Jučer dopodne od Occupya dobijem mail slijedećeg sadržaja: Vidim zanimljivo je bilo na Odboru (saborskom Odboru za informiranje, informatizaciju i medije, čiji sam vanjski član, nap.aut.), a ti ništa ne pišeš u vezi toga. Mislim da je to šteta. Nemamo svaki dan predstavnika u našem visokom domu. S obzirom da sam se iz Zagreba sa sjednice Odbora vratio 19. studenog, poslije 20 sati, jednostavno nisam stigao. Iz cjelokupnog dnevnog reda sjednica izdvajam točku u kojoj se našla Hina.

Da će Hina možda biti na dnevnom redu saznao sam od kolege Andreja Matijaševića, novinara HINE, također imenovanog člana Odbora. Na hodniku ispred dvorane „Ivan Mažuranić“ u kojoj je bilo zakazano održavanje sjednice Odbora, dao mi papir (Šire obrazloženje prijedloga za amandman za HINU na prijedlog državnog proračuna za 2014. godinu) u kome Uprava Hine konstatira da je proračunska stavka za financiranje Hine temeljem Ugovora o otkupu prava korištenja informativnih usluga Hine za potrebe informiranja državnih tijela RH i drugih korisnika proračuna umanjena za 5 000 000 kuna odnosno za 23,1 posto u odnosu na 2013. godinu, s dosadašnjih 21.679,720 kn na 16.679.720 kn, te da bi to vodilo praktičnom nestanku nacionalne novinske agencije, a što bi vjerojatno dovelo do povećanja fragmentiranosti i nepouzdanosti izvora vijesti, te smanjilo doprinos medija izgradnji javne sfere, i lišilo Vladu jednog od instrumenata za poticanje nacionalnog razvoja i izgradnju identiteta.

Udar na Hinu uvršten je u dnevni red, u točku  „razno“.  Matijašević je članove Odbora izvjestio da je Hina o uskraćivanju gotovo četvrtine sredstava odnosno odustajanju od daljnjeg proračunskog sufinaciranja, saznala 15. studenog iz dopisa Ministarstva kulture. U obrazloženju svoje odluke Ministarstvo kulture navodi slijedeće: „u potrebi usklađivanja sa zakonodavstvom EU i provođenja reformskih mjera Vlade RH, samtramopotrebnim Hrvatsku izvještajnu agenciju postupno preusmjeriti s neposrednog proračunskog financiranj na druge izvore sredstava, poput javne radioteleviziske pristojbe, fondova EU i tržišnih prihoda, kako bi se osiguralo dugoročno financiranje i razvoj“ Hine.

Ukoliko bi se prihvatile sugestije Ministarstva kulture, tomu bi trebala prethoditi, ističu u Hini, jasna medijska strategija, provedena javna rasprava te izmjena nekoliko zakona koji bi omogući takvo financiranje.

U Hini ističu da sporna odluka Ministarstva kulture svjedoči o dubokom nerazumijevanjua značajnih funkcija koje nacionalna novinska agencija ima za pluralizam medija i javnost u cjelini.

U raspravi koja je uslijedila moglo se čuti da je odlukom Ministarstva Hina krenula putem Vjesnika, da ako se odluka realizira, da Hina već u veljači neće moći isplaćivati plaće, da država smanjenjem PDV-a pomaže privatne izdavače, a onemogućava rad svojoj novinskoj agenciji... Na kraju je od strane članova Odbora usvojen prijedlog da se od Ministarstva kulture zatraži detaljnije obrazloženje odluke koja prijeti nestankom nacionalne novinske agencije.