Još tamo u lipnju 2020., to znači prije dvije godine sam pisao o utjecaju toplinskog vala na stvaranje povišene koncentracije ozona općenito, a posebno u Slavonskom Brodu (http://www.sbperiskop.net/objave/o-lipanjskom-toplinskom-valu-prizemnom-ozonu-i-drugim-oneciscenjima-zraka).

Ovih dana ponovo smo svjedoci bili djelovanju toplinskog vala u cijeloj Hrvatskoj. Termometri često su pokazivali visoku temperaturu i blizu, a ponekad i iznad 40 stupnjeva Celzijusovih. Tako svjedoci smo bili ponovo i u Slavonskom Brodu, pa i u drugim većim gradovima u RH kako visoka temperatura ne ide sama… Ona i razni drugi faktori, prvenstveno veliki utjecaj (kemijske) industrije, pa i prometa i direktno i indirektno onečišćuju zrak ozonom…

Još sredinom srpnja kada su maksimalne dnevne vrijednosti prizemnog ozona dosegle nezdrave razine u Portugalu, Španjolskoj i Italiji, pri čemu su na nekim mjestima izmjerene vrijednosti veće od 200 μg/m3,  znanstvenici iz Copernicus-a, vodećeg europskog programa promatranja Zemlje sa Službom za nadzor atmosfere (CAMS) i Službom za klimatske promjene (C3S), upozoravali na to da se predviđa vrlo visoko onečišćenje ozonom uzrokovan djelovanjem toplinskog vala diljem Europe.

Vidjeli smo na n1.info-u i na N1 televiziji (https://hr.n1info.com/vijesti/oneciscenje-ozonom-vrlo-visoko-dok-se-toplinski-val-nastavlja-diljem-europe/) koliko je ozbiljan bio pristup  znanstvenika iz Copernicus-a. Zato nas, koji duže vrijeme primjećujemo spregu između toplinskog vala i povećane koncentracije ozona neiznađuje činjenica da u Hrvatskoj nitko još od odgovornih nije se pozabavio s tom problematikom.

Zaista,ovih dana skoro smo svaki sat - dva vidjeli i slušali stručnjake DHMZ-a u najavama i prognozama toplinskog vala na televiziji, ali nismo nijednom zapazili da je netko osvrnuo na problem visoke koncentracije prizemnog ozona u našim većim gradovima! 

Općenito u DHMZ-u vrlo rijetko se bave prezentacijom stanja onečišćenja zraka, a posebno ako je riječ o prizemnom ozonu.Mi iz Eko-Integrala više puta smo ukazivali na nekakve nejasnoće vezano za kvarove mjernog uređaja za ozon, za umjeravanje istog, validaciju podataka i slično. Nažalost bez nekih rezultata.

Evo najnoviji primjeri nejasnoća kod mjerenja ozona u Slavonskom Brodu samo iz srpnja ove godine!

Nedavno smo svjedoci bili kako je na mjernoj postaji SB1 mjerni uređaj za ozon bio izvan funkcije. Riječ je, kako je u obavijesti objavljeno na web stranici RH, o deinstaliranju uređaja, odnosno kako piše:

“12.07.2022:- Uređaj za mjerenje koncentracije ozona (O3) deinstaliran je radi redovnog umjeravanja te će biti vraćen u kratkom roku.”.

Inače, ovo ie bilo takvo treće deinstarinje uređaja u ovih nepunih 7 mjeseci, makar ne tako davno iz pera Glavne ravnateljice DHMZ-a mogli smo pročitati da sve će se to pojednostaviti i svest će se  na način umjeravanja uređaja u Slavonskom Brodu na model koji se primjenjuje u Zagrebu, Osijeku…

U biti, možda nije ni problem u broju umjeravanja koji u Slavonskom Brodu još uvijek 4, nego trajanje tih umjeravanja. Tako u ovom posljednjem slučaju to umjeravanja je trajalo (skoro) 7 dana j to baš u sezoni ozona. Jasno nam je da u ovih 7 dana nije bilo moguće izračunati osmosatni prosjek ozona koji je već do tada 9 puta ove godine bio iznad ciljne vrijednosti (120 µg/m3)! Usput bih samo spomenuo da u travnju isto to umjeravanje trajalo samo 3 dana!!!

Nakon što je umjeravanje završeno i uređaj ponovo instaliran, poslije samo četiri dana došlo je do nekakvih nerazumnih kvarova na uređaju. Posebno bih tu istaknuo da je toplinski val već 21. Srpnja djelovao na zrak i baš kako je najavljeno sa strane znanstvenika Copernicus-a, cijeli dan je u Slavonskom Brodu kontinuirano mjerile visoke koncentracije ozona (O3) i to 7 - 8 sati iznad 130, pa i 140 μg/m3, tako da je najveći osmosatni prosjek ozona je bio prvi put ove godine iznad 135 μg/m3, dok je ciljna vrijednost 120 μg/m3! (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165).

Sve se to ponovilo i sutra dan. Tada sam na feju napisao: dalje traje veliki utjecaj toplinskog vala u Slavonskom Brodu. Mjerena je visoka temperatura od 38 stupnjeva C,,, I baš kako je najavljeno sa strane znanstvenika Copernicus-a i danas cijeli dan je u Slavonskom Brodu kontinuirano mjerile visoke koncentracije ozona (O3) i to kontinuirano iznad 140, pa i oko 150 μg/m3, tako da je najveći osmosatni prosjek ozona i danas ponovo iznad 135 μg/m3!

No 23. srpnja umjesto nekakvog zaključka vezano za povećane satne koncentracije ozona uzrokovane toplinskim valom, imali smo samo jedno zapažanje vezano za uređaj za mjerenje ozona koji je vraćen prije nekoliko dana, 18. srpnja sa umjeravanja, da spomenuti uređaj cijeli dan je bio izvan funkcije! Pa tako i sutradan, do ponedjeljka do 10 sati.Što se dogodilo(?), DHMZ nije ništa objavio.

No, suprotno podacima za koje se na stranicama HAZO-a brine DHMZ, na stranicama Europske agencije za zaštite okoliša je vidljivo da i u subotu i nedjelju, kao i dan-dva prije mjerene su koncentracije ozona kontinuirano 6 - 7 sati iznad 130, pa 140 µg/m3! (https://airindex.eea.europa.eu/Map/AQI/Viewer/, i prilog)

Nevjerojatno, ali istinito, umjesto da djelatnici DHMZ-a upozoravaju Brođane, pa i stanovnike drugih gradova o velikoj koncentraciji prizemnog ozona, izgleda i ne znaju da je uređaj za ozon u Slavonskom Brodu bio u kvaru! Puno “neodgovorno odgovorni”!