Navijat ćemo mi za hrvatsku reprezentaciju u Rusiji, čak i sa Zdravkom Mamićem, Davorom Šukerom i Lukom Modrićem na leđima. Uz začepljeni nos, jer nemamo drugog izbora


U povodu optužnice Državnog odvjetništva protiv Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza, ovih dana sportski dnevnik je na svojoj naslovnici objavio naslov: „Ili će pasti optužnica DORH-a, ili ambicije Vatrenih na SP-u“.

Tim se naslovom vrši sramotni pritisak na DORH i pravosuđe, i po onom poznatom novohrvatskom obrascu zapravo ih se optužuje za nacionalnu izdaju ako ne odustanu od pokušaja istjerivanja kriminala. Koristi se pritom najjednostavnija i najgluplja formula, ali ona koja u ovoj po mnogo čemu zaostaloj zemlji i upali, jer su u njoj istina i pravičnost voda duboka, kao što je to još znao i pomalo zaboravljeni Damir Polančec.

Što se tiče Luke Modrića nema spora da je riječ o najboljem hrvatskom nogometašu i da se od njega očekuje najviše i na nogometnom svjetskom prvenstvu u Rusiji u dresu hrvatske reprezentacije. Međutim, to ne znači da on zbog toga mora biti izuzet od zakona, da bi svi drugi hrvatski građani u principu trebali biti jednaki pred zakonom, ali to ne bi trebalo vrijediti i za Modrića i, eventualno, Dejana Lovrena, reprezentativnog stopera, koji bi također, kao i Modrić, mogao biti optužen zbog lažnog svjedočenja. U čiju korist? Pa u korist najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa - Zdravka Mamića.

Banalne gluposti koje Mamić na svojim periodičnim kastrovskim presicama izgovara u konačnici imaju isti zaključak. Dakle, državni odvjetnik Dinko Cvitan ima životni zadatak uništiti njega i njegovu obitelj, Dinamo, HNS i Hrvatsku.

„Imam puno dokaza ljudi koji su svjedočili kako on govori: 'Prije će Hrvatska propasti, ali njega ću doći glave!'", vikao je Mamić koji navodno nije pod opijatima. „E pa dobit ćete k..ac“ poručuje legendarni Maminjo pravosudnim organima, ali i hrvatskoj javnosti.

Poruka je svima onima koji žele pravedno i pravično pravosuđe koje će rasvijetliti i Mamićeve afere te i previše očite promjene u iskazima svjedočenje Luke Modrića i Dejana Lovrena, poruka da su najbogatiji i najmoćniji ujedno i jednakiji od ostalih i njih se ne može i ne smije tek tako i svako malo povlačiti pred sudovima.

Da bi Modrić barem u ovom razdoblju do ljeta kad počinje prvenstvo u Rusiji trebao biti praktički nedodirljiv kazao je u jednom intervjuu čak i Ivan Herak koji je sada glavni menadžer strateškog planiranja HNS-a. Jer, navodno je čudno što se Modrića sada optužuje za lažno svjedočenje, prije nego li završi postupak Mamiću. No, Mamiću je Luka Modrić svjedok pa je jedno s drugim i te kako u vezi, tako nam se čini.

Nogometni izbornik Zlatko Dalić, za kojeg možemo reći da trenutačno skoro jedini u menadžmentu HNS-u uživa simpatije javnosti, bio je korektan, nije nikome docirao pa je kazao da Modrić sve stoički podnosi i da zna da će biti pravi kad bude najpotrebnije.

Prije mjesec dana španjolski su poreznici optužili Luku Modrića i njegovu suprugu zbog utaje poreza. Tu je Modrić smjesta pokazao kako nije obolio od Alzheimerove bolesti. Nije oklijevao kao na svjedočenju u Osijeku s izjavama tipa: „Ne znam“, „Ne mogu se sjetiti“, „Ne mogu se sjetiti točno kada“, „Bilo je to davno“, „Ne, pardon, prije…“ i slično. U Španjolskoj je on u trenutku shvatio da se mora nagoditi s poreznicima kako bi izbjegao moguću kaznu koju španjolski sudovi predviđaju u slučaju utaje poreza. Modrić i supruga su prije nekoliko godina u Luxemburgu osnovali tvrtku na koju su prenijeli komercijalna prava na korištenje Modrićevog imena u marketinške svrhe i tako su izbjegli plaćanje poreza.

Da je Modrić bio siguran da nije izbjegao plaćanje poreza Španjolskoj, on bi hladno otpilio poreznike i išao na sud a ne bi im platio milijun eura smjesta iz džepa. Modrić najvjerojatnije nije baš moralna vertikala ni onda kad treba platiti porez, a vjerojatno niti onda kad se treba barem okvirno sjetiti kada je potpisao anekse ugovora sa Zdravkom Mamićem. Najbolji hrvatski nogometaš i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije možda ne treba niti biti nikakva moralna vertikala a da ipak odlično odigra u Rusiji i doprinese uspjehu hrvatske reprezentacije.

Druga varijanta, koja se sada čini potpuno nemogućom je da se Modrić pa i Dejan Lovren odstrane iz reprezentacije, kako bi naši Vatreni rasterećeni nekih mogućih kriminalnih tereta, pokušali ostvariti što bolji uspjeh u Rusiji. Uostalom, prije nekoliko mjeseci, kad je u javnosti bilo očitog negodovanja nakon vrlo dvojbenog Modrićevog svjedočenja na sudu u Osijeku, Modrić je izjavio španjolskim medijima da će razmisliti hoće li i dalje igrati za hrvatsku reprezentaciju.

Sve one nogometne pa i one medijske moćnike jedino molimo - nemojte nas gnjaviti, nemojte od nas pokušavati raditi budale i tvrditi da je crno zapravo bijelo i obratno. Nije hrvatska nogometna reprezentacija jedini sumnjivi ili (polu)kvarni društveni fenomen u Hrvatskoj. Ima toga još. Mi to znamo, začepimo nos i živimo sa svim tim.

Dakle, navijat ćemo mi za hrvatsku reprezentaciju u Rusiji, čak i sa Zdravkom Mamićem, Davorom Šukerom i Lukom Modrićem na leđima. Uz začepljeni nos, jer nemamo drugog izbora.

 

novilist