Kako se slama optuženik? Tako da ga se liši njegove individualnosti. Kako se slama čitav jedan optuženi narod? Tako da ga se liši simbola njegovog kolektiviteta. Vječni sud povijesti, kada dođe čas postupka, donijet će ocjenu opravdanosti pokušaja slamanja jednog naroda uništavanjem njegovih spomenika i bogomolja.

Krajem siječnja položen je kamen temeljac za pravoslavnu crkvu u Slavonskom Brodu. I u tako suhoparnoj informaciji, objavljenoj na službenoj internetskoj stranici grada Slavonskog Broda, koja zaobilazi elementarne postulate novinarske vještine, i koju su od riječi do riječi kopirali svi mjesni mediji, u informaciji u kojoj nema odgovora na pitanje „zašto“ (se gradi nova crkva na mjestu gdje je bila stara), iščitava se da je sud povijesti već započeo pripremne radnje.

Po treći put, povodom izgradnje crkve, obavio se blagoslov gradilišta i postavio kamen temeljac. Prvi put 1801. godine kada je izgrađena crkva Svetog Velikomučenika Georgija. Saborna crkva "Svetog Georgija" u kojoj je kršten Branko Radičević, nalazila se u ulici Dr. Andrije Štampara u blizini Opće bolnice "Dr Josip Benčević" u Slavonskom Brodu. Crkva je za vrijeme Drugog svetskog rata do temelja srušena odlukom nadležnih vlasti Nezavisne Države Hrvatske. Poslije Drugog svetskog rata na ovom mjestu izgrađen je parking prostor. Grobovi dvojice crkvenih velikodostojnika i danas podsećaju da je na ovom mjestu nekada postojala crkva. Sličnu sudbinu doživljava novoizgrađeni, drugi po redu, saborni hram "Svetog Georgija", 50-tak metara dalje, takođe u ulici Dr Andrije Štampara. Hram je u prosincu 1991. godine od nepoznatog počinitelja miniran i do temelja srušen.

Pravoslavni križ u Brodu


Kad je srpska pravoslavna crkva 1991. godine minirana nitko od tadašnjih političkih čelnika Broda nije došao vidjeti posljedice razornog groma. Naime, tvrdilo se cinično da je crkvu srušio snažan udar groma. Naravno, nije to bio grom s neba, nego iz podzemlja.  Ohrabruje što su na polaganju kamena temeljca za novu, treću po redu crkvu, uz episkopa slavonskog Jovana Ćilibrka, bili najviši predstavnici slavonskobrodske i županijske vlasti – dogradonačelnik Hrvoje Andrić i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić. Tim činom pokazali su visok stupanj razumijevanja za svoje bogobojazne sugrađane pravoslavne vjeroispovijesti, i dužnosničku odgovornost za funkcioniranje građanske jednakosti. Osim toga, svojim prisustvom demonstrirali su funkcioniranje (političke) kulture, te neophodno jedinstvo u nečelima i prirodnu raznolikost u nijansama s drugima, a što se jednom rječju naziva tolerancijom. Za ponadati se da se u Slavonskom Brodu neće po četvrti put postavljati kamen temeljac za istu crkvu. U tom smislu, u svim crkvama svih vjera, treba se moliti za nezaborav i opraštanje odnosno spasenje od besmisla.

[caption id="attachment_98412" align="alignleft" width="460"] Danijel Marušić[/caption]

[caption id="attachment_98413" align="alignleft" width="460"] Hrvoje Andrić[/caption]