Danas, 20. srpnja, pod pokroviteljstvom Grada Šibenika, uz raznovrsni program, obilježava se 65. obljetnica prve košarkaške utakmice u Šibeniku i 15. obljetnica Škole košarke Dražen Petrović.

 

 

Ovu informaciju razmjerno lokalnog dometa o košarkaškoj tradiciji u Šibeniku. ističemo zato, jer  su šibenske djevojke i mladiće okupili i naučili ih igrati košarku profesorica i profesor Milica i Zlatko Res Koritić iz Slavonske Požege. Milica je inače rođena u Splitu, a Zlatko u Trnjanima kod Slavonskog Broda, a gimnaziju je pohađao i sportsku karijeru započeo u Vinkovcima.

 

 

Rečene, za šibensku košarku, važne povijesne podatke, otkrio je Stanko Ferić, brodski novinar, pokretač i urednik časopisa ŠIBENIK tm - jedinog luksuznog časopisa u Hrvatskoj. Dakle, otkrio je, ponovimo, da je začetnik slavne šibenske košarke rođen u Trnjanima kod Slavonskog Broda. Također, nepobitno je dokazao da je prva javna košarkaška  utakmica u Šibeniku odigrana 1947. godine na nekadašnjim teniskim terenima na Šubićevcu.

Programom je prepredviđeno da se ove gotovo nepoznate činjenice iz povijesti šibenskog i hrvatskog sporta prezentiraju široj javnosti.

 

 

U razgovoru sa Stankom Ferićem, SBPeriskop je ekskluzivno saznao i to da su začetnici šibenske košarke Zlatko i Milica Res Koritić, nakon odlaska iz Šibenika, iz korijena podigli cjelokupni sport u Slavonskoj Požegi, a ostavili su traga i u sportu Slavonskog Broda, jer su tjerali brodske sportske djelatnike da osnivaju klubove kako bi se mogle održavati međugradske utakmice. Prije Drugog svjetskog rata Zlatko Res Koritić bio je kao gimnazijalac uspješan sportaš i jako popularan u Vinkovcima gdje je njegov otac bio ugledni šumar. Njegovog oca Vinkovčani glorificiraju, a prešućuju da je službovao i u Trnjanima.

 

 

Građa o tome, prikupljeni podaci, fotografije, iskazi i dokumenti bit će i objavljeni u najnovijem broju magazinu ŠIBENIK tm koji će se na prodajnim mjestima pojaviti također danas.

S obzirom da sam sa Stankom prijatelj, imam ekskluzivnu mogućnost prvi pročitati svaki broj Šibenik tm, naravno u PDF izdanju, pa sam tako pročitao i ovaj, 15-i po redu, u kome se nalazi članak o začetnicima šibenske košarke.