početkom u 19 sati.

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Slavonski Brod i Državnog arhiva, nakon otvorenja biti će održano predavanje Maje Đurinović na temu ''Arhiv Zvonimira Podkovca: balet kao profesija, domovina i hobi''. Oba događaja se odvijaju u sklopu 10. dana plesa Mie Čorak Slavenske.

Zvonimir Podkovac je rođen 2. ožujka 1926. u Brodu na Savi. Završio je prvi razred Državne osnovne škole u Brodu na Savi. Nakon toga zbog očevog premještaja preseljava u Zagreb, gdje će nastaviti školovanje. Godine 1943. na poziv baletnog plesača i pedagoga Josipa Kavura počinje polaziti baletni tečaj Ane Roje i Oskara Harmoša na Umjetničkoj školi. Otada i počinje njegova umjetnička karijera. Polaznik je i Baletske škole "Lujo Davičo" u Beogradu u klasi Milorada Mile Jovanovića 1951. godine. Kao član baletnoga ansambla HNK-a
nastupa od 1944. do 1953. god. Potom odlazi u Francusku. U Parizu je jedno vrijeme studirao kod Olge Preobraženske i S. Perettija. U Francuskoj je bio član baletnih trupa: Janin Charrat, Rolanda Petita, Ludmile Čerine, Grand Balleta de Marquis de Cuevas i kazališta u Nancyju, nakon toga u pariškoj trupi Theatre d'art du balett etc.
Nakratko od 1958. do 1959. nastupao je i kao solist u zagrebačkoj Komediji, nakon toga ponovno odlazi u Pariz. U periodu 1962.-1973. nastupio je u stotinu i dvadeset televizijskih emisija u Parizu posvećenih baletu. U razdoblju 1976.-1986. radio je u Muzeju moderne umjetnosti Kulturnog centra "GEORGES POMPIDU" u Parizu. Cilj izložbe je upoznati brodsku i hrvatsku javnost s osobnim fondom, odnosno dijelom pokretne kulturne ostavštine koju je g-din Zvonimir
Podkovac darovao Državnom arhivu u Slavonskom Brodu.

Izvor: Domagoj Zovak