Gradska tržnica u Slavonskom Brodu, natkriveni plato gdje živežne namirnice prodaju sitni prozvođači, svoju punu snagu pokazuje subotom, odvajkada pijačnim danom, kao i što je to običaj i u drugim, provincijalnim mjestima. Tada je učestalost dolazaka potrebitih najveća. Subotom je ponuda u odnosu na ostale dane zamjetnija/znatnija. Ali, i drugim danima dogodi se gužva.

Većina kupaca po provijant dolazi kolima, a ostali pješke ili biciklima. Kola se ostavljaju na okolnim parkiralištima, a za bicikle je predviđeno njihovo ostavljanje na nekoliko namjenskih stalaka. Uprava Komunlca d.o.o, RJ Tržnica dopustila je da se između stalaka nasadi autoprikolica i zauzme prostor namijenjen za parkiranje bicikla na kraće vrijeme.

Tjednima već netko onemogućava upotrebu barem desetak mjesta, bez opravdanog razloga. Radi se o drskosti, neuviđavnosti, bezobzirnosti, bezobraznoj sebičnosti i zabolimekurac stavu spram ljudi koji su došli biciklima na teritorij tržnice. Neprimjerenost, sebičluk koji traje predugo da se ne bi radilo o nekulturnom nemaru.

Slušam jučer (petak) dopode starijeg gospodina koji ne može pronaći mjesto za svoj bicikl, kako glasno psuje: „Jebo im pas oca idiotskog!“. Žena ispred njega kaže prijateljici: „Vidi što je napravila sorta kretena?! Kupus je pametniji od njih!“

Protumačio sam njihove nimalo obazrive riječi kao poziv/zahtjev kupaca da se prikolica izmjesti pored stalaka, da se oslobode parkirališna mjesta, da se poštuje pravo na nesmetano trgovanje. Možda će odgovorni ćuti za ovaj apel i ispraviti očitu nepažljivost, a možda će biti po onoj narodnoj... čuju, ali ne haju.

________________