Hrvatska dramska spisateljica Tena Štivičić osvojila je za svoju dramu "3 zime" (3 Winters) Nagradu Susan Smith Blackburn za 2015. godinu, nastariju i najugledniju nagradu koja se dodjeljuje autoricama dramskih tekstova pisanih na engleskom jeziku.Međunarodna nagrada koja se dodjeljuje u Houstonu, New Yorku i Londonu ove je godine dodijeljena 37. put.Teni Štivičić nagradu je na svečanosti održanoj u ponedjeljak navečer u newyorškom kazalištu Playwright Horizons, uručila Rebecca Hall, jedna od članica ovogodišnjega žirija i dobitnica nagrada BAFTA-e i Emmy, izvijestio je kazališni portal Theatermania. Nagrada se sastoji od novčanoga iznosa od 25 tisuća dolara i grafike Willema de Kooninga.Uz Hall u žiriju su bili i kazališni redatelj i direktor londonskog National Theatrea Bijan Sheibani, glumica Carmen Herlihy, škotska dramatičarka Rona Munro, američka redateljica Liesl Tommy i umjetnički direktor Victory Gardens Theatrea u Chicagu Chay Yew.

Tena Štivičić bila je jedna od dvanaest finalistkinja izabranih između ukupno 140 nominiranih. Svaka finalistkinja nagrađena je s pet tisuća dolara.

Drama "3 zime" premijerno je izvedena prošle godine u londonskom National Theatreu u režiji Howarda Daviesa. Radnja drame smještena je u Zagreb i odvija se u tri vremenska razdoblja - 1945., 1990. i 2011. prateći zbivanja u jednoj obitelji koju povezuju tri generacije snažnih žena.

Nakon premijere drama je dobila izvrsne kritike, a objavila ju je i izdavačka kuća Nick Hern Books.

Nagradu Susan Smith Blackburn ustanovili su Emilie S. Kilgore i William Blackburn, a njome se odaje priznanje izvanrednim novim dramama koje su, na engleskom jeziku, napisale žene. Među prijašnjim dobitnicama Nagrade Susan Smith Blackburn Prize su dobitnica Nagrade Olivier Lucy Kirkwood (2014.) i dobitnica Pulitzerove nagrade Annie Baker (2013.).

Tena Štivičić rođena je u Zagrebu. Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a 2004. magistirala je na londonskom Goldsmiths Collegeu, na Odsjeku za dramsko pismo. Nakon magisterija provela je šest mjeseci u Švicarskoj kao spisateljica u rezidenciji na stipendiji Kantona Bern.

Prvu dramu "Nemreš pobjeć od nedjelje" napisala je na trećoj godini dramaturgije, a prva godina boravka u Londonu inspirirala ju je za dramu "Fragile!" praizvedenu u Mladinskom Gledališču u Ljubljani te je proglašena najboljom predstavom na Borštinkovom festivalu u Sloveniji. Drame je izvedena u nizu europskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Austriju i Tursku, te BBC Radiju4. Drama je prevedena na nekoliko jezika i osvojila je mnoge nagrade, među kojima Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni dramski tekst na Heidelberg Stückemarktu 2008.

Autorica je i drama "Krijesnice", "Sedam dana u Zagrebu", "Invisible", a 2013. sudjelovala je u koprodukcijskom projektu "Europa" zagrebačkog ZKM-a s kazalištima iz Velike Britanije, Njemačke i Poljske.

Od 2003. živi i radi u Londonu, a u povodu obilježavanja pedesete obljetnice postojanja teatra Royal Court 2006. uvrštena je, po izboru BBC-a i Royal Courta, među pedeset mladih dramskih pisaca koji će obilježiti sljedećih pedeset godina kazališta u Velikoj Britaniji.