Zaista je nevjerojatno, makar je sve očiglednije kako postoji objašnjenje za brodsko onečišćeni zrak, ali odgovorni ne žele i neće to objašnjenje objaviti ni nakon 12 godina rada (i ‘nerada’) Rafinerije nafte Brod. Zašto(?), pitamo se, a iznova ponavljamo i jedno drugo pitanje: što se to događa u Rafineriji nafta Brod?

Ono što vidimo i znamo, da u Slavonskom Brodu ponovo su češća velika onečišćenja koja nisu mogla biti uzrokovana (smanjenim) prometom; prometom u gradu, pa i na autocesti i na graničnom prijelazu, ali ni putem malih obiteljskih ložišta na drva, što je dosada često bila mantra stručnjaka iz DHMZ-a i Ministarstva!  

Evo, prije nekoliko dana na fejsu smo govorili o tome da je na mjernim postajama u Slavonskom Brodu, ali i u Rafineriji Brod polako popustila veliko onečišćenje lebdećim česticama koje danima, dan za danom ‘intenzivno’ smetalo Brođanima.

Za vrijeme tog ‘poboljšanja’ na mjernoj stanici u Rafineriji satima su se mjerile koncentracije lebdećih čestica PM10 ispod 30 µg/m3, dok na postaji kod Stadiona kraj Save i ispod 20 µg/m3. Također i na mjernoj postaji na Jelasu koncentracija lebdećih čestica PM2.5 satima je bila ispod 10 µg/m3(!)…

Dok je prekjučer mjerna postaja kod Stadiona kraj Save ponovo je bila u CRVENOM i visoko na top listi onečišćenja (vidi prilog!)! Na toj mjernoj postaji su se mjerile koncentracije lebdećih čestica PM10 oko 40 - 50 µg/m3, što su 2 - 3 puta veći iznosi nego dan ili dva prije toga. A posebno je interesantno da noć prije su mjerene još veće koncentracije u prosjeku oko 80  µg/m3, a u ponoć i od 132,6  µg/m3!U isto vrijeme su na mjernoj stanici u Rafineriji 6 sati kontinuirano mjerene koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, ali od (skoro) alarmantno visokih 193,6 µg/m3 (vidi prilog!)!

Inače cijeli mjesec studeni je bio u znaku novih povećanih onečišćenja u Slavonskom Brodu i to vrlo često uzrokovana iz Prekosavlja. Prošli put već sam pisao u članku (vidi: http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/sto-se-to-dogada-u-rafineriji-nafte-brod) o tome da se po cijele dane na mjernoj stanici u Rafineriji mjerile povećane satne koncentracije sumporovodika (H2S) i to iznad granične vrijednosti (7 µg/m3), pa i od 35 µg/m3 (12.11.) i 56 µg/m3 (13.11.).

U međuvremenu je o tim onečišćenjima oglasila i saborska zastupnica, Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta. Ona je u Saboru dana 20. studenog govorila o onečišćenom zraku u Slavonskom Brodu i o problemima Brođana i u ovoj, ali i u posljednjih 12 godina.

Istaknula je da je nevjerojatno da poslije 12 godina ni Brođani, ali ni dužnosnici i službenici u Ministarstvu zaštite okoliša RH i dalje ne znaju ništa o planovima modernizacije i plinofikacije Rafinerije nafte Brod. “Duže od dvanaest godina građani Slavonskog Broda i okolice trpe zbog zagađenog zraka” - rekla je Ona.

Također je gđa Vukovac istaknula da je generalni direktor Rafinerije nafte Brod još prije par mjeseci rekao kako će sva postrojenja Rafinerije od prosinca kao pogonski energent koristiti prirodni plin čime će se stvoriti značajne financijske uštede i ekološki efekti u preradi nafte u Rafineriji. Jako je važno da je saborska zastupnica Vukovac pozvala sve odgovorne institucije u RH da što prije poduzmu odgovarajuće radnje u funkciji zaštite okoliša, ali i zaštite zdravlja Brođana...

Zato je pomalo nejasno da za vrijeme nedavne rasprave u Hrvatskom saboru o prijedlogu o pokretanju povjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja Tomislavu Ćoriću, nitko nije se od zastupnika sjetio za problem vezan za Brođane i rad Rafinerije u susjednoj državi, Bosni i Hercegovini(?).

Također postavljam pitanje, dokle odgovorne institucije u RH dalje neće poduzimati odgovarajuće radnje u funkciji zaštite okoliša, ali i zaštite zdravlja Brođana?