Foto: HRT

"ZAMISLITE sljedeći distopijski scenarij. Nakon nogometne utakmice na jednom od najvećih stadiona u Njemačkoj, jedan od igrača uzima mikrofon i viče 'Heil Hitler'! Više od 30.000 ljudi jednoglasno odgovara 'Heil'! Samo par dana kasnije, 65 posto Nijemaca na nacionalnom referendumu glasa protiv homoseksualaca. Istovremeno, prikupljaju se potpisi za organizaciju još jednog referenduma - ovoga puta za zabranu židovskog jezika. Kako bismo to nazvali? Demokracijom?".

Uvod je to u tekst koji je Srećko Horvat objavio u britanskom dnevnom listu Guardian, a u kojem opisuje trenutnu klimu u Hrvatskoj: od Šimunićevog skandiranja "Za dom spremni", preko pokušaja zabrane ćirilice u Vukovaru, do homofobnog referenduma kojeg je progurala inicijativa "U ime obitelji".

"Oni koji stoje iza referenduma tvrde da se nad model hrvatske obitelji nadvila prijetnja - s jedne strane ako homoseksualci dobiju pravo na brak, a s druge strane ako Srbi u Hrvatskoj dobiju pravo da koriste vlastito pismo. No, trenutna kriza kapitalizma je ta koja doista ugrožava socijalni status - postupno nestajanje javnog zdravstva i rezanje mirovina ugrožavaju obitelj puno više nego homoseksualci ili Srbi", piše Horvat, te podsjeća da je stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj 52 posto, ali usprkos tome se 50 milijuna kuna troši na referendum o braku.

Međutim, Horvat tvrdi kako bi netočno bilo zaključiti da je Hrvatska danas korak bliže Balkanu i konzervativnim državama poput Poljske, Mađarske, Bugarske i Rumunjske. "Što je s desecima tisuća prosvjednika koji su u Parizu marširali protiv francuskog zakona o istospolnim brakovima? Što je s nesnošljivosti prema manjinama u Danskoj ili Švedskoj, da ne spominjemo Italiju ili Grčku?".

"Ono na što ukazuju hrvatski referendum o pravima homoseksualaca i predloženi referendum o pravima etničkih manjina nisu samo zloupotreba demokracije i reakcija konzervativaca - zapravo se radi o simptomu trulog srca Europe, kontinenta koji sve više naliči ne samo ranije opisanom distopijskom scenariju već realiziranim najgorim noćnim morama 20. stoljeća. Deportiranje Roma u Francuskoj, Zlatna zora u Grčkoj, mađarski zaokret prema ekstremnoj desnici, jačanje antisemitizma u Švedskoj i islamofobije u Danskoj dokazuju da je, kako kaže hrvatski pjesnik Marko Pogačar, 'od fašizma gori samo umjereni fašizam'", zaključuje Horvat.

U komentarima proglasili Hrvatsku zadrtom i nazadnom

Horvatov tekst izazvao je veliki interes Guardianovih čitatelja, koji su ispod teksta ostavili gotovo 500 komentara. U komentarima Hrvatsku nazivaju nazadnom i zadrtom državom. "Očito priključivanje EU ne podrazumijeva prihvaćanje europskih vrijednosti. Nažalost. Jednako tužno je da ne postoji mehanizam izbacivanja iz Unije onih država čija se uvjerenja kose s europskim vrijednostima", poručuje jedan od Guardianovih čitatelja.

Drugi diskutant odgovara kako bi EU vjerojatno trebala razmisliti o sankcijama za države koje dopuštaju širenje homofobije: "Što se tiče Hrvatske, kakva šteta. Uvijek je katastrofalno kada je država poražena pred silama nacionalizma, posebno kada uskrsnu najgori aspekti povijesti te države. Ustaški pokret bio je otrovan i odvratan, uključen u sustavno etničko čišćenje".

No, ima i među Britancima onih koji u referendumskom ishodu ne vide nikakav problem i koji tvrde da su "Hrvati samo definirali brak na onaj način na koji ga se shvaća zadnjih pet tisuća godina". Također, jedan od komentatora ističe da nema smisla uspoređivati pitanje istospolnih brakova s antisrpskim sentimentom u Hrvatskoj, s obzirom na povijest koja postoji između Hrvata i Srba.

Izvor: Index